Last news in Fakti

5 Юни, 2022 10:00 2 903 87

Путин се е вкопчил в някакво подобие на нормалност, докато войната му неумолимо продължава

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • война-
  • рубла

За човек, чиято армия се представя доста под очакваното в Украйна и беше отблъсната край двата ѝ най-големи града, понасяйки хиляди жертви, Путин не показва никакви видими признаци на стрес

Путин се е вкопчил в някакво подобие на нормалност, докато войната му неумолимо продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сто дни след началото на войната, която руският президент Владимир Путин отказва да нарича с истинското ѝ име, той се стреми да създава впечатление, че нищо не се е променило и животът си върви постарому.

Докато армията му с усилие напредваше в украинския град Северодонецк, Путин се занимаваше с изкуствено дребнотемие, участвайки в излъчена на живо по телевизията церемония в чест на многодетните семейства.

От началото на май той се е срещна - основно чрез видеоконферентна връзка - с представители на образователната сфера, с шефове на компании от петролния и транспортния сектор, с ръководители на борбата с горските пожари и с губернаторите на поне дузина руски области, много от тях - намиращи се на хиляди километри от Украйна.

Освен за няколко заседания на Съвета за национална сигурност към президентството и поредица разговори с чуждестранни лидери, той намери време и за видеообръщение към играчите, треньорите и зрителите на руската Нощна хокейна лига (любителски хокеен турнир, на който Путин е съосновател).

Показването на натоварен, дори скучен ежедневен график на президента, се вписва в повествованието на Кремъл, че не води война, а просто осъществява "специална военна операция" за усмиряване на проблемен съсед.

За човек, чиято армия се представя доста под очакваното в Украйна и беше отблъсната край двата ѝ най-големи града, понасяйки хиляди жертви, Путин не показва никакви видими признаци на стрес.

За разлика от навечерието на нахлуването на 24 февруари, когато той заклеймяваше Украйна и Запада с остри и гневни речи, сега риториката му е сдържана. Шейсет и деветгодишният политик си дава вид на спокоен, съсредоточен и владеещ положението човек.

Макар и да призна, че западните санкции дават своето отражение, той каза на руснаците, че икономиката им ще излезе от тази ситуация по-силна и по-независима, докато Западът ще почувства ефекта на бумеранга заради главоломно повишаващите се цени на храните и горивата.

ПУБЛИЧНИТЕ ИЗЯВИ НЕ СПИРАТ

Колкото повече се проточва войната без изгледи за скорошно приключване обаче, за Путин ще става все по-трудно да поддържа това усещане за нормалност.

В стопанско отношение обстановката ще се влошава, тъй като отражението на санкциите става все по-осезаемо, а Русия се е запътила към рецесия.

Във военно отношение войските на Путин постепенно напредват в Източна Украйна, но САЩ и съюзниците им увеличават оръжейните доставки за Киев, като по-рано тази седмица Вашингтон дори обеща да предостави усъвършенствани ракетни комплекси.

При провал на настъплението руският президент може да бъде принуден да обяви обща мобилизация на резервите, за да попълни оределите си войски, смятат западни военни експерти.

"Това ще засегне над 1 милион души в Русия и по този начин, разбира се, ще стане ясно дори и за тези, които още не го осъзнават, че Русия се намира в пълномащабна война", каза Герхард Мангот, австрийски представител на академичните среди, който се е срещал с Путин и е наблюдавал поведението му в продължение на много години.

Руската общественост трудно ще приеме реалностите предвид това, че тя се осведомява основно от държавните медии, верни на Кремъл, и поради това е държана в неведение за размерите на руските неуспехи и жертви.

Но Русия все още не е достигнала този етап, смята Мангот, а и Путин може да е съзрял някои обнадеждаващи признаци за умора на Запада от войната. Започват да се очертават различия между най-войнолюбивите поддръжници на Украйна - САЩ, Великобритания, Полша и балтийските държави - и група страни, сред които Германия, Франция и Италия, настояващи за прекратяване на войната час по-скоро.

"Путин разчита на това, че колкото по-дълго се проточва войната, толкова повече ще се засилват конфликтите и противоречията в западния лагер", каза Мангот.

Същевременно мирните преговори с Украйна от седмици са в застой, а Путин не дава никакви признаци, че желае дипломатическо уреждане на конфликта.

"Той все още вярва във военното решение на проблема", каза Олга Оликер, програмен директор за Европа и Средна Азия в мозъчния тръст "Международна кризисна група".

Путин си запазва правото да обяви победа по всяко време, тъй като заявените от него цели в Украйна - демилитаризация и денацификация - са все цели, които "може да обявиш за постигнати, понеже никога не са ясно дефинирани и винаги са някак смехотворни", каза Оликер.

Думите "война" и "Украйна" нито веднъж не бяха произнесени по време на 40-минутната видеосреща на Путин в сряда с многодетните семейства, сред които бяха и Вадим и Лариса Кадзаеви от Беслан, Северен Кавказ, с 15-те си деца.

Облечени в най-официалните си рокли и костюми, семействата седяха около маса, отрупана с цветя и храна, видимо чувствайки се неестествено, докато Путин ги подканяше да се представят. Същия ден на главния площад в Лвов в Западна Украйна бяха докарани осем празни училищни автобуса, за да напомнят за 243-те украински деца, загинали от началото на инвазията на руския президент.

По време на срещата, най-близо да признанието, че се води война, той стигна, когато на няколко пъти спомена участта на децата в Донбас и "извънредната ситуация" там.

Русия има много проблеми, но така е било винаги, каза Путин в заключение в края на събитието, което се състоя по видеовръзка. "Всъщност там не се случва нищо необичайно."


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    40 8 Отговор
    Байдън ще победи, Путин ще победи...Държите се за джойстиците и не разбирате, че никой няма да победи ,а вие вече сте изгубили! Радвайте се, ако е само времето изгубено в безсмислени спорове. Ясно е кой ще победи, ядрената сила, но това ще е за историята, ако има такава.
  • 2 Кравар

    52 16 Отговор
    Победителите не ги съдят, пример - атомните бомби над Япония

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Медвед

    65 20 Отговор
    Англосаксите и техните платени рупори, газ пикаят
  • 4 Синьожълтия

    26 8 Отговор
    Бой по манерката !
  • 5 Ройтерс?

    42 11 Отговор
    Хахахахахаха. Вервам, вервам.
  • 6 Да,бе

    53 15 Отговор
    Спокойно!Всичко си върви по плана на Путин,а изпозападналият свят тепърва ще се радва на санкциите...Нещо,като самопрострелване в кратуната,и така.

    Коментиран от #8

  • 7 !!!?

    21 8 Отговор
    "ТАМ се случва нищо необичайно" може да го каже само един психопат !!!?

  • 8 Планът вирви-

    17 23 Отговор

    До коментар #6 от "Да,бе":

    Мариопул са три дни,Киев-за пет дни.

    Коментиран от #28

  • 9 Така е,

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кравар":

    но в скоро време може да се окажат от страната на губещите. И тогава . . . може и да си спомни някой за атомните бомби над Хирошима и Нагасаки. Да не говорим за следващите им "подвизи". Доста се натрупаха.
  • 10 ТИПИЧНО ЗА С'ДУ'ХАН'ИТЕ ХИП'ОФИ'ЗНИ

    12 33 Отговор
    И ИМПОТЕНТНИ 45 кг....ДЖУДЖАЦИ,.. ОПИТИТЕ МУ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ КАТО...МЪЖ,..ПРЕДИЗВИКВАТ ЕДИНСТВЕНО...БУРЕН СМЯХ И...СНИЗХОЖДЕНИЕ!!
    ЗАТОВА... ПАРКИНСОНА СЕ СВИ В...ЗЕМЛЯНКАТА И ОБМИСЛЯ КАК ДА СЛОЖИ КРАЙ НА ЖАЛКИЯТ СИ И БЕЗСМИСЛЕН... ЖИВОТЕЦ

    Коментиран от #13, #31

  • 11 Митраджия

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кравар":

    Пример Пърл Харбър ...
  • 12 редник

    33 5 Отговор
    "...докато Западът ще почувства ефекта на бумеранга заради главоломно повишаващите се цени на храните и горивата."

    Така е - милиарди се наливат в Украйна, вместо да се дадат за стабилизиране на икономиките на държавите от €С...
    Повече пари за Украйна - по-голяма инфлация! Спирала...

    Коментиран от #18

  • 13 Верно?

    21 5 Отговор

    До коментар #10 от "ТИПИЧНО ЗА С'ДУ'ХАН'ИТЕ ХИП'ОФИ'ЗНИ":

    Друго си е да общуваш със света на сенките. Малцина го могат.

    Коментиран от #38

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Измисли нещо друго де.

    33 6 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Зацикляш, банална ставаш. Толкова ли не могат да ти спуснат по - свежо лозунгче?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Друга Българка

    28 11 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Мир може да има, когато психопатът разпореди изтеглянето и на първия американски нашественик от Украйна още през 2014. Байдън нанесе с варварската си война щети на целия ЕС и цивилизован свят. В Украйна има касапница и тази кръв не може да бъде отмита с времето от управляващата групировка в САЩ.

    Коментиран от #32, #84

  • 18 Ушанка

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "редник":

    Па ного си се...загрижил за..ЗАПАДА, бре?!?
    Къса ми се ...сърцето от толкова...притеснения
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МалкоЛогика

    25 8 Отговор
    Ройтерс е сериозна фирма, но отказва да нарече нещата с истинското им име. Жалко.
    Казва се "военна операция". Война би било ако Киев и Лвов бяха в руини. Има тънка разлика.

    Коментиран от #25, #47

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Путин само не са го давили

    31 4 Отговор
    всичко друго опитаха. Придворната журналистика пак заподскача. Да Путин има одобрението на 82 % от населението на Русия и много добре знае какво прави.

    Коментиран от #44

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 В ГЕ'Й ДРУ'ЖИ'НКАТА МОЖЕ ДА Я НАРИЧАТЕ

    9 19 Отговор

    До коментар #21 от "МалкоЛогика":

    ВСЯКАК.
    А...36 ХИЛЯДИ ПИНДОСИ ГРУЗ 200 , КАК ГИ...НАРИЧАТЕ?!?)))))
    АМИ...ТИЯ СЪС...КИЛИМИТЕ, ХЛАДИЛНИЦИТЕ И ТОАЛЕТНИТЕ ЧИНИИ?!?))))))
  • 26 Абсурдистан

    9 19 Отговор
    В хокеен екип изглежда гротескно! А хокеистите около него сами се спъват в егра и внимават дя не го съборят. Жалка пародия!
  • 27 Хмммм

    10 8 Отговор
    А дали това е истинския Путин? Това няма никой да каже!

    Коментиран от #30

  • 28 ген КЪСТЪР

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Планът вирви-":

    МИ ТИ КАКВО СИ МИСЛИШ МА -И НИЕ ПУШИМЕ ЦИГАРИ КЕНТ и ядеме бонбонки ТИК ТАК
  • 29 9689

    12 2 Отговор
    А знаете ли как се води истинска война?
  • 30 Не бееее

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хмммм":

    Двойника на Путин умрял и сега Путин управлява
  • 31 Механик

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "ТИПИЧНО ЗА С'ДУ'ХАН'ИТЕ ХИП'ОФИ'ЗНИ":

    Ми той и зеленския не е много дълъг. Където го видя на снимка с някой друг, зеления се губи просто.
  • 32 И още една българка

    13 25 Отговор

    До коментар #17 от "Друга Българка":

    А Путлер кво прави ,разнася цветя ли в Украйна. Или пуска ракети ...
    Войната е в Украйна,и орките са там да грабят крадат убиват изнасилват.
    Терорист ,Путлер е просто терорист.

    Коментиран от #39

  • 33 А Путин можеше и така, но не иска...

    21 4 Отговор
    Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше да е само лунен пейзаж и то само с хуманитарни оръжия...както до сега тея миротворци употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!

    Коментиран от #48

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мучо

    11 1 Отговор
    стрес няма има натрес; на 70 години на кънки, в екип е завидно.......
  • 36 росомаха

    4 24 Отговор
    Цивилизованият свят губи все поввече шансове за справяне с ненормалния терорист Путин . Още първите дни трябваше да се даде много мощен отпор, включително военен на агресивна Русия . Колкото повече време минава , толкова по-малки са шансовете за Украйна и нормалността . Накрая наистина ще се вкараме в световна война, за да спре лудия агресор Путин.

    Коментиран от #52

  • 37 Митраджия

    4 15 Отговор
    А бе тия двамата Диктатори ,Путлер и Лукашенко големи хокеисти. Ейййй . Хахаха
    Каква красота ,каква грация .
    Хахаха каква пародия ...
  • 38 Механик

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Верно?":

    Ти със сигурност знаеш.
  • 39 Брей ама па брей

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "И още една българка":

    Много "българки" много леки жени в тоя форум.. ..
  • 40 Дика

    5 5 Отговор
    Азиатски дебил
  • 41 Е да де

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Биволъ":

    Сам си го казваш ...НЕ СИ УМЕН
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Реалиста

    15 5 Отговор
    Засрамете се да вините Русия, Вие въоражавате, убивате, разрушавате домове и църкви, унищожавате православието, налагате фашистка световна диктатура, клоуна Окраински , деменцията американска, Европейският съюз на супер военни малоумници , ще унищожат света. Искате Русия да ви покани да я превземете, няма да стане , ще ви заболи и вас ако продължавате да войнствате!
  • 44 отвратен

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Путин само не са го давили":

    Така, така ,и Тодор Живков имаше , даже 99 , ама....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Няма логика

    9 9 Отговор

    До коментар #21 от "МалкоЛогика":

    100 дена хвърчат ракети, търкалят се тянкове, хиляди са загиналите, тотална разруха на градове, милиони бежанци - всичко това било военна операция!

    Коментиран от #53

  • 48 Иван

    6 10 Отговор

    До коментар #33 от "А Путин можеше и така, но не иска...":

    Как може да сравняваш сащщ и рашата първите имат пари а вторите нямат първите са световен лидер в момента а вторите суровинен припадък на запада и след някалсо време и на азиатците. Агент Бернард Рудолф

    Коментиран от #51, #57, #64

  • 49 Единствено вярно -

    12 1 Отговор
    "войната неумолимо продължава". Погледнете сводките. Погледнете и посоките. От Украйна бавно и НЕУМОЛИМО остава само цвъртенето.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Първите имат пари?

    13 2 Отговор

    До коментар #48 от "Иван":

    Че откъде ги имат, след като "техните" пари ги печата друг... Пропуснал си и че имат дългове. И заблуждаваш, че са световен лидер. в нещо позитивно. Ами гледайте и мислете,бе.
  • 52 Би ли дефинирал

    11 1 Отговор

    До коментар #36 от "росомаха":

    понятието "цивилизован свят"? Онзи, чиито представители ползват трибуната на ООН , за да размахват като химическо оръжие епруветки с чешмяна вода /според някои - прах за пране, не споря /? Това е цивилизация , но едва ли е цивилизованост.
  • 53 Има логика

    9 5 Отговор

    До коментар #47 от "Няма логика":

    Ако на Окрайна не и харесва да обяви война на Русия, кой ги спира!!
    И въпроса заспива..... Русия не иска война!!!

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Теодоро

    7 1 Отговор
    МНОГО МАЗЕН ПАСКВИЛ
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 иване кой те фа не...

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "Иван":

    Парите са фалшиви надпечатани хартийки... днеска ги има, утре ги нема!!!!
    Ама папото (жито и т.н., торове), топлото и горивото са си при Путин и ще стават все по скъпи и все по ценни!!!!
  • 58 ежко

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Ама ти сериозно ли?:)Явно си паднала от небето.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Няма логика

    2 5 Отговор

    До коментар #53 от "Има логика":

    Русия нападна Украйна - ти просто си неспасяем!

    Коментиран от #63

  • 61 Герхатрт от Австрия пише свободни

    6 0 Отговор
    Съчинения, какво да прави и да не прави Путин! Кой су ти Герхарт?? Никой, един от хилядите АНАЛ Лизатори!! А може и да не съществуваш!!
  • 62 Реалиста

    9 3 Отговор
    Както обикновено в историята при сблъсаци-войни в първия етап сме били на страната на губещите. Да величаете агресорите, да се възхищавате на Урсула, Борел , Мишел и най вече на фашисткото отроче Шолц, който ще отиде в Македония и след това в България, за да принуди малоумните ни политици да признаят Македония е гавра с една суверенна държава България! Вън на посредници, хукнали по целия свят да заплашват управниците и настройват малоумниците срещу Русия! За такъв мир не сме мечтали, родители и децата ни!

    Коментиран от #83

  • 63 Има логика

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Няма логика":

    Затвърждаваш... ти НЕ СИ УМЕН... и си знаеш, нали!!!!
    Спец операцията започва от 2014 и ще продължи докато не се изкорени неонацизма (бандери, азовци, айдарци и т.н. фашеги!!!!

    Коментиран от #85

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Диванен Геостратег

    11 3 Отговор
    Путин не е самодържец, а законно избран президент на РФ с по-голяма подкрепа от всеки западен лидер. И не управлява еднолично, а си има съветници и указите му се ратифицират от Парламента. Така работи руската държава. И като казват специална военна операция, имат предвид ограничен военен контингент с конкретни цели. Нямат за цел да превземат Киев и Лвов... засега.
    Бойте се, ако има ново обръщение на Путин, нов указ и ново ратифициране. Това ще означава промяна. А истинска война означава пълна мобилизация на населението. Русия по западни изчисления може да събере 2-2,5 милиона резервисти. Това значи военновремево производство. И тогава Русия няма да се церемони с никой. Сега карат полека и колкото могат пазят цивилните.
    Не са решили, не са изравнили Киев със земята. Всичко зависи докъде ще се нагнети русофобската истерия на Запад и кога на някой там ще му уври главата, че не са готови за такъв вид война. Хеле пък Европа. Очертава се ужасна зима за всички ни - високи цени на всичко, дефицити на основни продукти и стагфлация. И това не ни го причини Путин, а тъпите брюкселски зелки водени от корумпирана акушерка неизбирана от никой. Същата, която преди това попиля Бундесвера и ги направи за смях. На едно НАТО-вско учение, вместо с картечници бяха отишли с боядисани в черно дръжки от метли. Ей тези щели да спират Русия и останалите големи играчи. Бълнувания на скъсали с реалността психопати...

    Коментиран от #71

  • 67 123

    10 2 Отговор
    А Буш по време на войната в Ирак и Сирия какво правеше - същото. Вие какво искате - Путин да легне и да умре, е няма да стане.
  • 68 Фори

    3 9 Отговор
    Войната ще свърши ,но доверието в русия няма да се върне никога.Дори и "приятелските " държави ще имат едно наум с непредсказуема и агресивна политика.Всички видяха че може да бъде нападнат всеки без повод.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Мариопул за три дни

    1 7 Отговор

    До коментар #66 от "Диванен Геостратег":

    Киев за пет дни.Толкова за безаналогово-бездарната армия.И още бе са влезли в цеха да видят какво има вътре.

    Коментиран от #72, #87

  • 72 Тон Kyрлеоне

    4 1 Отговор

    До коментар #71 от "Мариопул за три дни":

    Това не ти е видеоигра, малкия
  • 73 Восъчният

    1 4 Отговор
    Закопава държавата си. "Спечели" си още един съседи -Финландия член на НАТО.Швеция също.Няма да е изненада,ако Япония стане натовска държава.
  • 74 Да живее Русия

    5 2 Отговор
    Путин е велик

    Коментиран от #80

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ако беше война

    7 3 Отговор
    Ако това е война а не операция Киев, президентството, радата и други обекти щяха да са изравнени! Въобще освен ако не си идиот можеш да си мислиш че руската армия не може да се справи. Ама клатенето на долара трябва да продължава....
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ройтерси

    6 3 Отговор
    а думата демокрация умря още 2001,когато си съборихте кулите
  • 79 666

    3 5 Отговор
    За Джуджето човешкия живот не струва и копейка. Жертва хиляди млади животи в безмислена война. Той е психопат и опасен за света. Само премахването му ще ни спаси от атомна война.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 едно мнение

    2 6 Отговор

    До коментар #62 от "Реалиста":

    И каква е връзката ти с реалността? 2/3-ти от българите не споделят твоята реалност! ТВОЯТА! Като не ти изнася, чемодан ,вокзал, Русия..................!
  • 84 БАШ БЪЛГАРИН

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Друга Българка":

    Искаш Путин да управлява Украйна? ЗАБРАВИ! НЯМА ДА СТАНЕ!!
  • 85 Бай градски

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Има логика":

    Алогичния? ПИШИ И ЗАПОМНИ! Сънищата и съновиденията НА ДРУГО МЯСТО!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Диванен Геостратег

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Мариопул за три дни":

    С повтарянето на тая опорка какво се опитваш да кажеш? В Мариупол помниш ли колко дни правеха хуманитарни коридори, за да се изтеглят цивилните? Превзеха ли го? Превзеха го. Най-много време се проточи със завода, тъй като искаха да хванат някои храбреци живи, Около него всичко отдавна беше под руски контрол. А кой минира пристанищата, та мините тръгнаха с попътен вятър покрай нас към Босфора?