7 Юни, 2022 17:42 3 736 52

ЕП отказа да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС

  • турция-
  • европейски съюз-
  • европейски парламент-
  • реджеп ердоган

Депутатите призоваваха Анкара да разглежда добросъвестно заявленията за членство на Финландия и Швеция в НАТО

ЕП отказа да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки многократните изявления на Турция, че има за цел да стане член на ЕС, през последните две години страната последователно отстъпва от ангажиментите си във връзка с процеса на присъединяване. Това се посочва в доклад на ЕП, приет във вторник с 448 гласа "за" , 67 гласа "против" и 107 гласа "въздържал се".

Европейският парламент приветства неотдавнашното леко подобрение на цялостните отношения между ЕС и Турция, по-специално диалозите на високо равнище. Членовете на ЕП обаче подчертават, че това засилено сътрудничество е съществувало успоредно с редовните конфликти, тъй като отношенията със съседните държави членки на ЕС остават трудни.

В доклада се посочва продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Турция. Евродепутатите изразяват съжаление за продължаващия правен и административен натиск върху гражданското общество и защитниците на правата на човека, адвокатите и журналистите и призовават ЕК да предостави достатъчно финансиране за продемократичните усилия в Турция.

Приветствайки готовността на Анкара да посредничи в руската война срещу Украйна, ЕП подчертава жизненоважното значение на доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност в настоящите трудни времена и благодари на страната за твърдото придържане на Турция към НАТО и ЕС.

Докладът приветства усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света и отбелязва постоянното предоставяне на финансиране от ЕС за тази цел, което членовете на ЕП се ангажират да запазят и в бъдеще. Евродепутатите подкрепят и предложението на ЕК за започване на преговори за актуализиране на взаимноизгоден митнически съюз, но предупреждават, че Европарламентът ще подкрепи постигането на окончателно споразумение само ако са изпълнени необходимите демократични условия относно правата на човека и основните свободи, зачитането на международното право и добросъседските отношения.

ЕП отбелязва, че на този етап не може да обоснове промяна на позицията си относно официалното временно преустановяване на преговорите за присъединяване с Турция, които са в застой от 2018 г. насам. Като се противопоставя открито на обвързващите решения на Европейския съд по правата на човека във връзка с делото на Осман Кавала и други, настоящото турско правителство умишлено разруши всички стремежи за възобновяване на процеса на присъединяване към ЕС на този етап, добавят евродепутатите.

Освен това ЕП призовава Турция да разглежда добросъвестно заявленията за членство на Финландия и Швеция в НАТО, да се ангажира конструктивно с усилията за разрешаване на евентуални нерешени въпроси и да се въздържа от оказване на неправомерен натиск в този процес.

При настоящите сериозни обстоятелства е важно всички съюзници на НАТО да действат далновидно и бързо да ратифицират протоколите за присъединяване на двете държави, категорични са евродепутатите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    60 10 Отговор
    Ако турция влезе в ес, само ердо ще ена стол, всички други ще сте прави

    Коментиран от #9

  • 2 Бренди

    71 10 Отговор
    Виждате ли ЕС какви паразити са! Вършите ни чудесна работа, но няма да ви приемем, това казват на Турция. Затова Ердо, бой по канчетата и дано им дойде акъла.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миндерханъм

    29 10 Отговор
    Няма да ходя повече да вися диван чапраз при варварина ерпаткан!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стандарти

    58 14 Отговор
    Турция е правова държава с висок морал, обществен ред и дисциплина. Е, не са джендъри и няма да бъдат. И са свободолюбив и независим народ, което май е проблем за Еса и Уса.

    Коментиран от #50

  • 7 не може да бъде

    39 5 Отговор
    Призивът на ЕП до Турция да разглежда "добросъвестно заявленията за членство в НАТО на Швеция и финландия " на по-прост език звучи така -какво си мислите ,бе ,не знаете ли че ЕС е допълнение към НАТО!?
  • 8 Смях

    22 30 Отговор
    Каква Европа е Туркестан, бе? Я да си стоят в Азия...
  • 9 Затова

    14 33 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Толкова и ще влезе. Имаме едно малко диктаторче като Орбан. Друго не ни трябва.

    Коментиран от #34

  • 10 Перо

    39 4 Отговор
    Защо не се прилагат тези изисквания и към РСМ? Те са по-зле по тези критерии,но ги лансират от ЕС!
  • 11 Тюркийе

    24 19 Отговор
    Има 4 процента от територията си в Европа. Е, какви европейци са тогава?

    Коментиран от #30, #43, #48

  • 12 М да

    29 9 Отговор
    Поради тези глупави санкции, които ЕС и САЩ наложиха на Русия, такъв глад ще настане, че от есента ще дойдат такива емигрантски вълни, че до 5 / 6 години водещата религия в ЕС може би ще е мисюлманската.
    Та тогава може да приемът и Турция в ЕС.
  • 13 така така

    28 5 Отговор
    Тия искат цял свят да вкарат в ес и нато, за да ги денационализират и поробят по модерен и мирен начин. Само кухите не се усещат на къде бие гейропа. Но зимата ще бъде тежка за щастие и ше донесе новинки
  • 14 Турският парламент към ЕП

    21 3 Отговор
    Кат ми пейш, Пенке ле, кой ли та слуша !
  • 15 Единственото което не се знае

    36 5 Отговор
    Кое първо ще се разпадне НАТО или ЕС. Но и в двата случая да му мислят българите. На Турция НАТО не и трябва. Но на България, от три морета на три реки в софийско. До сега Турция си живееха без ЕС, но България има приходи само от евро пари. Е рогозката може на им прати някоя друга сърма. Като злобеем по комшиите да не ни доди на главата.

    Коментиран от #19, #51

  • 16 Фърчило

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "Диоген":

    Ами Русия е доста по-добре от читаците... а и ще е от полза за целия ЕС, обаче краварите ще трябва да си закриват измислената държавица на по-малко от 200 години
  • 17 Фактите

    15 3 Отговор
    Историята мълчи как е гласувал Кючук?
  • 18 Вече Всеки

    38 3 Отговор
    Нормален човек на земното кълбо разбра че , САЩ и Западна Европа са люпилна на терористи . За тях е най важното " човешките права " на терористите обучени и спонсорирани от самите тях .
  • 19 ПазарЖик

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "Единственото което не се знае":

    Сам ли ги съчини тези глупости?

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошко

    21 7 Отговор
    Положе името с правтс ма човека се влошават, щото Турция строи и е фактор, не им и трябва на турците Ес. Така качествените и образовани хора ще си развиват собствената икономика

    Коментиран от #25

  • 22 Буко Баламата

    8 17 Отговор
    Какъв ЕС сънуват тези със 75% инфлация.

    Коментиран от #26

  • 23 ДОСТ

    11 6 Отговор
    ТЮРКИЙЕ КАТО ВЛЕЗЕ В ЕВРОСЪЮЗА ТОГАВА НЯМА ДА МОГАТ ДА ОТПУСКАТ ПАРИ ЗА ЦИГАНИТЕ ОТ ПКК. ЕРДОГАН ЩЕ ИМ ДЪРЖИ СМЕТКА. ЩОМ ИМАТ ДА ДАВАТ. А ПЪК НИЕ ЩЕ ИМ ПУСКАМЕ БОМБИТЕ ОТ БАЙРАКТАРИТЕ. СЪЩО ТАКА И НЯКОЯ ДРУГА ОТ Ф-16.
  • 24 А бе вярно ли е че

    15 2 Отговор
    Тия от ЕП след всяко събиране праели орги .

    Коментиран от #41

  • 25 ПазарЖик

    7 10 Отговор

    До коментар #21 от "Рошко":

    Стана ли 1 лев 10 лири с тази икономика и строежи?

    Коментиран от #27

  • 26 Бренди

    28 4 Отговор

    До коментар #22 от "Буко Баламата":

    Знаеш ли само колко са бежанците, които години наред Ердоган изхранва без да е получил адекватна финансова помощ за тях ? Никой европейски политик не може да се мери с Реджеп Ердоган. Управлява от 2002 Турция.
  • 27 ЖикПазар

    16 4 Отговор

    До коментар #25 от "ПазарЖик":

    Подскачаш като джинка, 1лв и 20лири да стане все тая за обикновения турчин. Пак ще си джинка защото няма по икономика, а виж по злоба си добър. Ама с едни макета не можеш да се опраиш.

    Коментиран от #29

  • 28 разпоредено от ердогана

    21 2 Отговор
    Урсуле , нема стол за теб , марш на дивана .
  • 29 ПазарЖик

    9 6 Отговор

    До коментар #27 от "ЖикПазар":

    Те са флирали той за икономика ми приказва.Виж питай някой от Турция дали курса на лирата има значение за него и после ръси глупости.

    Коментиран от #31

  • 30 случаен

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тюркийе":

    малта няма и 1%,що са в ес
  • 31 ЖикПазар

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "ПазарЖик":

    Ти знаеш ли къде е турция? Какво да питам? имам 2 апартамента в Турция.
  • 32 Хаха

    12 2 Отговор
    С тоя смешен съюз е свършено макар,че се задържаха прекалено дълго чрез множество лъжи и обещания
  • 33 Булекзит!

    12 2 Отговор
    Еврорайхът е крайно лицемерен и изтъкан от двойни стандарти. Турция не може, а макетата може въпреки проявите им, които противоречат точно на прехвалените "евроатлантически ценности".
    Отделно "Европа на две скорости", разликата в отношението, заплащането и качеството на едни и същи продукти в Източна и Западна Европа, Шенгени и прочие частни зони.
    Брюкселската кочина предвождана от тия некадърни и корумпирани нищожества унищожават цялата европейска идея.
  • 34 домино

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Затова":

    Орбан не е диктатор, като унгарците биха подредили страната ви след 10 години
  • 35 Хасан

    3 0 Отговор
    Все чакали, от ляво и от дясно.
  • 36 Агата

    1 0 Отговор
    .........
  • 37 Констатираща

    20 2 Отговор
    Едва ли ще е толкова трогателно за Турция, че отлагат приемането й в ЕС, защото хич не й и трябва. Тези, които сме влезли, много сме прокопсали - само да ни използват и манипулират. Турция води разумна и балансираща политика и е неподкупна, защото си знае силата в НАТО и това, че не могат без нея, затова не се поддава на манипулации и добре "жонглира" своите интереси, а от там и на съседите си. Трябва да ни служи за поука.😊

    Коментиран от #52

  • 38 злобар

    13 1 Отговор
    Висенето на прага на "Вавилонската кула" отдавна стана стратегия на турците , прекрачването му вече не е цел ... дори и да ги приеме ЕС те едва ли ще влязат...!
  • 39 САЩ

    6 4 Отговор
    Турция никога няма да я вземат в ЕС....
  • 40 НоВини

    5 1 Отговор
    Украина, Турция и Русия по принцип се разбраха за търговиятс с украинските житните запаси в Одеса. Водите до пристанището ще бъде разминирано от Турция и с нейно придружение корабите с жито отведено до международни води а след това и с руско присъствие до Истанбул от където ще бъде разпределено за нуждаещите се.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сесесере

    2 7 Отговор
    Браво Вън Турция от Европа сега пак ще окупират части от Сирия и ще избиват мирни кюрдски граждани...
  • 43 Виж картата

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тюркийе":

    Р.Кипър даже една педя европейска земя нямат но са в ЕС значили че са европейци ??
  • 44 Виж картата

    1 0 Отговор
    Р.Кипър даже една педя европейска земя нямат но са в ЕС значили че са европейци ??
  • 45 Инфо

    3 3 Отговор
    Вето на Турция върху присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е критикувано от испанския вестник El País в статия, озаглавена "Двусмислена позиция на Анкара". Всекидневникът пише, че Анкара, осъждайки руската инвазия в Украйна, не участва в западните санкции срещу Москва. В същото време президентът Реджеп Тайип Ердоган държи отворени каналите за комуникация с Владимир Путин. В турската стратегия срещу кюрдите в Северна Сирия Турция не се поколеба нито за миг в полза на Ислямска държава. И сега Анкара поставя присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО в зависимост от мерки в ущърб на турската и кюрдската опозиция в тези скандинавски страни. Но президентът Ердоган също е наясно, че Северноатлантическият алианс трябва да укрепи северното и източното си крило заради агресивната позиция на Владимир Путин. Тази помощ ще бъде предоставена във всеки случай, със или без съгласието на Анкара, се казва в статията.
  • 46 Помиси

    4 0 Отговор
    ЕС взема само тия народи дето се асимилирват, една от главната причина за не на Турция в ЕС .
  • 47 Факт

    4 0 Отговор
    Говорите за Правата на човека в Турция...а можете ли да ни кажете какви точно са правата на хората в България....?????..защото аз като гражданин на България спокойно мога да кажа че в България обикновенните хората реално Банат никакви права...за да имаш право на но си в България то трябва да имаш мноооого пари...нямаш ли пари ..имаш право само да мълчиш...така че не виждам логика да коментираме Турция при положение че при нас положението е 100 пъти по зле...там поне има някакви закони които малко или много се спазват...тук нямаме нито закони нито пък някой спазва нещо...!!!!..така че хайде да си погледнем първо нашия за..Ник пък после да гледане чуждите..цените на всичко скочиха с 70 процента а заплатите ги повишиха с 8 ...Ама ние берем грижа на Турция , Русия ,Китай и Америка...браво много умно..
  • 48 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тюркийе":

    Е да може да са 4 процента но са в Европа...те и и територията на Англия е 100 процента в Европа но излязоха от Европа...Америка пък няма и един метър територия в Европа но управлява цяла Европа...така че логиката леко куца...да не говорим че в Европа има държави които въобще не са в ЕС...така че..като цяло явно идеята на ЕС не е въпрос на това коя държава къде се намира...а е въпрос на взаимна изгода..
  • 49 Смех

    0 0 Отговор
    Да не са тъпи да влизат в ею сега си търгуват не им трябват безмислени разпоредби и бирокрация, освен това и лидерите на ею са някакви зомбирани и се чудят как да съсипят съюза
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: