Last news in Fakti

2 Юни, 2022 14:09 3 906 50

Москва: Ембаргото на ЕС за руския петрол може да дестабилизира енергийния пазар и да повиши цените

  • русия-
  • опек-
  • петрол-
  • роснефт

По-рано тази седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че стъпката за постепенно премахване на руския петрол от пазарите в ЕС ще лиши Кремъл от огромен източник на финансиране

Москва: Ембаргото на ЕС за руския петрол може да дестабилизира енергийния пазар и да повиши цените - 1
Снимка: shutterstock

Руското външно министерство предупреди в четвъртък, че решението на Европейския съюз за частичната забрана на руския петролен износ вероятно ще дестабилизира световните енергийни пазари, определяйки самото решение на ЕС като "саморазрушителен" ход, който може да има обратен ефект върху единия блок, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица лидерите на ЕС се споразумяха по принцип да намалят с 90% вноса на петрол от Русия до края на тази година, като това представлява най-строгата санкция на блока досега от началото на инвазията в Украйна.

"Решенията на Европейския съюз за частично прекратяване на вноса на руски петрол и петролни продукти, както и за забрана на застраховането на руските търговски кораби, е много вероятно да провокират по-нататъшни увеличения на цените, да дестабилизират енергийните пазари и да нарушат веригите на доставки“, се посочва в декларацията на руското външно министерство.

По-рано тази седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че стъпката за постепенно премахване на руския петрол от пазарите в ЕС ще лиши Москва от огромен източник на финансиране и ще окаже натиск върху нея да прекрати военната си кампания в Украйна, но Москва предупреди, че мерките в крайна сметка ще навредят на икономиката на блока.

"Брюксел и неговите политически спонсори във Вашингтон носят пълна отговорност за риска от обостряне на глобалните хранителни и енергийни проблеми, причинени от незаконните действия на Европейския съюз. ЕС е много вероятно да провокира по-нататъшни увеличения на цените, да дестабилизират енергийните пазари и да нарушат веригите на доставки“, заяви още Министерството на външните работи на Русия.

Според външното министерство обаче "Русия ще издържи адекватно на последиците от едностранните ограничителни мерки на ЕС и ще остане надежден търговски партньор на международната арена“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    30 52 Отговор
    От кога Русия се загрижила за стабилността и икономиката на ЕС? По-скоро се опитва да използва страховете на европейците за своя изгода

    Коментиран от #10, #39

  • 2 Ами прави са

    69 23 Отговор
    Те цените вече скочиха-и пак ние ще плащаме дивотиите на евро-политиците..-а взе да ни писва...

    Коментиран от #6, #17, #35

  • 3 'къф им е проблема

    29 25 Отговор
    Тия какво взеха да се тревожат от покачване на цените на енергийния пазар, нали не купуват никакви енергийни суровини?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анализатор

    26 52 Отговор
    По-важното е да съсипе Русия и нейния диктатор - Путлер, за да спре престъпната война!!!

    Коментиран от #24, #40

  • 6 Айде бе...

    19 36 Отговор

    До коментар #2 от "Ами прави са":

    Отивай в Русия, там всичко е тяхно производство и ще ти е евтино!

    Коментиран от #34

  • 7 Хаха

    17 28 Отговор
    А вие го дестабилизирате от 24 февруари.
  • 8 Така е

    47 15 Отговор
    Цените фръкнаха с 10$, само докато обсъждаха оня ден! Въобще цялата инфлация и цени в момента, са плод на нескопосани санкции, навреждащи на Европа и големи усти, не знаещи какво и кога да говорят!
  • 9 СССРБарета

    40 11 Отговор
    Русия не може да бъде лишена от финанси за износа си на петрол по простата причина че там откъдето дойде заместващият Петрол за Европа ще трябва да отида нежеланият руски петрол тоест Просто ще има разместване на пазара и нищо повече! Нито една държава от производителките на петрол не се е ангажирала да увеличи производството и При това положение абсолютно нищо не се променя просто лъскава реклама без никакъв ефект! Ситуацията с природния газ е същата няколко държави се отказаха от руски газ но всъщност продължават да ползват руски газ но получавайки го от свои държави съседки които увеличават заявките от Русия! Руснаците много добре знаят каква е ситуацията и затова ясно заявиха че руските енергийни доставки не могат да бъдат заменени най-малко следващите 10 години!

    Коментиран от #13, #26

  • 10 Бай село

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Ами няма смисъл да ни плаши кво от туй че бензина ще е 5лв..ние в бг това чакаме да минем на файтони и каручки а за софиянци велосипеди. Тук и ще подновим производството на ,,балканчето...ще се отворят много работни места. За файтонджия или каруцар не се иска образование идеално щото и училищата ликвидирахме.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Руснаците да си махнат жюжонака

    15 28 Отговор
    и всичко ще тръгне добре. Иначе СССР и советски недоимък, опашки и т.н. А за нашите путинисти без петрол и газ ще стане "вот тебя руский палец" !
  • 13 Айде бе...

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "СССРБарета":

    Тя изобщо няма даже нужда от финанси защото си печатат рублите сами!

    Коментиран от #16, #32

  • 14 Къса ми се.. сърцето

    14 16 Отговор
    Изведнъж КОЛХОЗА се...загрижи за...ЕВРОПА?!!
    А истината е,че.. Кенефа приключи
  • 15 ПЛЕВНЬО

    18 7 Отговор
    Целта е много проста Трябваше да се постигне увеличение на цените в Европа и по света защото инфлацията е важна за да накара хората да обеднеят и да ги принуди да работят! В същото време се удовлетвориха желанията на зеленски и в същото време руските приходи от петрол ще останат непокътнати защото Русия ще продължи да продава петрол пи целия свят там и където има недостиг ще бъде удоволетворен! Държавите производителки на петрол заявиха че няма да увеличат производството защото в опек има немалко Държави които имат технологични проблеми Да достигнат дори получените си квоти за производство на петрол! Съответно ще има само разместване на пазара!
  • 16 Киро Печатницата

    22 10 Отговор

    До коментар #13 от "Айде бе...":

    Бъркаш Русия с едни други печатари оттатък океана.
  • 17 ще има и още

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ами прави са":

    Така де, нито Шарл нито Урсула имат ипотеки , не хапят усни пред бензиноколонките, не знаят колко струва хляб, литър олио или килограм месо в супермаркетите - те в супермаркет не влизат ( освен може би в собствените си такива - да проверят темпа на печалбите ).
    Извечен проблем на всяко общество, и навсякъде по света - прищевките и грешките на политиците, хората ги плащат - един с кръв, друг ( но той е "късметлията" ) - с тежестта на портфейла си.
  • 18 Русомил:

    13 19 Отговор

    До коментар #11 от "Диоген":

    А у нас може Бургаски и Варненска республики, нали? ! Тогаз на нашите путиняги ще им се отвори диференциала с още 20 см.

    Коментиран от #25

  • 19 Шумен

    20 9 Отговор
    Те точно това целят мръсниците вън от ЕС и доло това продажно правителство.
  • 20 От страни

    9 2 Отговор
    Абе кво им расказвате - дръпнете шалтера, врътнете кранчето, завийте канелата....стоп, канелата не е от тука... Що ми се гледа сеир. Кво да го расказваш сто пъти - един път го покажете...
  • 21 Така е

    16 9 Отговор
    Урсула оплоди евро.пейските май.ки на всички ни... а Шарл евро.г.ейските...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 От страни

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро Павето":

    Теб само за никнейма трябва да ти плащат пари (ако знаеш кой е бил Жоро Павето, де).
    А за пари - едва ли тука плаща някой на някого - както пишеше колегата - мрази безплатно...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1944

    8 11 Отговор

    До коментар #18 от "Русомил:":

    остави го. тоя е от селските алкохолици дет вика народ на сътрапезниците в кръчмата. шепа неудачници в някъде горите. още мислят че комунистите са хора.
  • 26 От страни

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "СССРБарета":

    Но и скок на цените ще има заради дестабилизацията.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Талибан

    12 8 Отговор
    Единственото което ще се промени е че петролните компании ще продължават да купуват руски петрол и да ни го продават все едно са го докарали от луната но понеже. Уж е от по-далеч ще ни го пробутват по скъпо!

    Коментиран от #33

  • 29 До дупка!!!

    9 11 Отговор
    Санкции до дупка!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СССРБарета

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Айде бе...":

    Е много ясно че ще си печатат рублите сами няма да ти ги дадат на теб да им ги печатиш случайно? Доларът нали и САЩ си го печатат сами!
  • 33 От страни

    13 6 Отговор

    До коментар #28 от "Талибан":

    Напиши по точно - не "петролните компании" а "американските петролни компании"... Това им е целта - всичко живо се отказва от руски петрол а после американците отиват при Путин и го купуват "на едро" с добър дисконт и после го препродават а нас с добра наценка.
  • 34 Що па не

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе...":

    Ама то натам отива работата-да бягаме в Русия.Защото с тези цени на евро-глупендерите нищо друго не ни остава....

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 оня с коня

    7 10 Отговор
    Русия хубо обяснява Неприятните последствия за Световните цени от Ембаргото на Петрола,Газта и Всичко останало ,наложено й от ЕС,Америка и Редица други Държави .НЕ КАЗВА Русия обаче КАК и по КАКЪВ ДРУГ НАЧИН да бъде СЪСИПАНА ИКОНОМИКАТА Й ,за да падне Путин и Обкръжението му и да си отдъхне Светът!Аре като го измисли и даде Смислено предложение,да вдигне ръка и ще й се даде думата.До тогава обаче ще си караме по същия Начин- ТВЪРДО,УПОРИТО и без КАПКА ЖАЛОСТ.Мдааа...!

    Коментиран от #48

  • 37 От другата страна

    7 8 Отговор

    До коментар #24 от "От страни":

    Руска подлога...
  • 38 Какъв е проблемът?

    3 4 Отговор
    Нали това искате?
  • 39 Зеленски

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    ти не си българка...признай си или помакиня или украйнка...
  • 40 атака...Русия

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Този анал си го анализирай....анален анализаъор...в момента , днес петрол урал се търгува 97 минус 41 долара , а при нас колко е бензина, а нафтата
  • 41 Вият.

    7 3 Отговор
    Ембарго на 90% до края на годината!Боли.
  • 42 Айде,бе

    5 8 Отговор
    Светът едва ли не ще свърши бе руският петрол.

    Коментиран от #46

  • 43 Браво на вас

    8 8 Отговор
    Ватенки, погрижете се за себе си и после го мислете света. Скоро с Путиния, така де, Русия, ватенката ще е най-скъпата стока. За който може да си я позволи естествено. Който не може ще си се въргаля в блатото
  • 44 Отврат

    8 9 Отговор
    Как да обясниш на убиец, мародер и изнудвач, че проблема е друг.Никой повече не иска да има нещо общо с тях.Това е положението.Не може на купувача да му поставяш условия, да го изнудваш с танкове и автомати да купува и прави търговия с тебе.
  • 45 Ами чемодан вокзал и магадан

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Що па не":

    Кво чакаш 🤣🤣
  • 46 Шматка

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Айде,бе":

    Светът - не. Парите в джоба ни - със сигурност ще свършат!
  • 47 Васил

    3 5 Отговор
    По скоро ще олекнат джобовете на Рашистите.
  • 48 ШАЛТЕТО

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "оня с коня":

    По едно паве на онези от Брюксел и работата ще се свърши!
  • 49 Сега е момента

    2 1 Отговор
    Получаваме отсрочка , и ще купуваме руски петрол още и някоя друга година. Нашите управници ако си разбират от работата , ще имат възможност да намалят цената на руския петрол, като единствен доставчик в ЕС.От друга страна може да изнасяме и преработени нефтени продукти в ЕС, което ще осигури и допълнителни приходи в бюджета и най-накрая Лукойл ще е на печалба.....
  • 50 Хан Аспарух

    2 2 Отговор
    Най обикновенна руска пропаганда и клишета, докато най големия пазар е на ЕС то тепърва Русия ще има сериозни проблеми и голяма липса на ценната за тях валута. Дано европейска България се освободи от руските зависимости,руския рекет и данък Русия,въпреки, че чебурашките от Възраждане, БСП, Дс, Стефан Янев,президента Радев Решетников пречат и то много за премахване на тези руски зависимости, обслужваши руските интереси.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания