Отидете към основна версия

7 175 35

Албания иска да се отдели от Северна Македония заради България

  • албания-
  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • еди рама-
  • членство в ес

България блокира интеграцията на Скопие в ЕС

Снимка: БГНЕС/ EPA

Албания ще настоява за отделяне от Северна Македония в преговорите за присъединяване към ЕС, ако те не започнат през юни, заяви министър-председателят Еди Рама в Тирана след разговори с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархеи, предаде БНР.

Албания и Северна Македония очакват да започнат преговори за присъединяване към ЕС. България обаче блокира интеграцията на Скопие в ЕС поради спорни въпроси, свързани с културните и историческите аспекти на двустранните отношения. Така Тирана не може да напредне в европейската си интеграция преди да се решат споровете между София и Скопие.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че вписването на българите в Конституцията на страната е израз на напредък и е най-доброто решение, но не може да се направи преди началото на преговорите с Европейския съюз.

В интервю за македонската "Телевизия 21" Буяр Османи коментира вероятността България да вдигне ветото за начало на преговори на страната с ЕС през юни. "Надявам се, че ще има деблокиране, но не мога да предвидя кога. Топката вече не е в нашето поле, тя е в полето на България. Дали ще има стратегическо решение, за да не влезе регионът в една негативна военна динамика. Ще работим интензивно през следващите седмици, за да постигнем решение".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: