Отидете към основна версия

3 465 49

Решение! Саудитска Арабия ще увеличи производството си на петрол, ако руският добив спадне заради санкциите

  • саудитска арабия-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • роснефт

ОПЕК+ работи по въпроса за компенсиране, тъй като производството на Русия е намаляло с около 1 милион барела на ден през последните месеци

Снимка: shutterstock

Саудитска Арабия е готова да увеличи производството си на петрол в случай на значителен спад на руския добив поради наложените на Москва санкции от страна на Запада, съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници.

ОПЕК+ работи по въпроса за компенсиране на спада на добива на руски петрол, тъй като производството на Русия е намаляло с около 1 милион барела на ден през последните месеци в резултат на западните санкции, казаха двама източника от петролната организация пред Ройтерс.

Единият от тях, запознат с руската позиция, посочи, че Москва може да се съгласи други производители да компенсират по-ниския ѝ добив, но това може да не се случи на днешната среща на организацията на петролните държави и компенсацията може да не е в пълен размер.

Друг източник, от страна производител на петрол от Персийския залив, смята, че е "много възможно" решението по въпроса да бъде постигнато на срещата днес.

Форматът ОПЕК+ се състои от членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, сред които е и Русия.

Проведени са били дискусии за незабавно увеличаване на добива на петрол от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), което може да бъде обявено на срещата на ОПЕК+ по-късно днес, според източник на Ройтерс от дипломатическите среди.

Увеличенията на производството, планирани за септември, ще бъдат изтеглени напред и ще се случат през юли и август, според източника.

Саудитска Арабия - най-големият петролен производител в ОПЕК, по-рано отхвърли призивите на Вашингтон да увеличи добива на суровината с по-бързи темпове от вече планираното постепенно нарастване, с което страната се съгласи като част от групата ОПЕК+.

Кралството се е съгласило да промени позицията си и да повиши производството, за да успокои цените на петрола като част от сближаването с администрацията на американския президент Байдън, се посочва още в медийните информации, позоваващи на лица, запознати с преговорите.

Според източниците също така Рияд е уверил, че в крайна сметка ще отговори чрез увеличаване на производството, ако криза в предлагането удари петролния пазар.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.

Свързани новини