Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2022 12:21 65 433 165

Русия: Това е акт на война!

  • война-
  • акт на война-
  • русия-
  • украйна-
  • патент-
  • патенти-
  • сащ-
  • ес-
  • санкции-
  • руска рубла

Руският указ беше "относително очакван" като отговор на санкциите на САЩ и ЕС

Русия: Това е акт на война! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Практикуващите юристи описаха нов закон, приет в Русия, като ход за "заграбване" на патенти от противниците на нейната инвазия в Украйна – и на практика "акт на война", пише Financial Times, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

На 6 март руското правителство предостави на страната възможността да използва чуждестранни патенти без съгласието на патентопритежателите и без да плаща авторски права. Обосновката за законодателството беше да се защити отбраната и сигурността на Русия и да се защити живота и здравето на нейните граждани. Но правни експерти казват, че промяната нарушава съществуващите договори за нарушаване на патенти. Указът на Русия изрично гласи, че компании от "неприятелски държави" ще получават нулева компенсация и ще бъдат принудени да издават лицензи на руски субекти.

Още новини от Украйна

"Указът е подобен на отчуждаване на частна собственост, според мен", казва Сива Тамбисети, доцент по право на интелектуалната собственост в Лондонското училище по икономика (LSE). Тя добавя, че Споразумението на Световната търговска организация относно свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуална собственост (Trips), подписано от Русия през 2012 г., изисква "разумно възнаграждение", дори ако патентованите продукти се произвеждат в трудни ситуации, като например по време на война. "Дори и да можем да оправдаем неплащането на компенсация, нарушението на националното третиране е трудно да се разглежда като нещо различно от умишлено присвояване на частната собственост на граждани на определени държави", казва Тамбисети. "Действията срещу определени граждани и държави прави това, основно и практически, продължение на акт на война."

Ако руският указ беше за технологични нужди в страната, добавя тя, Русия можеше изрично да определи технологичните сектори и продукти като области, в които ще игнорира патенти, "което също е нарушение на Trips, но може да има по-функционален смисъл “. Тимо Минсен, директор на Центъра за напреднали изследвания в областта на биомедицинските иновации в университета в Копенхаген, описва указа като заграбване на земя и казва, че Trips вече има разпоредби за задължително лицензиране на патенти в извънредни ситуации, включително в "международни отношения". "Разпоредбите са били използвани – включително от Русия – по време на пандемията, за да помогнат на страните да защитават и лекуват своите граждани", казва Минсен. "Нулевото възнаграждение е не само отмъщение срещу така наречените недружелюбни държави, но и начин Русия да заграби стратегически важни технологии, за да се конкурира със Запада."

Олга Гургула, преподавател по патентно право в университета "Брунел", казва, че Русия е причинила сегашната "извънредна ситуация в международните отношения" с нахлуването в Украйна и следователно не трябва да ѝ се позволява да се възползва от изключенията в Trips. "Здравият разум е, че агресорът, който е причината за войната, не може след това да наруши задълженията си и да използва изключенията за сигурност в споразумението Trips", казва Гургула. Минсен отбелязва, че това не е първият път в историята, когато правилата за интелектуална собственост (IP) са били отменени или интерпретирани от държавите. „САЩ приеха подобни мерки през 1917 г., когато президентът Удроу Уилсън подписа Закона за търговията с врага, позволяващ на САЩ да изземе авторски права и патенти, произтичащи от страни, смятани за врагове“, казва той.

Минсен добавя, че въпреки че езикът на настоящия указ на Русия се занимава предимно с права, свързани с патенти, е предвидимо, че търговските марки, авторските права и дори физическата собственост - като IP и магазините на McDonald's и Starbucks в цялата страна - могат да бъдат следващите. Руският указ беше "относително очакван" като отговор на санкциите на САЩ и ЕС, когато вносът на технологични продукти и фармацевтични продукти спря, казва Мат Фишър, старши преподавател в University College London. Но това, което е най-впечатляващо в настоящия климат, казва Фишър, е указът за нулева компенсация и сигналът, който изпраща към други страни.

"Това изпраща посланието, че правата на интелектуална собственост не трябва да се спазват", казва той. "И ако случаят е такъв, защо друга държава, която иска да увеличи собственото си технологично положение в света, да не направи подобно нещо?" Джеймс Сингър, адвокат по интелектуална собственост във Fox Rothschild в Питсбърг, казва, че докато указът не означава, че частният притежател на патент няма право на обезщетение за нарушение – "поне не автоматично“ – руското правителство си е дало правото във всяка ситуация да принуди притежателите на патенти да предоставят на руско юридическо лице лиценз за безплатно използване на патента.

Сингер отбелязва също, че втори указ, издаден на 8 март, позволява на руското правителство да спре правата на интелектуална собственост за всякакви категории продукти през 2022 г. "Когато сте в авторитарна държава, какви права наистина имате?", добавя той. Руските компании, добавя Сингер, вече могат да имат свобода да нарушават патенти, да произвеждат артикули на местно ниво и след това да ги продават както в Русия, така и на други пазари. "Втората последица е по-дългосрочна", казва той. Ако в края на войната има възобновяване на търговията с Русия, "ще бъде много трудно за западните компании да възобновят дейността си в Русия, ако техният IP се използва на местно ниво от други компании".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 125 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много работливи ушанки

    143 310 Отговор
    Голям праз..те дори и да искат не могат да откраднат технология и да я въведат във производство и за 100 години

    Коментиран от #8, #26, #92

  • 2 Тероризъм

    141 285 Отговор
    Рогозин, един невъзпитан грубиянин и терорист, научил се да пише и да чете благодарение на българските четмо и писмо, заплашва с ядрено унищожение държавата България, откъдето неговите предци са получили просветлението си. Рогозин е срам за руския народ, както и за всеки един народ на земята.

    Коментиран от #12, #35

  • 3 А кой

    344 78 Отговор
    Окраде руските активи на запад?

    Коментиран от #54, #154, #165

  • 4 Соломон

    256 29 Отговор
    Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака !
  • 5 ТаУмВзе

    197 50 Отговор
    Въпросните патенти са на западналите. Щом не са в Сибир да се радват. Z
  • 6 Льольовци драгоценни

    226 62 Отговор
    Припомняйте си руския..

    Коментиран от #56

  • 7 хмм

    229 55 Отговор
    Каква интелектуална собственост? Ако аз си направя същата къща като комшията не значи че съм я откраднал.

    Коментиран от #44

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 начо

    85 73 Отговор
    национализация на лукоил

    Коментиран от #156

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 зор

    51 112 Отговор
    Като крадат патенти и фалшифицират -защо прекръстиха Мак Доналдс -а Кока Кола могат ли -а за техники от 21 век поколение -няма смисъл да коментираме-ясно е че филми ще крадат

    Коментиран от #48, #103

  • 12 Соломон

    171 58 Отговор

    До коментар #2 от "Тероризъм":

    Да не сте го учил Вие, да чете и пише ?! :)
    Ние БЪЛГАРИТЕ, не сме чули, Русия да ни СТРАХУВА с ядрено оръжие, но БРАТЯТА "американци", ако разположат такова на територията на България, то определено и Русия ще ни вземе на прицел !

    Разполагането на ЯДРЕНО оръжие в НЕЯДРЕНИ държави, съгласно приетата през 1987 г. в Женева декларация, се определя, като ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ:

    --------------------------------- Вашия коментар -------------------
    Рогозин, един невъзпитан грубиянин и терорист, научил се да пише и да чете благодарение на българските четмо и писмо, заплашва с ядрено унищожение държавата България, откъдето неговите предци са получили просветлението си. Рогозин е срам за руския народ, както и за всеки един народ на земята.

    Коментиран от #38, #164

  • 13 лили

    267 47 Отговор
    А заграбването на руските активи от Запада не е ли нарушение на всички международни правила? Или законите важат само тогава, когато на Запада му е изгодно! Това си е чиста проба лицемерие.

    Коментиран от #52, #109

  • 14 Ал Бунди

    65 183 Отговор
    Тия за смях станаха. Те и по времето на ВСВ крадяха технологии като невидели, и пак нищо свястно не можаха да направят . Дори по време на конверсията произвеждаха консервени кутии в комплект с РГ-42 за отварачка. А да не говорим как един прост шлосер, дето едва-едва разчиташе елементарен чертеж на гайка, окраде труда на един гениален конструктор като Хюго Шмайзер..дори Т-34 е създаден на базата на окачванш тип Кристи ( крадено, разбира се)

    Коментиран от #23, #31

  • 15 Я пак,

    200 37 Отговор
    а по кой договор или закон запада блокира и конфискува чужда собственост

    Коментиран от #64

  • 16 Сакън

    68 152 Отговор
    Страна която не може да задоволи елементарна нужда на населението си за евтин алкохол няма как да открадне висока технология..да сте чули за руски телевизор..компютър..пералня..НЯМА И ДА ЧУЕТЕ

    Коментиран от #20, #66, #91, #126

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сварга

    158 40 Отговор
    Западът разбира само от груба сила.
  • 19 Ал Бунди

    41 118 Отговор
    Ха ..те унитази крадат като невидели, какво остава за технологии.Пак добре, че не са в състояние (умствено и физическо) дори да извършват елементарни действия като да копират например. Наскоро някаква тьотка от Руския Парламент се хвалеше, че даже мост построили с Китай, че да могат по-бързо да пристигат пратките с пирони,

    Коментиран от #28, #132

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Урюрвкос

    85 24 Отговор
    руснаците просто така за кеф нищо не правят, действията им са отговор на нещо, например на 6-ти март руската Сбербанк струваше колкото 47 къщи в Арбанаси или фирми със 100млн дол кеш отделно заводи, сгради, кораби се продаваха за по 5-6 млн. Всичко руско беше обезценено до ниво "боклук" с цел да се покаже кой управлява Света.

    Коментиран от #90

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Путин пак ви го сложи

    133 38 Отговор
    задето заграбихте руските активи на Запад! Даже преди Втората световна европейските фашисти не са си позволявали това.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глупости и митове

    106 30 Отговор

    До коментар #14 от "Ал Бунди":

    Намери си в нет-а снимка на разглобен въпросния немски автомат и ще видиш че няма нищо общо с АК.
    Не само т34 - доста танкове по онова време са ползвали този тип окачване. Точно както колите сега ползват примерно макферсон. И между другото окачването тип кристи е доказано неудачно, и следващите руски танкове вече не са с такова (използват торсионно).

    Коментиран от #145

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 иваило

    32 15 Отговор

    До коментар #33 от "Ал Бунди":

    наясно съм всеки ден ти вдигам полата бе любов моя грамотна ,днес не беше се мила но и така ти разбих макарите .обичам можещи и знаещи като теб ,освен да си отваряш д-то друго не съм разбрал че си способен

    Коментиран от #40, #47

  • 37 Ал Бунди

    15 34 Отговор

    До коментар #24 от "Знаем за вас":

    Що му обръщаш внимание на козоева..не го ли вижаш, че името не може да си напише..чуло-недочуло, и селското козарче да е между мъжете.
  • 38 Хайде

    48 60 Отговор

    До коментар #12 от "Соломон":

    Хора с пионерска идентичност да не се обаждат. Достатъчно са ви търкали по мозъците и са ви изтрили българската идентичност и националната принадлежност, че да желаете, дори да тръгнете да унищожавате собствените си държава и народ в името на империите на злото. Както това са и самите факти и се случва, справка питомниците на вързаждане.
  • 39 Нео

    52 34 Отговор
    Както винаги съм казвал Кремъл превърна Русия в това, което не сме харесвали в САЩ. Новият световен ред е старото "правото е на силния".

    Коментиран от #80

  • 40 Ал Бунди

    14 42 Отговор

    До коментар #36 от "иваило":

    пхахахахаха...такива онождачи като тебе все онодени ходят...май яко избиваш комплекси...Бегай да пърчиш козите, щото май на друго няма да се радваш..

    Коментиран от #50

  • 41 Всъщност

    112 27 Отговор
    Западът открадна руските активи . Банковото движение с руски средства е толкова блокирано , до степен Русия да не може да плаща от собствените си сметки . Отговорът на Москва е логичен , дори слаб . Засега .

    Коментиран от #61

  • 42 Азз

    95 25 Отговор
    Значи изтрещялниците и джендерите,начело на западните и краварската държави могат да решават съдбата на двета,без да се съобразяват с мненията на отделните държави,а Русия не може да взема решения полезни за самата нея?

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ццц

    32 72 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    Ганьо, тук става на въпрос за интелектуална собственост, нещо което е измислено и разработено преди това, уникално по себе си и затова човека който го е направил има права върху него. Но повечето тук няма как да знарте.

    Коментиран от #53, #55, #86

  • 45 Катун с ушанки

    41 81 Отговор

    До коментар #42 от "Азз":

    Русия са никой..и винаги ще бъдат никой..путин ги довърши..даже нямат знаме на спортните състезания от 10 години

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ал Бунди

    11 35 Отговор

    До коментар #36 от "иваило":

    Я..беги зАвърни кОзите, че влезнаа в люцерната..ще ти отреже чорбаджията от надника и ша ти свири заднико на гладно...мухахахахаха....

    Коментиран от #51, #133

  • 48 Само питам

    90 21 Отговор

    До коментар #11 от "зор":

    Нашите фармацевти също крадат според теб,щом произвеждат "Аспирин",но под друго име.Утре царевица и жито няма да се отглеждат в България,защото "Монсанто" е патентовало хибридите и дори една пчеличка да ти опраши нивата и ще те съдят,че не си си платил за семената.Последното е факт в Щатите и Канада .Русия е права.
  • 49 Ха ха

    70 23 Отговор

    До коментар #45 от "Катун с ушанки":

    Пазят си знамето.За Рейхстага и Белия дом.

    Коментиран от #59, #122

  • 50 иваило

    58 21 Отговор

    До коментар #40 от "Ал Бунди":

    скъпа ама стига ме пращай на село ако ти си там ок ...не сте разбрали че Русия ще спечели ,не ми дреми на мен въпрос е да не са джендърите от запада това е .а вие и тогава ще плюете друго не можеш

    Коментиран от #58

  • 51 иваило

    24 10 Отговор

    До коментар #47 от "Ал Бунди":

    ах котенце вмирисано ,как са бълхите
  • 52 А Украйна

    37 68 Отговор

    До коментар #13 от "лили":

    А нападението и разграбването на независима Украйна какво е? Спазване на международни договорености ли е?

    Коментиран от #71, #150

  • 53 Само питам

    89 15 Отговор

    До коментар #44 от "Ццц":

    Наследниците на Питагор колко получават месечно от използването на неговият труд в строителството?А на Архимед?А на Леонардо?Защо днес шепа евреи си мислят,че признавайки нещо в щатски съд имат право да печелят пари и от хора от другия край на света, работили и трудили се над същото?
  • 54 А кой

    31 59 Отговор

    До коментар #3 от "А кой":

    А кой нападна независима Украйна ?

    Коментиран от #82, #134

  • 55 Азз

    33 8 Отговор

    До коментар #44 от "Ццц":

    Ганке голяма разбирачка се извъди...айде изкарай говедата,че говедаря чака....
  • 56 Руския

    31 78 Отговор

    До коментар #6 от "Льольовци драгоценни":

    Руския вече е най- мразения език. Дори руснаците в чужбина изпитват неудобство да го ползват. За справка - Грузия.

    Коментиран от #135

  • 57 Ам, чи

    40 71 Отговор
    Рашистите са на много ниско интелектуално ниво. Що да не си откраднат и интелектуални продукти. Те бикините на украинките от простора крадат, та какво остава за друго? Рашистко нещастно племе...
  • 58 Хихи

    18 35 Отговор

    До коментар #50 от "иваило":

    Едва ли и знаеш какво е това ,,джендъри от запада,, , а камо ли какво щели да ти направят. Мунчо си и половина...

    Коментиран от #60, #83

  • 59 Ха, ха

    31 51 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха":

    Те ушанките в Киев не можаха да влязат, а ти ми говориш за Вашингтон ;)))
  • 60 Ами ....

    27 38 Отговор

    До коментар #58 от "Хихи":

    Как да знае, като гледа само съветска, т.е. руска телевизия.
  • 61 А защо

    32 52 Отговор

    До коментар #41 от "Всъщност":

    А защо руснаците крадат украинските тоалетни чинии?

    Коментиран от #75

  • 62 Пъци

    31 51 Отговор
    "На 6 март руското правителство предостави на страната възможността да използва чуждестранни патенти без съгласието на патентопритежателите и без да плаща авторски права."
    А пък "Запада" бил пиратствал от Русия.Какво по-точно?Ресурси?Ми те не са крадени ,а плащани по цена определена от Русия.Технологии?Аааа,какви баш от тях-ракетните двигатели ще викнат вкупом русофилите,което беше вярно до преди 15 -20години ,ама не бяха крадени,а плащани на руснаците. Не че Фон Браун предпочете американкия плен пред руския,не че до луната американците стигнаха с неруски двигатели,а с подобрени немски, .Мозъци?Ами кой интелегентен учен и квалифициран човек ще иска да живее в руския концлагер,останалите по собствено убеждение разработват само оръжие и са си щастливи там.
    Сега Русия открито и нагло обявява ,че ще КРАДЕ от другите.

    Коментиран от #63, #136

  • 63 Дивергент

    67 19 Отговор

    До коментар #62 от "Пъци":

    Това не е кражба. Това се отнася само за не приятелските страни. Тези страни, които замразиха руските авоари, тези страни които конфискуваха яхти и луксозни имоти на тяхна територия, тези страни които блокираха руския резерв и лишиха страната от достъп до златния резерв. Пишеш за правото на интелектуална собственост, а забравяш правото на собственност.

    Коментиран от #65

  • 64 Пъци

    27 36 Отговор

    До коментар #15 от "Я пак,":

    Разликата между яхтите(построени пак със западни технолохгии) и пачките, кюлчетата по банките или сгради купени от руски олигарси и интелектуалната ценност на технологии разработени в западната цивилизация е трудна за схващане от главите с каскет .
    Самите руснаци(което чест им прави) имат приказка за собствената си реалност по въпроса:"Искахме по-добре,а се получи както винаги" ,но да бъдем оптимисти,с ресурсите които имат и ако най-после се отърсят от великопутиновия сталинизъм може да изненадат щатите с изпреварващи технологии най-после и за живота на хората,а не с технологии за отнемане на живота им.

    Коментиран от #93

  • 65 Пъци

    20 38 Отговор

    До коментар #63 от "Дивергент":

    И какво излиза всеки краде от другия каквото му е налично-На руснаците освен яхтите,златото и пачките(странно защо не са си го държали в Русия?) какво ДРУГО им е ценното до момента -ресурси,които самите те продават.?А Руснаците имат дадени от запада на руската икономика чужди технологии и интелектуални продукти с които руснаците да работят.Разликата в ценноста е голяма.

    Коментиран от #72, #128

  • 66 Дивергент

    45 9 Отговор

    До коментар #16 от "Сакън":

    Чувал съм но преди време. Сега тези неща се правят в Тайван, Китай, Корея, Индия и така нататък. А ти можеш ли да ми кажеш марка американски, френски, немски, италиански или български телевизор?

    Коментиран от #99

  • 67 Аз, Клавдий

    49 9 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило. Защо това трябва да учудва някого?

    Коментиран от #124

  • 68 Пинк флойд

    43 11 Отговор
    Америка все повече ми прилича на раздразнен пинчер. Никога американците не са живял и толкова зле както при Путин.
  • 69 ...

    20 39 Отговор
    Какво му пука на запада. РАшките са толкова некадърни, че чертежите да им дадеш - няма да ги разчетат правилно. А Китай краде много по-здраво и интелигентно, а има и мощности за производство. А в крайна сметка и двете държави 30 години една операционна система не могат да направят с поддръжка.
    Хармонито вече 6 години го влачат. А за рашките и копирания уиндоус да не говорим.
  • 70 мдааа

    19 32 Отговор
    от крадци и убийци да не очаквате мозък? толкова си могат.
  • 71 Дивергент

    55 19 Отговор

    До коментар #52 от "А Украйна":

    Украйна имаше шанс да спазва минските споразумения и човешките права, но пропиля шанса си. Там в момента не се краде, а се връща откраднатото на гражданите на тази страна.
  • 72 Дивергент

    43 17 Отговор

    До коментар #65 от "Пъци":

    На американците освен Кока Кола и Мак Доналд ( интересно защо не са си ги държали в Америка) какво друго ценно имат?

    Коментиран от #149

  • 73 ЧичовциТЕ

    24 40 Отговор
    Плагиатството,грабителство и крепостничество от царете и немкинята Екатерина,през Ленин,Сталин,Елцин и Горбачов та до мнимия Путин,са отличителните черти през цялото време на съществуването на Русия!Това е миналото,настоящето,но не и бъдещето.Русия повече няма да съществува с тези си размери и манталитет.
  • 74 нормален

    45 15 Отговор
    Браво на руснаците
  • 75 Хихихихи

    29 4 Отговор

    До коментар #61 от "А защо":

    За да ги слагат после на главите на евакуираните азовци, айдарци е тем подобни!
  • 76 112233

    51 10 Отговор
    Колко милиарда заграбиха ЕС и САЩ от руски държавни сметки в чужбина ?
  • 77 112233

    46 15 Отговор
    НАСА от почти 20 години копира неуспешно руските ракетни двигатели през частни фирми за да не стане скандал. Патента е за технологията. По каква технология е произведен даден продукт е много спорно да се определи.
  • 78 Ха ха

    54 15 Отговор
    Насрхте ли се. Откраднахте валутните им резерви , а сега квичите на умряло. Щото патентното право само в щатите се изчислява на трилиони долари. Боли много да удариш либерал по джоба.
  • 79 досада

    43 13 Отговор
    Ха, те ви били откраднали патенти, вие пък им откраднахте авоарите и сума ти имоти. Повикало и отговорило, стига надавахте вой.
  • 80 да бе

    41 9 Отговор

    До коментар #39 от "Нео":

    а, то щото американците не го развяват навсякъде това право на силния, всички са писнали от тях. Последни сега колумбийците тръгнаха да ги изоставят май. Лошото е, че като се държиш като агресор даваш право и на други да се държат така. Това се случи в световен мащаб.
  • 81 Дедовия

    40 9 Отговор
    А всъщност кои са умните американци? Купени мозъци от цял свят. Купени по същия начин по който се купуват депутатите у нас, предателите навсякъде и изобщо всичко което можеш да "откраднеш" срещу пари.

    Коментиран от #89

  • 82 А кой

    17 1 Отговор

    До коментар #54 от "А кой":

    ти каза, че е независима?
  • 83 Хехехе

    20 2 Отговор

    До коментар #58 от "Хихи":

    От къде да знае човека, да не ходи като теб по паради да развява шарени знамена!
  • 84 Кашчей Безсмъртни

    33 12 Отговор
    Разни Гургули ци и Минетсени седнали да плашат Русия.... Хахаха!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Ежко Бежко

    40 8 Отговор

    До коментар #44 от "Ццц":

    Всичко за почна с майдана, сепаратисти, 8 години безнаказано бомбардиране, неспазване на Минските съглашения, Русия напада Украйна, безумни санкции, солидардност, оръжие и пари на корем. След всичко изредено, руснаците са лишили някого си от патент? Хайде да ревем.
  • 87 Слава Украйна

    16 31 Отговор
    Гладни селяни на манифестация чакат да им пристигне крадената тоалетна от Украйна .
    По-жалка гледка и в Северна Корея няма да видите.
  • 88 Оня

    18 31 Отговор
    Идеално време да се национализира Лукойл , и заедно с Газпром повече да не припарват до България !

    Коментиран от #95, #127

  • 89 Ами

    23 5 Отговор

    До коментар #81 от "Дедовия":

    Правилно,българин им имисли компютъра Джон Винсент Атанасов..
  • 90 Ехо

    26 8 Отговор

    До коментар #25 от "Урюрвкос":

    А защо САЩ не поставя банката под забрана и удължи операциите с нея и още няколко руски банки до 5 декември. Май да плащат на руснаците ама за какво- торове, нефт, а лекарствата не са под забрана, защо ли и какво ли не още. Руската икономика била слаба, капка в морето, а не се отказват от ....
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Опънете им шалтера!

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Много работливи ушанки":

    Те са богати, имат пари и ще плащат.
  • 93 Логика

    32 9 Отговор

    До коментар #64 от "Пъци":

    "...интелектуалната ценност на технологии разработени в западната цивилизация е трудна за схващане от главите с каскет..."

    Че то аз по същата логика ще кажа, че технологии и интелектуална ценност са разработени благодарение на колониалното господство на запада, на робството, на краденето на целия свят, на смъртта и геноцида на цели нации и народи...
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ами нашите червенковци откъде...

    5 15 Отговор

    До коментар #88 от "Оня":

    Трябва да се пробва. Те и без това само пречат и не плащат.
  • 96 фон Браун

    35 10 Отговор
    Прочетете истината за Вернер фон Браун, героят на САЩ, нацист, който е разработвал ракетите Фау 1 и 2 за Хитлер и "случайно забравения" концлагер, който му е бил под ръка... Загинали са повече от 20 хиляди души, работещи под негово "ръководство", ама нали е наш човек, важен за космическата програма на САЩ, са му "изчистили" досиенцето!
  • 97 Гюнтер

    15 38 Отговор
    Миризливи крадливи москали, освен насилие и кражби друго тия крепостни животни не знаят!

    Коментиран от #138

  • 98 Нормално

    31 8 Отговор
    ....така се направи, че изолираха Русия от все световни организации и Тя кат отвързан кон ще си прави каквото иска. Очакваше се. Не се налага да дава обяснение на никому и защо. Мъст срещу мъст. И никой не трябва да се сърди. Сами Запада си го надроби, защото се задействаха емоционално, инфантилно и НИКОЙ не се запитва защо се стигна до война. И не щат сякаш да знаят.
  • 99 Диверсант

    8 25 Отговор

    До коментар #66 от "Дивергент":

    Ами как така азия започна да излиза от мизерията когато западни фирми влязоха там.Последно време даже и китайците спряха да произвеждат чайници.Може ли някой заклет червен примат да каже PANASONIC, JVC. AKAI чий фирми бяха преди да станат японски и японците да вземат базата за развитие.За китай няма смисъл да говорим как живнаха

    Коментиран от #139

  • 100 Илиев

    30 10 Отговор
    Каквото почукало такова се обадило! Както се напъват западняците скоро рублата ще е световна валута за разплащане!!!
  • 101 Беров

    31 9 Отговор
    Айдеее, боклуци... Те могат да откраднат 300 милиарда руски капитали, а Русия не можело да им пипне лицензите, ха-ха. Каквото повикало, такова отговорило!
  • 102 Московски

    10 29 Отговор
    Всички плачещи за Велика Русия да вършат дела достойни за думите си. Да карат руски коли, да ползват руски смартфони и техника и да отиват в Русия да работят и децата им там да учат. Да приемат всичко от там. Тук искаме да но окупира САЩ както е окупирал Япония и Южна Корея. Но заради руски предатели и там не ни щат. Ех Япония, Австралия и още много роби на Америка.

    Коментиран от #140, #151

  • 103 ле ле

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "зор":

    Кока-кола адски вредна..по-добре водка..Така че от излизане на америкаснки фирми Русия ще е по-здрава.Боклуците вън и от България..
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Владимир Хлибов

    28 8 Отговор
    Някои пишещи забравят че Запада води война срещу Русия, макар необявена и незаконна, но на практика война! А на война, като на война! Сега никой няма право да протестира, да е мислил преди войната!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Данков

    24 6 Отговор
    Русия започва да играе по правилата на "Запада". Правилно, когато крадеш, ще те крадат.
  • 108 Дългият

    12 1 Отговор
    .....НЕ.....това е...Специална Операция........
  • 109 Ррр

    8 21 Отговор

    До коментар #13 от "лили":

    Интелектуална собственост и активи са много различни неща,но трябва да се чете. Разрушенията в Украйна са равносилно на кражба на активи които са разрушени вече,затова най големия крадец е Русия и Путин. Дано да плащат репарации дълги години!!!

    Коментиран от #141, #152

  • 110 Ванго

    7 19 Отговор
    Ха ха ха, чебурашките ще забиват пирони с микроскопи. Сега като им изпаткат турбините по газопроводите ще добиват газ ама друг път. Нещастни крадци.
  • 111 БЪЛВАТЕ ПАЛШ БЕЗКРАЙ

    28 8 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ВНУШАВАТЕ С ПОСТОЯННО ПОВТАРЯНЕ ,КОЙ Е АГРСОРА!!!!!!!!!!!
    НОРМАЛНОТО ЧОВЕЧЕСТВО,КОЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ 2/3-ТИ , ЯСНО ВИЖДА И РАЗБИРА КОЙ Е АГРЕСОРА ,КОЙ ПРИДИЗВИКА ТАЗИ ВОЙНА ,ПОЛЗВАЙКИ ЕДИН ПСИХИЧЕСКИ НЕСТАБИЛЕН ТИП ЗА ТАЗИ ЦЕЛ.
    ИСТИНСКИЯ АГРЕСОР КОЙТО ПОРЪЧА НА ТОЗИ ДРЕБЕН ЧОВЕЧЕЦ ЗЕЛЕНИЯ,ДА НАПАВИ ТАЗИ ФАТАЛНА ГРЕШКА Е НАТО ...НАТО Е АГРЕСОРА,И ЗАТОВА СЪЩЕСТВУВА ..ПРИЧИНАТА ДА ГО ИМА Е АГРЕСИВНАТА ,КОМАНДОРСКА,ДИКТАТОРСА ПОЛИТИКА ,ПОЛИТИКА ЗА НАЛАГАНЕ ,ДОМИНИРАНЕ КАТО СВЕТОВЕН ПОЛИЦАЙ В СВЕТА...ПРЕСТАНЕТЕ С ФАЛШИВИТЕ СИ МАНТРИ ДА СЕ ОПИТВАТЕ ДА ВНУШАВАТЕ ТЪПИ НЕИСТИНИ..,ХОРАТА ПОСВЕТА СЕ ПИТАТ,ЗАЩО СЪЩЕСТВУВА НАТО,КАКВА Е РОЛЯТА МУ..ТОЧНО ТАКАВА-АГТЕСИВНА ПОЛИЦЕЙЩИНА В СВЕТА...

    Коментиран от #114, #118

  • 112 Милена

    24 5 Отговор
    Точно казано - НАГЛОСАКСОНЦИ!
  • 113 Антикомунист

    7 25 Отговор
    Ватенкиките от зор ще сядат на все по дебелия и заприличват все повече на северна корея и все повече държави ще ги отритват. Те и това заслужават, пълна изолация и мизерия.
  • 114 Антикомунист

    7 22 Отговор

    До коментар #111 от "БЪЛВАТЕ ПАЛШ БЕЗКРАЙ":

    Това червените, не мога да ви разбера с извратеното ви мислене и кашата в главите ви. Да оправдаваш русия, тоя явен агресор и си измисляш някакви нелепи аргументи е доказателство колко ви влияе нелепата руска пропаганда.

    Коментиран от #117

  • 115 Антиджендър

    25 5 Отговор
    А блокирането (кражбата) на валутните активи на Русия на стойност 300 млрд. долара, не е ли кражба?
  • 116 Напуснете България

    6 21 Отговор
    руски натрапници!

    Коментиран от #119, #142

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Сериозно ли го мислиш това?

    9 6 Отговор

    До коментар #111 от "БЪЛВАТЕ ПАЛШ БЕЗКРАЙ":

    Ако не се шегуваш , ходи незабавно на лечение, имаш спешна нужда.
  • 119 Антиджендър

    13 4 Отговор

    До коментар #116 от "Напуснете България":

    По- скоро тебе ще те пратим в Сибир, във филтрационен лагер
  • 120 Одит

    19 5 Отговор
    Западът е авторитарен и първи започна да конфискува всичко руско: на държавата на частни лица!
    Тези западни адвокати само свойте права знаят, тези на славяните не са важни!
  • 121 Антиджендър

    26 5 Отговор
    Украйна 8 години провокира тази война, полагайки на геноцит чрез обстрел населвнието на ДНР, ЛНР, е е сега ще си го получи. Украйна ще бъде тотално заличена като държава, тази територия е руска, и Русия ще си я вземе обратно
  • 122 И аз да кажа

    7 19 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха":

    Щат, имаше един герой от детските приказки- Жълт ламтурник- пате, което се заканваше да глътне слон и искаше кит за обяд. Китайците са ги нагънали, те вместо да се държат с Европа и Щатите, нападат съседите си и се зъбят на 10- тина пъти превъзхождащ ги блок ; и въртят кални номера. От комплексарство и мании. Накрая естественият подбор ще си каже думата.

    Коментиран от #131

  • 123 Вътю Т.Панчев

    15 1 Отговор
    ХАХАХА ...АЙДЕ ТАКСИ ЗА ЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР НА МАКАВЕЙ , ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РАЗНИ ХИМИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ И ЗА МРХАНИЗМИ
  • 124 Луди всякакви

    6 16 Отговор

    До коментар #67 от "Аз, Клавдий":

    Ако е така, танковете трябваше да са на руска земя. Всички русофили ли са неадекватни?
  • 125 БПФ

    22 5 Отговор
    "Указът е подобен на отчуждаване на частна собственост, според мен", казва Сива Тамбисети, доцент по право на интелектуалната собственост в Лондонското училище по икономика" - да, подобен... а кой започна пръв? Кой заграби частна собственост на руски граждани само заради националността му, нарушавайки ЕДИНАДЕСЕТ члена на Всеобщата декларация за правата на човека?
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 БПФ

    24 6 Отговор

    До коментар #65 от "Пъци":

    Пpъцко, ти разбира се няма откъде да знаеш на село, ама в САЩ не можеш да намериш научен екип, съставен само от американци. Във всеки или почти всеки има руснаци... другите са китайци, индийци... на американските им колеги работата е горе-долу да тичат да им носят кафе и сандвичи !!! Американската образователна система е в тотален колапс от десетилетия, ако САЩ разчитат само на свои "учени", няма да могат да направят и копче !!! Така че Русия краде патенти, ама САЩ крадат мозъци !!!
  • 129 Прецакан мошеник

    21 4 Отговор
    Сива, Тимо, Патаран и прочее лаладжии да си заврат анализите отзад. Запада окраде, присвои, заграби и т.н. толкова активи на Русия, че крокодилските сълзи след реципрочните мерки на руснаците, са нагли или по-скоро комични.
  • 130 Баро

    5 11 Отговор
    До всички които питат за руските авоари: просто е (БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА И КОЙТО ЧУП-КУПИ)
  • 131 Баро

    3 15 Отговор

    До коментар #122 от "И аз да кажа":

    Точно така е тъпотията им е генно заложена даже забавните им предавания са им смешни а най много се смея когато се правят на американски рапари
  • 132 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ал Бунди":

    А ти върви до Еконта,че ти пристигнаха памперсите от леля ти в Америка....!!! Немедлено....
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    10 2 Отговор

    До коментар #54 от "А кой":

    Как кой бре,баща ти- Путин...!!!
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    9 2 Отговор

    До коментар #62 от "Пъци":

    Ей Гъци...!!! Аз открито и нагло обявявам,че ша скъсам тойта....!!! Независимо коя...мухааайуууууййййй
  • 137 :)))))

    3 15 Отговор
    Рашисти, кво да ги праиш!
  • 138 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    17 2 Отговор

    До коментар #97 от "Гюнтер":

    Ааа знаят,знаят....Шипка,ВСВ,Райхстага....Гагарин................,мога да ти изброявам още,но явно си забравил историята,кой прекоси Дунав и натири фесовете...!!! Иначе сега да си Гюзел Мюмюн....!!!
  • 139 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    18 5 Отговор

    До коментар #99 от "Диверсант":

    Ми то и руснаците кога минаха Дунава и стъпиха на Шипка и ние взехме че живнахме...!!! Фърлихме фесовете и потурите и станахме европейци...
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 ТОЧКАТА

    8 2 Отговор
    ...стара песничка......,,Още във дивото време,в някакво ВАРВАРСКО ПЛЕМЕ, някакъв ДИВ...канибал , своята мадама изял!!!!!Вичко туй било защото НЯКОЙ хвърлил и окото!!!!!!.....А пък човекът!!!съвременен,съпругът верен/неверен.....Той щом си напипа РОГАТА...ДАВА РАЗВОД НА ЖЕНАТА!!!!!!!!!!!....Тааа ,РАЗВОДЪТ ГО ДАДЕ ЗАПАДЪТ!!!!!!!!...Бая отдавна/с 12500 САНКЦИИ!!!!!Все пак 21 век сме?????Или--не????
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Българин

    7 10 Отговор
    Те ако могат да откраднат и слънцето да не грее и дъжда да не вали над България. За азбуката ги учат че им я дал Ленин, а наскоро Путин научи че Климент Охридски е работил в Охрид и веднага го направи Македонец. Това че Искендер не е говорил Български никак не го смущава. Това е алчно, непочтено и крадливо племе което трябва да се задстави да си заеме ъгъла на недостойните.
  • 147 Жулиен Гаков

    7 2 Отговор
    Браво! Така трябва да се действа срещу държави поткрепящи фашизма ( и създали фашизма и тероризма) , а това са преди всичко САЩ и Англия! Щом те могат да въведат 6- ти пакет санкции, защо Русия да не отговори?!
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Руснако

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "Дивергент":

    Какво ще кажеш за SpaceX?
    Поздрави на "батута":)))
  • 150 Читател

    9 2 Отговор

    До коментар #52 от "А Украйна":

    Същото, като "демократизирането" на Либия, Ирак, Авганистан, Сирия... или просто атакуването на Иемен, Судан... много са - реално, САЩ последните 30 години са нон-стоп във "военни операции". Защо за тях може... а за Русия - да не може?
  • 151 САП

    5 0 Отговор

    До коментар #102 от "Московски":

    В САЩ върлува дълговото робство. Там живееш за да работиш.
    Спреш ли да работиш за няколко месеца си буквално на улицата.
    Дълговете правят хората послушни. И тук тази система набира скорост.
    Скоро ще стане, че си свободен, но икономически собственост на някоя фирма.
    Така, че кой наистина е свободен и кой роб?
    На днешно време имаш ли заеми си роб на системата, а нямаш ли си свободен.
    Кажи на запад колко процента от хората нямат заеми и ще разбереш, колко наистина свободни.
  • 152 САП

    4 1 Отговор

    До коментар #109 от "Ррр":

    Тръгнеш ли по тази логика, колко трябва да плащат САЩ и ЕС за Ирак, Афганистан, Либия и др. разрушени държави.
  • 153 345

    2 1 Отговор
    Аааа така ли? Значи запада може да конфискува яхти , имоти и авоари на Русия, а когато Русия отговаря по същият начин тя вече носи ,,наказателна отговорност,, . Я гледай ти . Колко,,възмутително,, постъпват тези руснаци.
    ,,Каквото повикало , това се обадило,, казва народната поговорка.
  • 154 питам си

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "А кой":

    Тези от Западния Запад чули ли са за реторсия!!!!!
  • 155 крадци по наследство

    1 2 Отговор
    Ква интелектуална собственост, всичко руско е крадено включително и автомат Калашников!!!
  • 156 сороснерес

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "начо":

    То май лукойл май изобщо не руски..Питайте Петков защо продължава да дундурка тази компания...% вземат ли наще хорица... Обещаха 25 стотинки за литър отстъпка ..преди месец...тогава Цената беше към 3лв...сега вече към 4лв върви..докато въведат тази смешна мерка..ще сме капут и сме преминали 5лева..ПП продължаваме с предателите..Днеска да приключват с тези простокирчовци...платени от сащ..
  • 157 Мухаа,хаа!

    3 0 Отговор
    Да запорираш милиарди- собственост на РФ и руската ЦБ,в различни банкови институции,извън Русия,е нормално! Да арестуваш имущество- движимо и недвижимо на частни субекти,само и единствено че са руски граждани е нормално.Както го е рекъл наш Вуте в кръчмата: Ти да сакаш да ме опиняш,а я да търчим да та цаливам? Ами праскайте всеки месец" пакетни санкции" и очаквайте руснака да търчи да ви цалива, от благодарност! Федчо се побърка от стрес,че циклостилния му тапет,започна да издиша! Освен " санкции" пробват да блокират и златните резерви на РФ!? Знаят,че баба Меца и Дракона от 2016 г масово и методично се отърваваха от хартиените ДЦК за милиарди.И срещу виртуални кинти- закупуваха физическо злато.С тонове.С техните камъни,по техните глави! РФ увеличи зл.резев до 2500 тона. Тук не влиза вътрешния добив ( това е засекретена информация) А там разполагат с огромни залежи.Показател е,че още Имперска Русия е имала най големите златни резерви в света.- към 1908 г над 10 х тона. За Дракона е още по закрита информация - Древна империя,която трупа злато от столетия.Под сурдинка се посочват 22 х тона.И не бих се учудил ,че е истина.Над 3 пъти от прословутите 8 х тона на федчо,който никой не е видял след премахнатия златен стандарт през 1978 г.

    Коментиран от #162

  • 158 добре, де

    0 0 Отговор
    Като е акт на война, бихте се!!!

    Какво само ми подлайвате?
  • 159 инвентор

    0 0 Отговор
    От това ще пострада преди всичко руската наука. Няма да има стимул за развитие на приложните науки.
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "Мухаа,хаа!":

    Приятелю санкциите прекрасно работят руската икономика издиша. Руския автопром ще пуска коли с стандарт Евро 0, без АBS и т.н. Добива на злато в Русия не е тайна, вярно наскоро приеха закон с който размера на златно валутния резерв става тайна но тази тайна е за руските граждани да не могат да коментират колко е откраднала бандата на Путин. Вярно Путин се отърва от валутните резерви в долари но ги замени с такива в юани. Всъщност ги даде на Китай срещу юани по курса определен от Китай и нямаш нищо обща с реалния. А да във връзка със санкциите китайските банки отказват да извършват транзакции с руски банки и юановите резерви на Русия са фактически блокирани в Китай. И приятелю най - големия инвеститор в долара е Китай инвестирал е вече близо два трилиона долара и ежемесечно инвестира по още стотина милиона. А да златния резерв на Русия отдавна не е на руска територия и за разлика от теориите на конспирацията за американското злато това е факт. А да сега руската дума гласува закон че Путин еднолично ще може да се разпорежда с злато-валутния резерв на Русия без да се отчита пред никого не че досега го е правел но с този закон тези които задават въпроси къде и колко харчи подлежат на наказателна отговорност.
  • 163 Ама

    1 0 Отговор
    Каква война бе, само някаква си там военна операция !
  • 164 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соломон":

    Прочетете статиите как Рогозин ни заплашва със Сармат. Не разпространявайте някакви констатации които не са верни.
  • 165 Курт

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "А кой":

    Не са окрадени а замразени малоумник
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания