Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2022 18:23 2 064 17

Москва обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк

  • русия-
  • украйна-
  • северодонецк-
  • азот-
  • донбас

Руската армия и милицията на ЛНР гарантират безопасната евакуация на всички цивилни, които ще бъдат отведени до центрове за временно настаняване

Москва обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската армия и милицията на Луганската народна република ще отворят хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от химическия завод "Азот" в Северодонецк. Това обяви шефът на съвместния координационен център на Русия за хуманитарна реакция в Украйна Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС.

Коридорът ще бъде отворен от 08.00 да 20.00 часа утре, 15 юни, към град Сватове в ЛНР.

Мизинцев подчерта, че руската армия и милицията на ЛНР гарантират безопасната евакуация на всички цивилни, които ще бъдат отведени до центрове за временно настаняване.

Той допълни и че Русия гарантира да запази живота на военнопленниците и да зачита Женевската конвенция за третирането им, както беше в Мариупол. Мизинцев посочи, че готовността на украинската страна за започване на хуманитарната операция трябва да бъде показана с издигането на бели знамена.

Отново призоваваме властите в Киев да проявят предпазливост, да дадат съответните указания на бойците да прекратят безсмислената съпротива и да напуснат територията на завода "Азот", настоя той.

Мизинцев уточни, че изявлението му е предадено незабавно по онлайн комуникационни канали до украинската страна - на вицепремиера Ирина Верещук.

По-рано днес Украйна съобщи, че нейните сили все още устояват в Северодонецк и се опитват да евакуират цивилни, след като Русия разруши последния мост към опустошения източен град, което може да се превърне в потенциален повратен момент в една от най-кървавите битки на войната.

Киев твърди, че повече от 500 цивилни са хванати в капан в химическия завод "Азот" в индустриалната зона на града, където силите ѝ удържат седмици на руски бомбардировки и нападения.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    34 4 Отговор
    Коридор към Сибир!Ха ха ха
  • 2 Ксаниба

    39 3 Отговор
    Москва ща разлика от Куев не воюва с денит и децата, а ги спасява. бандеровците при бандера!!!
  • 3 Факти

    4 41 Отговор
    Браво на Байдън. Каза, че ще се построят временни силози за жито на границата с Полша и Румъния. Нашите да спрат да се подмазват на Путин и да дадат хляб за българските тираджии!
  • 4 Читател

    25 1 Отговор
    Това означава филтрация на 2 етапа цивилните в една посока нацистите при техните събратята от Азов посока далечен изток.Който разбрал разбрал
  • 5 Големи героиииии

    27 1 Отговор
    Тия украинци... Напълниха всички възможни бункери

    Коментиран от #16

  • 6 герои

    20 1 Отговор
    И какво удържат в бомбоубежищата?Защо до сега стоят там цивилни.Държат ги първо да се крият храбреците,а след това военните сигурно ще се преоблекат и ще се опитат да напуснат като цивилни.
  • 7 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    1 8 Отговор
    Големи миролюбци.👏👏👏👏👏👏👏👏

    Коментиран от #12

  • 8 Механик

    16 0 Отговор
    Тия пак ли ще се евакуират? Малеее, яки солджъри тия, бе!!! Ама да му мислят наемниците, че се говори, дето в тоя завод имало много колеги на наш Глиги.
    п.п.
    Абе, кво става с Глиги? Още ли "трепе" руснаци или вече е поел към вечните ловни полета?
  • 9 Кочо

    17 1 Отговор
    Тия украински войни са страшни подлеци! Където и да се сражават винаги имат под ръка хиляди цивилни с които правят жив щит или ги размяната наляво надясно! И това са техни сънародници, които ги жертват без капка милост! Тази държава трябва да бъде преоснована!
  • 10 Мишел

    16 1 Отговор
    Според милицията на ЛНР, в химкомбинат Азот са около 2000 украински военни и националисти и до 500 чужди наемници.
    Ако бъдат пленени, бройката ще е като в Азовстал.
    Само че там черешката на тортата бяха азовците, а тук - чуждите наемници.

    Коментиран от #17

  • 11 Хе, хе

    16 0 Отговор
    Пак ще има парад на смеха, преоблечени в женски дрехи и високи токчета, а като излезят цивилните, кой ще служи за щит на бандеровците, че вътре са 2500 човека, от които 600 са наемници?
  • 12 Слама за Украйна

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬":

    И лека им пръст, бог да ги прости, добре си живяха, ама и те умряха😂😂😂😂
  • 13 и дума да не става

    2 1 Отговор
    Много хора ще се запишат да кандидатстват по плана за евакуация, но големият проблем е одобрението му от украинските националисти. Т.е. дори не опитвайте да излезете, защото наказанието е 3 дни арест в тъмното голямо помещение с химическите вещества.

    Коментиран от #15

  • 14 От страни

    7 1 Отговор
    Айде и за тия евакуация. Туп та там - у затвора на ДНР...Ей укри, поне знаете пътя веке....Айде, джа..
  • 15 Или

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "и дума да не става":

    Един изстрел в главата, по навик 💣
  • 16 Катъра на хана

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Големи героиииии":

    Знаем и един друг ,и той много се крие по бункери . Голям плъх ,най големия . Дърт с паркинсон ,и шизофрения .вече се мисли и за Петър Първи...
  • 17 Катъра на хана

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мишел":

    Време беше даже закъсняхте .сега пак ще се почне биолаборатории, натовски генерали ,чужди наемници ,Али баба и 40 разбойници...

    Хахаха то и в Азовстал имаше ,ама друг път. Хахаха
Новини по държави: