Отидете към основна версия

3 602 13

Турска военна делегация отиде в Москва

  • зърно-
  • турция-
  • русия-
  • война-
  • делегация-
  • военни-
  • износ-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Военни делегации на двете държави са провели разговори в Москва и са се съгласили да продължат консултациите

Снимка: Shutterstock

Военни делегации на Турция и Русия са се срещнали в Москва, за да обсъдят въпроса с износа за зърно от Украйна, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Телевизията посочва, че вече е близо постигането на решение за четиристранен механизъм за уреждане на проблема, предложен от Турция, предаде БТА.

Според информации военни делегации на двете държави са провели разговори в Москва и са се съгласили да продължат консултациите, а през следващите дни се очаква да бъде постигнато решение в Истанбул. Ако в Истанбул бъде постигнато споразумение, в рамките на месец механизмът ще започне да работи. Източници на турското президентство съобщиха вчера, че Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна среща, на която ще бъде потърсено решение на проблема с блокираното зърно в Украйна.

Очаква се на срещата да присъстват представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, в т.ч. генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В рамките на месец, след като бъде осигурена оперативността на механизма, следва да отплават и първите кораби, като това ще бъдат търговските кораби на пристанищата в Одеса. През идните 6-8 месеца през Босфора и Дарданелите към световните пазари се очаква да преминат 35-40 милиона тона зърно, посочи още телевизията.

Турция води усилена дипломация за разрешаването на продоволствената криза, породена от войната в Украйна. Усилията са насочени към създаване на механизъм под егидата на ООН за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища. Пътната карта за формирането на коридор за износ на зърно от Украйна е била изготвена в резултат на преговори, проведени от Турция с Русия, Украйна и отговорни представители на ООН. Според плана Турция ще има за задача да улесни и защити транспортирането на зърното в Черно море, казаха турски официални представители.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания