Отидете към основна версия

7 592 89

Олег Сенцов: "Руснаците оставят след себе си изпепелена земя"

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • олег сенцов-
  • донбас

Ако в Кремъл просто бъде направен държавен преврат и Владимир Путин бъде заменен от някого като Шойгу, Русия ще си остане проблем

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Руснаците се връщат към стратегията на изгорената земя - изпепеляват земята, движат се по нея като пожар", казва известният режисьор и активист Олег Сенцов, който от два месеца е на фронта в Украйна.

Украинският режисьор и активист Олег Сенцов, който повече от пет години беше зад решетките в Русия като политически затворник, вече не се занимава с кино - с оръжие в ръка той защитава Украйна от настъплението на руските войски в Луганска област. В интервю за ДВ той разказва за преживяванията си на фронта.

ДВ: Г-н Сенцов, каква е в момента ситуацията на фронта?

Олег Сенцов: Намирам се в най-трудния участък край Северодонецк. Това е последната част на Луганска област, която не е окупирана от руснаците. И те полагат всички усилия да я завоюват, защото им трябва някаква победа. В случая - да покажат, че са "освободили" Луганска област. Украинците от своя страна се стремят всячески да се защитят. Има много хора, които са силно мотивирани, но нямат опит. И затова допускат грешки, които водят до наранявания.

Аз вече от два месеца съм на фронта, но не съм произвел нито един изстрел - разстоянието между воюващите страни е голямо, почти не се стига до стрелкови бой. Преобладаващ е огънят с артилерия, миномети и РСЗО (реактивни системи за залпов огън), а пехотата само поддържа линиите. В тези условия най-важното е да не бъдеш убит, да не бъдеш ранен, да не бъдеш в тежест за другите.

ДВ: На каква стратегия от руска страна ставате свидетел?

Сенцов: Научих много за тези два месеца, но най-важното е, че ако искаш да се сражаваш, трябва да умееш да го правиш. Когато си на война, е много важно да имаш допълнителни способности, а не само "знам как се стреля с автомат". В тази война се използва "умно" оръжие, а ние нямаме много от него. А тук в Донбас руснаците показват, че имат много боеприпаси. Те просто ни изтласкват, а ние сме принудени да се оттеглим. Изпепеляват земята, движат се по нея като пожар. Принуден си да отстъпиш, а те напредват - това е стратегията им. Същата като в Сирия и в Чечения. В първите дни те очевидно са си мислели, че ще могат просто така да завладеят Украйна. Но не успяха и затова се връщат към стратегията на изгорената земя.

ДВ: Според Вас колко дълго може да продължи тази война?

Сенцов: Трудно е да се каже, трудно е да се правят прогнози. Мисля, че може да продължи още две-три години - трябва да сме готови за това. Едва ли ще приключи по-рано, защото трябва не просто да победим и да освободим територията, но и да окажем натиск върху Русия, за да постигнем смяна на режима. Ако там просто бъде направен държавен преврат и Владимир Путин бъде заменен от някого като Шойгу, Русия ще си остане проблем.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: