Last news in Fakti

3 Юни, 2022 10:00 2 460 25

Може ли Русия да заобиколи петролното ембарго на Европейския съюз?

  • русия-
  • ембарго-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • санкции

Руската федерация е третият по големина производител на черно злато в света след САЩ и Саудитска Арабия и вторият по големина износител по данни на Международната агенция по енергетика

Може ли Русия да заобиколи петролното ембарго на Европейския съюз? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия може да отговори на частичното петролно ембарго, наложено от Европейския съюз, като потърси други купувачи или намали своя добив на черно злато, за да поддържа цената му висока. Действията на Москва ще имат негативен ефект върху световната икономика, освен ако Организация на страните износители на петрол (ОПЕК) не се намеси на петролните пазари, коментира Си Ен Би Си.

Лидерите на страните от ЕС постигнаха в началото на тази седмица споразумение да забранят вноса на 90 процента от руския суров петрол до края на тази година. Петролното ембарго е част от шестия пакет от санкции, които Евросъюзът налага на Москва от началото на инвазията ѝ в Украйна.

Русия е третият по големина производител на черно злато в света след САЩ и Саудитска Арабия и вторият по големина износител по данни на Международната агенция по енергетика (International Energy Agency).

"Случващото се в момента ще промени търговията с природен газ и петрол в бъдеще. Цените на петрола няма да се понижат скоро и санкциите срещу Русия ще оказват негативно влияние през следващите няколко години", коментира Хюсеин Аскари - професор в Училището по бизнес на университета "Джордж Вашингтон".

В търсене на други клиенти

Дали Русия ще успее да компенсира ембаргото върху износа на своя петрол и колко от него ще успее да продаде на други клиенти ще има значение за петролните цени в глобален мащаб. Руският петрол формира около 36 процента от общия внос на черно злато в страните от Европейския съюз.

Постоянният представител на Руската федерация в международните организации във Виена Михаил Улянов обяви, че неговата страна ще търси други клиенти за своя петрол.

Москва вече има два потенциални клиента: Китай и Индия, коментира Си Ен Би Си. Тези страни купуват по-евтин руски петрол и тази тенденция вероятно ще продължи, смятат икономически анализатори.

Те отбелязват, че Индия е увеличила рязко покупките на руски петрол през последните месеци.

Индия е внесла 11 милиона барела през март. Това количество обаче е скочило на 27 милиона през април и 21 милиона барела през май, показват данни на компанията „Кплър“ (Kpler), която се занимава с анализи на пазарите на суровини. Количествата руски петрол, които Индия е закупила само за тези три месеца на текущата година, рязко контрастират на едва 12-те милиона барела, които е получила през 2021 г.

Китай по принцип е най-големият вносител на руски петрол в света, но също увеличи допълнително количествата, които купува. През март, април и май тази година, китайският внос е 14,5 милиона барела – три пъти повече спрямо същия период на миналата година, по данни на фирмата „Кплър“.

Ограничаване на добива

Русия може да намали добива на петрол и износа на по-евтино черно злато, за да поддържа по-високи цени и да ограничи своите финансови загуби от европейското ембарго, отбелязва Си Ен Би Си.

Вицепрезидентът на енергийния гигант "Лукойл" Леонид Федун заяви в неделя, че Русия трябва да намали добива на петрол с 30 процента, за да тласне цените нагоре и за да не се налага да продава с отстъпка.

"Официални лица във Вашингтон изразиха опасения, че Русия може да ограничи износа на петрол през лятото, за да нанесе максимални икономически щети на страните от ЕС и да тества доколко те са единни в своето решение да защитят Украйна", коментират американски анализатори.

"Смятаме, че Русия ще компенсира ограниченията в износа си на петрол през тази година с по-високи цени", заяви експертът в търговията със суровини Едуард Гарднър от консултантската компания "Кепитъл Икономикс" (Capital Economics). Неговата прогноза е, че добивът и износът на руски петрол може да паднат с 20 процента до края на годината.

В отговор на руските действия

Ако обаче Русия намали добива на суров петрол, другите играчи на пазара може да се намесят, за да укротят цените на черното злато.

Изданието "Файненшъл таймс" цитира свои източници, според които Саудитска Арабия е готова да увеличи добива си на суров петрол, ако руският бъде ограничен значително поради ембаргото на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джамбазът

    38 4 Отговор
    Вчера Brent 112$, днес 117$.
    Санкциите срещу нас работят.
  • 3 Урюрвкос

    25 1 Отговор
    там е работата че клиентите са едни и същи и се обслужват от конкретни доставчици според химическия състав на суровината. Следва размяна на клиенти между саудитите и Русия. Резултата е същия 6х5=30 и 5х6=30 но цената е друга. Икономика на диета само отслабва.
  • 4 Разбира се

    9 2 Отговор
    Че може
  • 5 Българка

    19 13 Отговор
    Защо Лукойл купува евтин руски петрол ( с 35 евро на барел по-ниска цена), а на бензиностанциите й горивата не са по-евтини? Питам има ли държава? Защо не е иззето оперативното управление в руския анклав Лукойл-Нефтохим от държавата. Така правят в ЕС. Нали имаме златна държавна акция? Какво прави КЗК и защо още не е изцяло подменена? До кога участник в данъчни схеми за неплащане на големи задължения ще е шеф на НАП? Снощи от БОЕЦ го питаха за ревизиите и проверки в Лукойл, а Спецов надменно отказа отговори и ги подмина. До кога на възлови постове ще кадруват меко казахо чантаджии със съмнителна репутация

    Коментиран от #9, #10, #20, #24, #25

  • 6 Бай село

    19 2 Отговор
    Как само ни подготвят анализаторите платени от байдъновия син..руски петрол с етикетче сащ .на двойни цени за европейските мало...ници..всичко е бизнес на кой капиталист му дреме за народа.
  • 7 дедо Герчо

    10 1 Отговор
    ИНДИЯ-67 МЛН.БАРЕЛА.ПИШЕТЕ ИСТИНАТА !
  • 8 Да може

    0 17 Отговор
    Затова се отказахме от Руската газ.
    И ще внасяме втечнена природна газ. Граждани от руски произход или юридическо лице но с гражданство на България е запазил количества в Алжир Венецуела Катар Саудитска Арабия ОАЕ Азербеджан САЩ. Цената с доставката в терминал Бургас или Варна на втечнен газ е доста по малка от руската по тръбата. Плащания са бългаски левове в Българска банка. Те служат за разплащания в други страни. Но никога не отиват Русия официално. Има много начини да си вземеш парите легално от собствени честоно изкарани от продажба на петрол и втечнена газ без да нарушава ембаргото на Европа и САЩ. Всички сме си чисти.
  • 9 Бай село

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ами да ти обясня..трябва да сме солидарни с другите държави от ЕС..нали ако в бг цената е ниска западните капиталисти как ще се оправдаят че там е висока..все пак е демокрация ..а и нали ние българите искаме бензина да е 5 лв за да страда Русия..така че стискай зъби и се усмихвай важното е Русия да е зле..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ицо

    17 3 Отговор
    На Русия европейския съюз и е точно последната грижа тя си има необятен пазар в Азия а сега при тия цени приходите и се удвояват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българка

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "Невежеството не е сила":

    ЛУКОЙЛ-НЕФТОХИМ Е РУСКА СОБСТВЕНОСТ. Швейцарската офшорка е собственост на Лукойл и е руска. Тя се използва, за да е на входа и изхода на Лукойл и изкуствено ми "подарява" високи цени на гориво и 0 данъци. Това си е данъчно престъпление. НАП, КЗК трябва да го пресекат. А правителството да използва златната акция и поеме ръководството там

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Не е верно това

    15 1 Отговор
    На рашките не им трябва да заобикалят ембарго - по-високите цени следствие от ембарго са по-приемливи в случая... Да му мислят тези, които налагат ембарго - те ще си плащат накрая за тарикатлъка и късия хоризонт...
  • 15 Невежеството не е сила

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Така ли?..Елементарна логика-ако "Лукойл" бе 100% руска до сега американците 100 пъти щеха да опищят орталъка, но НЕ, мълчат- ни ума ни дума, ни санкции.
    И в момента АМЕРИКАНСКИ фондаве имат акции в "Лукойл", и е повече американска, отколкото руска, акциите и са в американска банка. Информацията е официална, само в България не е. Това е от чуждата Уикипедия:

    "...Пазарната капитализация е 64,4 млрд. Долара (1 септември 2008 г.) . Номиналните притежатели на акциите на ЛУКОЙЛ и тяхната счетоводна отчетност са: 61.78% - Bank of New York , 10.79% - кипърска компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED (контролирана от Банката на Кипър чрез Odella Resources Limited )."

    Коментиран от #19, #23

  • 16 Кирцата

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Кое правителство?!
  • 17 Четох

    9 0 Отговор
    Незнам дали ембаргото може да се заобиколи-ама в Икономис има статия,че САЩ са удвоили руските доставки на нефт...-Русия е била на девето място по продажби на САЩ -в последните два месеца е на пето място...Изводите си правете сами-санкции,ембарго или прах в очите ни...
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    с КОРУПЦИЯ ДА
  • 19 Мамул

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Невежеството не е сила":

    Чувал ли за метална плочка зад челото? Тази женица ма която обясняваш е с две такива!
  • 20 Ти сериозно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Сериозно ли си мислиш, че Лукойл нарушава нещо. Лукойл спазва всички закони. Само да те светна - Народа е казал - Не е луд тоя що яде баницата, а тоя що му е дава !
    И още - Лукойл въобще няма задължение да продава само в България преработени горива. Ще ги продава и по 20 лева литъра ако имаше кой да ги купи и пак няма да е нарушил нито един закон. Скачахте да дойде пазарна икономика, а сега рИветИ !? Защо ? Нирода е казал още и Очи гледали, очи плакали !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГЛЕЙ СИГА

    3 0 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ДА ЗАОБИКОЛИ ЕВЕНТУАЛНИ РУСКИ САНКЦИИ
  • 23 ЕС-бензиностанция без бензин

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Невежеството не е сила":

    Баба ми обичаше да казва: "Като кажеш А ще казваш и Я". Да беше продължил и да обясниш чия собственост е и т.н. офшорка "Литаско" както и "Лукойл Нефтохим Бургас" (да не се бърка с "Лукойл" понеже са две различни компании). Жокер - собственика (основният) и на двете не е руска компания, регистриран е в Нидерландия и акциите му са качени на тяхната фондова борса.
  • 24 Лев will.i.am Борец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Отговора на въпроса ти е прост и лесен. Литаско, Швейцария има сайт. Там има секция за контакти. Пишеш на отдела им за комуникации с клиенти и те ти отговарят.
  • 25 Дъртак (нерегистриран)

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Вярно е, че имаме златна държавна акция за Нефтохима, но пък те си имат собственик с когото малцина в света искат да си имат взимане - даване.