Last news in Fakti

13 Април, 2022 11:59 1 293 8

Гърция ускорява проучванията за природен газ

  • гърция-
  • газ-
  • сондаж-
  • корфу-
  • йонийско море

За зимния сезон 2022-2023 г. в морската зона северозападно от остров Корфу се предвиждат сеизмични проучвания, а сондажите там са определени за 2024 година

Гърция ускорява проучванията за природен газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция ускорява проучванията за залежи на природен газ първо в северозападната част на страната, съобщава икономическото издание „Икономикос тахидромос“.

Вчера премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че страната ускорява проучванията за природен газ, като се определят шест зони. Целта е до края на 2023 г. да има ясна картина по отношение на находищата и капацитета им за експлоатация.

Според „Икономикос тахидромос“ проучванията ще бъдат ускорени първо в сухопътен участък в района на град Янина, Северозападна Гърция и в морска зона северозападно от остров Корфу в Йонийско море.

Сухопътният участък ще бъде проучен през следващата година. Там вече са направени сеизмични проучвания и се планират сондажи. Ако се установи, че залежите могат да бъдат експлоатирани, то разработването на находището ще започне през 2024 г. Изданието припомня, че проучването на района е започнало през 2014 г.

За зимния сезон 2022-2023 г. в морската зона северозападно от остров Корфу се предвиждат сеизмични проучвания, а сондажите там са определени за 2024 г.

За други две зони в Йонийско море вече има изготвени сеизмични проучвания. Там за следващата година се планират по-обширни сеизмични проучвания, а през 2024 г. ще бъде направен сондаж.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръдлю Посеркофф

    2 3 Отговор
    Диетата е само Боб !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен_ Язовец

    4 6 Отговор
    Да дупчат под 15° наколон посока Север им могат да стигнат за газ до Сибир.
  • 4 Хмм

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен _Язовец":

    Нищо, като почнат да дупчат и да добиват, какво ли ще стане с земетресенията

    Коментиран от #6

  • 5 Ке се мръзне якУ

    4 7 Отговор
    Русофобията къща не храни. Малко дипломация и умереност и Русия щеше да е наша. И последно поколение самолети, ПВО в пъти по-евтини, газ, нефт, ядрено гориво, мита ЮП, АЕЦ Белене без БГ кърлежи по веригата, ако имахме читава дипломация. Зимата вече няма гювеч за САЩ, които купуваха евтин газ от Русия и СПГ на 3-на цена на "умните европейци". България още чака своя Орбан. "Търси се Човекът"-както е казал Демостен.
  • 6 Грульо

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    Могат некой вулкан да отворят с тез газови сонди, италианските вулкани са наблизо. :D
  • 7 А ТАКА

    3 1 Отговор
    ОЩЕ ЕДНА ЧЕРНА ТОЧКА ЗА РУШЛЯКА.
  • 8 Атика

    2 0 Отговор
    Най-консервативните оценки говорят за 20% покриване на нуждите на Европа, докато най-оптимистичните за 100%, на годишна база, за 50 години.
Новини по държави: