Отидете към основна версия

1 653 26

В Рим: четирима от десет италианци ще свият потреблението си поради войната в Украйна

  • италия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • цени

Внушително мнозинство - 95% от жителите на Ботуша са убедени, че конфликтът ще засегне италианската икономика, се казва в доклад на "FragilItalia"

Снимка: shutterstock

Близо 4-ма от 10 италианци ще свият потреблението си поради войната в Украйна, се казва в доклад на Legacoop и социологическата агенция Ipsos, оповестен във вторник.

Внушително мнозинство - 95% от италианците са убедени, че конфликтът ще засегне италианската икономика, се казва в доклад на "FragilItalia", съобщава агенция АНСА.

В сравнение с февруари обаче, сега по-висок процент - 48%, а тогава - 42%, смятат, че ефектът от войната ще е ограничен.

Почти толкова - около 47% - очакват въздействието да е голямо.

Притеснените са повече - 52% - сред домакинствата от работническата класа.

Около 38% от италианците - с шест пункта повече отколкото през февруари - смятат, че заради войната ще загубят част от покупателната си способност.

Около 68% изразяват общи притеснения от покачването на разходите за живот, което е с два пункта повече спрямо февруари.

Опасяващите се, че доставките на газ може да бъдат прекъснати, са намалели със 17 пункта до 39% в сравнение с февруари.

„В страна, която вече е засегната от огромен проблем със заплатите“, каза президентът на Legacoop Мауро Лузети, „скокът на разходите за живот стопява спестяванията, увеличава неравенствата и сее безпокойство. „Трябва да запазим покупателната способност на италианците. Необходими са спешни мерки за справяне с извънредната ситуация с цените“.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: