Отидете към основна версия

2 070 22

Ердоган: Турция е решена да предприеме нова трансгранична операция в Северна Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • сили за защита на народа-
  • алепо

От 2016 г. досега Анкара е извършила няколко големи военни операции на юг, офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е решена да предприеме нова трансгранична офанзива в Сирия с цел да изтласка сирийските кюрдски милиции и да създаде 30-километрова буферна зона, предадоха турските медии и Асошиейтед прес.

Турция смята, че сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Никога няма да позволим създаването на терористични коридори край границите на нашата страна и определено ще завършим липсващите части от нашата зона за сигурност, каза турският лидер.

Надяваме се, че нито един от нашите истински съюзници или приятели няма да бъде против нашите опасения за сигурността, посочи той.

Ердоган добави, че новата турска офанзива в Сирия ще има за цел прочистване от терористични елементи на градовете Тал Рифат и Манбидж.

Турският президент съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро новата военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

Проправителственият в. "Сабах" писа тази сутрин, че турските въоръжени сили са завършили подготовката за новата операция в Сирия.

Междувременно бившият посланик на Турция в САЩ Шюкрю Елекдаг заяви в интервю за в. "Сьозджу", че една от целите на новата трансгранична операция в Сирия е "недопускането на създаването на т. нар. "гарнизонна държава".

Според него в Сирия по подобие на Северен Ирак, където действа администрацията на Иракски Кюрдистан, се създава "гарнизонна държава", която е снабдявана от САЩ с тежко въоръжение, обучават се военни. Тази гарнизонна държава може да влезе в състава на проекта за "Велик Кюрдистан" (подкрепян от Вашингтон).

Изхождайки от тези намерения президентът Ердоган има намерение да възпрепятства реализацията на тези планове, посочи Елекдаг.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: