Отидете към основна версия

5 965 19

На Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв

  • руска армия-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • стръв-
  • великобритания-
  • оръжия

Коментари от руските медии

Снимка: Shutterstock

Посещението на британския премиер Борис Джонсън в Киев подчерта разцеплението на Запада по въпроса за Украйна, пише в коментар в. "Росийская газета", предаде БТА.

Визитата на Джонсън в края на миналата седмица видимо се различаваше от тази на "голямата тройка" дни преди това. Също като френския президент Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги гостът от Албиона обеща на Украйна помощ и подкрепа. Но лидерите на евротройката говориха главно за дипломация, а Джонсън акцентира най-вече върху военната тема, включително мащабната британска програма за обучение на украински военнослужещи, пояснява вестникът и цитира германското издание "Велт": "Зад тези семантични различия се крие разцепление на запад".

Но Италия, Франция и най-вече Германия не искат това разцепление да мине в открита фаза. Стремежът да не го допуснат прави позицията на западните страни доста уязвима. Те са принудени не само да правят отстъпки, но и да действат крайно предпазливо в опит да водят собствен политически курс. Тъкмо от тази уязвимост се възползва днес Великобритания и други желаещи конфликтът да се проточи. Още повече че "ястреби" има доста и в самите Германия и Франция – според германския печат опозицията в Бундестага смята през седмицата твърдо да настоява пред канцлера за доставки на танкове и бронетранспортьори за Киев, добавя московският официоз.

Великобритания играе водеща роля в снабдяването на украинските войски с "жизненоважни оръжия", припомня онлайн изданието "Медуза" изявление на британския военен министър Бен Уолъс по-рано този месец.

Лондон достави на Киев над 5000 единици леки противотанкови оръжия от ново поколение, ракети с малък обсег "Бримстоун 1", бронирани коли "Мастиф" и зенитни ракети "Старстрийк". В началото на юни Великобритания и САЩ решиха да изпратят на Украйна модерни далекобойни реактивни системи за залпов огън. А новият началник на лондонския генщаб Патрик Сандърс заяви, че британските военни трябва да се готвят за нова война в Европа. Той написа това в писмо до подчинените си, откъси от което публикуват "Индипендънт" и "Гардиън", уточнява руският опозиционен сайт.

Великобритания смята да създаде империя в Европа, като се откаже от старите си партньори. Това заяви вчера руската сенаторка от Крим Олга Ковитиди. Тя коментира изявление на Сандърс, че е необходимо да се формира армия, способна да победи Русия, пише "Известия".

"Ние в Русия разбираме, че Великобритания гради възможност за поява на нов троен съюз между Лондон, Варшава и Киев. Ясно е, че в тази мащабна геополитическа интрига на Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв", помества всекидневникът реакция на Ковитиди вчера пред РИА Новости.

"Новият път, новият политически съюз на Великобритания и Турция, който да включи Украйна, Полша, Молдова, Латвия, Литва, Естония, според британците трябва да е без САЩ и НАТО, също и без водещите играчи от ЕС, по-специално Германия и Франция", твърди тя.

Според руската сенаторка изявлението на Сандърс не оставя съмнения, че британците разработват имперски планове. По-рано същия ден началникът на британския Генщаб заяви, че войските на кралството трябва да са готови "още веднъж да воюват в Европа", за да помогнат на Украйна да се защити от Русия, посочва "Известия".

"Военният конфликт в Украйна се развива между Русия, от една страна, и НАТО и Украйна – от друга. НАТО де факто е пълноценен участник в конфликта, поел на практика изцяло финансирането, въоръжаването и снабдяването на украинската армия и държава, обучението на украинските въоръжени сили, подсигуряването им с разузнавателни данни. Нещо повече, в Украйна се сражават хиляди граждани на западни страни", заявява политологът Василий Кашин пред "Комерсант".

"Сега е прието да се казва, че Русия е разчитала на блицкриг, при все че тук има елемент на преувеличение. Но според многобройни изявления на западни политици НАТО също е разчитала на бърза икономическа и политическа дестабилизация на Русия, изтощаване на военните ѝ запаси и в резултат на това – поражение на Русия през първите седмици от конфликта. В крайна сметка конфликтът се проточи и е крайно скъпоструващ за участниците в него", констатира аналитикът.

Според него при това положение НАТО няма друг изход, освен да въоръжава Украйна и занапред, при все че повечето досегашни доставки не покриват украинските загуби. Без тези доставки украинската отбрана отдавна би се сринала и Западът би претърпял унизително поражение.

"От друга страна, успоредно с това може да се водят и преговори за мирно споразумение. Може да се прокара аналогия с Корейската война, която след около година интензивни бойни действия влезе в позиционна фаза, продължила близо две години и съчетана с преговори. Съответно подновяването на преговорите само по себе си няма да означава, че възникват реални перспективи за мирно споразумение", резюмира Василий Кашин за "Комерсант".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.

Свързани новини

  • Вижте какво обеща Путин на руската армия

    Русия сега отново преминава през изпитания, но те се преодоляват и ще бъдат преодолени, заяви руският президент Владимир Путин на среща с випускници о ...
    21.06.2022
    48 651
    84
  • Русия: Това е акт на война!

    Практикуващите юристи описаха нов закон, приет в Русия, като ход за "заграбване" на патенти от противниците на нейната инвазия в Украйна &nd ...
    21.06.2022
    65 457
    165
  • Русия загуби войната срещу Украйна

    Русия вече загуби стратегически войната срещу Украйна . Това заяви началникът на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин, цитиран от ...
    17.06.2022
    20 906
    148
  • Русия е унищожила склад със западни оръжия в Украйна

    Руската армия заяви днес, че е разрушила склад за оръжия, доставени от НАТО в Западна Украйна, след като украинският президент Володимир Зеленски приз ...
    15.06.2022
    7 930
    51
  • Предстои неочакван обрат във войната в Украйна

    Русия ще претърпи поражение във войната, която започна срещу Украйна, ако НАТО влезе в нея. А това скоро ще стане. Това заяви руският историк Юрий Фел ...
    13.06.2022
    73 635
    257
  • Руските войски напредват

    На фона на тежки сражения в Донбаския регион руски войски са напреднали в Бахмут и изглежда възнамеряват да прекъснат линиите за снабдяване на Северод ...
    10.06.2022
    7 372
    53
Новини по държави: