Отидете към основна версия

7 646 52

Гърция се въоръжава с най-модерните изтребители

  • ф-35-
  • изтребители-
  • изтребител-
  • самолети-
  • турция-
  • нато-
  • сащ-
  • покупка-
  • сигурност-
  • f-35

Американска делегация вече е имала среща в Атина с министъра на отбраната на Гърция

Снимка: Shutterstock

Гърция започва процедура по закупуването на американски изтребители пето поколение Ф-35, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“, предаде БТА.

Американска делегация вече е имала среща в Атина с министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос, на която е присъствал и посланикът на САЩ в гръцката столица Джордж Джеймс Цунис. На срещата Панайотопулос е заявил, че като продължение на посещението на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в САЩ Атина незабавно ще започне процедура по придобиване на летателните апарати, които покриват изискванията на военната авиация.

Според информация на „Прото тема“ са били обсъдени техническите параметри на изтребителите и сроковете, в които могат да бъдат предадени. Това е третият пореден път в рамките на последните шест месеца, когато експерти от американското министерство на отбраната посещават Гърция. Бюджетът на програмата по доставка на Ф-35 надвишава три милиарда евро, а изтребители за нуждите на гръцката армия биха могли да бъдат произведени в периода 2026 – 2031 г.

През последните дни значително се повиши напрежението между натовските съседки Гърция и Турция. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се изказа много остро срещу гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по повод неговата реч пред Конгреса на САЩ. Ердоган обвини Мицотакис в антитурска пропаганда заради въпросното изявление и се закани, че повече няма да разговаря с него. "През тази година планирахме да проведем съвместно заседание на турско-гръцкия Съвет за стратегическо сътрудничество. То обаче няма да се състои. Защото човек с име Кириакос Мицотакис повече не съществува за мен. Няма повече да се срещам с него. Ще продължим да комуникираме само с почтени политици, с отговорни личности, които държат на думите и действията си", заяви турският президент, цитиран от вестник "Хюриет" след заседание на правителството, на което са били обсъдени актуални външнополитически въпроси.

Гърция очаква ескалация на напрежението в отношенията с Турция, се посочва в коментари на гръцките медии след изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че за него не съществува "човек с име Кириакос Мицотакис“. Медиите коментират, че думите на Ердоган идват след визитата на гръцкия премиер във Вашингтон, срещата му с американския президент Джо Байдън и речта му пред американския Конгрес. Турският президент обвини Мицотакис в антитурска пропаганда. Според турските медии реакцията на Ердоган е била провокирана от призива на гръцкия премиер пред американския Конгрес САЩ да не доставят на Турция изтребители Ф-16. Турският президент обвинява Гърция и в оказване на подкрепа и съдействие на членове на терористичната организация ФЕТО.

Гърция се готви за трудно лято, пише в. „Етнос“. Проблемът е не само в острата реторика от страна на Ердоган, но и в постоянните нарушения на въздушното пространство от страна на турски изтребители, задействане на мигрантския поток към Гърция, както и в изпращане на проучвателен кораб в Егейско море. Всичко това показва, че Ердоган е решен да опъне още повече „въжето на напрежението“ между двете държави, коментира изданието. В същото време каналите за комуникация между Атина и Анкара са прекъснати, допълва „Етнос“. Според Атина Турция е искала да повиши ролята си на международната сцена на фона на войната в Украйна, но след визитата на Мицотакис в САЩ очакванията ѝ не са били потвърдени, което е довело до изнервяне на ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: