Last news in Fakti

4 Юли, 2022 17:17 1 001 4

Макрон започна с рокадите

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • елисейски дворец-
  • елизабет борн

На държавния глава, който реализираше с лекота реформите си с голямо мнозинство по време на първия си мандат, този път ще му се наложи да създаде сложни съюзи за всеки отделен случай, в опит да прокарва ключови текстове

Макрон започна с рокадите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дамиен Абад, френският министър на солидарността, автономията и хората с увреждания в оставка, срещу когото се води разследване за опит за изнасилване, беше отстранен от представеното днес ново правителство, предаде Франс прес.

Икономистката Лоранс Бун, заместник-генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество поема от Клеман Бон европейските въпроси. Тя е номинирана за държавен секретар по Европа, докато Клеман Бон, който заемаше досега този пост с длъжност делегиран министър, е предложен за делегиран министър на транспорта.

Кризула Закаропулу, държавен секретар по развитието в оставка, срещу която има две жалби за изнасилвания, извършени в гинекологичната ѝ практика, запазва своя пост.

Както се очакваше, при това пренареждане трима министри напускат постовете си, загубили на парламентарните избори в края юни – Амели дьо Моншален (екологичен преход), Брижит Бургиньон (здравеопазване) и Жустин Бенен (морските въпроси).

Последната е заменена на поста от Ерве Бервил, депутат от руандийски произход, представител на западния департамент Кот д‘Армор.

Правителствената рокада възниква в деликатен момент за президента Еманюел Макрон, преизбран за още 5 години в балотаж на 24 април срещу кандидата на крайната десница, но лишен от абсолютното си мнозинство в Националното събрание на парламентарните избори, проведени на 12 и 19 юни.

На държавния глава, който реализираше с лекота реформите си с голямо мнозинство по време на първия си мандат, този път ще му се наложи да създаде сложни съюзи за всеки отделен случай, в опит да прокарва ключови текстове.

Според президентството Еманюел Макрон е свикал Министерския съвет в Елисейския дворец по-късно днес.

На тази среща най-вероятно ще възникне въпросът за подкрепата, на която министър-председателката Елизабет Борн може да разчита от парламента по декларираната от нея обща политика, която ще бъде представена в сряда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    5 0 Отговор
    БАБИНОТО ГО ЗАГАЗИ...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Колибка

    3 0 Отговор
    Бабиното,ще му се връща,дето ни
    пусна по пързалката с великите
    макета.Зад вратлето ни се отметна.
    Нямаме дипломати и в случая никой
    не ни е виновен.Филията с мас,се
    вижда до къде ни докара,а и иска
    още от полагаемата илюзия.
  • 3 3.14К

    2 0 Отговор
    Тоя Макрон пак се прави на улав. Меланшон още на изборите каза, че иска премиерският пост. Бабиният няма мнозинство да предлага правителство.
  • 4 Бай Лисан

    1 0 Отговор
    Резюме:
    Досегашният министър на подгърбието сега ще отговаря за лявото м@до, ресорният за дясно м@до ще е подчинен на министъра за УНГ, всички заедно ще се борят за прогрес до кривата круша.
    Макарон не може да си оправи собствената кочинка, тръгнал на нас акъл да дава.
Новини по държави: