Last news in Fakti

28 Юни, 2022 19:34 10 920 27

Скандали по гръцката граница: "Превърнаха ме в роб"

  • гърция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • егейско море

Още миналата година Атина беше остро разкритикувана, след като се появи информация за нелегалното експулсиране на мигранти

Скандали по гръцката граница: "Превърнаха ме в роб" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Скандалът по река Марица продължава. Гръцката полиция използва бежанци, като ги принуждава да изтласкват други мигранти с насилие вън от страната. За награда им обещава документи, осигуряващи право на престой в Гърция.

"Превърнаха ме в роб”, казва Басел М., чието истинско име и мястото, на което се среща с журналисти на Баварското Радио, остават анонимни по негово желание. Той казва, че гръцките власти са го накарали да наблъска жени, мъже и деца в надуваеми лодки и нелегално да ги прекара в Турция през граничната река Марица. Твърди, че често е прилагал насилие и лицето му е било скрито под маска, докато е свалял на турския бряг бежанци – понякога и до 150 души на нощ.

Заплахи за екстрадиране

Басел М. и още петима мъже разказват на международен екип от журналисти как гръцката полиция ги е принуждавала да изтласкват мигранти вън от ЕС, заплашвайки ги със затвор или екстрадиране в Турция. Като награда за свършената работа им предлагали документи, които разрешават временен престой в Гърция.

Според разследванията служители на гръцката полиция явно са си сътрудничели със сириец, за когото се предполага, че е трафикант на хора. Бежанците твърдят, че той е подбирал хората и им е давал указания как да изтласкват бежанците отвъд гръцката граница.

При това бежанците са били прогонвани, без да се провери дали се нуждаят от защита и дали имат право на убежище. Според експерти по международно право тази практика е незаконна, тъй като веднага щом едно лице достигне територията на държава членка от ЕС, то има право да подаде молба за убежище.

Екип от журналисти на различни медии, сред които германските ARD и “Шпигел”, френският “Монд” и британският “Гардиън”, са проверили твърденията на бежанците. И междувременно са успели да докажат достоверността им по много точки.

Тази практика е “публична тайна”

За целта екипът от репортери е сравнявал изявленията им със снимки, видеоклипове и сателитни изображения. Журналистите са проверили полицейските участъци, в които са били задържани бежанците. Разгледали са и документи, които показват кога отделни бежанци са били арестувани от гръцките власти и впоследствие освободени.

Жители на гранични гръцки села казват, че сътрудничеството между гръцката полиция и бежанци, които са наети, за да изтласкват други мигранти извън страната, е „публична тайна“ в региона. Рибари, които са минавали през зоната с ограничен достъп по Марица, са виждали араби, които извършат тази дейност.

Изявленията на бежанците съвпадат и с изявленията на мигранти, които са били изгонени от Гърция. Те заявяват, че хората, участващи в тези нелегални акции, не говорят гръцки, а арабски или фарси. И хора от полицейските среди потвърждават тази практика, която станала много по-интензивна от 2020 година насам. Тогава турският президент Ердоган отвори границата към Гърция, в резултат от което хиляди мигранти се насочиха към граничната река Марица, където се стигна и до сблъсъци.

Брюксел не бива да отвръща поглед

Журналистите успели да идентифицират сириеца, който участва в схемата на границата. Според полицейските данни в своята родина той е бил замесен в продажба на наркотици и контрабанда. Снимка показва мъжа в камуфлажно облекло в полицейския участък в Нео Хеймонио. За разлика от мигрантите, той свободно може да напуска района на участъка. Според разказите на очевидци си е партнирал с трафиканти на хора в Истанбул. Местните жители потвърждават, че това е мъжът, който работи за гръцката полиция.

Луизе Амтсберг, пълномощник на германското правителство по въпросите, свързани с човешките права, настоява за независимо разследване на ЕС и налагане на санкции срещу Гърция, ако данните бъдат потвърдени. От правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч” обвиняват гръцките власти, че оставят бежанците да вършат “мръсната работа”. Организацията критикува европейските правителства и отговорните лица в Брюксел, че отвръщат поглед, когато европейското право се нарушава “брутално и безнаказано” по външната граница на ЕС.

Още миналата година Атина бе разкритикувана, след като се появи информация за нелегалното експулсиране на мигранти. Тогава гръцкото правителство отхвърли обвиненията. От Министерството на вътрешните работи не взеха отношение по новите обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфо

    21 9 Отговор
    Турция продължава да се държи като пиратска държава, инструментализирайки имиграцията, но - още по-лошо - застрашавайки живота на нещастни и отчаяни хора, каза от Солун министърът на корабоплаването и островната политика Янис Плакиотакис, отговаряйки на въпрос за поведението на Анкара, по повод посещението му на пристанището на града. „Гръцката брегова охрана с повишени оперативни способности, с правилно планиране и прекомерните усилия на своите служители, успя през последните две години да намали значително миграционните потоци с 90% в сравнение с 2019 г. Ще продължим със същата решителност и готовност да защитаваме морските граници на страната ни, които са и морски граници на Европейския съюз. Служителите на бреговата охрана действат решително, ефективно, при зачитане на международното право и с абсолютен приоритет в защитата на човешкия живот“. Позовавайки се на спасителната операция на 220 имигранти от Турция, проведена от бреговата охрана в южната част на Крит, г-н Плакиотакис посочи, че „тази операция доказва на практика, че първият приоритет на бреговата охрана е защитата на човешкия живот“. Министърът благодари и публично поздрави служителите на бреговата охрана „за огромната хуманитарна работа, която извършват в Егейско море през всичките тези години, като спасиха хиляди хора“

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 2 Мдаа..

    19 3 Отговор
    Логично е,кой е очаквал Друго?!
  • 3 Минувач

    44 2 Отговор
    "Скандалът по река Марица продължава." Всъщност е скандал по отношение миграционната политика на ЕС гарантираща на милиард и половина африканци европейско убежище ! Това е паталогична глупост! Това си е чиста проба "бамба със закъснител"!

    Коментиран от #5

  • 4 Ужас

    31 13 Отговор
    Ние българите никога няма да забравим гръцкият геноцид над Българите

    Коментиран от #7, #10, #27

  • 5 Капитализъм

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Минувач":

    ... в действие!!! В условия на капитализъм, робовладелството достига нови висоти!!!
  • 6 Чичо Сорос

    33 2 Отговор
    Скъпи мои българи, неправителствените организации и Дойче веле са в пълно сътрудничество с моя добър приятел Ердоган, слушайте ги и им се доверявайте сляпо!! Нашата мотивация е само хуманизмът!!!

    Коментиран от #8

  • 7 ГРЪК

    7 35 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    Ние гърците никога няма да забравиме българският геноцид над гърците

    Коментиран от #21, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Турк Хава Йолари

    15 3 Отговор
    Забравихте да ни споменете, без нашия безплатен въздушен транспорт, за мигранти от дълбините на африканската джунгла до Турция, програмата не би могла да се реализира...
  • 10 Чичо Лемнос

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    Не можеш да скриеш своя произход, колкото и да се срамуваш от него! Всички турци от малки имате чичо, който ви запознава с тайните на мъжката любов, тайните на сълзи, сополи и наслада. За теб чичото беше грък и затова още те боли 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #25

  • 11 Перо

    31 5 Отговор
    Браво на гърците! ЕС плаща луди пари на Турция да спира мигранти,а се оказва,че те нелегално минавали границата за осиновяване, паразитстване и размножаване като мишки! Само бой по джендарията и връщане на бежанските лагери от времето на студената война!
  • 12 DW-прпаганден машинен

    48 2 Отговор
    Не ги разбирам тия НПО-та, като Дойче Зеле!? Значи "инвазията" на Русия в Украйна ги притеснява, но инвазията на араби и африканци в ЕС не ги притеснява!?
  • 13 Гост

    34 1 Отговор
    Браво,така се прави с неканени гости.
  • 14 Митко

    31 1 Отговор
    Как ще подаде молба,като няма документи.Въопще нямат право да тръгват насам без визи.Това е.
  • 15 Дойчен Кочен

    20 2 Отговор
    Изобщо не вярвам на "медията" дойче веле, от десетилетия насам!
    Нищо незначещи, измислени и недоказуеми "новини", снимки от кой-знае къде (кой мигрант ще тръгне по къси гащи нощем в планината?)
    А с "новините" на руски за "украйна" направо влизат в Гинес за антижурналистика!
  • 16 Джоко

    16 3 Отговор
    Проблема е между анадолци и визатийци. Едните ги пускат през "зелена и морска граница". Другите им пукат надуваемите лодки или ги натирват обратно като овце там от където са дошли. Има си официални гранични пунктове, споразумения между търкитата и ЕС, бежански статути и т.н. Но авганци и багдадци са си бандюги и се страхуват да преминат през КПП.
  • 17 сороснерес

    9 5 Отговор
    А англичани ще пращат нелегални талибани-мюслимани в Руанда...там ще ги хранят с банани..Това не ли гавра с със социални слаби..дори и украинци са застрашени .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вулгари варвари

    0 10 Отговор

    До коментар #1 от "Инфо":

    Умрит
  • 21 Перо

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГРЪК":

    Не си грък,а просто македонистко “маке”!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Глупости

    2 1 Отговор
    Моголцити платиха някой цихарист да приказва .Хич не трябва помощ за изпадането пак при мустаците обратно
  • 24 Митев

    7 4 Отговор
    Това хич не ме учудва,през 1996 година албанците минаваха границата с Гърция,а гърците се правеха на гърмяно зайци,после ги ловяха в Гърция и ги връщаха в Албания,за което получаваха пари от ЕС, това се случваше многократно,византийски номера.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 еси турке вале лади ки ела вради

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    ти турке сложи олио и ела вечерта
Новини по държави: