Тема: Украйна

20 Юни, 2022 09:23 5 947 19

На Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв

  • руска армия-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • стръв-
  • великобритания-
  • оръжия

Коментари от руските медии

На Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв - 1
Снимка: Shutterstock

Посещението на британския премиер Борис Джонсън в Киев подчерта разцеплението на Запада по въпроса за Украйна, пише в коментар в. "Росийская газета", предаде БТА.

Визитата на Джонсън в края на миналата седмица видимо се различаваше от тази на "голямата тройка" дни преди това. Също като френския президент Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги гостът от Албиона обеща на Украйна помощ и подкрепа. Но лидерите на евротройката говориха главно за дипломация, а Джонсън акцентира най-вече върху военната тема, включително мащабната британска програма за обучение на украински военнослужещи, пояснява вестникът и цитира германското издание "Велт": "Зад тези семантични различия се крие разцепление на запад".

Но Италия, Франция и най-вече Германия не искат това разцепление да мине в открита фаза. Стремежът да не го допуснат прави позицията на западните страни доста уязвима. Те са принудени не само да правят отстъпки, но и да действат крайно предпазливо в опит да водят собствен политически курс. Тъкмо от тази уязвимост се възползва днес Великобритания и други желаещи конфликтът да се проточи. Още повече че "ястреби" има доста и в самите Германия и Франция – според германския печат опозицията в Бундестага смята през седмицата твърдо да настоява пред канцлера за доставки на танкове и бронетранспортьори за Киев, добавя московският официоз.

Великобритания играе водеща роля в снабдяването на украинските войски с "жизненоважни оръжия", припомня онлайн изданието "Медуза" изявление на британския военен министър Бен Уолъс по-рано този месец.

Лондон достави на Киев над 5000 единици леки противотанкови оръжия от ново поколение, ракети с малък обсег "Бримстоун 1", бронирани коли "Мастиф" и зенитни ракети "Старстрийк". В началото на юни Великобритания и САЩ решиха да изпратят на Украйна модерни далекобойни реактивни системи за залпов огън. А новият началник на лондонския генщаб Патрик Сандърс заяви, че британските военни трябва да се готвят за нова война в Европа. Той написа това в писмо до подчинените си, откъси от което публикуват "Индипендънт" и "Гардиън", уточнява руският опозиционен сайт.

Великобритания смята да създаде империя в Европа, като се откаже от старите си партньори. Това заяви вчера руската сенаторка от Крим Олга Ковитиди. Тя коментира изявление на Сандърс, че е необходимо да се формира армия, способна да победи Русия, пише "Известия".

"Ние в Русия разбираме, че Великобритания гради възможност за поява на нов троен съюз между Лондон, Варшава и Киев. Ясно е, че в тази мащабна геополитическа интрига на Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв", помества всекидневникът реакция на Ковитиди вчера пред РИА Новости.

"Новият път, новият политически съюз на Великобритания и Турция, който да включи Украйна, Полша, Молдова, Латвия, Литва, Естония, според британците трябва да е без САЩ и НАТО, също и без водещите играчи от ЕС, по-специално Германия и Франция", твърди тя.

Според руската сенаторка изявлението на Сандърс не оставя съмнения, че британците разработват имперски планове. По-рано същия ден началникът на британския Генщаб заяви, че войските на кралството трябва да са готови "още веднъж да воюват в Европа", за да помогнат на Украйна да се защити от Русия, посочва "Известия".

"Военният конфликт в Украйна се развива между Русия, от една страна, и НАТО и Украйна – от друга. НАТО де факто е пълноценен участник в конфликта, поел на практика изцяло финансирането, въоръжаването и снабдяването на украинската армия и държава, обучението на украинските въоръжени сили, подсигуряването им с разузнавателни данни. Нещо повече, в Украйна се сражават хиляди граждани на западни страни", заявява политологът Василий Кашин пред "Комерсант".

"Сега е прието да се казва, че Русия е разчитала на блицкриг, при все че тук има елемент на преувеличение. Но според многобройни изявления на западни политици НАТО също е разчитала на бърза икономическа и политическа дестабилизация на Русия, изтощаване на военните ѝ запаси и в резултат на това – поражение на Русия през първите седмици от конфликта. В крайна сметка конфликтът се проточи и е крайно скъпоструващ за участниците в него", констатира аналитикът.

Според него при това положение НАТО няма друг изход, освен да въоръжава Украйна и занапред, при все че повечето досегашни доставки не покриват украинските загуби. Без тези доставки украинската отбрана отдавна би се сринала и Западът би претърпял унизително поражение.

"От друга страна, успоредно с това може да се водят и преговори за мирно споразумение. Може да се прокара аналогия с Корейската война, която след около година интензивни бойни действия влезе в позиционна фаза, продължила близо две години и съчетана с преговори. Съответно подновяването на преговорите само по себе си няма да означава, че възникват реални перспективи за мирно споразумение", резюмира Василий Кашин за "Комерсант".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А някой в Украйна

    56 6 Отговор
    ще разбере ли това скоро.....или може би след като тя престане да съществува..
  • 2 ТаУмВзе

    59 11 Отговор
    Много ми е интересно, как парти рошавия си представя да води Война с Русия. После Путин бил хитлер а.
  • 3 Госあ

    57 10 Отговор
    англосаксите хапят като за последно. Това ше им е.
  • 4 Мефистофел

    62 6 Отговор
    "На Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв"

    Не се отрежда, а е отредена от години. Както на територията на Украйна, така и на населението й. Целият Запад и НАТО воюват срещу Русия на "бойното поле Украйна", с постоянни потоци на техника, разузнавателни данни и логистика, така наречени инструктори, малко наемници и т.н.
  • 5 име

    51 8 Отговор
    Какво чудно има, че борис говорил за оръжия. Ми, че те краварите и наглосаксонците отдавна подготвят украинците за война с Русия. Нали франсетата и брюкселските гнили зелки бяха 2-3 пъти гарат за споразуменията между Украйна и сепаратисите. Постигнаха ли мир, спряха ли нацисите да бомбандират мирни граждани?
  • 6 Урюрвкос

    27 6 Отговор
    надпреварват се да дават обещания в замяна на някой парче (ако остане) от тортата.
  • 7 Рошко

    41 6 Отговор
    Англосаксонците никога не са водили война с Русия, винаги са използвали техните сателити. Сега се мъчат да създадат свой съюз и вонна организация начело с полша, ромъния, прибалтийските страни и някои други страни от източна европа. Паживьом увидим казват руснаците!!!

    Коментиран от #12

  • 8 МирО

    40 8 Отговор
    На какви воени умения джендърчетата ще учат уктаинците - как се прави ПРАЙД.
    Тия английски джендърчета имат победи само на ниво пияни агитки.
    Горката ПОКРАЙНИНА, тъпчат я с орижие с цел да изтощът Русия.
    Аман от глупости - ще изтощите Русия, колкото и повлияхте със санкциите.
    С тези действия превръщате ПОКРАЙНИНАТА в спаринг партнъор на Русия.
    Рашаните в момента тренират и изчистват слабостите си ("Умниците" правят Русия по - силна)
    Но за разлика от джендърчетата Рашаните знаят съвета на Суворов: "Превърни недостатъците си
    в свое оръжие и ще станеш непобедим"
  • 9 Всички войни досега са се водили само

    42 3 Отговор
    по две причини : за суровини и пазари. Всичко останало е гнила и амортизирана пропаганда и грозни фейк новини.
  • 10 ИНЖ

    8 46 Отговор
    Нека за миг не забравяме, че РФ е агресорът в тази война. А нападнатата държава е Украйна. А след това всеки може да си изразява мнението, като е добре все пак да е обосновано, нали!? Според мен "западните" ръководители са загрижени да не се повтори 1939-та. И ние трябва да бъдем загрижени и да си спомним 9-ти септември, Народния съд и заграбването на държавно богатство /Пенсионния фонд, резервът на БНБ и т.н./ от Червената армия "освободителка".

    Коментиран от #13, #14

  • 11 ф ъъъ

    6 35 Отговор
    По-добре стръв отколкото роби на путлер.
  • 12 Че те с коя силна държава

    27 2 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    са водили война?
    Само Япония.
    Срещу Германия седяха на оградата до 1944 година, изчакаха докат Червената Армия преполови Европа и чак тогава се намесиха.
  • 13 Не забравяй и за миг

    29 3 Отговор

    До коментар #10 от "ИНЖ":

    (ако разбира се имаш с какво да помниш), че в Украйна е имало 46 биолаборатории на Паентагона.

    Коментиран от #17

  • 14 Хахаха

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "ИНЖ":

    Ако за миг забравиш това и ще се опиташ да анализираш ситуацията преди да започне СВО, може би няма да изглеждаш толкова първосигнален неук, а ще покажеш и малко критично мислене към русофобската пропаганда.

    Коментиран от #18

  • 15 Смока

    21 2 Отговор
    Чичо Вова Много бързо ни излекува от Ковид
    Също така ще Демитализира и НАТО и Плашилото Джонсън

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не забравяй и за миг":

    Приятелю а доказателствата къде са? Мариупол е вече близо месец под руска окупация и не показаха една био лаборатория.
  • 18 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Ми да видим каква е ситуацията преди 24 февруари. 200 хилядна руска армия е струпана на границите на Украйна. Американското и британското разузнаване обявяват че Русия ще нахлуе. Путин твърди че няма такова нещо той е най миролюбивия човек на планетата. На 24 февруари в 5 сутринта руските войски без обявяване на война нахлуват на територията на суверенна държава (всякакви прилики със събитията от 22 юни 1941- са не са случайни) целта им ни повече ни по малко деукраинизиране на населението на Украйна. Путин се появява по телевизора и дрънка някакви глупости че бил принуден да нахлуе щото укрите щели да нахлуят в Донбас (ех че глупави тези укри ОСЕМ години не нахлуват пък когато Путин събира ударна групировка по границите им изведнъж решили да нахлуват).
  • 19 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Смока":

    За сега се справя успешно с демилитаризацията единствено на Русия. Вече на фронта пращат войници в пенсионна възраст и танкове на по 60 години щото по новите свършиха.
Новини по държави: