Отидете към основна версия

5 165 21

Лявата коалиция ще внесе искане за вот на недоверие срещу правителството на Макрон

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • елисейски дворец-
  • жан-люк меланшон

Блокът е втора политическа сила в долната камара на френския парламент, но не разполага нито с достатъчно гласове, за да прокара сама вота, нито със съюзници във фрагментирания законодателен орган, отбелязва агенция Ройтерс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организация, подкрепяща френската лява коалиция Нов екологичен и социален народен съюз обяви, че на 5 юли коалицията ще внесе искане за вот на недоверие срещу правителството на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Левият блок е втора политическа сила в долната камара на френския парламент след вчерашните избори, но не разполага нито с достатъчно гласове, за да прокара самостоятелно вота, нито със съюзници във фрагментирания законодателен орган.

Жан-Люк Меланшон, чиято партия "Непокорна Франция" ще има най-много депутати от формациите в коалицията, обяви, че премиерът Елизабет Борн трябва да поиска вот на доверие в новоизбраното Национално събрание.

Преди това лидерът на Френската социалистическа партия Оливие Фор, друга важна фигура в коалицията, каза пред радио "Франс енфо", че внасянето на искане за отстраняване на Борн засега не е единно становище на блока.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: