Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2022 22:30 2 208 15

Макрон е скептичен за износа на жито през Одеса

  • одеса-
  • пшеница-
  • зърно-
  • еманюел макрон-
  • черно море

Русия бомбардира ключов мост над устието на река Днестър, свързващ Одеса с украинското дунавско пристанище Измаил, от което с фериботи и кораби зърното може да се прехвърли в Румъния

Макрон е скептичен за износа на жито през Одеса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза в петък, че на този етап вижда малък шанс за споразумение с Русия за извеждане на зърно от украинското пристанище Одеса, но каза, че се водят разговори за възстановяване на железопътните маршрути, свързващи Одеса с река Дунав в Румъния като алтернатива, предава Ройтерс.

Невъзможността Украйна да използва основното си дълбоководно пристанище Одеса поради военното нахлуване на Русия доведе до скок в глобалните цени на храните и предупреждения от ООН за опасност от глад в по-бедните страни, които разчитат в голяма степен на внос на зърно.

Още новини от Украйна

Русия отрича, че тя е причината за проблема и обвинява Киев, че не успява да изведе кораби със зърно от Одеса. Организацията на обединените нации се опитва да сключи сделка за възобновяване на морския износ от Украйна в замяна на улесняване на руския износ на храни и торове, но това ще се нуждае от зелена светлина на Москва.

"Трябва да говорим с Русия относно продоволствената сигурност и подобни дискусии могат да бъдат оправдани чрез пряка връзка с генералния секретар на ООН, за да извадим зърното от Одеса", каза Макрон пред френската телевизия BFM TV на връщане от Украйна.

"Но аз не вярвам много в този път, защото вече имах разговори преди няколко седмици с президента (Владимир) Путин, но той не беше склонен да приеме резолюция на ООН по този въпрос.

След като проведе дискусии с лидерите на Украйна, Германия, Италия и Румъния в Киев в четвъртък, Макрон каза пред телевизионния оператор TF1, че се разглеждат варианти за възстановяване на железопътния маршрут от Одеса до река Дунав в Румъния.

Припомняме, че Русия бомбардира ключов мост над устието на река Днестър, свързващ Одеса с украинското дунавско пристанище Измаил, от което с фериботи и кораби зърното може да се прехвърли в Румъния.

"Одеса е на няколко десетки километра от Румъния и през Румъния (бихме) имали достъп до Дунав и жп линията", каза Макрон. "Ние сме в процес на създаване на един вид точка на свързване, където бихме могли да експортираме това зърно много по-силно, бързо и масово, отколкото правим днес."

Дипломатически източник, запознат с идеята, каза, че инициативата в крайна сметка ще доведе до преместване на зърното в черноморското пристанище Констанца, където след това може да се изнася на по-големи плавателни съдове.

Макрон каза, че Париж ще изпрати експерти, които да помогнат на Букурещ, тъй като се изискват значителни инвестиции за схемата.

Украйна се стреми да използва шосейни, речни и железопътни връзки, за да увеличи месечния си износ на зърно до около 2 милиона тона, но това остава доста под предвоенните обеми от около 6 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Вова

    19 1 Отговор
    Бе можа ама само ако аз реша, военните кораби наши, пък те си минираха сами пристанището
  • 2 ДОСТ

    22 1 Отговор
    МНОГО БОКЛУЦИ РОВИШ МАКАРОНЕ. НЕ Е НА ДОБРЕ.
  • 3 Илия

    2 17 Отговор
    Днес Харпуните потопиха една руска гемия.С повечко Харпуни ще стане работата.Микрончо не му се щеда ядосва Путин да не му изкарат ония снимки на показ ама няма как.

    Коментиран от #6, #14

  • 4 Лилипутът геронтофил

    20 1 Отговор
    пак си прави сметки без кръчмар. Франсетата пак стават за смях.
  • 5 дедо Герчо

    12 0 Отговор
    В НЕДЕЛЯ ВЕЧЕР,ВЪОБЩЕ ЩЕ СТАНЕ СКЕПТИЧЕН...ХЪХЪХЪ...
  • 6 Хаха

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Илия":

    Един йарпун на два месеца срещу 50 хил снаряда от град и тайфун всеки ден, уркоте за пръв път от два месеца да ударят нещо, всеки ден губят по 500-1000 пушечно мясо
  • 7 Целта на ЕС

    25 1 Отговор
    Целта на ЕС отдавна е ясна - да гепят 20 млн тона зърно от Украйна за без пари на практика. Старо оръжие срещу зърнени храни. Укрите се усетиха, че ги цакат и почнаха да шикалкавят. В отговор ЕС на практика спря доставките на оръжие. Когато графите са две - дадоха ни и взехме им, с надцакване така става !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Соваж бейби

    16 0 Отговор
    Сигурно са много повече тона от обявеното,защо са толкова загрижени за украинското зърно ,а не са загрижени за бедните хора в Европа.Франция гори от единия край ,в другия подскачаме като нестинарки да вземем покупките онлайн от пощата в двора и бързаме да се скрием у дома от жега ,шофьорите не знм как издържат .
    Докато Украйна има зърно ,доставката на оръжие няма да спре правят бартер .Надявам се скоро да свърши пустото им зърно и да се сключи Мир .
  • 10 НЯМА ДА. СТАНЕ

    11 0 Отговор
    МАКАРОНЕ!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не съм мека сороссадистка Кунка

    2 3 Отговор
    Милион псувни съм отправил към мекушавия Путин, докато изправи проблема в Донбас. Търпението ми пресъхва от Лятната горещина. Ще го почна отново, ако не усвои Одесска област до средата на Юли. Хората живеят в неориентир: тука има, тука нема. Путин, дъртак, беги брже напреш или сдай поста на комуняките!
  • 13 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    не стигат 36км жепе линии зада се свърже директно Одеса с ЕС. Проекта беше за 500млн евро и дадоха 100млн на Украйна но те потънаха в джобовете на власт имащите. По моста основно се движат танкове и руснаците периодично го гърмят но слабо и след 2-3 дена пак ремонтиран продължава да действа. От Одеса до Измаил си има водна връзка без излизане в международни води но всичко е минирано.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 падналия ангел

    3 0 Отговор
    "малък шанс за споразумение с Русия за извеждане на зърно от украинското пристанище Одеса..." Това ни е поднесената информация! А истината е, че Олодомир Еленски ( без З и В) е заявил на бабо таковеца, че няма да разминира морето край одеса до връщането на всички покрайнини освободени от русите! Браво, да ви имам журналистиката!
Новини по държави: