25 Май, 2022 20:41 2 013 39

Премиерът Мицотакис: Ако Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенните права на Гърция, значи греши

  • гърция-
  • турция-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море-
  • реджеп ердоган

Гърция вече не е страната, която зависи от международни спасителни програми, както се вижда от предсрочното погасяване на заемите от Международния валутен фонд

Премиерът Мицотакис: Ако Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенните права на Гърция, значи греши - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът Кириакос Мицотакис изпрати силно послание след последните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на дискусията в Давос в сряда с президента на Световния икономически форум Борхе Бренде, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА.

В отговор на въпрос относно реакцията на Ердоган и отношенията с Турция, Мицотакис каза:

„...ние сме съседи [с Турция], винаги трябва да говорим и винаги искаме да поддържаме каналите за комуникация отворени. Ние никога няма да сме тези, които не говорят със съседите си. От друга страна, ако президентът Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенитета и суверенните права на Гърция и няма да обясня пред международната общественост, че Турция се държи като ревизионистка сила, тогава той греши."

След това Мицотакис припомни срещата си с Ердоган и факта, че месец след нея последваха безпрецедентни на брой прелитания на турски военни самолети над гръцки острови. Подчертавайки, че това поведение е „напълно неприемливо“, Мицотакис каза, че „ще повдига този въпрос винаги, когато може, докато Турция не промени поведението си“.

По време на дискусията Мицотакис спомена и събитията в Европейския съюз след руската инвазия в Украйна, като каза, че ЕС е показал своето единство и подчерта скоростта, с която съюзът реши да наложи безпрецедентни санкции срещу Русия.

По отношение на енергетиката той каза, че сега има допълнителна цел - тази за бърза независимост от руския природен газ, при която Гърция може да играе важна роля като ключов играч в Източното Средиземноморие.

Говорейки за гръцката икономика, гръцкият премиер подчерта, че Гърция вече не е страната, която зависи от международни спасителни програми, както се вижда от предсрочното погасяване на заемите от Международния валутен фонд (МВФ) – факт, който според него е най-силното доказателство за това колко много се е променила Гърция през последните 10 години.

Той отдаде това на политиката за намаляване на прекомерното данъчно облагане и на възстановяването на високия растеж чрез успешно привличане на международни и вътрешни инвестиции, без да се застрашава фискалната устойчивост.

Мицотакис също така посочи, че Гърция ще приключи със засилено наблюдение през август, като нарече това важен етап. Той се надява Гърция да си възвърне инвестиционния рейтинг през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 9 Отговор
    Натото ще се разпадне преди да приеме ония скиори от Швеция и подмандатната й Финландия.
  • 2 ДОСТ

    23 10 Отговор
    ТИ АКО ЗАЩИТАВАШ СУВЕРЕННИТЕ ПРАВА НА ГЪРЦИЯ АЗ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ СЮННЕТ ЩЕ ПРАВЯ.
  • 3 АнтиГост

    12 18 Отговор
    Ердоган, като видя колко са зле рашките си влезе в Сирия като
    на парад. Асад като видя, че рашките не могат на два фронта
    започна да говори за човешки права.

    Коментиран от #8

  • 4 Бесен _Язовец

    25 3 Отговор
    Хйде почвайте да се млатите те краварите ще са много доволни и от една балканска война.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 ТаУмВзе

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен _Язовец":

    Уви, Войната на Балканите е неизбежна. И както се знае, ние ще гризнем дръвцето Злокобно.
  • 6 Ердоган

    12 6 Отговор
    Слагай феса!
  • 7 АнтиГост

    1 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен _Язовец":

    Първо Сирия. Второ Русия. Чак тогава Гърция, едва ли.
  • 8 хи хи

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    Ама много си зле бе. Става въпрос за Гърция и Турция. Я виж под леглото дали няма някой руснак.😄

    Коментиран от #9

  • 9 АнтиГост

    2 11 Отговор

    До коментар #8 от "хи хи":

    Може Ердоган да изпревари Зеленски за Крим.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Часовникът на историята

    12 10 Отговор
    Турчолята да внимават. Чичо Дони, няма го. Леля Меркел, няма я. Чичо Путин има свои проблеми.

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Истината

    11 8 Отговор
    Гърците са мръсни кучета.
  • 13 МАЧКАЙ Киряки

    8 7 Отговор
    с теб сме !
  • 14 Инфо

    6 7 Отговор
    Турция: Има ли "пръст" на САЩ в разкритията на Кълъчдароглу за паричните преводи на Ердоган? Отбелязва се, че правителството не е отговорило на разкритията, като Ердоган се готви да съди лидера на опозиционната CHP Кемал Кълъчдароглу, който разкри че семейството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е прехвърлило 62 милиона долара в чужбина и планира да напусне Турция. Някои анализатори коментираха, че паричните преводи са разкрити в дните, когато Турция блокира присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато документите идват от САЩ. „Всичко може да има нещо общо с това“, казват те. Проправителствените медии скриха темата, като показаха само реакцията на правителството. Опозиционните медии говорят за голям скандал, а вероятно има и други парични преводи, които все още не са разкрити от Кемал Кълъчдароглу. По-конкретно г-н Кълъчдароглу каза: „Те ускоряват подготовката за бягството. Ердоган превежда огромни суми пари в чужбина с паралелни структури, базирани в Турция, които той се представя за институции. Те искат да получат разрешение за пребиваване и работа в чужда държава чрез тази институция, която са установили в чужбина с черни пари. Това е ограничено до няколкостотин души. Членовете на семейството на Ердоган са първи сред тях."

    Коментиран от #24, #34, #37, #39

  • 15 дипломация престана да има за вас

    4 0 Отговор
    Арно де , убаво се репчите , ама всички вие сте по бункери и пред монитри в тия игри дето си играете , а другите ни пекът на високи градуси , та не ми е ясно какво ти точно и тебе подобните ще защитавате . Зафанахте едни игри против човечеството , учудването ми иде от това , че то си трае .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Проба

    1 0 Отговор
    Проба
  • 19 Ердоган е тук

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Часовникът на историята":

    Обаче...

    Коментиран от #21

  • 20 Инфо

    6 10 Отговор
    Вебер: "Пълна подкрепа за Мицотакис - Ердоган не трябва да предизвиква съюзниците от НАТО". Пълната подкрепа на министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис „да говори открито и да защитава Гърция от турските атаки“ изрази ръководителят на Централния комитет на ЕНП Манфред Вебер. По-специално, г-н Вебер в публикация в Twitter отбелязва: „Пълна подкрепа на Кириакос Мицотакис да говори открито и да защитава Гърция срещу турските атаки. Ако президентът Ердоган е ангажиран с НАТО, той трябва да спре да провокира съюзници. Въпросът е дали наистина иска да бъде част от нашия съюз на ценностите?"
  • 21 Истината

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "Ердоган е тук":

    Ердоган е мръсно куче, както всички турци.
  • 22 Българските турци

    9 6 Отговор
    Никога няма да има "друга" Турция ,както никога не е имало друга Гърция...Колкото и да мислите че аплодират елинизма, фантазия е да се твърди според силата и неудържимоста на аплодисментите на американските сенатори за гръцко превъзходство в морето и във въздуха ,срещу милионна армия която сама си строи корабите и си произвежда летящото въоръжение заедно с мунициите и радарите.?.. Популярен постулат е че с най доброто оръжие , техника или технология може да се спечели сражение или битка,но война се печели с дисциплинирана и добре обучена армия !!!
    Гърция е съюзник на Турция в НАТО и колкото и да я дрогират с антитурска параноя няма да я превърнат в равностоен противник на Турция...
    Има международни правила и закони за ползнане на свои теритоториални води и въздушни пространства и за съобразяване с чужди такива ,които са еднакви за всички официално същесвуващи държави на тази планета...Така че ...и гърците не са изключение и никакви никому неизвестни Севилски измишльотини не ги правят по привилегировани...нищо че се мислят за потомци на Зевс и Посейдон ...и те като всички са длъжни да се съобразяват с тях !...

    Коментиран от #31

  • 23 Тоалетна хартия

    1 1 Отговор
    Я съм мале питбул....териер....

    Коментиран от #26

  • 24 Българските турци

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Инфо":

    Опозицията описва просото което сънуват вече почти 20 години ....Интересното е друго... Тия които уж ги подкрепят ( като Байдън или кукловодите от съюзническите посолства ) хич не ги ли ощипват за да ги събудят ?!...Или и те мислят че наистина турците са наивни и невежи, и гълтат всичко като гъски ?!...Има да чакат много !...
    От размера на интелекта и въображението на опозицията става ясно, че "Ердоган" отново ще спечели изборите !...

    Коментиран от #25

  • 25 Българските турци

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Добра констатация !! : )
  • 26 Българските турци

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Тоалетна хартия":

    Добра констатация !! : )

    Коментиран от #28

  • 27 Факт

    5 5 Отговор
    Ако двете държави не са членове на НАТО...Мицотакис отдавна да не е министър на Гърция..защото Гърция просто нямаше да я има вече....така че Мицотакис говори на голямо само защото знае че НАТО един вид им е гарант че Турция няма да си позволи да ги нападне...но в момента в който Гърция излезе от НАТО..или НАТО се разпадне...Гърция барабар с България ги бройте за Спомен ...не че това не го знаем и България и Гърция..не случайно се натискат да да са в НАТО...защото. Знаят какво ги чака ако не са там....

    Коментиран от #29, #35

  • 28 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българските турци":

    Благодаря, но мисля, че когато пишех като 5иция, си мисля че бях по-добър с лъжите!!!
  • 29 Реалността

    6 7 Отговор

    До коментар #27 от "Факт":

    Няма Турция извън НАТО. Страната веднага ще се разпадне и всеки ще получи историческото парче, което заслужава. Българи, гърци, арменци, кюрди, руснаци, араби и дори иранци. Единствената причина Западът да храни Турция от 70 години е като насип на Русия. И ако не може да играе тази роля, но и създава проблеми в алианса, мнозина ще кажат, че Турция трябва да напусне НАТО. Те вече го казват.. И ако си тръгне, както казва глупавият старец Бахчели... горко ви.
  • 30 Орт

    2 6 Отговор
    Ако Мицотакис мисли,че опирайки се на така наречената евросолидарност може да прави каквото си иска,силно греши.
  • 31 Истината

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българските турци":

    Гърция няма как да бъде равностоен противник
    на Турция! Турция е 84 милионна държава с огромна армия с реален боен опит и мощен военно промишлен комплекс!

    Коментиран от #32

  • 32 Турция - Уганда - Зимбабве

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Гладна кокошка просо сънува

    Коментиран от #36

  • 33 Инфо

    3 2 Отговор
    Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати строго съобщение до Анкара в сряда. Международното право и морското право изискват уважение от всички, подчерта външният министър след срещата си в Северна Македония с колегата си Буяр Османи. „Гърция остава спокойна пред предизвикателствата, пред които е изправена. Ние няма да се поддадем на изкушението да отговорим на предизвикателствата, пред които сме изправени по същия начин. Имаме много основна позиция: международното право и морското право изискват уважение от всички. Това е основното правило на Алианса, към който принадлежим, на НАТО, но и на международната общност", каза Никос Дендиас. По повод украинската криза външният министър подчерта, че "ние винаги повтаряме нашата основна позиция. Осигуряването на териториалната цялост и независимостта на всички държави на планетата е основен принцип на международното право и наш основен принцип. Това е неприкосновено правило на гръцката външна политика". Той добави, че "ние сме стълбове на вашата енергийна сигурност чрез междусистемния тръбопровод, както и газификационния терминал на природния газ в Александруполис".
  • 34 Непоносим глад и нещастие

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Инфо":

    Опциите, с които Ердоган разполага в навечерието на изборите: имунитет, изгнание, измама, гражданска война или нахлуване в съседна държава.
  • 35 Гръцки Псоли

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Факт":

    Марица, пролет 2020 и Средиземно море, лято 2020, сиганите от Анадола щяха да изядат голям бой от гърците. Разбраха го навреме и се прибраха. Като искат да опитат трети път, фаталния път, нека.
  • 36 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Турция - Уганда - Зимбабве":

    Гладни или сити кокошки има много...Важното е кои и колко са петлите !...

    Коментиран от #38

  • 37 трол.

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Инфо":

    тоя тол на фето пак на линия
  • 38 Мераклия

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Българските турци":

    Саудитците са петли. А това, което искат, са тлъсти ...кокошки. А турските отслабнаха от глад.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: