9 Юни, 2022 17:28 2 045 22

Ердоган: Турция е решена да предприеме нова трансгранична операция в Северна Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • сили за защита на народа-
  • алепо

От 2016 г. досега Анкара е извършила няколко големи военни операции на юг, офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа

Ердоган: Турция е решена да предприеме нова трансгранична операция в Северна Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е решена да предприеме нова трансгранична офанзива в Сирия с цел да изтласка сирийските кюрдски милиции и да създаде 30-километрова буферна зона, предадоха турските медии и Асошиейтед прес.

Турция смята, че сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Никога няма да позволим създаването на терористични коридори край границите на нашата страна и определено ще завършим липсващите части от нашата зона за сигурност, каза турският лидер.

Надяваме се, че нито един от нашите истински съюзници или приятели няма да бъде против нашите опасения за сигурността, посочи той.

Ердоган добави, че новата турска офанзива в Сирия ще има за цел прочистване от терористични елементи на градовете Тал Рифат и Манбидж.

Турският президент съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро новата военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

Проправителственият в. "Сабах" писа тази сутрин, че турските въоръжени сили са завършили подготовката за новата операция в Сирия.

Междувременно бившият посланик на Турция в САЩ Шюкрю Елекдаг заяви в интервю за в. "Сьозджу", че една от целите на новата трансгранична операция в Сирия е "недопускането на създаването на т. нар. "гарнизонна държава".

Според него в Сирия по подобие на Северен Ирак, където действа администрацията на Иракски Кюрдистан, се създава "гарнизонна държава", която е снабдявана от САЩ с тежко въоръжение, обучават се военни. Тази гарнизонна държава може да влезе в състава на проекта за "Велик Кюрдистан" (подкрепян от Вашингтон).

Изхождайки от тези намерения президентът Ердоган има намерение да възпрепятства реализацията на тези планове, посочи Елекдаг.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фякт

    4 14 Отговор
    Турция е смепна държава уж армия дунанми и тн ей с едни кюрди 60 гофини не може да се справи

    Коментиран от #4, #17

  • 2 Турция е

    11 7 Отговор
    Водеща сила от Бенилюкс до Персийския залив.
  • 3 АйдеСега

    8 1 Отговор
    Айде сега пак всички санкции на НАТО, защото Турция защитава НАТО интересите. Всички да се обърнат и да забранят да се търгува с членове на НАТО и т.н. истерии от 1001 нощ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Луд с лопата

    9 4 Отговор
    Слагайте във Фейса сирийски знаменца!
  • 6 докато

    5 10 Отговор
    константинопол не се върне във православни ръце ердоганя нема да мирне
  • 7 Име

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Помакистанец":

    с кво ке се юрне бе ни петеол имат ни нищо гориво за танкове немат.
  • 8 Турчин

    20 8 Отговор
    Тази операция няма да бъде подкрепена от Русия и САЩ но ситуацията е такава че ще си замълчат. САЩ казаха, че са "много загрижени" а Лавров каза че разбира "опасенията на Турция и я подкрепя в борбата с тероризма но не било хубаво да се дестабилизира региона" и подобни.. Сега Турция ще демократизира в Сирия също и ще Денацифицира. Турския аскер е велик. Не се бои от нищо. Ще се справят.
  • 9 Димов

    6 4 Отговор
    Но това избиване на хора ще е демократично и съобразно западните ценности, а не като в Украйна, нали?

    Коментиран от #15

  • 10 Давай

    9 6 Отговор
    Давай Реджепе, сега е момента. Покрай войната с Украйна си реши и твоя проблем. Никой няма да ти обърне внимание сега. Думкай здраво.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ганчо

    5 2 Отговор
    Щом големите мълчат значи са съгласни. Така е било и при Кипър, бой глад- бой глад- и тигъра става котка...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кириз коментар

    5 2 Отговор
    Целта на САЩ беше нефтопровод от Сев.Ирак Сирия до Средиземноморието.Снабди кюрдите с десетки хиляди тирове оръжие с цел оръжие за петрол ама ходжата Ердоган не дава нито петрол нито кюрдистан
  • 15 Турчин

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Ами ти как ще решиш. Примерно имаш македонско малцинство и в съседна държава да речем Сърбия също има македонци които навлизат на твоя територия и подкокоросват твоите "македонци" за въоръжена борба. Отвличат млади момчета и ги обучават и после нападат погранични райони, болници, училища, полицейски участъци. После "партньорите" ти от САЩ ги обявяват за терористи а в същото време им предоставят тирове с оръжия с хуманитарна цел и ги обучават. После друга държава "поканена" от сръбския президент (Русия) бомбардира без да гледа терористи или цивилни и на границата ти прииждат още"македонци" уж жени и деца но и мъже. От една страна трябва да се бориш с терористична организация от друга пък трябва да приемеш бежанците" жени и деца" и въпреки че това се случва под носа ти нямаш право да се намесиш защото ще "дестабилизираш" региона докато държава на хиляди километри си бомбардира където иска и обучава и поощрява сепаратизма. Това е нагла лицемерна и двулична политика на САЩ. С Русия е по лесно да се разбереш защото Русия казва така - ако направиш това аз пък ще направя това и си изпълнява обещанията докато САЩ лъжат като........ ц..и. Обещават обещават и накрая нищо.
  • 16 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    1 10 Отговор
    Лика прилика сте си с чебурашка. Диктатори мр ъсни.
  • 17 Ти Па

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "фякт":

    Такива велики държави като Русия и Америка,неможаха да се справят години с едни боси талибани ,ти очакваш Турция да се справи с едни мишоци, които се крият в дупки и удрят единствено беззащитни цивилни.
  • 18 ДОСТ

    4 0 Отговор
    ПРАВОТО Е НА СТРАНАТА НА ПО-СИЛНИЯ.
  • 19 Джон

    2 9 Отговор
    Бай Дън ще пляска Ердоган в Сирия.
    Ще му изсипе толкова бомби че ще си мисли че град го вали.
    Много си повярваха турците че са по силни от САЩ.

    Коментиран от #21

  • 20 Мичотакис

    4 1 Отговор
    Само аз мога да спра Ердоган 😳😳😳😳😳ъъъъъъъ, май смешката не се получи....
  • 21 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Джон":

    Е кво САЩ са най силни...силни са дори от виетнамците и афганите...ний де ще си мерим пишките с тях !
  • 22 КаРаТуна

    0 0 Отговор
    Само че тяхната операция не е сприрала, сега ги сплашиха за да си покажат картуните и жънат успехи на ден по дузина най-малко 10 се сбогуват с животаси.
Новини по държави: