Тема: Украйна

28 Май, 2022 19:21 13 180 136

"САЩ и НАТО са виновни за войната в Украйна". Така ли е?

  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • ес-
  • военни престъпления-
  • цивилни жертви-
  • мариупол-
  • донецк-
  • донбас-
  • крим

Руската пропаганда продължава да разпространява лъжи

"САЩ и НАТО са виновни за войната в Украйна". Така ли е? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската агресия срещу Украйна е съпроводена от обвинения, конспирация и дезинформация, които целят да я оправдаят. Ето кои са най-популярните от тях и какво казват фактите:

"Украйна не е суверенна държава"

Украйна обяви независимостта си от Съветския съюз на 24 август 1991 година, след което решението бе потвърдено и от референдум. Всички украински региони гласуваха "за" независимостта, включително Донецк с 85 процента и Крим, където мнозинството са етнически руснаци, с 54 на 100. Ден по-късно няколко държави, сред които и Русия, признаха Украйна за суверенна държава. Съветският съюз престана да съществува на 26 декември 1991 година.

"Крим принадлежи на Русия, не на Украйна"

При създаването на Съветския съюз Крим е автономна съветска социалистическа република. По време на Големия терор при Сталин и на Втората световна война татарската част от населението системно е лишавана от права и депортирана, а настъпилите вследствие на това демографски промени създават основанията през 1945 година полуостровът да бъде сведен до административна област на СССР. През 1954 година Крим е предаден с декрет на Украинската съветска социалистическа република.

През 2014 година руски бойци окупираха полуострова и наложиха смяна на правителството и референдум за статута му. Той се проведе на 16 март - в момент, в който държавните структури на Украйна бяха изгубили контрола над Крим, а по телевизиите се излъчваха само руски канали. Според международните наблюдатели проведенето гласуване не е било свободно. Само в рамките на няколко дни Крим бе анексиран от Русия, която оттогава насам го възприема като своя територия. Според повечето държави анексията противоречи на международното право. Тя е осъдена и с резолюция на ООН.

"НАТО обеща на Русия да не се разширява на изток"

Руският президент Путин от години твърди, че западните партньори са дали на Москва подобни уверения - на базата на разговорите, водени през февруари 1990 година от Михаил Горбачов и тогавашния американски външен министър Джеймс Бейкър. Съдържанието на тези разговори е вписано в меморандум, който обаче няма статута на договор, а и в разговорите се визира най-вече тогавашната ГДР.

По онова време никой не мисли за членство в НАТО на държавите от някогашния Варшавски договор. След края на Съветския съюз обаче дори се обсъжда евентуално членство на Русия в Алианса. Преди да бъде избран за президент през 2001 година, самият Путин говори за евентуално членство в НАТО. Според принципите на НАТО всяка суверенна държава може да избере към коя международна организация да се присъедини. Така започват и първите преговори за присъединяване с държави от Източна и Северна Европа през 1990 години.

"САЩ и НАТО са виновни за войната в Украйна"

Северноатлантическият договор със своите 30 членове нито е нападал Русия, нито е заплашвал с агресия - за разлика от подхода на руското ръководство към НАТО. Украйна не е член на Алианса и от гледна точка на НАТО до началото на инвазията на Русия не изпълняваше критериите за присъединяване.

Що се отнася до твърдението, че НАТО "обгражда" Русия от 1990-те години насам, нека погледнем към картата: Русия е държавата с най-голяма територия в света, границите ѝ са с дължина 20 000 километра. А общата граница с натовските държави обхваща 1200 километра. Ако Финландия се присъедини към НАТО, тя ще нарасне с 1340 километра. Останалите девет държави, с които Русия граничи, не са членове на НАТО - сред тях са ядрените сили Китай и Северна Корея.

"В Украйна на власт са фашисти/националисти"

След масовите протести в Украйна през зимата на 2013/2014 година - т.нар. "Евромайдан", лидерите на различните демонстрации и групи сформираха съвет, сред чиито членове освен настоящия кмет на Киев Виталий Кличко и Арсений Яценюк, който по-късно стана министър-председател, имаше и хора, застъпващи етнонационалистически и антисемитски позиции.

Руската пропаганда обаче силно преувеличава влиянието на крайнодесните движения в Украйна и определя преходното правителство, както и всички следващи кабинети като "фашистки" или "нацистки". Всъщност крайнодесните партии в Украйна не са получавали повече от пет процента на изборите.

Дори полкът "Азов", който подкрепя украинската армия от началото на войната през 2014 година, се разграничи от своето дясноекстремистко минало.

"Донецк и Луганск сами се обявиха за народни републики"

Сблъсъците в Източна Украйна, избухнали след революцията на Майдана през 2014 година, не се дължаха на широко обществено движение за автономия, а на слабостта на преходното правителство в Киев, на направлявани от Русия тартори и на местните елити, възползващи се лично от връзките с Русия. Самообявилите се сепаратистки области в Донецк и Луганск успяха да устоят на украинската "антитерористична операция" за възстановяване на териториалния интегритет с руска военна помощ.

Tвърденията на Москва, че не се меси в конфликта в Донбас, се опровергават от разположената там руска техника, намерените паспорти на руски военни, както и едно изречение на Сергей Лавров от 2017 година: "Прочетох и чух много критики за нашето участие в боевете в Донбас и Сирия".

"Руснаците в Украйна са заплашени от смърт, Кремъл предотврати геноцид"

На 21 февруари Русия признава самообявилите се Донецка и Луганска народни републики. Преди това руските държавни медии твърдяха, че украинското правителство провежда там геноцид спрямо руснаците. Но това не отговаря на фактите.

Политическите обвинения в геноцид не се покриват с международно-правната формулировка на това понятие: действия, насочени към унищожаването на определена национална, етническа или религиозна група. Русия не е преодставила доказателства за твърденията си. Международните организации като ОССЕ и ООН не откриват доказателства за провеждането на геноцид.

"Русия провежда бойните си действия срещу Украйна прецизно, цивилни граждани и инфраструктура не са засегнати"

Още в първите седмици след началото на войната постъпиха сведения за нападения срещу цивилни цели - срещу детска градина, автобус, пълен с пътници, бомбардиран бе и центърът на Харков. В окупираните от Русия и след това опустошени градове като Буча и Ирпен са документирани престъпления срещу цивилното население в толкова големи мащаби, че международните организации говорят за военни престъпления. Междувременно продължават да се откриват масови гробове, а сред жертвите на руските атаки има и оцелели от Холокоста и Втората световна война. Според някои експерти в Мариупол дори може да се говори за геноцид.

"Украйна бе на път да се сдобие с ядрено оръжие"

Доказателства за това твърдение на Русия няма. С Меморандума от Будапеща от 1994 година Украйна се задължи да предаде разположените на нейна територия ядрени оръжия - срещу гаранции за нейната сигурност. Русия наруши това споразумение с анексията на Крим и с войната в Източна Украйна.

Дълго време САЩ и Германия отказваха да доставят оръжия на Украйна. Едва при президента Доналд Тръмп Украйна получи първите противотанкови ракети "Джавелин". Тази политика се промени след като Русия нападна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 160 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо дядков

    216 29 Отговор
    Да, така е.

    Коментиран от #27

  • 2 Точно така!

    215 23 Отговор
    и всеки го знае това

    Коментиран от #114

  • 3 така така

    196 13 Отговор
    Така р DW, виновни са и вие също
  • 4 ъъъ

    177 14 Отговор
    Да, така е.
  • 5 Петър

    278 42 Отговор
    Много ясно че са виновни САЩ и НАТО,това го знае всяко хлапе. Сега ще видите в коментарите че българите знаят кой е виновен за войната.
  • 6 ТОЧНО

    196 23 Отговор
    ВСИЧКИ ВЪПРОСИ СА ВЕРНИ ,....ОТГОВОРИТЕ СА "НОРМАЛНИ" .....КАТО ЗА ДОЙЧЕ ZEЛЕ !!!
  • 7 Директора

    293 36 Отговор
    Само глупак може да мисли, че САЩ не са виновни за тази, както и за всяка война през последните 50 години!!!

    Коментиран от #37, #104, #131

  • 8 Масон веле

    224 24 Отговор
    "Съдържанието на тези разговори е вписано в меморандум, който обаче няма статута на договор"

    Вижте логиката на Дойче-то. Щом е меморандум, а не договор, голяма работа че западняците излъгали, че НАТО няма да се разширява към границите на Русия.

    Коментиран от #23, #34, #58

  • 9 гюнтер йотингер

    258 22 Отговор
    Не виждам руски бази около САЩ, а американски около Русия - колкото щеш.

    Коментиран от #15, #109, #111

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дългият

    33 113 Отговор
    Папагалите повтарят...така е...така е...Ако някой ти шибне два щамара и ти каже....ще казваш че не е така...добре ли ще Ви е....Такава е и ситуацията в Украйна...Ще правите това и това и това....Не може Някой да ти казва как да живееш...
  • 12 към фрола

    31 110 Отговор
    На убиеца всички са му виновни
  • 13 Политанализатор

    203 27 Отговор
    ДНР и ЛНР " случайно" се обявили за суверенни републики?? Нормално!! 98% от населението там са руснаци!! Следователно агресорите са лакеите на САЩ укрите и НАТО!! Ясно??

    Коментиран от #25

  • 14 САЩ

    177 13 Отговор
    са виновни то НАТО е каквото му каже САЩ

    Коментиран от #110, #112

  • 15 Герги

    30 112 Отговор

    До коментар #9 от "гюнтер йотингер":

    Ами задай си въпроса...кой е с Русия и кой със САЩ.Отделно че трябва да имаш развита икономика,не да разчиташ на газ и нефт...

    Коментиран от #31, #93

  • 16 я вол

    90 11 Отговор
    Дойче Веле, публикувайте и статия как Германия на практика легитимизира анексията на Крим, чрез Северен поток I и незаивсимостта на Донбас, чрез Северн поток II.
  • 17 Зззз

    121 15 Отговор
    Защо още публикувате статии и интервюта на зелето като знаете мнението на 80% от четящите сайта ви ,които не одобряват и не вярват на пасквилите му.?

    Коментиран от #97

  • 18 Мечката ви тра много !!!

    112 12 Отговор
    Аде свършваите ги Тея укри бе ..!
    Много пропаганда и за идиоти ни взимат !
    Контраатаки и нови оръжия има само в БГ сайтове и в белите линии на зелински !
  • 19 От страни

    108 10 Отговор
    Зелето сбра всичките възможни лъжи и се опита да ги обърне ама не става - всичко си пролича, а хората не са глупави и всичко виждат и разбират.
  • 20 Петър

    129 11 Отговор
    От 10 коментара до тук,всички са на мнение че за войната в Украйна са виновни единствено и само САЩ и НАТО,всичко е ясно,няма нужда от повече проучване.
  • 21 юроди

    76 8 Отговор
    Брех, тези германци какви шампионни на хуманността станаха.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 вестник Уикенд Тираж 324 000

    116 6 Отговор

    До коментар #8 от "Масон веле":

    Излязоха стенограмите точно от тези разговори, в които американски и британски топ политици и дипломати уверяват руските си колеги, че "НАТО няма да се разшири и с един инч на изток".

    Коментиран от #44

  • 24 не може да бъде

    116 14 Отговор
    Да,така е .Но този който ще опере пешкира е Украйна .Ако беше постигнато съгласие Украйна да остане неутрална държава и да не кандидатства за НАТО нямаше да има никаква специална операция.Вече има мнения на авторитетни източници които подсказват накъде отива работата -редакционна статияна NYT от миналата седмица и изказването на Хенри Кисинджър в Давос.Ако Зеленски и менторите му бяха по умни можеше Украйна да мине само със загуба на Крим и една трудноприемлива автономия на Донбас,но все пак повече от нищо.А сега освен Крим ,ще загуби и Донбас,и Херсон,и Запорожие,Николаев,Одеса,Харков ,а за други области е рано да говорим!А илюзията че може да си върне нещо само усложнява проблема! Мисля че Бисмарк беше казал -първото руско предложение винаги е най-доброто!Добре е и нашият харвардски питомец / с двегодишни курсове/ да го знае!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    104 10 Отговор
    НОВ световен ред Американците искат да мачкат всички заради ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ ЗАРАДИ ЦИОНИСТИТЕ И ДОЛАРА....
  • 27 Пешо

    38 7 Отговор

    До коментар #1 от "дядо дядков":

    А каква е целта на статията?
  • 28 Сив кардинал

    97 7 Отговор
    Папа Франциск: "Лаят на НАТО пред вратата на Русия" може да е предизвикал войната"
  • 29 Мунчо

    87 8 Отговор
    Е ,че някой съмнява ли се...освен пишещите във факти и ДВ ....това е резултат от геополитическият натиск на САЩ и цели утвърждаването на разклатената им хегемония ...просто укрите с съчките в кладата на рептилите..
  • 30 ха ха хааа

    13 65 Отговор
    Сега русоснята ше прегрее ... 🤭
  • 31 От страни

    92 10 Отговор

    До коментар #15 от "Герги":

    То ще си проличи на кой му е развита а на кой не. Ще ядете книжа и деривативи а русняците ще ручат хляб. Казваш че сте много със САЩ и са малко с Русия? Ами сметни населението на БРИКС и сметни на "западния" свят. И тия на САЩ са подлоги дето приказват квото им се каже а утре ще се преобуят и ще приказват за Русия...Такава ви е природата на подлогите.

    Коментиран от #43, #49

  • 32 гост

    66 8 Отговор
    "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" - винаги " компетентни", винаги МАНИПУЛАТИВНИ! "Дойче веле" /германска вълна" - новото име на "Фьолкишер беобахтер" /Народен наблюдател/!
  • 33 Бъдеще

    101 10 Отговор
    Да напишете нещо за Минските споразумения? Или пишете само каквото ви отърва...
    Разбира се, че САЩ и НАТО са виновни. Лошото е, че оставиха Украйна да се пържи на запаления от тях огън...
  • 34 Паметлив дедо

    85 9 Отговор

    До коментар #8 от "Масон веле":

    Виновник за всичко е Горбачата - Белязаният!! Предаде цяла Източна Европа вкл. ГДР без нито една стотинка!! Сключил " меморандум"??;!Ха ха ха ха!! А сега се крие незнайно къде,вместо да е в затвора за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!!
  • 35 фондация "Конрад Аденауер"

    11 47 Отговор
    Напълно сме съгласни с DW.
  • 36 Петър

    59 5 Отговор

    До коментар #25 от "реалиста":

    Кърджали няма нищо общо със ситуацията в Украйна,примера ти е много неуместен.
  • 37 ИНСПЕКТОРА

    10 98 Отговор

    До коментар #7 от "Директора":

    Аз мисля че САЩ не са виновни и не сън глупак за разлика от тебе! Украйна е суверенна страна и не иска руски ботуш на територията си! ЯСЕН ЛИ СЪМ?!?

    Коментиран от #56, #57, #105

  • 38 Украйна е суверенна

    93 8 Отговор
    Колкото България е суверенна, и в двете управляващите са слуги на САЩ, за народите никой не мисли, нужна им е територията
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дъртите комунета

    13 80 Отговор
    Се пръскат от яд на дойчевеле хахаа
    България ще се оправи когато изпукат и последните дъртаци с промити от комунизмото мозъци, които са учили задължителен руски и които сега гледат само руска телевизия.

    Коментиран от #63

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Евтаназия за вас

    10 2 Отговор
    ,.........
  • 43 Герги

    9 55 Отговор

    До коментар #31 от "От страни":

    Ти пък си руска подлога,нали нямаш нищо напротив..Само Китай е милиард и триста милиона.Аз ти говоря за държави...просто няма къде Рашъна да си разположи базите....
  • 44 ежко

    64 8 Отговор

    До коментар #23 от "вестник Уикенд Тираж 324 000":

    Не са чели Бисмарк и този пропуск ще им излеза през носа:)Руснаците ще дойдат за своето и меморендум , немурендум няма да ви спаси.Да не говорим,че както сме влезли суверенно в НАТО , утре може да излезам -пак по същият начин -суверенно!От днес за утре.Влизането ни и оставането ни в НАТО не е вечно и непоклатиме,а и други могат да ни последват....
  • 45 Мамул

    50 10 Отговор

    До коментар #25 от "реалиста":

    Ако 91г. руснаците са искали да направят база с ядрено оръжие в Кърджали, то Турция щеше да вземе Кърджали с организирани от САЩ размирици в България. Хубаво е да се гледа по-далеч от носа.
  • 46 Бай градски

    24 3 Отговор

    До коментар #25 от "реалиста":

    И не пропусна случая да плашиш? Кого плашиш? Гаргите ли?
  • 47 Ами то трябва да си луд да не го мислиш

    95 6 Отговор
    Има ли НОРМАЛЕН човек да не е сигурен, че вината е на ФАЩ.... това е най големият агресор в света...
    „Найголемият агресор САЩ са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.
    Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ („Washington Free Press”), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: „Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила” („Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower”) и „Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война” („Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II”),
    Списъкът на Блум съдържа:
    Общо – за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие
    • Интервенции на САЩ – срещу 67 суверенни държави
    • Бомбардировки на САЩ – срещу 25 суверенни държави
    • Намеса на САЩ в изборите - в 23 суверенни държави
    • Политически убийства (и опити), организирани от САЩ - в 35 държави
    • Прилагани изтезания - в 11 държави
    Общо – за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие.“

    Коментиран от #130

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 От Зад

    5 27 Отговор

    До коментар #31 от "От страни":

    Русняците ... малиии
  • 50 Хахаха

    73 5 Отговор
    Кога ще се научите да правите достоверна пропаганда? Хахаха
    Какво значи ,, лъжите на руснаците"? Кой казва и защо трябва да вярват хората на нечии приказки а не на достоверните факти?
    Казват че Русия е загубила инфо война. Така беше в началото. Но вече не. Толкова труд са положили лъжливите евролиберасти да очернят Те Русия, че са обърнали мнението на хората в нейна полза.
  • 51 Иванушка  🇷🇺

    63 6 Отговор
    "...който обаче няма статута на договор..." - по тази "логика" и референдума в Украйна няма статут на договор за независимост. Не са виновни ЕС и НАТО а самата проЗда Окраина. Само да напомня че цялата дандания с ЕС и НАТО целеше издръжка и инвестиции от страна на ЕС и НАТО в крадливата и корумпирана Украинска върхушка.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Механик

    5 83 Отговор
    Че кой вярва на рашките ? Та те лъжат още преди първата водка . Няма по-подло и аморално същество от руския човек .
  • 54 Повярвах, повярвааааах!

    43 2 Отговор
    Слепите говорят, немите слушат, глухите виждат.
  • 55 Ха ха ха

    45 3 Отговор
    А Гьобелс веле само истини.
  • 56 Мнение

    82 6 Отговор

    До коментар #37 от "ИНСПЕКТОРА":

    Като не ще руски ботуш, тогава що пусна краварска кубинка?!
    А нещо за американските био лаборатории да кажеш??? Тях пак ли руския ботуш ги постави в Украйна??? Не, това не е конспирация!!! Лично американски политик си го призна публично пред техния сенат!!!

    Украйна е толкова "суверенна", колкото и България!
    Единствения демократичен избор в БГ е: терминал 1, или 2!!! Останалото се контролира от краварското посолство, както е и в Украйна!!!

    Само троловете още си мислите, че е останал човек в нашата страна, който да вярва на западната пропаганда!!!
  • 57 Кашчей безсмъртни

    78 6 Отговор

    До коментар #37 от "ИНСПЕКТОРА":

    Украйна е англосаксонска мина заложена през 91г. И нищо повече!Страшно "суверенно" е да направиш от руснаци антируснаци. Или ще говорим как в Киевска Рус са живели украинци? И не се нарича Киевска Укра, а се нарича Рус. Когато си роден глупав е задълго!

    Коментиран от #62

  • 58 Те и договор да имаха

    50 5 Отговор

    До коментар #8 от "Масон веле":

    американците щяха да го прекратят.
    Както са правели много пъти.
  • 59 Госあ

    29 3 Отговор
    Вярно е, разбира се. Референдум с референдум отпада ! Тва е като - само американска нинджа може да убие американска нинджа 😂 Както казва Шо Косуги 😂
  • 60 Леле

    61 7 Отговор
    Крим никога не е бил украински може би татарски но укараински никога .
  • 61 Мдааа

    67 6 Отговор
    Защо трябва някой да се прави на световен жандарм, съдник, правоверн и т.н. и да определя, спира и пуска нещо си

    Ама то и на глухите кучки е ясно вече, че войната е между ФАЩ и Русия .. окраинците са само пушечното месо на бай изкукуригал...
    като просто може да се съобрази с елементарните искания на Путин да седнат така наречените големи на една маса като равни с равни и да се разберат.
    Какво искаше ПУТИН, Нато или по точно ФАЩ да не се приближават прекалено близо до границите на Русия в частност Украйна и Украйна да спази Минските споразумения... е не, ФАЩ продължава да иска да е световен жандарм и сега ще има олеле, а то май още не е започнало олелето!!!
  • 62 Госあ

    8 28 Отговор

    До коментар #57 от "Кашчей безсмъртни":

    Я каи, чукчите руснаци ле са ? А фините и шведите ?

    Коментиран от #64, #132

  • 63 Ха ха ха

    57 5 Отговор

    До коментар #40 от "Дъртите комунета":

    Само че в демократична България забраниха руската телевизия. Защо ли?
  • 64 Дю-дю

    21 8 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    Американци са, не знаеш ли? Живеят върху земя която се управлява от Америка. Шотландците и ирландците какви са? Белгийците какви са? Австрийците и швейцарците какви са? Канадците какви са? ....а дигни тия гащи, че си много изсулен!

    Коментиран от #66

  • 65 Верно ли

    54 5 Отговор
    "Едва при президента Доналд Тръмп Украйна получи първите противотанкови ракети "Джавелин". " Хахаха, Зелето лъже като дърта циганка! Щото ние не сме гледали кой какво буташе в Окрайната още от 2013та!
  • 66 Госあ

    6 47 Отговор

    До коментар #64 от "Дю-дю":

    Американците мое ги наречеш шведи, ама шведите американци не мое, разбираш ле. Руснаците са като американците - с крадена история и сбирщина.

    Коментиран от #67

  • 67 Хахаха

    60 5 Отговор

    До коментар #66 от "Госあ":

    Историята на САЩ започва в същата година, в която започва историята на Большой театър в Русия. Ти ку к у ли си или си тролиш?

    Коментиран от #72

  • 68 българин

    58 5 Отговор
    Поредната лъжа на един наш продажник, слуга на DW. Умните хора и сами могат да преценят кой крив и кой прав. А тази война отново показа агрeсивното поведение на НАТО / съответно разбирайте САЩ/. Не могат да подчинят целият свят.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Читател

    46 3 Отговор
    Отговор Да ТАКА Е.Чий го дирят краварите на другата страна на света.
  • 72 Госあ

    24 7 Отговор

    До коментар #67 от "Хахаха":

    А театъра в Китай, знаеш ли откога е ? Оттогава, когато италианците са убивали хора и са се мажели с кръвта им по колизеумите 💁 И днес се гордеят с тях 😂

    Коментиран от #73

  • 73 Хахаха

    9 9 Отговор

    До коментар #72 от "Госあ":

    Ти китаец ли си?

    Коментиран от #77

  • 74 Хахаха

    18 4 Отговор

    До коментар #48 от "Просто човек":

    А спри са вече. Няма кой да ти отговори на това нацистко приветствие. Заело что ли?
  • 75 Яяяя

    4 1 Отговор
    Ти пък отде се пръкна, големи разсъждения вадиш
  • 76 ОБЕКТИВНИЯ

    9 48 Отговор
    Никой не е ЗАПЛАШВАЛ РУШНЯЦИТЕ. Те решиха, че ще нападнат Украйна и така да си осигурят по голям излаз на Черно море плюс въглища, зърнодобив и други. Така са свикнали - давай меня нужно!
  • 77 Госあ

    8 8 Отговор

    До коментар #73 от "Хахаха":

    Голям фен съм на китайците напоследък. Преди известно време бях на японците, а преди това на французите. Не че и сега не съм де ( на японците и французите), но китайците сега са на първо място. А ти руснак ли си ?

    Коментиран от #83

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ако Кърджалийския, част от Бургаския,

    27 3 Отговор

    До коментар #25 от "реалиста":

    част от Варненския, Разградския, Силистренския, Шуменския и... регион решат да обявят автономия, могат да се позоват на решението на Международния съд за Косово , който съд заяви, че при обявяване на автономия НЕ Е НУЖНО съгласието на централната власт. Точно това решение по казуса с Донецката и Луганската народни републики цитира Путин в разговора си с ген.секретар на ООН. Така че можете да отсъдите кой е виновен за войната - Русия подпомага двете републики според договор между тях, а те са обявили независимостта си според решение на Международен съд към ООН. Впрочем - прочетете и осмислете изказването на Карадайъ днес в Медовец, Варненско - евентуални искания за автономия на етническа основа у нас хич не са мираж!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Хахаха

    27 2 Отговор

    До коментар #77 от "Госあ":

    Какво значи руснак? Вие по времето на СССР всички 300 милиона наши граждане наричахте руснаци. Някои от вас, сигурно, до преди 3 месеца не са правили разлика между руснак и украинец. В Русия живеят около 200 националности. И всички са руски граждане. По принцип не трябва да си руски гражданин за да си част от руския свят.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 1520

    37 3 Отговор
    от самото си създаване нато е агресивна организация Национал Атлантик Терорист Организейшън
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 бум бум

    4 32 Отговор
    русофили путинофили четете ако сте грамотни
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ТОЧКАТА

    28 2 Отговор
    Всичко в скобите е ВЯРНО...Акълите ,опитите за ,,мислене ,, след тях НЕ!!!!!!И това го каза самият ХЕНРИ КИСИНДЖЪР!!!!!То само сравнете САЩ/Ирак и Русия/украйна....САЩ направиха за 45 дена 100 000 бойни полета и бомбена са над милион тона бомби!!!!!!!!!!КАТО УНИЩОЖИХА ВСИЧКО,БУКВАЛНО ВСИЧКО ,КОЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ!!!!!ЗА ЖИВОТА И УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА.......Русия направи 8 000!!!!!!!!/ТОВА Е АМЕРИКАНСКА СТАТИСТИКА/ С ПОРАЖЕНИЯ САМО НА ВОЕННИ ОБЕКТИ!!!!!!!....НЯМА БОМБЕНА ПРАВИТЕЛСТВЕНА СГРАДА,РАДИО,МОСТОВЕ,ГАРИ,МАГИСТРАЛИ,ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ,ЗАВОДИ,ВиК,БОЛНИЦИ,БАНКИ....ЦИВИЛНИТЕ ЖЕРТВИ СА 3400 ДУШИ!!!!!!!!данни на ООНЕ /Украйна....Въведените САНКЦИИ СА 12 500!!!!!!Сравними с ЯДРЕНА АТАКА/по западни твърдения на Урсуза и Борел....АГРЕСОРЪТ Е САМО ЕДИН!!!!

    Коментиран от #100

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Истина

    26 1 Отговор
    Е,сигурно всичко това не е истина? НАТО го направиха на инат ,но за сметка на Украйна. Всички тези точки са самата истина и времето ще го потвърди.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 максим

    25 2 Отговор

    До коментар #15 от "Герги":

    ти, знаеш ли,какво е развита икономика?поясни?
    да имаш газ и нефт,нима е лошо?
  • 94 Петров

    31 4 Отговор
    Как пък Факти не цитираха веднъж друг источник, ако и това не е манипулация здраве му кажи. Мога да посоча десетки статии от независими чужди источници, които правят смешни горните доводи. Това е бг инфо.
  • 95 Начо Крика

    23 2 Отговор
    Дойче зеле=Гьобелс
  • 96 Посетител

    36 5 Отговор
    Точно така е! Вие какво си мислите?! Че ще можете вечно да притискате Русия в ъгъла и тя няма да отговори?!? Забравили сте, май, уроците по физика в училище: че колкото повече натискате една пружина, толкова по-силен отскок тя прави!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Матей

    30 5 Отговор
    Все повече и повече хора разбират вече истината и запада изсмуква от пръстите си какво ли не в опит да върне на своя страна общественото мнение
  • 99 Именно

    20 3 Отговор
    "Разговорите визират най-вече тогавашната ГДР.." - Обещали са да не се разширяват в бившето ГДР. Но се получи като в приказката за лисицата и къщата или пръста и ръката. Плъзнаха като метастази из цяла Източна Европа.
  • 100 Бай Дън

    17 6 Отговор

    До коментар #89 от "ТОЧКАТА":

    Агресорът е този,който напада друга
    държава ПРЕДИ НАС!! Схващате ли бе тикви кухи
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Витиевато

    16 3 Отговор
    Татарите са изселени от Сталин чак след освобождението на Крим през 1944г. заради колаборационизам и проявена жестокост и масови разстрели от формираниете от немците полицейски и военни части от татари. И къде остана прословутата американска честна дума и стистани ръце,което все още на места в САЩ значи сключена законна честна сделка? Точно с такива витиевати номера навремето англоосаксите са завземали" законно" земите на индианците. Тази война е странна - телевизия работи,радио работи,газта си тече, ток си има,жепето си работи... Не така постъпиха американците в Косово и Сърбия - всичко гореизброено го затъркаха,даже централите,подстанциите,мостовете,заводите "Застава"...,даже китайското посолство. Не кой да е а Папата каза,че НАТО лае пред портите на Русия, даже хапе дръжката. Украйна е пълна с биолаборатории,а Зеленски точно във Франция обяви,че ще създава ядрено оръжие.
  • 103 Амдертлиев

    15 3 Отговор
    Промиване на мозъци,тюрлю гювеч от истини,полуистини и най вече лъжи.Хайли лайкли,тинтири минтири,мул ти кул ти.Търсете из нета,особено който ползва английски.Вижте клипа с Буш.Истината ще ви освободи.А слугите нищо чудно да ме изтрият.Спазват партийната поръка.
  • 104 Рошко

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Директора":

    Само за сведение, кой е този джеймс бейкър. Разговора е между горбачов и рейгън първия е още жив. Демек може да го потвърди дойче зеле що не го интервюирате или не ви отърва да пишете истината
  • 105 Някой си

    21 3 Отговор

    До коментар #37 от "ИНСПЕКТОРА":

    По горе е написано всяко хлапе го знае виновни са САЩ със това да господстват над всички над целия свят от там идва всичко за разграбването и унищожението на Българската армия са виновни само те и в момента на това че продължава да не вървят нещата добре са виновни също САЩ или поставените нови политици и докато не се откаже цял свят от тях винаги щее така вовеки веков
  • 106 ОБОЖАВАМ USA

    3 11 Отговор
    Наредиха на Кремъл да нападне Украйна и тегло изпълниха чинно
  • 107 Обективен

    10 1 Отговор
    Всички подзаглавия в тази статия са обективна истина с достатъчно доказателства, които липсват само в главите на лицемерните атлантици
  • 108 Той

    8 5 Отговор
    И какво излиза Русия няма нито една причина да нападне Украйна Тогава защо го направи!?
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Шоп

    2 14 Отговор
    Кой е виновен, че най-гнусните руски подлоги са в България
  • 114 сороснерес

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Точно така!":

    дойче веле гьобелс-сорос пропаганден..няма баалми, освен облъчени западни либерални зомбирани слущатели и читатели..
  • 115 ЗНАЕМ,ЗНАЕМ,КОИ СА.

    8 0 Отговор
    САМО НЕ НИ ОБЕЖДАВАЙТЕ ,ЧЕ САЩ И НАТО НЕ МОЖЕХА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ВОЙНАТА ,ДИПЛОМАТИЧНО РАЗБИРА СЕ !!!!МОЖЕХА И ОЩЕ КАК,НООООООООООО ЗНАЕМ ПО-НАТАТЪК.
    ТАЗИ ВОЙНА СЕ ИСКАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ,И СЕ СЛУЧИ...АКО НЕ ИСКАХА ,НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!!
    М/У ДРУГОТО - ДОСТА ОБЯСНЕНИЯ СА ПРИИНАЧЕНИ И НЕТОЧНИ..НО ТОВА Е ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ,ТАКАВА ИМ НАГЛАСАТА..................НО ВНИМАНИЕ!!!!!!!!!!!БЪЛГАРИНА ТРУДНО МОЖЕШ ДА ГО ЗАБЛУДУШ!!!!!!!!!ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА !!!!!!!!И НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ!!!!!!.ВСЕ ПАК ,ПРИЗНАТО Е ,ЧЕ СМЕ Е ЕДНА ОТ НАД СРЕДНО НИВО УМНА И ИНТЕЛИГЕНТНА НАЦИЯ,ЗА РАЗЛИКА ОТ ЗАПАДНЯШКИТЕ,ЧАСТ ОТ КОИТО Е ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ!!!!!!!!!ТАКА ЧЕ НЕ Е НУЖНО ДА НИ ВМЕНЯВАТЕ ВАШИТЕ"ИСТИНИ"!!!!!!!
  • 116 Никой

    10 0 Отговор
    Така е САЩ са виновни
  • 117 НЕЩО ПРОПУСКАМЕ

    7 1 Отговор
    ЛАБОРАТОРИИТЕ ЗА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ? КОЙ ДАДЕ КРИМ НА УКРАЙНА? ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ В УКРАЙНА? КОМУ Е НУЖНА УКРАЙНА В НАТО И ЗАЩО? АКО ЗАПАДА БЕШЕ ГАРАНТИРАЛ СИГУРНОСТТА НА РУСИЯ СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА ВОЙНА В УКРАЙНА!!!
  • 118 Естествено, че САЩ и нато

    7 1 Отговор
    Предизвикаха конфликта, както и всички други въоръжени конфликти с разрушения и избиващи се взаимно иначе братски народи по света
  • 119 сороснерес

    6 1 Отговор
    На дойче веле гьобелс -сорос пропаганден...шизофреници..сами си задават въпроси и сами отговарят...
  • 120 Иван

    6 1 Отговор
    Плагодаря за признанието, за да го пишете значи все повече хора се досещат. За хората с експертиза като г-н Хенри Кисинджър е ясно, че НАТО и США са виновни.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Войводата

    3 7 Отговор
    Само не знам НАТО ли плати на Путин да нападне Украйна или Украйна избива руски жени и деца. Ма руската пропаганда е толкова проста че и 10 години деца не вярват в нея а мразят вече Путин и Русия. Само тукашните рускопоклони глупци детето с а от стария милиционерски промит мозак вярват че СССР ще се бие още със нацисти и кравари от студената война целия западен свят не стигна пък и Япония Австралия и колко още държави срещу Русия Беларус Сърбия Куба и Северна Корея. Ти като гледам скоро и те ще теглят престана Русия ,въпрос на време

    Коментиран от #128

  • 123 ИСТИНСКА НОВИНА

    8 0 Отговор
    Да се чете само заглавието : САЩ И НАТО СА ВИНОВНИ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА.
    ОСТАНАЛОТО НЕ СТАВА ЗА ЧЕТЕНЕ, ОБРАЗЦОВ ФЕЙК.
  • 124 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Като сте се именували "факти" защо не напишете за "Алеята на Ангелите".Паметна плоча с имената на убитите при бомбандировки деца в Донецк!В статиите на български професори по история се твърди че това са деца/руско говорящи/ убити от бомбандировки на украйнската армия ?!!! Явно в Украйна се води 8г война на етническа основа-(най- опасните конфликти).Токива каквито се водиха в Косово,такива каквто вече над 70 години се водят между израелци и палестинци.Аз се питам защо в суверенна държава има паравоенни формирования, които се поощряват от правителството на Украйна??!!Къде беше Европа през тези 8 години?!Ами занимава се с истамбулска конвенция,джендъри и тем подобни глупости!
  • 125 Един

    0 5 Отговор
    Не е така.

    Коментиран от #127

  • 126 Ако това е анкета

    3 0 Отговор
    Отговорът е ДА -така е.
  • 127 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "Един":

    Кое не е така?
  • 128 Наденицата

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "Войводата":

    Воеводата явно разсъждава с мозАка си, каквото и да означава това. А ние, които притежваме мозЪк, просто игнорираме тъпотиите, които е родил.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Изчанчен

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ами то трябва да си луд да не го мислиш":

    Ами, добре правят (ФАЩ визирам). Проявяват се като един хигиенист за глобалната природа. Като намаляват бройката на людската популация, оказват голяма услуга на дивата природа, която ще си възвърне господството над планетата (ако остане планета). Ако пък планетата изчезне, какво толкова -няма да се свърши космосът, я?
  • 131 напълно подкрепям!

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Директора":

    "Само глупак може да мисли, че САЩ не са виновни за тази, както и за всяка война през последните 50 години!!!"

    Коментиран от #133

  • 132 Ами щото си неостър

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    Защото си неостър и не правиш разлика между "россиянин" и "руский".
    Едното е национален признак, другото държавен и цивилизационен признак.
    Затова всичките 139 народности са русские , независимо дали са россияне, чеченцьi, евенки, финландец,бурята и т.н.
    Шойгу е тувинец по рождение, но е руснак по цевилизационна принадлежност.
    Аре стига плоски номера.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 БайДън

    1 0 Отговор
    Фактите винаги показват точно обратното на това, което пише ДВ. ДВ е създадена за борба с Русия и все тая плоча върти. Така че, ако искате да се информирате, разбирайте обратното на това, което твърди ДВ.
  • 135 Бил Гей

    0 0 Отговор
    Кучетата си лаят, керванът си върви. От Дойче Зеле чеп за зеле не става.
  • 136 Чавдар

    0 0 Отговор
    "Некоректни коментари ще бъдат изтривани" - цитат от Факти.бг. Не би трябвало да се публикуват и НЕкоректни статии, но явно и тук стандарта е двоен, както и всичко написано в самия материал!
Новини по държави: