Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2022 22:16 2 642 52

Зеленски: Оръжието за Украйна решава продължението на войната

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война-
  • донбас

Президентът подчерта, че през последните осем години Русия нахлува в териториите на Украйна с военни средства, за да провежда някои условни референдуми - напълно извън правната рамка, извън международното право

Зеленски: Оръжието за Украйна решава продължението на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Украйна получи от своите партньори оръжието, което иска, тя ще има напредък в продължаващата война, започната от Русия. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на пресконференция с датските медии, цитирана от "Укринформ".

Зеленски предупреди, че ако доставките на оръжие за страната му не се ускорят, тази ситуация ще остане в застой.

"Това означава, че хората ще умират, всички ще останат на мястото си и всяка страна ще се редува напред с 1 до 5 километра и след това ще се оттегли 1 до 5 километра назад. Ако доставките се увеличат на оръжията, които изискваме от нашите партньори, тогава в крайна сметка вярвам, че ще започнем да вървим напред", каза президентът.

Зеленски заяви, че Украйна се бие на собствена територия и че страната му няма интерес да обстрелва цивилни цели в Русия.

Русия не защитава рускоговорящите, като същевременно лъже за военните си действия и нарушава международното право.

"Те измислиха разказ, че защитават рускоговорящите, но повечето градове, които напълно унищожиха, бяха населени предимно с рускоговорящи. Тези хора сега преминават на украински език, защото са шокирани от това, което руската армия им е направила", каза Зеленски.

Президентът подчерта, че през последните осем години Русия нахлува в териториите на Украйна с военни средства, за да провежда някои условни референдуми - напълно извън правната рамка, извън международното право.

Според украинския лидер, руските военни в Украйна изнасилват жени, отвличат деца, насилствено депортират украински граждани в Русия, отнемат им личните им документи и права.

Зеленски подчерта, че днес руският президент е този, който решава дали да нареди на руската армия да спре или не.

Русия изостави офанзивите си срещу няколко украински града около един месец след инвазията си, след като не успя да постигне значителен напредък - руските власти твърдят, че това е така, защото са постигнали целите си.

Оттогава Москва се съсредоточи върху източния регион на Донбас, където сега завзема част от земята.

В двете провинции, включващи Донбас, силите на Путин контролират около 95 процента от Луганск и половината от Донецк.

Град Северодонецк в източен Луханск все още не е блокиран от руски войски, но те контролират около 80 процента от района и са унищожили и трите моста, водещи от него, каза регионален служител.

Превземането на Северодонецк и съседния Лисичанск ще даде на Москва пълен контрол над Луганск.

Руският президент Владимир Путин вероятно все още иска да завземе много, ако не и цяла Украйна, но трябваше да стесни тактическите си цели във войната.

Това каза във вторник заместник-министърът на отбраната на САЩ по Колин Кал.

"Все още мисля, че той има проекти за значителна част от Украйна, ако не и за цялата страна. Въпреки това не мисля, че може да постигне тези цели", каза Кал, изказвайки се на събитие, организирано от Центъра за нова американска сигурност.

"Те може да постигнат тактически успехи тук-там. Украинците се държат. Не мисля, че руснаците имат капацитета да постигнат тези грандиозни цели."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    61 7 Отговор
    Ха ха ха ха тоя почна да си го казва в прав текст ! Си като ви говореше, го плюехте 💁
  • 2 Ксаниба

    80 6 Отговор
    Оръжието за Окраина нищо не решава!! Зеленски си отработва милиардите и белото - заробва милиони окраинци
  • 3 Гост

    88 5 Отговор
    Оръжието за Украйна удължава войната.
  • 4 Хахаха..

    79 4 Отговор
    На тоя деб ил не му дреме за собствения му народ,ние тука трябва да даваме заплати за вятъра в главата му,смешки..
  • 5 ХА ХА ХА

    82 3 Отговор
    АБЕ ТОЯ НАДРУСН ПАТОК КОЙ ЛИ МУ НОСИ БЕЛОТО ????? РУСИТЕ СА ВЪВ КИЕВ БЕ НАРКОМАН , ТИ ГОВОРИШ , ЧЕ ЩЕ СИ ВРЪЩАШ КРИМ ! СИБИР Е ТВОЯТА НАГРАДА И ЗАТОВА РУСИТЕ ТЕ ОСТАВИХА ЖИВ .....ЗА ДА ГЛЕДАШ ЦИРКА ДО ПОСЛЕДНО !!!!!!
  • 6 Гет Лоу

    59 4 Отговор
    Така де този път вие го казвате Зелцев няма намерение да спира .Дано другите излязат по мъдри и не му се даде нищо.Стига земята там се напои с кръв и мъка ,спрете войната хора
  • 7 ЕЙ ЗЕЛЕНИЯ ИДЬОООТ

    71 4 Отговор
    САМО УДЪЛЖАВАШ АГОНИЯТА И МОРИШ ХОРАТА !!!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 5 Отговор
    А колко разгонени украинки има по българските плажове........ Малееее

    Коментиран от #30

  • 9 Дааа

    60 4 Отговор
    ВДИГАЙ БЕЛИЯТ БАЙРАК И ПОБЕГВАЙ,ЧЕ КАКВО ТЕ ЧАКА БЕДНА ТИ Е ФАНТАЗИЯТА ЗЛЬОНЪЙ.

    Коментиран от #11

  • 10 Барозу

    61 4 Отговор
    Западняците им се иска да дадат оръжие за да избият повече руснаци и да отслабят Русия от дръга страна с пращането на оръжие зяпадните воени складове се опразват и ако Русия прегази украйна не се знае до берлин с какво ше ги спират голи гасове може би
  • 11 смех

    42 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дааа":

    Купил си е иъща в Изряел разправят
  • 12 Ех ех ех

    56 5 Отговор
    Ей сега Зеленнски ще направи видиообръщение , че е изгонил Нашестврнника и е пред портите на МОСКВА ! А утре ще се моли на ПУТИН за мирни преговори !!!!!!
  • 13 Аре

    64 4 Отговор
    Спрете да му давате оръжия на тоя зелен идиот! Няма цял свят да танцува по украинската гайда!

    Коментиран от #49

  • 14 Паулу Курелю

    61 4 Отговор
    човекът прави всичко възможно войната да не свърши. Неразбираемо е как още не са го обесили сънародниците му

    Коментиран от #17

  • 15 Тоя наркоман ми е омръзнал вече

    54 5 Отговор
    наркоман всяка сутрин се хвали как побеждава руснаците и всяка вечер реве някои нещо да му подарява че са го спукали от бои
  • 16 Майна

    57 5 Отговор
    Днес Русия подписа споразумение с Никарагуа, за разполагане на военни части, кораби и самолети, близичко до САЩ...Кво стана сега??????? Ще се оформи Руско ПОСТОЯННО ПРИСЪСТВИЕ В ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА, до ,,МИРОЛЮБЦИТЕ,,
  • 17 гет гет лоуууу

    33 3 Отговор

    До коментар #14 от "Паулу Курелю":

    Как да се случи след като народа му се скита немили недраги по Европа къде намери за лесноб?Другите се бият или скрити по мази и убежища как ?Хората които са там са извън медийния свят ,те нямат лекарства ,ток ,вода ,храна .....
  • 18 обещавам

    23 3 Отговор
    Утре сабахлем ще наобиколим ДетМаг-от , ше сберем що има по рафтовете и ще ти го пратим да се забавляваш .,
  • 19 Хайде. хайде,

    44 3 Отговор
    През последните 8 години вие малтретирахте собственото си руско-езично население за да се откаже от искането си за автономия. И това в 21 Век, когато имахме някои пресни примери от съюзна република Югославия. Проблемът е, ако България не успя да си защити българите в Македония, Русия се оказа, че има силата и оръжията да го направи в Украйна.Иначе украинците и македонците си приличат по едно: ожесточената омраза към държавата-майка.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Циник

    35 5 Отговор
    Путин ще е вече във Варшава, а Зеленски още ще си знае неговото.... той е направо за нашия Парламент, и тук са такива клоуни.

    Коментиран от #27

  • 22 некой си

    23 8 Отговор
    Възмездие ще има и за самозабравилите се които си мислят че са богове и пируват върху телата на толкова жертви на алчните си ламтежи. Зеленски Зеленски ти лакей на Сатаната и всички сатанисти,как тъй се несещащ,че всичко си има източник и първоизточник,що си мислите ,че вие сте се пръкнали ей така фокус мокус. Вашето повсеместно пропадане на душата ще удари фашистката ви гилдия която рано или късно ще си получи заслуженото. Никой не ви ще цялата фашистка организация там евро мевро атланто,но жалко ,че тамошните овце блеят само в тон на задание за да не им се разбута рахата. Заради собствения си рахат са готови да жертват морал,ценности,добродетели готови са да си затварят очите за зверства ,издевателства,грабежи само и само за да не им се разбута рахата. Но неведоми са пътищата Божии тоз който сее ветрове жъне бури, разпада на фашистка Европа е близо,но това че ще се превърне в най-голямото свърталище и арена на тероризъм и насилие,това ще е ще е отплатата за всичките извършени злини от тях. Ще пият в изобилие от своя илач,но за агонията им няма да има лек
  • 23 разума

    30 6 Отговор
    Г-н Зеленогорски кога ще се вразуми. Украйна не води война, а НАТО с оръжие и платените войници на фирма "Вагнер". Г-н Володимир Зеленски не може да спре войната дори и да иска . САЩ и слугите им обединени в НАТО могат много бързо да прекратят всичко. НАТО отдавна ясно обяви враговете си Русия , Китай и т.н. Какво да отговорят тези държави " Че ги обичат".........................................................
  • 24 Песенка Красной шапочки

    24 3 Отговор
    Представте себе, зельоненкий он бил. Зельоньй папугай!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    26 6 Отговор
    Тоя военнопрестъпник, бивш клоун е готов да жертва последния украинец в името на господарите си от Кравария, които щедро плащат за предателството му! Вече не му стига по един път на ден, а по няколко нахалства за оръжия, дори заплашва европейците за такива, с които ще "съсипе" Русия, а не си дава сметка, че същите тези оръжия попаднаха в плен на едни пещерняци-козари, наречени талибани в Афганистан и се оказаха напълно безполезни! Сега разчита, че с малкото достигнало невзривено от Калибри "модерно" западно оръжие, като стигне до ръцете на мобилизираните украинки, същите ще "превзема" Москва... Болен мозък, който ако искат нещо от Украйна да оцелее, собствените му генерали следва спешно да го свалят от власт!

    Коментиран от #28

  • 27 Ха, ха

    6 24 Отговор

    До коментар #21 от "Циник":

    Путин ще е в Хага, ако преди това не отиде на 2 метра под земната повърхност.
  • 28 Катъра на хана

    4 32 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Големия военнопрестъпник е в Москва .Казва се Путлер ,над 32000 хиляди солдати умрели вече за болните амбиции на изкуфелия дъртак .
    Нали се мисли за Петър Първи хахаха .
  • 29 оня с коня

    6 21 Отговор
    Ако Зеленски не бе така СВРЪХАКТИВЕН и Украинците не воюваха с такова СЕБЕОТРИЦАНИЕ ЗАСЛУЖАВАЩО ПРИЗНАНИЕ ,то Русия отдавна да е завладяла Украйна.Всичко това мотивира изключително Западния Свят да се Активизира и Сплоти,оказвайки все по-внушителна Финансова и Военна Помощ на Храбрите Укр. Войни.Ама доставките на ВСЕ ПО-МОДЕРНО И МОЩНО Оръжие само "удължавали агонията" на украйна...Ами мъдрият Народ е казал че ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБРЪЩА задължително в даден момент и ако днес Агонизира Украйна,то Утре със Сигурност ще агонизира пък РУСИЯ!И едно много важно Уточнение:НЕ Русия,а Украйна И ЗАПАДЪТ ще решат кога да свърши Войната и то по Начин,който ХИЧ няма да се хареса на Руснаците!

    Коментиран от #33, #35, #38

  • 30 Лом

    4 17 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А на Дунава има ли ,разголени рускини
    Едно време нали знаем кво правеха по нашето Черноморие.знаем ги ква стока бяха .
  • 31 565

    12 2 Отговор
    В края на Втората Световна война руснаците атакуват с много танкове и малко пехота поради големите загуби.
    Западът ще Ви дадат оръжие , но кой ще се бие с него. При 1 убит има още 5/6 ранени, болни, дезертъори,пленници.
    Войната става все по жестока с новите типове въоружение и не се вижда края.
    И двете страни крият жертвите си, но са много. Без да броим цивилните.
  • 32 Озадачен

    20 3 Отговор
    Тоз май наистина е готов да се бие с Русия до последния украинец или наемник, стига да има оръжия. Ашкулсум цион!
  • 33 Кракен

    5 21 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Те нашите подлоги това са свикнали ,предайте се ,не се съпротивлявай те . Не искайте оръжие .
    Недай си боже един ден Путлер да влезе в БГ. Всички ще бъдат със свалени гащи .1000 %
    Ще окупират България за 24 часа.
    Ама украинските войници изобщо не са се отказали .чакат само по мощните оръжия и продължават да пуцат
    орките...
    Затова наште рашистите вият .
    Стига стига стига ,да ама не .
  • 34 няма логика , когато си се продал

    21 3 Отговор
    Украинците наистина се държат , но това с нищо не им помага , отсъпват от всякъде . Никаква логика не може да обясни , защо политиците в Украйна вместо да си живеят като добри съседи с Русия , от години предизвикват към тази военна операция най -силната ядрена държава , вместо да се възползват от руските ресурси и да развиват икономиката си . За съжаление даже Европа е лишена от тази логика, Русия никога не е заплашвала когото и да е било , искаше добри отошения и взаимноигодна търговия с Европа . Украинското правителство подложи държавата и народа си на унищожение , Европа подложи обществата си на обедняване . Една продала се на САЩ ,политическа класа е на път да вкара Европа в трета световна война .
  • 35 928

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Въпросът е кога руснаците ще преценят, че оръжието от Запада, започва да им нанася непоправими щети и да обръща войната, която макар и бавно засега те печелят. Тогава започва светоена война.

    Коментиран от #40

  • 36 aман от тоя

    12 2 Отговор
    чуде се вече на кой да дрънка
  • 37 Само минавам

    15 3 Отговор
    Китайският Глобал Таймс твърди, че украинците продават голяма част от полученото оръжие в дарк нета, има и скрийншотове за обявени Стингъри и Джавелини, М16 и миномети. Явно за това е целият рев за повече оръжие!!?
  • 38 Мазньо

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Една палачинка като изгори (като твоята),колкото и да я обръщаш ефектът е нулев.И вземи порасни малко,в интелектуален смисъл....
  • 39 Явр

    11 3 Отговор
    То оръжие добре но..,...но до кога докато не остане жив украинец и ти отидеш на фронта
  • 40 оня с коня

    5 17 Отговор

    До коментар #35 от "928":

    Понятието "Световна война" предполага Война между ГРУПА Мощни Държави срещу друга ГРУПА Мощни държави,включително и Държавите представлявляващи СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ на двата Лагера.В случая Евентуално ако се стигне до Канфликт,то той ще е между Държавите от НАТО /Европа плюс САЩ/ и "Приятелите" им Австралия,Ю.Корея,Япония и т.н. от една страна и Русия и Чечения от Друга,като намесата на Беларус е под въпрос.Това НЕ Е "Световна война",а просто макар и болезнено ИЗРЯЗВАНЕ на Тумора на Света,наречен "Русия".

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Соломон

    13 0 Отговор
    Зеленски се обърна към Американския Еврейски Комитет с молба да му предоставят ПАРИ и ОРЪЖИЕ ?!
    Това означава ли, че САЩ не могат да предоставят това, което може да направи една ПРАВОЗАЩИТНА организация ?

    Как ли щеше да се приеме от света, ако Президентът на Украйна заявеше, че е АЛБАНЕЦ и се обърнеше за ОРЪЖИЕ, към Американския Албански Комитет ?! :)
  • 44 Шокиран

    9 0 Отговор
    Досега гледах в един сайт клипове от войната ...Нямам думи..колко момчета н а моите години с а на парчета или изгорели до въглен.Тази война трябва да приключи час по-скоро.Отвратен съм от хората..Вярно е ,че алчността ще затрие човешката раса.Бог да прости всички синове и бащи загубили нелепо животите си ,за едната "интрига"...Вече нищо няма да е както преди.
  • 45 Верно ли

    16 1 Отговор
    "Тези хора сега преминават на украински език, защото са шокирани от това, което руската армия им е направила"..... Хахахахахах! Човек само като ви чете глупостите, може да си умре от смях!
  • 46 ГЛЕЙ СИГА

    12 2 Отговор
    АЛОООО В УКРАЙНА ВОЮВАТ 300 000 РУСКА АРМИЯ 300 000 А НЕ 3 000 000 000 И МАЧКАТ УКРИТЕ БАВНО КАТО ВАЛЯК ЗНАЕТЕ ЛИ ЩО ЗА НАЗИДАНИЕ НА ДРУГИТЕ ТАРИКАТИ ОТ ПОЛША И РУМЪНИЯ И ДА ГЛЕДАТ СЕЙРА НА ДЕМЕНТНИЯ БАЙДЪН И КОМПАНИЯТА МУ ОТ ЕС / НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА УКРАЙНА А ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД ДЕТО САЩ ЩЕ СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО
  • 47 СПОКО

    12 1 Отговор
    АБЕ КВО СТАНА С АМЕРИКАНСКОТО ОРЪЖИЕ В АФГАНИСТАН ДЕ ГО СЕГА
  • 48 Мдааа

    5 0 Отговор
    Ако е по важно в случая .... ПРОДЪЛЖАВАНЕТО или СПИРАНЕТО на специалната операция!!!
  • 49 Гайдата

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аре":

    е американска..
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ние искаме

    4 1 Отговор
    спиране на тази война. Никакви оръжия за Украйна!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: