Отидете към основна версия

3 741 52

ЕП отказа да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС

  • турция-
  • европейски съюз-
  • европейски парламент-
  • реджеп ердоган

Депутатите призоваваха Анкара да разглежда добросъвестно заявленията за членство на Финландия и Швеция в НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки многократните изявления на Турция, че има за цел да стане член на ЕС, през последните две години страната последователно отстъпва от ангажиментите си във връзка с процеса на присъединяване. Това се посочва в доклад на ЕП, приет във вторник с 448 гласа "за" , 67 гласа "против" и 107 гласа "въздържал се".

Европейският парламент приветства неотдавнашното леко подобрение на цялостните отношения между ЕС и Турция, по-специално диалозите на високо равнище. Членовете на ЕП обаче подчертават, че това засилено сътрудничество е съществувало успоредно с редовните конфликти, тъй като отношенията със съседните държави членки на ЕС остават трудни.

В доклада се посочва продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Турция. Евродепутатите изразяват съжаление за продължаващия правен и административен натиск върху гражданското общество и защитниците на правата на човека, адвокатите и журналистите и призовават ЕК да предостави достатъчно финансиране за продемократичните усилия в Турция.

Приветствайки готовността на Анкара да посредничи в руската война срещу Украйна, ЕП подчертава жизненоважното значение на доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност в настоящите трудни времена и благодари на страната за твърдото придържане на Турция към НАТО и ЕС.

Докладът приветства усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света и отбелязва постоянното предоставяне на финансиране от ЕС за тази цел, което членовете на ЕП се ангажират да запазят и в бъдеще. Евродепутатите подкрепят и предложението на ЕК за започване на преговори за актуализиране на взаимноизгоден митнически съюз, но предупреждават, че Европарламентът ще подкрепи постигането на окончателно споразумение само ако са изпълнени необходимите демократични условия относно правата на човека и основните свободи, зачитането на международното право и добросъседските отношения.

ЕП отбелязва, че на този етап не може да обоснове промяна на позицията си относно официалното временно преустановяване на преговорите за присъединяване с Турция, които са в застой от 2018 г. насам. Като се противопоставя открито на обвързващите решения на Европейския съд по правата на човека във връзка с делото на Осман Кавала и други, настоящото турско правителство умишлено разруши всички стремежи за възобновяване на процеса на присъединяване към ЕС на този етап, добавят евродепутатите.

Освен това ЕП призовава Турция да разглежда добросъвестно заявленията за членство на Финландия и Швеция в НАТО, да се ангажира конструктивно с усилията за разрешаване на евентуални нерешени въпроси и да се въздържа от оказване на неправомерен натиск в този процес.

При настоящите сериозни обстоятелства е важно всички съюзници на НАТО да действат далновидно и бързо да ратифицират протоколите за присъединяване на двете държави, категорични са евродепутатите.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: