15 Юни, 2022 12:16 17 504 70

Албания отправи тежки обвинения към България: Вината е ваша!

  • еди рама-
  • албания-
  • българия-
  • ес-
  • членство в ес-
  • северна македония-
  • скопие-
  • балкани-
  • преговори

ЕС разглежда кандидатурите за членство на Албания и Северна Македония заедно

Албания отправи тежки обвинения към България: Вината е ваша! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Албанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на върха на ЕС следващата седмица да открие пътя на страната му за започване на преговори за членство в евросъюза, като хвърли вината за това върху България, пише днес изданието "Политико", предаде БТА.

Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020 г. да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за членство. Преговорите обаче все още не са започнали, тъй като България настоява за отстъпки от Северна Македония в спора между двете страни, засягащ езика, историята и идентичността.

Макар наложената от София блокада на началото на преговорите да се отнася само за Северна Македония, ЕС предпочита да разглежда кандидатурите за членство на Албания и Северна Македония заедно, така че Тирана на практика също е блокирана. Затрудненията на страните от Западните Балкани са своевременно предупреждение за превратностите в процеса на присъединяване към Евросъюза за Украйна, която в разгара на войната с Русия настоява да стане кандидат за членство в ЕС на срещата на върха следващата седмица. ЕС даде този статут на Северна Македония през 2005 година и на Албания през 2014 година, но преговорите и с двете страни все още не са започнали.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България миналата седмица в опит да преодолее блокадата на София преди предстоящата среща на върха в Брюксел, която ще се проведе в четвъртък и петък следващата седмица. В интервю за "Политико" Рама даде да се разбере, че е песимист. "Нямам никакви очаквания. Мисля, че нищо няма да се случи. Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори за присъединяване", каза той в Тирана.

Запитан дали някой от лидерите на ЕС е дал сигнал, че разговорите може да започнат скоро, Рама отговори: "Какви сигнали могат да дадат те? Не става въпрос за тях. Отново става въпрос за България. Те всички са съгласни, всички подкрепят, всички мислят, че това трябва да се случи и че е трябвало вече да се е случило. Но възможностите им за маневриране са ограничени от България".

57-годишният Рама, бивш баскетболист и художник, който е покрил стените на кабинета си със собствените си пъстри произведения, заяви, че не очаква българските лидери да променят позицията си, тъй като са превърнали спора в толкова голям въпрос, че е много трудно да се отстъпи. "Това е една спирала. Те влязоха в спирала. И от тази спирала е много, много трудно да се излезе", заяви Рама, който ще участва в срещата на лидерите на Западните Балкани и ЕС в Брюксел преди срещата на върха. Българските официални лица защитават позицията си, като настояват, че просто искат от Северна Македония да спазва поетите по-рано ангажименти и се стремят да защитят правата на българите в страната, отбелязва изданието.

От своя страна Северна Македония казва, че полага добросъвестни усилия по исканията на София и подчертава, че един двустранен спор не трябва да възпрепятства началото на преговорите между ЕС и един бъдещ член. Рама потвърди, че ако този месец няма напредък, ще поиска кандидатурата за членство на Албания да бъде разглеждана отделно от тази на Северна Македония - стъпка, която ЕС досега не беше особено склонен да предприеме. Официални лица са на мнение, че за регионалната стабилност би било по-добре, ако двете съседни страни напредват заедно. "Ако не се случи нищо през юни, ще поискаме да бъдем отделени от тази двойка, която се губи в превода", каза Рама. "Убеден съм, че това е, което трябва да направим, а след това дали (лидерите на ЕС) ще се съгласят или не, ще видим," допълни той.

В интервюто за "Политико" Рама подкрепи идеята на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общност - организация, която ще бъде отворена както за членове, така и за нечленуващи в ЕС. Макрон формулира плана си отчасти в отговор на войната в Украйна, предлагайки тази общност като начин за по-бързото интегриране на Киев в европейските политически структури, отколкото дългия процес на присъединяване към ЕС. Войната в Русия също така подчерта разделението сред Западните Балкани. Някои страни като Албания се присъединиха към ЕС в налагането на санкции срещу Русия, докато други като Сърбия не го направиха. Рама изрази разбиране към позицията на Сърбия. Трябва да разберете, че Сърбия е в много различна позиция в сравнение с другите, заради историята си, зарази специалните си връзки с Русия, каза той. По думите му Сърбия трябва да наложи санкции в течение на времето, но предупреди, че не трябва да се оказва натиск върху Белград, който е изключително зависим енергийно от Москва.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Жоро

    139 3 Отговор
    Братята Македонци не осъзнават че махане на ветото няма да им оправи нещата с ЕС. Проблема им е че дискриминацията и езика на омразата е проблем за ЕС и скоро няма да прокопсат до съюза бързо и лесно
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ай си гледай исляма кво напираш за ЕС

    126 9 Отговор
    Къф е тоя , та ще коментира българската позиция , като му се иска в ЕС да се съобразява с правилата , не че там много се спазват правила.
  • 5 Полковник РУМНО

    138 5 Отговор
    Този индивид да си затваря устата. България ли е виновна, че са в пакет с РСМ? Защо не са отделно в преговорният процес с ЕС? Нека му припомня, Гърция води 28 години преговори с РСМ, докато накрая се подписа споразумението. Ще чакат. Това е.
  • 6 ако е разумен

    84 6 Отговор
    колкото и лошо да гледа , господин Рама знае кой е виновен за случая. Поне чете близката история на Албания.
  • 7 Путлер

    62 16 Отговор
    Денис Джамбазов- ще ти се случи нещо много лошо ако продължаваш да пишеш при западни и анти български статии. Внимавай
  • 8 МАЙ ШЕ СЕ НАЛОЖИ А ..ОСВОБОЖДАВАМЕ

    42 8 Отговор
    "МАКЕТАТА" И АЛБАНЦИТЕ ОТ...ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!😂
  • 9 456

    64 6 Отговор
    Да се отдели Албания от Македония.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тъй е тъй

    19 39 Отговор
    Картата Северна Македония се използва от Мафията и слугите и от ГЕРБ,ИТН и Възраждане !
  • 12 Баж

    32 5 Отговор
    Шиптаре!
  • 13 Малее

    46 2 Отговор
    с тоя поглед така ни стресна, че чак стресници ни излязоха...Айде по-полека и да отправя обвинения и закани към съседа си от изток...
  • 14 Едуард Шасито

    54 4 Отговор
    Тоз шиптърски козар да си ходи у селото у чукарите, където да си пасе братовчедките и да си опъва козите... или май беше обратното, а не да бистри международното положение
  • 15 Факт е

    51 1 Отговор
    че ние във великодушието си и бляновете за целокупност, сами докарахме нещата до тук! Вместо при разпадането на Югославия с Албания и Гърция да се бяхме разбрали кой какво точно иска от Македония, и дали въобще да има такава квазидържавна структура, Желю бърза, та чак и Елцин беше пришпорил по въпроса да даде картбланш за признаване! Е сега - те ти булка Спасов ден, че и албанците спираме, а те отдавна признаха българите във формирането на тяхната националност.
  • 16 А тоя знае ли че?

    49 2 Отговор
    95 ,% от шиптърите са родени престъпници! Знае ли че Европа няма нужните килии за да побере всичкия този престъпен контингент! Европа не е живяла с албанци, да пита първо гърците, а после да ги приема! Наркотиците с албански мулета ще залеят Европа!

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 уайтнойз

    20 4 Отговор
    киро вече само пияниците от търнак белослатинско не му набиват канчето.. умрело куче
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А бре

    50 3 Отговор
    Еди, абре Рама каруцарска, в Македония да палят културни центрове на албанци, да ви наричат татари, да рушат албански гробища и паметници, да изопачават историята, да .... така че, затваряй си албанската устичка, че много велико сте я отворили с великоалбанските си мераци!!! Не съди за да не бъдеш съден!!!

    Коментиран от #25, #43

  • 21 Редакторът на Факти се държи като

    30 2 Отговор
    сръбски агент и ми трие коментара, че казвам истината за Рама и македонците !
  • 22 Рама е един сърбоман

    24 2 Отговор
    С югославски уклон, вината е на СМ, която не желае да се европеизира, както албанците са държавотворен народ в СМ, така са и българите, или в 21 СМ продължава ликвидацията на всичко българско, влючая и имената на ПОЧИНАЛИ хора
  • 23 Някой да

    34 3 Отговор
    Спомняли си български политици така да са говорили преди да ни приемат в гейропейския съюз ? Да сме обвинявали Холандия когато ни налагаше вето или там кой беше още , нашите политици се надупчиха в поза Г и продадоха мазно мазно всичко и всеки без да им пука за народа камо ли да лаят като албанци и с.македонци срещу страна от ЕС. Това само показва колко сме безлични и колко ни нямат за две пари нито кандидати нито гейропейски страни . Българи правете си изводите и запомнете , никой не уважава слугите да не казвам по тежки думи за нас . И се запитайте защо гейропа ни натиска нас а не кандидата за членство

    Коментиран от #34

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Еее, за тях не е позволено,

    21 1 Отговор

    До коментар #20 от "А бре":

    Политичарите разрешават да се ликвидира само българското, както по титово време
  • 26 Те затова се влачат заедно

    20 3 Отговор

    До коментар #16 от "А тоя знае ли че?":

    Със СМ, покрай проблемите на СМ да се промъкнат и шиптърите-наркодилъри, да са по незабележими на фона на СМ
  • 27 Бонев

    21 5 Отговор
    Албанците и македонците ще ни благодарят един ден, че ги спираме за ес

    Коментиран от #35

  • 28 комунистче

    22 2 Отговор
    много е интересен този баскетболиста, на Сърбия проблемите и желанията ги разбира, а нашите не, докато нашите бракиа от РСМ лаят като бесни кучета срещу нас, албанците си строят паметници като кули, и тяхното ДПС коли и беси в държавата им, десет пъти повече отколкото нашето, с една дума лузърско поведение, имат политиците и гражданите на Югозападния ни сосед, лузърско, но упорито, македонскиот инат играе улога тука

    Коментиран от #37

  • 29 Даа

    5 29 Отговор
    Може и да са прави албанците. Бива ни само да вредим.

    Коментиран от #32

  • 30 Пешо с масура

    23 3 Отговор
    А бе Еди, а бе тъпак, ако имаше акъл поне колко една цаца, щеше да се отделите отдавна от Макетата и да поискате сами да влезете, тогава ние щеше да ви пуснем!
  • 31 Пешо от блока

    25 2 Отговор
    Да отпадне и Албания, не ни трябват наркобандити в ЕС. Почти всички канали за дрога в Европа ги държат албанците. Да отива у лево и това шаси -рама.
  • 32 Да бива ви да вредите на

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Даа":

    себе си, на българите!
  • 33 4634

    18 1 Отговор
    Наскоро Ангел Джамбазки се хвалеше пространно по БНР, че той е уредил въпроса с ветото на СРМ в разговор с Еди Рама. Казал му е - ние нямаме нищо против Албания да влезе в ЕС и затова си действате самостоятелно. Онзи се бил съгласил. Сега чуваме нещо, което обяснимо звучи иначе - явно и така ЕС работи в "полза" на СРМ такава, каквато е и да елиминира нашето мнение.
  • 34 4634

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Някой да":

    Нещо подобно написах и аз, но модераторът ми отхвърли поста № 24. ЗАЩО ЛИ има двоен стандарт?????Затова ще бъдем накрая на световната класация по свобода на словото.
  • 35 1234

    18 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бонев":

    Не, НИКОГА няма да ни благодарят. Никога не са ни благодарили и ние сме им изтривалката. Там е бедата за нас. Винаги сме НИКОИ. А какво ще стане дори в средносрочен план с еС, е твърде много под въпрос.
  • 36 албански реотан

    25 1 Отговор
    Като сте се хванали на хорото със РСМ ще си го играете Нас не сте ни питали Хайде сега ситната ситната ситната
  • 37 Албанците имат партии в СМ

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "комунистче":

    И управляват в СМ, а българският етнос не съществува за тях, ако има същите права, дали албанци ще ги управляват, ей тва им е зорът пък на тия
  • 38 Стоянов

    16 0 Отговор
    Ше чакате, тъп овчи народ. В същност вие даже не сте и народ а сбирщина диваци. Ревете на вашите братя по кръв и урина макетата.
  • 39 ванче

    13 6 Отговор
    мaмитo ви шиптърско!!!

    Коментиран от #45

  • 40 Тъмен субект

    27 0 Отговор
    Еми Албания да се бори да преговаря отделно. Нше с тях нямаме проблем. Но това, че те искат преговори не значе ние да сгазим всичко наше. Да си преговарят отделно.
  • 41 Айде

    28 2 Отговор
    Проблемът си е в Северна Македония! Да не гледат към България!
  • 42 ЖАЛКИ СМЕ И СМЕШНИ

    7 21 Отговор
    Хората щурмуваха космоса, принтират органи, строят чудеса... ние реновираме черешовото топче!
  • 43 Чакай чакай

    19 3 Отговор

    До коментар #20 от "А бре":

    Албанците нямат култура за да имат центрове, нямат история за която да ги заболи! Даже националния им герой е изсмукан от пръстите на власта! Скендербеу както са го изсмукали има звучното гръцко име Георгиос Екскариоти, изцяло гръцко без никаква шиптарска жилка в него!
  • 44 Албанският реотан

    14 2 Отговор
    Бавно загрява
  • 45 Тоя речник

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "ванче":

    От Путлер ли го научи?
  • 46 не е на България

    5 0 Отговор
    Пощенското гълъбче е виновно, то ги забърка!
  • 47 Мисля

    12 0 Отговор
    Цялата философия на проблема е сбъркана и изкривена от самото начало.ЕС,Албания и всички тути-кванти нямат работа в България.Да натискат макетата и там да ходят и да говорят.Ние зор нямаме.Кому го дирят все в България.
  • 48 Брат Румен Ралчев

    5 2 Отговор
    Айде и този ни се подигра.
  • 49 София не настоява за отстъпки,

    14 0 Отговор
    София настоява за ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА, каква отстъпка е да се откажеш от лъжа
  • 50 Скопие

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Що е маке":

    Сакаше да кажеш "кога е буге...".
  • 51 Брат Румен Ралчев

    1 2 Отговор
    Не го дразнете, че ще ни изнасили като други.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Време е

    1 2 Отговор
    Мнение о на албанския народ , ако мога така да се изразя, е от жизнено важно значение за българския такъв. Обградени сме от оръжие с порязани цеви, а последните както някои "туристи" през лятото на 1989 се убедиха "стрелят" без предупреждение на всичко, което мърда.

    Коментиран от #69

  • 56 Предател като тебе

    4 0 Отговор
    Албанците забравиха с какви галоши ходеха по европейските страни .Сега дигнаха глави защото повече от 2/3 населението живее и работи по Европа.Забравиха и как Тито ги засели в Косово и сега пртиндират.за голяма Албания.Да не коментират България а да се разберат с измислената Македонска държава,и да им разкажат историята и от къде идват и на какъв език говорят.Гърция също ще им усложни влизането в ЕС.заради ( обичта) към тях.
  • 57 ХОДЖА???

    4 1 Отговор
    ТО ,САМО ТОЗИ ИЗВЛЕК НИ ЛИПСВАШЕ.
  • 58 Еб-т-е-р

    6 0 Отговор
    Хайде хайде, ако искате отделно влизайте към ЕС!? Но макитата докато не си признаят че са българи и да го запишат официално, няма да стане тяхната! Пък не Киро Простия и Лена Тъпата да пращате от америката, Ами ако искате и Марко Тоте2 да го пратите тук пак няма да стане! Стига тези макита да се правят на всякакви, но не и на такива каквито са, а именно БЪЛГАРИ!!!
  • 59 офф

    8 0 Отговор
    Какво ни интерисува Албания. Дори само досега с тяхната култура ще ни изцапа. Тез хора нямат нищо общо с Европейците. Европееца е човек свободен в мислене и поведение. Кога Албанка ще може да прави каквото и е кеф. Когато жените им са равни с мъжете по свободия на следващия ден лично ще ги поканя в ЕС. До тогава аут.
  • 60 Тот

    6 0 Отговор
    Г-н Рама.Не зная дали знаете историята на Европа.Ако не я познавате това означава,че не цените ЕС .Което ви прави престъпник аи ,че влизате единствено заради средствата.А ако знаете историята и си мълчите ,тогава и вие лъжете и сте съучастник в фалшификация и кражба ,и това е знак ,че сте престъпник.А след като вие сте такъв ,не виждам смисъл защо да се допуска още един в ЕС.А за капак на неуместното ви изказване.Вината не е нашата.Вимата е и ваша.Вие прикривате лъжци,крадци, и фалшификатори .Лека вечер Маргаринчо и дано моркова ти е по мярка.
  • 61 Виновна ти е

    2 1 Отговор
    Майка ти, че не те е изпикала на кръв
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Неизвестен европеец

    7 0 Отговор
    Албанци сакън в евросъюза .В Англия крадът помощите и наркотици пренасят.Селски простоват народ.Това ли трябва на европа.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Прав е! Наша е вината!

    4 0 Отговор
    Досега все първи давахме "зелена светлина" за всичко на Македония. И танкове им дадохме, след като обявиха независимост и пак първи ги признахме и се превърнахме в тяхна боксова круша, но в Европяйския съюз така не може. Ако искат да са им успешни преговорите и наистина да влезнат в съюза няма как повече да сме им "боксовата круша", на която да се упражняват. Ще трябва първо да си намерят друга и тогава може и да станата работите, но прав е човекът, много ги разглезихме, макар да не е от лоши чувства наистина носим я таз вина. Наша е! Също като Македония!
  • 66 десен психар

    4 0 Отговор
    За този неандертал от шиптърските планини имам следното: ходи се шибай!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 гост

    2 0 Отговор
    Господ ги гледа и знае. северна македония, албания = дренки, е сигурно има и добри хора там...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Български офицер

    1 0 Отговор
    Макета и Сърби - по стълбовете....!
Новини по държави: