Отидете към основна версия

2 742 43

ООН: Деца от детски домове на окупирана украинска територия изглежда са изчезнали

  • украйна-
  • оон-
  • война-
  • буча-
  • деца

Председателят на комисията Ерик Мьозе разказа за посещението ѝ в Буча и Ирпин, където хората са описвали безразборни убийства на цивилни, разрушаване на имущество и грабежи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Деца от детски домове на окупирана от Русия украинска територия изглежда са изчезнали, заключава след проучване създадената от ООН Независима международна комисия за разследвания в Украйна, предаде ДПА.

Необходимо е "да се разследват още съобщения за предполагаемо прехвърляне в Руската федерация на деца от институции от временно окупираните територии, както и информации за ускорени процедури за даване на гражданство и осиновяване на тези деца", каза членът на комисията Ясминка Джумхур.

Според нея засега комисията не може сама да удостовери тези съобщения, защото не е пребивавала на окупираните територии, но има планове да го направи. Джумхур не можа да уточни броя на тези деца, но отбеляза, че той е значителен.

Председателят на комисията Ерик Мьозе разказа за посещението ѝ в Буча и Ирпин, където хората са описвали безразборни убийства на цивилни, разрушаване на имущество и грабежи, а също нападения срещу инфраструктура и училища, извършвани от руски войници.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: