Отидете към основна версия

1 713 11

Турция призова ЕС да спре нехуманните практики спрямо мигранти

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • мигранти-
  • бежанци

Работим по 24 часа седем дни в седмицата, за да помагаме на нелегалните мигранти и най-вече, за да не умират хора, посочи служител на турската брегова охрана

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция призова ЕС, в частност Гърция, да бъдат прекратени нехуманните практики спрямо мигранти, предаде в. "Дейли Сабах".

Командването на турската брегова охрана съобщи днес, че от 2020 г. досега са били спасени 33 964 нелегални мигранти при общо 1295 случая, в които екипи на гръцката брегова охрана са ги изтласкали от гръцката граница.

Турската брегова охрана отправи призив към Гърция и ЕС да действат в съответствие с международното право и да спазват човешките права.

Работим по 24 часа седем дни в седмицата, за да помагаме на нелегалните мигранти и най-вече, за да не умират хора, посочи Хасан Бас, служител на турската брегова охрана.

В доклад на Службата на турския омбудсман се казва, че в 98 процента от случаите, в които гръцката брегова охрана е изтласкала мигранти, хората са били измъчвани или са се сблъскали с много лошо отношение. В документа се посочва, че 88 процента от мигрантите, стигнали до гръцката граница, са били бити.

Съобщава се за много случаи на кражби, както и за други посегателства, включително сексуално насилие. Много от мигрантите са били принуждавани да се събличат и са оставяни без дрехи, пише в доклада.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: