Отидете към основна версия

5 774 47

Тъмната страна на силната рубла

  • русия-
  • рубла-
  • инфлация-
  • владимир путин-
  • елвира набиулина

Най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, дори имаме дефлация, но това е, защото хората просто са спрели да купуват

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рублата е толкова силна, колкото не е била от години - въпреки санкциите, наложени от Запада. Но валутният курс прикрива проблемите на руската икономика - и може да се окаже фатален за страната.

От Русия идват все повече положителни финансови новини. Водещата лихва е отново на предвоенните нива. Инфлацията е обуздана, рублата е толкова силна, колкото не е била от пет години. Според преценки на британския "Икономист", Русия би могла да постигне излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара.

Всичко това би могло да създаде впечатлението, че санкциите не се отразяват така, както е очаквал Западът. Но експертите предупреждават да не се правят прибързани заключения. "Централната банка действително се справи професионално с големите трудности след началото на войната", казва професорката по икономика Наталия Субаревич. Но големите предизвикателства пред Русия тепърва предстоят.

Вносът е спаднал рязко

Руските власти се стараят да изтъкнат тези индикатори, които са им от полза, отбелязва Субаревич. "Да, наистина в продължение на три седмици инфлацията беше нулева." Но това се дължи на спадналото търсене от страна на населението. Затова най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, дори имаме дефлация, но това е, защото хората просто са спрели да купуват.

Субаревич посочва и това, че само малцина са успели да предвидят огромния ръст в енергийните цени. "Това доведе до огромен приток на валута в страната, при положение, че вносът спадна рязко." Това на свой ред ще е причината за очаквания излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара.

Докато газът и нефтът могат да се изнасят скъпо, заради санкциите Русия не може да внася почти нищо. Т.е. тя взима повече, отколкото може да даде. Така излишъкът в търговския баланс би могъл тази година да е двойно по-висок, отколкото миналата.

Но точно този внос е изключително необходим. В машиностроенето, в транспорта или в енергетиката липсват компоненти и резервни части. Производството е в застой, икономиката стагнира, казва Субаревич.

Наскоро "Газпром" обоснова свиването на газовите доставки за Германия с недостига на резервни части. Съгласно упреците на руския газов концерн, "Сименс" не е изпратил обратно в Русия ремонтирана в чужбина компресорна инсталация. От "Сименс" посочили, че не могат да доставят инсталацията заради санкциите.

Към всичко това се добавя факта, че много руснаци всъщност са безработни - макар на хартия да продължават да получават част от заплащането си. Това не се отразява от статистиката, обяснява Субаревич.

Така в крайна сметка силната рубла може да даде фатално отражение на "шампионката по износа" Русия. Тъй като тя го оскъпява. Освен това фактически рублата не е конвертируема, казва професорката по икономика.

Стойността на рублата се поддържа изкуствено

Икономистът Сергей Суверов също предупреждава, че курсът на рублата не е обусловен пазарно. Междувременно стойността на рублата е напълно откъсната от икономическата ситуация, казва Суверов. Според Руската централна банка брутният вътрешен продукт тази година би могъл да спадне с десет процента, а стойността на рублата би трябвало да е зависима от него. Т.е. тя се поддържа силна изкуствено.

Експертът не би могъл да каже каква е реалната стойност на рублата. Ясно е само едно: ако рублата не бе толкова силна, инфлацията би била двойно по-висока - 30-40 процента.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания