Last news in Fakti

15 Юни, 2022 21:09 1 553 1

Партия "Лига" ще решава през септември дали да излезе от управлението

  • италия-
  • джузепе конте-
  • матео салвини-
  • марио драги

Ако "Движение 5 звезди" и "Лига" едновременно напуснат правителството, това ще лиши Драги от работещо парламентарно мнозинство и то в трудно за икономиката на Италия време

Партия "Лига" ще решава през септември дали да излезе от управлението - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Радикалната дясна италианска партия "Лига" ще реши през септември дали да остане част от управлението на италианския министър-председател Марио Драги, съобщи лидерът на партията Матео Салвини, цитиран от Ройтерс.

Салвини и преди е казвал, по думите му, че ръцете му са вързани от участието му в правителството на Драги, но днес в интервю за в. "Кориере дела сера" той недвусмислено заявява, че ако Драги не вземе под внимание политическите опасения на "Лига", тя ще напусне кабинета.

"Опасявам се, че ни чака много тежка есен. Имаме три месеца да отстраним заложените мини", казва Салвини в интервю за в. "Кориере дела сера" и добавя, че ще вземе окончателното си решение до годишната конференция на "Лига" в Потинда на 18 септември. Той не уточнява какви промени и реформи иска да бъдат направени, но споменва въпроси като имиграцията, данъците, пенсиите и съдебната реформа.

"Правителството залита прекалено наляво", добави Салвини.

Лидерът на "Лига" прави това изявление след неубедително представяне на партията си на местните избори в неделя, отбелязва Ройтерс.

В тях "Лига" участваше в консервативна коалиция, която като цяло постигна добри резултати, но самата "Лига" на национално равнище изостава по подкрепа от крайнодесния си съюзник партия "Италиански братя", при това в много от традиционните си бастиони на север.

"Италиански братя", чийто лидер е Джорджа Мелони, е единствената от водещите политически сили в Италия, която отказа да се включи в широката коалиция на националното единство на Драги, а това я позиционира по-ясно като единствената опозиция в страната.

Канцеларията на Драги отказа да коментира заплахата на Салвини.

Днес, сякаш за да покаже колко трудно ще бъде на премиера Драги да запази целостта на управляващата коалиция, в която влизат разнородни политически сили, друга от управляващите партии - "Движение 5 звезди", също го обвини, че пренебрегва ключови нейни политически съображения.

"Движение 5 звезди" е най-голямата парламентарно представена партия и настоява за прокарването на политически мерки, които са в разрез с вижданията на "Лига", като например по-големи социални обезщетения за безработица и въвеждане на минимална заплата.

"В последно време Драги не желае да чуе гласа на най-голямата политическа сила в парламента, на чиято подкрепа може да разчита", заяви в интервю за "Радио 24" заместник-председателят на движението Рикардо Ричарди.

Вчера лидерът на "Движение 5 звезди" Джузепе Конте обяви, че много от привържениците на партията му искат тя да напусне управляващата коалиция.

Следващите редовни избори в Италия са в началото на 2023 г.

Всяка партия, която сега излезе от управлението и мине в опозиция, ще бъде в много по-добро положение да се опита да увеличи подкрепата си сред избирателите, отбелязва Ройтерс.

Но ако "Движение 5 звезди" и "Лига" едновременно напуснат правителството, това ще лиши Драги от работещо парламентарно мнозинство и то в трудно за икономиката на Италия време.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    3 0 Отговор
    Ше ядете на есен лигите на мечката!
Новини по държави: