Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юни, 2022 18:00 14 666 108

Путин тласка германската икономика към точката на пречупване

  • владимир путин-
  • русия-
  • германия-
  • газ-
  • война-
  • украйна-
  • икономика-
  • германска икономика-
  • берлин-
  • руски газ-
  • санкции-
  • ес

Рисковете се простират отвъд рецесията

Путин тласка германската икономика към точката на пречупване - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Германия някои промишлени пещи работят без прекъсване от десетилетия. Ако те се охладят внезапно, разтопените материали се втвърдяват и системата се поврежда. Това е проблемът, пред който е изправена най-голямата европейска икономика заради безпрецедентната енергийна криза, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално. След като президентът Владимир Путин намали с 60% потоците по главната връзка с Европа, експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц тази седмица разработиха сценарии и нито един от тях не доведе до достатъчни резерви за изкарване на зимата, пише Bloomberg. "Това беше отрезвяващият момент", каза Клаус Мюлер, който ръководи германския мрежови регулатор, известен като BNetzA. "Ако имаме много, много студена зима, ако сме невнимателни и прекалено щедри с газа, тогава няма да е хубаво".

Още новини от Украйна

Рисковете се простират отвъд рецесията и зимата на замръзнали домове и затворени фабрики. В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия. Тази епоха вече е отминала и компании от BASF SE до Volkswagen AG се примиряват с новата реалност. Ще има бързи решения - като съживяване на замърсяващите въглищни централи и смяна на горивата в промишлените процеси - но се очертават структурни проблеми, тъй като преходът към достъпна енергия от възобновяеми източници ще отнеме още години.

Фирмите, произвеждащи метали, хартия и дори храни, могат да бъдат принудени да намалят мащабите си или да затворят производствените си обекти в Германия, което ще ускори постоянното изтичане на работни места в производството и ще нанесе трайни щети на икономическия пейзаж на страната. "Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи, а това няма да е в Германия", казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. "Не можеш да поправиш 20-годишни политически грешки за две или три години." Последните данни показват, че ще са необходими 115 дни, за да се постигне целта на правителството да запълни газовите резерви до 90% от капацитета до ноември. Този срок предполага, че потоците ще се запазят на сегашното ниво, което е малко вероятно, като се има предвид все по-агресивната позиция на Кремъл спрямо Европа в отговор на санкциите, наложени заради войната.

В отговор на мрачните перспективи Германия, която все още разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, повиши в четвъртък нивото на заплаха до втората най-висока степен на "тревога". Ако натискът се засили, Германия може да започне да разпределя доставките. Моментът на истината вероятно ще настъпи следващия месец, когато газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян за планирана профилактика. Германия се опасява, че той може никога да не заработи. "Ще трябва да излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между свиването на доставките на газ и ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза. Ако доставчиците на енергия продължат да трупат загуби, тъй като са принудени да покриват липсващите руски доставки на високи цени, съществува риск от по-широк срив. Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да срещне затруднения при изпълнението на договорите за доставка на местни комунални услуги и производители, ако Москва удължи или увеличи прекъсванията на доставките на газ. Кризата вече надхвърли границите на Германия, като 12 държави - членки на Европейския съюз, са засегнати, а 10 от тях са издали ранно предупреждение съгласно регламента за газовата сигурност. Увеличеното търсене на втечнен природен газ в Европа ще засегне и по-бедните страни по света, които ще се борят да се конкурират за товари. "Притеснени сме", че Русия ще прекрати доставките на газ за Европа, заяви естонският президент Кая Калас на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък. "Трябва да сме готови да имаме различни енергийни миксове, обединени покупки на втечнен газ и да правим тези неща заедно."

Сценариите на BNetzA, която ще управлява разпределението на газ в Германия в случай на нормиране, отчитат редица спешни мерки, включително два плаващи терминала за втечнен природен газ, които ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима, търгове за излишното гориво за промишлеността и правителствена програма за закупуване на газ на спот пазара на стойност 15 млрд. евро. "Хранилищата в Германия трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро", каза Себастиан Блешке, ръководител на INES, асоциацията на германските оператори на хранилища. "За някои от обектите прозорецът на възможностите се затваря." Баварската компания Wiegand Glas показва трудностите при намаляване на търсенето на газ в Германия. Единадесетте пещи за топене на стъкло на компанията - както всички в страната - работят 24 часа в денонощието в продължение на повече от десетилетие. Дори ако Wiegand спре производството си, пещите ще се нуждаят от 75% от нормалното потребление на газ, за да не се допусне разтопеното стъкло в тях да се нагнети и да разруши пещта. "Но тогава трябва да поемем разходите за енергия, докато нямаме какво да продаваме, така че това не е опция", казва главният изпълнителен директор Оливер Виганд в интервю. Ако високоспециализираните пещи се повредят, възстановяването им ще отнеме много време и ще бъде скъпо. "Ще отнеме десетилетие, за да се възстанови нормалното производство", добави той.

Икономистите се опитват да определят обхвата на риска, но това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че 75% от това, което банката е сбъркала в прогнозата си за инфлацията през миналата година, се дължи на цените на енергията. Германски икономически институти предупредиха през април, че незабавно спиране на руския внос на петрол и природен газ ще доведе до удар върху производството в размер на 220 млрд. евро през следващите две години. Макар че сега може да е по-благоприятно, тъй като нивата на съхранение се повишават, прогнозирането на резултата от една безпрецедентна ситуация е трудно, каза Щефан Кутс, икономист в Института за световна икономика в Кил. Бундесбанк изчислява, че ако руските енергийни доставки спрат, германската икономика ще се свие с повече от 3% през 2023 г. Това ще бъде най-тежкият спад извън рецесиите, предизвикани от пандемията COVID-19 и световната финансова криза.

Перспективите вече са мрачни. Производствените поръчки в заводите са намалели през последните три месеца, разходите се увеличават, а доверието се срива. Внимателно наблюдаваният показател за бизнес очакванията на института Ifo неочаквано спадна този месец. Засега компаниите се подготвят за продължително намаляване на енергията. BASF, най-големият производител на химикали в Европа, може да намали производството си заради нарастващите разходи за газ, който се използва като суровина в производството и за производство на електроенергия. BMW AG, най-големият производител на луксозни автомобили в света, може да купува електроенергия, вместо да изгаря газ в собствените си електроцентрали на място.

"Ако е необходимо, бихме могли да прехвърлим част от производството си от газ на петрол, но това би било пет пъти по-неефективно", казва Хаген Пфунднер, ръководител на германските операции на швейцарския производител на лекарства Roche Holding AG. "Това не би било трайно решение." Германия подготвя потребителите и предприятията за предстоящите трудни времена. Мюлер от BNetzA предупреди, че домакинствата може да се сблъскат с удвояване или утрояване на сметките си за газ и призова хората да пестят пари и енергия. Хабек призова германците към чувство за солидарност, за да отблъснат енергийните атаки на Путин. В отговор на предложението за държавен бонус за пестене на газ, той каза: "Ако някой каже: "Ще помогна само ако получа 50 евро повече", ще кажа: "Няма да ги получиш, пич".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЙДЕ БЕ

    156 5 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ.....

    Коментиран от #49, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    184 9 Отговор
    Ако ги тласкаше щеше им спре газа и са умрели за не повече от седмица.
  • 4 г-жа Миндер

    194 6 Отговор
    А бе аз и хер Шолци я тласкаме, ама щом са казали Путин, все пак той нали е виновен за всичко!
  • 5 Някой

    187 6 Отговор
    Много са забавни туй дойчовците. Защо не помислиха и не направиха разчети преди да се включат в общата истерия със санкциите. Пък и Русия им даваше газ, докато канадците не арестуваха изпратената за ремонт част.
  • 6 Да се чудиш ка хитлер е правил

    33 66 Отговор
    Линкорите оръдията танковете подводниците мортирите без руски гас😂😂😂

    Коментиран от #10, #76

  • 7 Хмммммм

    165 9 Отговор

    До коментар #2 от "Защо Путин?":

    Правилно. После Путин им бил виновен. Квото сам си направиш никой не може да ти го направи.
  • 8 Мирото

    28 210 Отговор
    По-добре ужасен край, отколкото ужас без край! Докога Европа ще зависи от миризливите кремълски пияници, тва безумно "наследство" на никаквицата Меркел трябва да спре незабавно. Долу руския нацизъм и човеконенавистнически тоталитарна Москалия!

    Коментиран от #52

  • 9 Наско

    131 3 Отговор
    Кой каквото сам си направи, никой друг не може да им причини.... После анализи, че някой друг им е виновен.
  • 10 Гост

    113 14 Отговор

    До коментар #6 от "Да се чудиш ка хитлер е правил":

    Линкорите са си седели в пристанищата, а и като се сетя как е завършил фашиста, не е много похвално.... Май цяла Европа беше погазена от рашисткия ботуш заради него. Ми хубаво, че бай ти Йосиф е нямал амбиция на окупатор.

    Коментиран от #40

  • 11 Стрелата

    81 1 Отговор
    Да сабират слънце лято е бако ама пооосле щте Клякате да се топлите колко зима е8, 5 🤣🤣🤣
  • 12 В.В.П.

    166 5 Отговор
    Путин е виновен за всичко..Има цялата менделеева табла,обаче не иска да дава на германците .Въпреки ,че му сложиха санкции у идеология помощ за Окрайна ,бивша република от СССР..Оръжие пари ,забрана за експорт импорт .от и за Рф..Храни и машини .и други Банкови санкции.Копсйте те си нефт и газ .И се оправяйте ..Путин обръща ресурсите към други пазари..И това е .Русия се набута с Европа ,много милиарди ,да им достави ресурсите до вратата ..Тия не са благодарни..Ареее ,Сбогом.
  • 13 Помак

    104 4 Отговор
    ....лошо ...Урсула и шар мишел жар са виновни ....големите холдинги,концерти, групирофки , трастове ...да земат по ена сопа и кам брюксел...хи хи
  • 14 Българин 🇧🇬

    152 2 Отговор
    Това което сами си причиниха германците спирайки Северен поток 2 , това и Путин не може да им причини ! 😃 Или просто швабите си търсят оправдание пак да се върнат към въглищата , от които имат нескончаеми залежи ?
  • 15 Минувач

    141 3 Отговор
    Много интересно какво очакваха като налагат непрекъснато санкции на Русия, да ги черпят с бонбони ли!!??
  • 16 В.В.П.

    113 3 Отговор
    Германците сега протакат за пред ,стария Джо .Артисти големи..На тях никой няма да даде и един банан .сащ ще им доставя газ с кораби .отдолу ще пише ,Сделано в Рф,,.Това е един от вариантите.
  • 17 Северен поток 2

    100 4 Отговор
    Това ви е решението, тогава и ФАЩ и рошавия ще фалират, а Германската икономика ще стане недостижима сила.
  • 18 Селския

    126 7 Отговор
    Не Путин, а Урсула и сие, а спре ли икономиката на Германия, ЕС ще свърши курса........
  • 19 Раша са с пречупен гръбнак

    15 127 Отговор
    Рассия е в технически фалит,още на са платил 1,9 милиарда долара лихви по заемите си ,утре е последния срок,няма храна по магазините,висока безработица,хората нямат пари ,инфлация 30,%

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Плашимир

    102 3 Отговор
    Тласка Путин!? Тва да не е полов акт? Германската икономика сама си се тласка. Всяка санкция си е като самонавиране! Не разбирам само какъв е тоя мазохистичен начин да се доволяваш сам!

    Коментиран от #67

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Милен

    100 4 Отговор
    Ей тоя Путин много лош бе, чудя се остана ли нещо за което да не е виновен, а и след като всичко зависи от него защо си играем да правим избори и други такива простотии направо да питаме Путин какво да правим и да го обявим за върховен управляващ на планетата.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Съвсем по шопски

    122 5 Отговор
    Европа си запали къщата, да изгори на Русия плевнята. Сега се вайка пред горящата къща...
  • 26 Хасковски Каунь

    98 3 Отговор
    Ха сега де ! Санкция след санкция, а Русия да дава енергия. Евроатлантически правди .
    Не ги пречупвай - раздели ги през кръста .
  • 27 Кутиите

    101 3 Отговор
    GERMANY , пускай Северен поток 2 , папкайте евтин газ и ще станете най-великата икономика на света , в противен случай : глад , мизерия и бунтове.
  • 28 Лост

    85 0 Отговор
    А България понеже почти няма работещи заводи ще пострада най-малко.
  • 29 Танк

    85 3 Отговор

    До коментар #19 от "Раша са с пречупен гръбнак":

    Не чувам да се оплакват, за разлика от демократичния свят.

    Коментиран от #55

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Борето Попов

    90 6 Отговор
    ЕС са на колене пред великия управник и стратегл Вова Путин. Слава на Путин!
  • 32 Простия

    101 4 Отговор
    Много Ви се искаше да поставите сибирската мечка на колене но не успяхте. Русия пренасочи доставките към Китай и Индия и сега почнахте да ревете а като ядохте кюфтета не ревахте. Сега пускайте кюмюра и плащаните въглеродни емисии като България.
  • 33 Кой кого...

    7 98 Отговор
    Ще пречупи?, дали Германия ще достигне точката на пречупване незнам, но знам че след време руската икономика няма да достигне точката на пречупване...тя ще бъде счупена.

    Коментиран от #38

  • 34 Айде пак

    99 2 Отговор
    Путин виновен за собствената им глупост! Ами не Путин налагаше санкции, не Путин съкращаваше ВНОСА на газ, не Путин замрази "Северен поток 2", не Путин замрази руските активи в чуждите банки...Намалели били доставките на газ?! А къде е турбината, дадена за ремонт в Канада? Не е върната щото санкции, нали? Ами продължаваяйте да си играете на санкции и газта ще секне напълно! Казаха им хората, че се прострелват в краката, ама заложиха на бита карта и ще си скубят косите...
  • 35 го шо

    19 1 Отговор
    а м.ье.ките китки в бълин и брасълс я засмукват в нея посока...
  • 36 АЙДЕ СТИГА БЕ

    57 1 Отговор
    Спират производството на мерцедеси и почват производство на москвичи......
  • 37 Ицо

    70 3 Отговор
    Санкции ли като ядохте кюфтета не ревахте а сега олеле чичко Путин ни намали газа айде санкции де
  • 38 Жичкажия

    35 1 Отговор

    До коментар #33 от "Кой кого...":

    Мечти.... Колко пъти вече, а реве запада....
  • 39 МирО

    85 3 Отговор
    А есента се приближава и май ЕС почват да стоплят картинката.
    Айде сега ГОЛЕМИТЕ глави от ЕС сваляйте Тъпоумните санкции и
    в колонка на червения килим пред господин Путин (на коленце),
    Путин е печен ще реши проблема.
    А през това време ни в БГ можем да направим един референдум
    "да заменим ли лева за рубла", щот докато стане време са смяна на лева с евро,
    то в Евопа може да са приели вече рублата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Някой си

    5 63 Отговор
    Германците само си създадоха проблеми с тези санкции,но ще намерят изход.Все пак са най голямата икономика в Европа.Имам усещането,че руснаците се наиграха много с тази война.Дугин нещо подведе началника.
  • 42 Биби

    71 4 Отговор
    Ама и ние трябва да се откачим вече от тия немци. Две войни с тях, сега пак в съюз с тях- резултата винаги е един и същ.
  • 43 Курандо Мио

    45 1 Отговор
    Путин ги тласка . . . Здраво! Бахахаха!
  • 44 С.П.

    77 4 Отговор
    Това, към което се стремеше САЩ, е на път да се случи - прекратяване на проекта Северен поток 2, пълно отрязване на Германия от евтиния руски газ и рецесия за най-силната икономика и локомотив на ЕС. Още преди 24.02 Байдън се закани, че на всяка цена ще спре Северен поток 2, независимо какво ще му струва....и ето факт е войната в Украйна, факт е и спирането на напълно завършен газопровод.
  • 45 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    11 35 Отговор
    Като гледам германците колко са зле......
  • 46 Гост

    54 1 Отговор
    Сега играта е кой повече ще издържи Европа или Русия . Лошото е че го ядеме обикновените хорица от двете страни. Само само накрая едната страна като бъде много притисната и няма на къде да не избухне глобална война…

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 📌🇧🇬

    49 3 Отговор
    Европейците имат навика да настъпват ЕвроАзиатската Мотика веднъж на всеки Сто Години. Цитирам дословно:
    1814 Наполеон, 1941 Австрийско Германският Ефрейтор- Адолф Хитлер-Шикългрубер
  • 49 Само питам

    71 5 Отговор

    До коментар #1 от "АЙДЕ БЕ":




    "В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ."



    Нали руският газ беше скъп? Нали "зависимостта" от руския газ беше лоша? Сега имат възможност да си купят по-евтин газ и да станат "независими" тези дойчовци.






    😉

    Коментиран от #54, #57

  • 50 Чичо Тони

    47 2 Отговор
    Ха, добрутро. Започват лека полека да вдяват. Но още не искат да кажат, че има един печеливш! И по странно стечение на обстоятелствата, този печеливш е и основен инициатор на събитията днес. Та кой ще се престраши да извика - царя е гол.
  • 51 Само напомням

    69 5 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":




    Русия има ЗЪРНО, ПЕТРОЛ и ГАЗ. Ние имаме Кока-кола, дънки и iPhone. Кой мислиш, че ще здържи по-дълго? 😃😁😂






    Коментиран от #66, #82, #84

  • 52 Само напомням

    52 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мирото":




    Ти май не си чел статията. Напомням:


    "В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия."



    Това за теб е "ужас без край"? Американската мозъчна промивка е зловеща. Сигурно имаш и 3 дози от "безопасните" и "ефективни" "ваксини", за които никой не иска да носи отговорност. И сигурно си карал ковида поне 1 път.









    😉

    Коментиран от #85

  • 53 Въпрос

    56 3 Отговор
    Добре ,де,чия е вината в случая ? Германия обяви,че няма да внася газ,сега реве. Еми, кой ми с.а в гащите...
  • 54 Мдаа

    13 30 Отговор

    До коментар #49 от "Само питам":

    Скъп е нас.Когато сърбите плащаха 270$,братушките ни го продаваха по 750$.По "братски" им построихме газопровод за наша сметка И пак същото.Яйде стига.

    Коментиран от #56, #71

  • 55 Само коментирам

    50 5 Отговор

    До коментар #29 от "Танк":




    "Демократичният" свят не се оплаква - той РЕВЕ на УМРЯЛО!






    😉
  • 56 Само коментирам

    39 3 Отговор

    До коментар #54 от "Мдаа":




    Не спекулирай. А Хамериканците като ни пуснат втечнения на 1000$ какво ще приказваш?





    Коментиран от #58

  • 57 САМО ОТГОВАРЯМ

    5 19 Отговор

    До коментар #49 от "Само питам":

    При Хитлер нямаше руски газ.......другарю

    Коментиран от #61

  • 58 ОБОЖАВАМ USA

    5 21 Отговор

    До коментар #56 от "Само коментирам":

    Че ние и сега ползваме НЕ РУСКА газ.....

    Коментиран от #62

  • 59 Само коментирам

    34 4 Отговор

    До коментар #1 от "АЙДЕ БЕ":




    А другата статия е озаглавена:


    "Лидерите на Г-7 се подиграват с Путин"




    Да се подиграват. Ще видим кой ще се смее последен 😃😁😂












  • 60 12345

    47 2 Отговор
    Немската икономика процъфтяваше благодарение на евтиния руски газ. Ако трябва да го замени със скъп газ от спот пазара заводите ще станат неконкурентни и ще започнат да фалират. На това му се казва сам да се застреляш в крака.
  • 61 Само напомням

    36 1 Отговор

    До коментар #57 от "САМО ОТГОВАРЯМ":




    Нямаше и ВЪГЛЕРОДЕН ДАНЪК 😉 Да започнат пак с въглищата, ако могат да си пренастроят заводите достатъчно бързо. Няма да могат въглеродния данък да си платят.




    Коментиран от #64

  • 62 Само питам

    30 2 Отговор

    До коментар #58 от "ОБОЖАВАМ USA":




    Ти откъде знаеш? Никой не знае какво купуваме сега и колко плащаме. ПростоКиро скри и това.





    😉

    Коментиран от #63

  • 63 БСП ВИЦЕТО

    15 0 Отговор

    До коментар #62 от "Само питам":

    НИНОВА ЗНАЕ, АМА СИ ТРАЕ.....
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хасковски каунь

    29 2 Отговор
    Общо зето харемът на САЩ , ЕС ще яде големия , ама не американски.
  • 66 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #51 от "Само напомням":

    Прав си вероятно до някъде . Нямаше така да отговорят ако санкциите наистина не ги засягаха.

    Коментиран от #70

  • 67 Терца

    27 2 Отговор

    До коментар #21 от "Плашимир":

    Не разбирам викаш. Питай Клаус Шваб да ти обясни за "голямото нулиране". Нарочно се сриват икономиките под претекст Путин. После ще се възроди един нов ред, в който те ще са богове.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Хахаха

    4 43 Отговор
    Очевидно Путин е решил да погребе Русия.
    Германия сама си е виновна за положението.
    20 г всички им пшлеха за СП1 и СП2, но дойчовците си правоха оглушки.
    Всеки, който се е доверил на руснак е предаден и ударен в гръб.
    Всяка друга държава в ЕС ще се оправи, но Германия най-ще пострада.
    Хубавото е, че Русия вече е обречена.

    Коментиран от #105

  • 70 САМО ОТГОВАРЯМ

    4 18 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Те са наясно че санкциите ше ги ударят и тях самите. Запада ще се преориентира с доставките....въпроса е политически...да се скъса с руската зависимост....
  • 71 Страничен наблюдател

    35 4 Отговор

    До коментар #54 от "Мдаа":

    Пропускаш факта, че сърбите получават газ по дългосрочен договор с фиксирана цена. А у нас Тулупа спря дългосрочния договор с Газпром и започнахме да купуваме същия газ по цени на борсата в Лондон. Която е поне три пъти по-висока, естествено!

    Коментиран от #72, #73

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    4 26 Отговор

    До коментар #71 от "Страничен наблюдател":

    Получаваме азерска газ през Турция и арабска газ през терминалите в Турция и Гърция от два месеца. Не виждам много да са скочили цените...с времето ще се урегулират. Важно е че отхвърляме руската газова зависимост...

    Коментиран от #96

  • 74 Симо

    35 1 Отговор
    Въпреки че статията се опитва пак да вмени вина на руската федерация за плачевната икономическа перспектива пред Германия, то който е чел в последната една , две години хронологията на събитията, знае че това не е вярно. Руснаците дори построиха два тръбопроводаю( северен 2 и южен, станал турски заради нашата политическа продажност и тъпота) , за да се защитят от изнудванията на Украйна. А кой се отказа от тези два потока??? Ами тоя дето е притеснен сега!!!!
  • 75 Симо

    20 2 Отговор
    Днес си разчистих мазата и отдох до борсите за дърва. Създавам си лична диверсификация. Щото другата зима ще се спасяваме по единично!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 СЛОНА

    12 4 Отговор
    Е НАЛИ ЕС ПРАВИ ПАКЕТЧЕТА САНКЦИЙ ЗА РУСИЯ,
    Е ЩО ТУЙ СТАВАЕТ С ИКАНОМИКА ЕС!!!???
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Могат да отговорят

    5 1 Отговор
    На враждебността на западните политици с каквото си решат и да получат пълна подкрепа на западните народи
  • 81 Путин не е предизвикал нищо

    26 3 Отговор
    Запада сам си създава кризи те, България сама си спря газа като отказа да си плаща, защо клеветят винаги Путин

    Коментиран от #86

  • 82 ааааааа

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "Само напомням":

    и банани си имаме
  • 83 ЕС...ПРОСПЕРИРА

    6 14 Отговор
    Що ли още държави искат да влязат в ЕС, а не искат да станат руски губернии...

    Коментиран от #100

  • 84 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    4 9 Отговор

    До коментар #51 от "Само напомням":

    И ние си имаме квот ни трябва....останалото ще си го купим от световните пазари....
  • 85 Рошко

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "Само напомням":

    Той може да го е чел, ама не всички разбират прочетеното, точно зарди промитите си мозъци
  • 86 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    5 18 Отговор

    До коментар #81 от "Путин не е предизвикал нищо":

    От два месеца сме без руска газ.....не виждам да сме умрели....
  • 87 И БЕЗ ГАЗ ОТ ПУТИН СЕ ОПРАВЯМЕ

    3 14 Отговор
    БЛИЗО ДВА МЕСЕЦА.....А ДРУГАРИ

    Коментиран от #95

  • 88 КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА

    3 4 Отговор
    Българска поговорка......
  • 89 Матей

    26 3 Отговор
    Ситуацията все още не е безизходна и рецептата е много проста. За да спаси и себе си и еврото ЕС просто трябва да разкара Урсула, Мишел и още няколко,да напише едно официално писмо до Англия и САЩ в смисъл,вие като искате санкции поддържайте си ги,ние ги снемаме! Също така, конфликта РФ-Украйна не е натовски проблем

    Коментиран от #90

  • 90 ЕС...ПРОСПЕРИРА

    2 6 Отговор

    До коментар #89 от "Матей":

    ДРУГИЯТ ПЪТ ШЕ ТЕ ПИТАТ ТЕБЕ.......
  • 91 Учуден читател

    19 2 Отговор
    Германия прие санкция, след санкция към Русия и в крайна сметка Путин тласка германската икономика към рецесия? Доста абсурдно звучи? Някои иска да ми ограничи живота, търговията, действията и накрая аз ще съм виновен, че той е фалирал / това е образно казано /. ха ха

    Коментиран от #94

  • 92 Бай Яни

    3 13 Отговор
    Боже,толкова простотии небях чел на куб. Аман от кремълски лъжи и русоробаки варвания. Рушляка е фактор само в себирската тайга.

    Коментиран от #97

  • 93 Казах ли ви?

    9 2 Отговор
    Ще трябва да се извинявате! Ама вече е късно... Москва не вярва на сълзи.
  • 94 Ханойер

    7 1 Отговор

    До коментар #91 от "Учуден читател":

    Не, напротив! Типично по краварски е! Забележи, последното десетилетие краварите, боравят с абсолютно същите методики за манипулация на простосмъртните роби и им се получава. Изключително нагли и елементарни. Замисли се сега, колко по зле са, поклонниците им, които безцеремонно им се кланят?! Отдавна се чудя, с какво "аджеба" облъчиха поклонниците си?!? Нещо в кремвиршите ли, нещо в гадния хляб ли? Не знам, но така са им "изпънали", "изтупали" и "огладили" мозъците, че вярват, налитат чак на бой в защита!
  • 95 Ти се базикаш

    5 1 Отговор

    До коментар #87 от "И БЕЗ ГАЗ ОТ ПУТИН СЕ ОПРАВЯМЕ":

    Сърказъм ли е това? Понеже си за "дране" ако се мислиш за прав! Явно си правиш майтап с хората, които трудно заплащат сметки вече! И ти е кеф. Да не би да си някакъв социопат? Защото иначе си 5рос7 като гората, ако си вярваш на това!

    Коментиран от #101

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Чудно

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "Бай Яни":

    е,че можеш да четеш ако си прочел като пишеш е ясно,че нищо не си разбрал.
  • 98 Патрончо

    3 10 Отговор
    Йосиф ? Сиреч руснаците сами ли победиха, смешници? Ако не бяха Англия,Сащ,Франция и съюзниците ботушарите щяха да си оплакват обсадения град над 2 години...
  • 99 Експерт

    3 3 Отговор
    Направо я е срутил Германията.. жива да я оплачеш! 😄
    По здрави от "срутената" Германия😏😄
  • 100 ЦК на КПСС

    7 1 Отговор

    До коментар #83 от "ЕС...ПРОСПЕРИРА":

    Всеки иска да ползва проститутуки, но никой не иска да ги вземе у тях
  • 101 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Ти се базикаш":

    Че то сметките скочиха преди войната.....
  • 102 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    3 3 Отговор
    Заради Путин,Германия не произвежда вече мерцедеси, а москвичи...
  • 103 Спасов

    4 0 Отговор
    На кривата ракета космосът и е виновен!
  • 104 Той

    6 0 Отговор
    Тия политици ще довършат икономиките на Европа!!! Къде спят тия европейци незнам!!! Явно са добре обработени!!!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 ннн

    2 0 Отговор
    Русия спря газта, Русия ще спре нефта.Просто се чудя-добре, ще спрат доставките по Северен поток-1.Да, но има Северен поток-2.Готов и чакащ.Та, кой е виновен. Излиза, че Германия има алтернатива, но управляващите,които се кълнат в името на народа работят срещу интересите на народа.Пак ще повторя-бизнеса с енергия между Русия и ЕС се развиваше добре и за двете страни, докато не се намесиха отвъдокеанските доброжелатели. Всъщност, пилците се броят наесен.Между другото-къде са зелените? Все пак-въглища.
  • 107 Шляхтиц

    2 0 Отговор
    Россия построи Северен Поток 2, за да ВИ доставя много повече ЕВТИН газ, а ВИЕ какво направихте ?????? Можете да не МИ отговаряте. Още повече, че не сте и длъжни.
  • 108 ГЕРМАНСКИТЕ ПЕЩИ СА КОНСТРУИРАНИ ДА

    0 0 Отговор
    ГОРЯТ И МИГРАНТИ ! ТАКА ЧЕ НЯМА ДА СПРАТ !
Новини по държави: