Last news in Fakti

4 Май, 2022 09:19 3 033 30

Мицкоски иска гаранции, че България няма да поиска нищо повече от Скопие

  • северна македония-
  • християн мицкоски-
  • ес-
  • българия-
  • членство в ес-
  • вмро-дпмне

Според него има три варианта за развитие на спора с България

Мицкоски иска гаранции, че България няма да поиска нищо повече от Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в Конституцията, докато не получи гаранция, чрез резолюция на българския парламент, че с това приключват всички искания на България към Република Северна Македония, каза в интервю за македонската телевизия СИТЕЛ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски, предаде БТА.

Според него има три варианта за развитие на спора с България - вдигане на ветото и старт на преговори, преди началото на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, вдигане на ветото и преместване на спорните въпроси в преговорната рамка, или ветото от страна на България да остане. "Кое е общото между тези три варианта? Няма да почнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ може да подкрепи българите да бъдат включени в Конституцията само при условие че получим гаранции, гласувани от българския парламент, че с включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония завършват всички отворени въпроси между двете страни. И от този момент нататък, до влизането ни в ЕС, България никога няма да (поставя нови искания към) Република Северна Македония. Резолюция на българския парламент. Докато не получим такива гаранции, ВМРО-ДПМНЕ не само няма да подкрепи, но и активно ще се противопостави на този процес във всички институции", каза Мицкоски.

Лидерът на опозиционната партия коментира и отказа на премиера Ковачевски да се срещне с него, за да обсъдят дата за предсрочни избори, и уточни, че в рамките на утрешния ден Изпълнителния комитет на партията ще обсъди стъпките, които ще предприемат след 10 май (датата, до която ще очаква отговор от Ковачевски). Той заяви, че ще бъде обсъдена активна блокада институционална блокада и активна блокада на македонския парламент "с изключение на онези закони, които означават по-високи заплати за гражданите", но не чрез напускане на парламента, а чрез свръхактивност. „Помолих за социална подкрепа – партийна и безпартийна. От това, което чуваме от гражданите, имам впечатлението, че тази подкрепа расте експоненциално от ден на ден", каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирил

    36 2 Отговор
    От самото начало на спора Гърция Скопие, България подкрепяше Скопие.
    Гърция ни предложи заедно да поставим изискванията си. Ние отказахме и всячески помагахме на сърбомакедонците.
    Гърците,са ми си защитиха интересите.
    България ще загуби.
    Няма по глупава и наивна политика от българската.

    Коментиран от #4

  • 3 2314

    25 1 Отговор
    Днес ще ги впише в конституцията, ще я приеман в ЕС и утре ще ги изтрие от конституцията. Що за глупости?
  • 4 АБЕ ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    КАКВИ ЕВРОПИ КАКВИ МАКЕДОНИИ ВЪРВИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КАРТАТА НА ЕВРОПА БЕ БЪЛГАРИЯ БЕЗ АРМИЯ ЩЕ ЛАПА ПОЛЯЦИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ УКРАЙНА А НИЕ???

    Коментиран от #6

  • 5 1990 година, РСМ

    23 0 Отговор
    На преброяването има 200 000 гърци, тоест македонци! На последното преброяване няма нито един, така ще е и с местното българско население което е над милион!

    Коментиран от #19

  • 6 А ти какво искаш да вземеш?

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "АБЕ ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ":

    Вардарските ли? Каквито са мързеливи, и тях ли да хрантутим? Дадохме им танкове, а те като роми ги дадоха на вторични!
  • 7 Пацо

    28 0 Отговор
    България сама влезе в този капан.
    30 години мълчахме като риби и сега се сетихме. Даже, не можем да формулираме точно какво искаме. Гърция си свърши работата защото 28 години последователно си защитаваше историята и културата.
  • 8 име

    27 0 Отговор
    Наивно е да се мисли че над 130 годишен батак ще се оправи с разни декларацийки. Да покажат поне едно 10г че няма да палят български знамена, да рушат паметници, да обиждат държавни лица, да употребяват езика на омразата и т.н. И после ще помислим пак дали да ги пуснем.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УСА боклук

    3 0 Отговор
    Историята?
  • 14 Перо

    8 0 Отговор
    Основни принципи и ценности на ЕС ги слагат на сергията за търговия! С Конституция определят кои живеят и кои могат да живеят с права в РСМ!
  • 15 РСМ няма собствена история до 1944 г.

    13 4 Отговор
    След тази година сърбоманите в Скопие, под ръководството на Белград, си измислиха нова, която е кражба от историите на Гърция и България. По същия начин българските червени професори прекроиха родната ни история по калъпа на съветските си другари ! Ние нашите исторически бакии не сме си оправили, тръгнали сме македонците да поучаваме. Например - просъветските професори у нас още говорят в един глас с македонските си колеги, че в България е имало монархо-фашизъм ! Все още в писанията на нашите майкопродавци освободителната Българска армия в Македония е наричана "окупационен корпус". Сърбоманството в РСМ и русофилията у нас продължават и затова скоро няма да се разкрие истинската българска история. Срам и позор за нашите путинисти - професори и обикновенни клакьори !

    Коментиран от #16

  • 16 име

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "РСМ няма собствена история до 1944 г.":

    А как да наречем 10г управление без конституция, без легитимен парламент и съотвенто легитимно правителство, лагери, разстрели на кой ли не, вкл. поети и писатели че са изразили критика към хунтата. За децата от Ястребино чувал ли си? Това ако не е нацизъм, какво е?!

    Коментиран от #18

  • 17 РОДОЛЮБЕЦ

    13 0 Отговор
    Замразяване отношенията със С.М. за една година. Ако не им е дошъл акъла, пак с една година. И така докато им дойде акъла
  • 18 Знаеш

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "име":

    Ли името на Съветският агент, български генерал, дал заповед за разстрела на децата? Заповядал сваляне на аварирали съюзнически самолети, оттеглящия се към Турция , станало повод да бомбардират София ?
  • 19 Скопие

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "1990 година, РСМ":

    Лажеш како циган!

    Коментиран от #21, #23

  • 20 безпартиен

    8 0 Отговор
    Братът на дядо ми е бил ротен командир в Македония по времето на ВСВ!!!!!От него знам как са били посрещани българските войници тогава,каква радост е била и какво уважение!!!!Как всичко приключило след 9.9.1944 и т.нар."освобождение" от съветската армия и всички от Македония директно се включили във войната срещу Германия!??Тези които са останали живи са стигнали чак до Унгария!След завръщането у нас следвал съд,присъда смърт заменена с доживотен затвор и като резултат-първите 14 затворници в Белене,преди да е бил построен затворът!От тях остават живи само двама-братът на дядо ми и бай Стефан полковника!Освободени са 1957 г.,като в регистрите на затвора дори не фигурират такива лица!Има ги единствено в централен военен архив като участници в ВСВ,награждавани!След като извадихме документите необходими 1990 г.за да гласува/беше лишен от граждански права/ установихме,че е лежал/работил/толкова години без да го е имало там в затвора!Но на кого му пука за такива хора,за живота им!При толкова жертви си е само статистика!
  • 21 Аз не лъжа като циган

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Скопие":

    Просто пиша че 1990 година е имало 200 000 македонци, днес вече и тях ги няма! Всичко по Вардарско е заблудено!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тот

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Скопие":

    Аз като гледам ти не само лъжеш ,но си и неадекватен като голям циганин.Не те интересува истината защото не ти е в изгода.Фокажи ,че си македонец.
  • 24 Тот

    6 0 Отговор
    Ето Сърбина пак показа,че не България е виновна за Ветото.Пак показва кой с помощта на МАНУ спират Сев.Македония към ЕС.
  • 25 Оооо...

    10 0 Отговор
    Щом така грозно се държат македонците към България, никакъв Европейски съюз, никаква подкрепа!! Ако не изпълняват Договора от 2017 година, не може да бъдат подкрепени! Трябва да се разбере това!!!!!!!!
  • 26 Абе задраскайте ги тези евнуси и...

    11 0 Отговор
    Повече не говорете и пишете за тях!След сто,двеста години ще се подхване темата отново.То тогава ще бъдат с албански ген и албанско мислене!
  • 27 ComfortablyNumb

    8 0 Отговор
    Мицко, мицко , то с българите в конституцията започва процеса не завършва ... я си помисли пак дали можеш да искаш и да настояваш в положението в което се навряхте мънкидонците!?
  • 28 Шкуп - Столица

    5 0 Отговор
    След максимум 10 години ке искате разрешение да го напишувате на измислениот си език, вместо на Официалниот албански!
  • 29 Смех

    1 1 Отговор
    Кирчо е пътник
  • 30 Само Денацификация

    2 0 Отговор
    ще излекува МакеДОЛНИТЕ от Северо!!!!!!!!!!
Новини по държави: