Last news in Fakti

23 Юни, 2022 20:38 5 770 47

Тъмната страна на силната рубла

  • русия-
  • рубла-
  • инфлация-
  • владимир путин-
  • елвира набиулина

Най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, дори имаме дефлация, но това е, защото хората просто са спрели да купуват

Тъмната страна на силната рубла - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рублата е толкова силна, колкото не е била от години - въпреки санкциите, наложени от Запада. Но валутният курс прикрива проблемите на руската икономика - и може да се окаже фатален за страната.

От Русия идват все повече положителни финансови новини. Водещата лихва е отново на предвоенните нива. Инфлацията е обуздана, рублата е толкова силна, колкото не е била от пет години. Според преценки на британския "Икономист", Русия би могла да постигне излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара.

Всичко това би могло да създаде впечатлението, че санкциите не се отразяват така, както е очаквал Западът. Но експертите предупреждават да не се правят прибързани заключения. "Централната банка действително се справи професионално с големите трудности след началото на войната", казва професорката по икономика Наталия Субаревич. Но големите предизвикателства пред Русия тепърва предстоят.

Вносът е спаднал рязко

Руските власти се стараят да изтъкнат тези индикатори, които са им от полза, отбелязва Субаревич. "Да, наистина в продължение на три седмици инфлацията беше нулева." Но това се дължи на спадналото търсене от страна на населението. Затова най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, дори имаме дефлация, но това е, защото хората просто са спрели да купуват.

Субаревич посочва и това, че само малцина са успели да предвидят огромния ръст в енергийните цени. "Това доведе до огромен приток на валута в страната, при положение, че вносът спадна рязко." Това на свой ред ще е причината за очаквания излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара.

Докато газът и нефтът могат да се изнасят скъпо, заради санкциите Русия не може да внася почти нищо. Т.е. тя взима повече, отколкото може да даде. Така излишъкът в търговския баланс би могъл тази година да е двойно по-висок, отколкото миналата.

Но точно този внос е изключително необходим. В машиностроенето, в транспорта или в енергетиката липсват компоненти и резервни части. Производството е в застой, икономиката стагнира, казва Субаревич.

Наскоро "Газпром" обоснова свиването на газовите доставки за Германия с недостига на резервни части. Съгласно упреците на руския газов концерн, "Сименс" не е изпратил обратно в Русия ремонтирана в чужбина компресорна инсталация. От "Сименс" посочили, че не могат да доставят инсталацията заради санкциите.

Към всичко това се добавя факта, че много руснаци всъщност са безработни - макар на хартия да продължават да получават част от заплащането си. Това не се отразява от статистиката, обяснява Субаревич.

Така в крайна сметка силната рубла може да даде фатално отражение на "шампионката по износа" Русия. Тъй като тя го оскъпява. Освен това фактически рублата не е конвертируема, казва професорката по икономика.

Стойността на рублата се поддържа изкуствено

Икономистът Сергей Суверов също предупреждава, че курсът на рублата не е обусловен пазарно. Междувременно стойността на рублата е напълно откъсната от икономическата ситуация, казва Суверов. Според Руската централна банка брутният вътрешен продукт тази година би могъл да спадне с десет процента, а стойността на рублата би трябвало да е зависима от него. Т.е. тя се поддържа силна изкуствено.

Експертът не би могъл да каже каква е реалната стойност на рублата. Ясно е само едно: ако рублата не бе толкова силна, инфлацията би била двойно по-висока - 30-40 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче зеле

    78 18 Отговор
    Пише каквото му наредят ....
  • 2 Ганьо

    89 21 Отговор
    Силната рубла била слаба! Голям майтап!
  • 3 Гошо куче лошо

    59 11 Отговор
    Перефразирано:
    Не гледайте, че не сте добре и те са добре. Всъщност те не са добре и вие сте по-добре отколкото си мислите.

    Мда, ама не баш.
  • 4 Някой

    59 19 Отговор
    Зелето пак развява безумни теории.

    Коментиран от #13

  • 5 ТаУмВзе

    55 18 Отговор
    Германистан, все още не знае какво му се случва! Зима иде и ще се усетят лекичко. Бухаххаах
  • 6 Братушка

    24 48 Отговор
    Купувам рубли!!!!! Плащам ,осемдесет стотинки за килограм .
  • 7 Гроздето е

    39 15 Отговор
    кисело, нали шваби?
  • 8 убиткойн

    19 30 Отговор
    рубладжиите ще си купят парадайз,хи хи!
  • 9 Ким Чен

    16 21 Отговор
    Обичам другаря Путин от сутрин до вечер....
  • 10 Не знам,

    46 12 Отговор
    кой е в извънредно положение?Русия ли,Германия ли?На джендърлята ще им измръзнат зимата стафидите!
  • 11 С бясна скорост към кочината

    24 45 Отговор
    Наскоро Путин подписа закон, който му позволява да одържавява всяка лична сметка.Сбербанк пък рекламира сметки за спонсориране от руснаците на гората в Сибир, която Путин пък изнася в Китай.Помня преди 89-та джоба ми толкова пълен с пари, че сме се чудели къде да ги похарчим, освен за пиене и пържоли и по баровете.Ама в Б-я това винаги е било в изобилие, ама в Русия....Дано Путин е намислил за какво ще си харчат руснаците тоалетната хартия рубла, защото и тоалетна хартия няма да има в магазина.
    Може пък руснаците да се окажат милионери доларови по банкови сметки, пък да живеят като скотове.Скоро ще стане ясно.

    Коментиран от #17

  • 12 🇧🇬🇷🇺

    41 8 Отговор
    Дойче веле я надуйте на дядо кавала

    Коментиран от #16

  • 13 ЕС-бензиностанция без бензин

    37 5 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Укрепването на рублата всъщност отиде твърде далеч. Но ще има и още. Русия постигна толкова силен обменен курс на рублата, че властите могат лесно да отменят антикризисните мерки. Изискването износителите да продават половината от валутните си приходи вече е отменено. Тази мярка беше необходима, за да спре валутната паника, но тя отдавна е изчерпана. Успоредно с това Централната банка може символично да върне основната лихва до 9,5%, което беше през февруари. Всичко това трябва да помогне на рублата да се обърне и да започне да отслабва. Руската рубла се засили толкова силно спрямо долара, че дори стана най-добрата валута в света тази година. Централната банка на Русия и правителството на Руската федерация започнаха да предприемат мерки, за да направят курса на рублата удобен за населението, държавата и бизнеса. Силното повторно укрепване на рублата е опасно, защото може да лиши руския износ от конкурентни предимства. Освен това има проблеми с продажбата на валута в толкова големи обеми и при нисък внос - търсенето на валута рязко спадна.Затова руските власти започнаха внимателно да смекчават въведените по-рано строги правила. Първо, правилото за задължителна продажба на 80% от валутните приходи беше коригирано на 50%, след това периодът на продажба беше увеличен от 60 на 120 дни, след това беше разрешено да се кредитират валутни приходи от износ не само по сметки в чуждестранна валута в руската банкова система, но и към всякакви сметки в други страни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рошко

    53 7 Отговор
    Покажете ми светлата страна на тъмния долар, че не мога да се сетя, трилиони борчове
  • 16 Капитализъм

    43 8 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬🇷🇺":

    ... в действие!!! Днес рублата трябваше да бъде във вихъра на спиралата, но се наблюдава обратното и трябва да се даде някакъв отговор!!! Въобще ДВ са си наследници на Гьобелс!!!
  • 17 гого

    34 10 Отговор

    До коментар #11 от "С бясна скорост към кочината":

    не ги мисли Руснаците бе а ти как живееш скот ?плати ли си тока ?със центовете койъо получаваш на коментар а джендърче .ал бунди ти ли си ма муцка
  • 18 Ееее.Тези смешници не спряха!

    31 5 Отговор
    Отново някой осраински гений,или тъъпАнглосаксонец,ще ни обяснява че курса е много висок ,но това не е вярно..Сещам се за вица,как Пена хванала Вуте на калъп,с Мара комшийката а Вуте казва на Пена."Пено,не е това което виждаш!"
  • 19 Субару Субаревич

    26 8 Отговор
    Слава России.
  • 20 Путин

    10 10 Отговор
    След десет години ще живеем добре.

    Коментиран от #42

  • 21 И КВО БЪЛГАРИЯ Я ИНТЕРЕСУВА☝

    10 15 Отговор
    АКО ЩЕ В РУ.ИЯ И ДЕФЛОРАЦИЯ ДА ИМА👍
  • 22 Крас

    21 7 Отговор
    Вероятно DW биха били направо щастливи,ако бяха сложили заглавие: Светлата страна на слабата рубла.
    Да ама не!
  • 23 ежко

    31 8 Отговор
    Неуките икономисти така и не разбраха,че паричните знаци сами по себе си нищо не означават!Важни са благата стоящи зад тях.Когато хората имат нужда от тон алуминий/да речем/, те не са склонни да плащат 100$ за прически и маникюр.Рублата е силна защото руснаците имат не само ресурси,но и резерви с които запада не може да се похвали.Уникалното е,че притежават и ракето,да си пазят ресурсите.Харченето за нови технологии също не е от значение, доколкото такова харчене се определя имено от излишъците които имаш -ако нямаш такива, няма и развойна дейност.В древността хората са били с далеч по-здрав разум от сегашните.Това е което липсва на ЕС лидерите.
  • 24 Милен

    28 6 Отговор
    Аха сега разбрах какъв е гениалният план на запада, предизвикваме рекордна инфлация за да могат доларът и еврото да се обезценят, а тъй като Русия започва да трупа рекордни запаси от долари и евро само ще си мисли, че е по-богати а всъщност няма да е защото доларът и еврото няма да имат почти никаква стойност, ей туй е гениален план :))))

    Коментиран от #36, #45

  • 25 Симо

    25 5 Отговор
    Дойче веле надминават и най-смелите ми очаквания за изопачаване на истината. Направо сте за пулицър или там каквато е наградата за най-измислена журналистика. Шампиони сте!!! Браво! Вече ви чета за хумор, сатира и забава.
  • 26 Дъ-Ге

    26 6 Отговор
    Всичко написано в тази статия е на теория и пополиски представено. Тези специалисти могат да напишат как Русия трудно, но в края на кращата успешно ще замести технологиите, които до този момент внася и не е разработвала. И да. Това ще стане. Въпроса е следния. Войната ще свърши с победа на Русия. И какво после? Запомнете от мен! Капитала и новите технологии ще отидат при този, който има евтини енергоносители. Няма по-голям предател от капитала. Нагледен пример са някои руски олигарски. При положение, че бяха предупредени от президента Вл. Путин още през 2014 г, че запада ще заграби и парите и и жилища, и луксозните возила, като и даде възможност да върнат всички тези неща в Русия, те не послушаха. Някои от тях дори след 24ти февруари пак не си прибраха яхтите и сега си носят последствията. Да. Може да се каже, че това са прецеденти, но каптала вече не се чувства сигурен на запад. Утре могат да откраднат всичките ти активи, само защото не си си сложил поредната ваксина, или защото не си шоколадов, или може би защото си хетеросексуален. И на знаещите. Парите са стока. Цената на парите зависи не чак толкова от вноса и износа, а от златното или стоково покритие. А руснаците имат и стоки и производства бол. И каквото не могат да внесат, ще си го произведат, включително и въпросните извънземни помпени системи на Сименск. А Сименс после ще духат супата.

    Коментиран от #33

  • 27 Луд

    21 4 Отговор
    Оф 200 рубли долар...лошо.
    50 рубли долар...пак лошо.
    Ами нещо пропагандата ви куца.
  • 28 О, не, не може да бъде.

    15 7 Отговор
    На дойче веле, централата, да не би да е в някоя психиатрия и "експертите" които се изказват да са техни пациенти?

    Коментиран от #30

  • 29 Дъ-Ге

    18 7 Отговор
    А би, пичове!!! Имам едно питане. Кво стана с ония двата кораба, натоварени до козирката с амераканска газ за наз??? До къде стигнаха?? Питам, че ми свършва газта на печката. И понеже нали ще е по-евтина от руската, та не щъ сега да купувам от скъпата, та затова чакам да дойде евтината. Американската. Само да не минават около Сомалия, че там пиратите само това чакат.

    Коментиран от #32

  • 30 Дъ-Ге

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "О, не, не може да бъде.":

    Бе като гледам какви ги вършат държавниците, много си мисля, че тези заведения са с доста по-широка гама пациенти.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Д Петров

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Дъ-Ге":

    Сомалийските пирати викаш, само това чакат, да ти откраднат газът?!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Д Петров

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Милен":

    Развесели ме! Калинките са ти нащракали, + без да схванат, какво си написал. :)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 плевен

    14 6 Отговор
    Откакто се помня САЩ винаги са се стремели да държат долара слаб. Логичната цел бе да си стимулират износа. А се получи че си изнесоха промишленоста. И сега, точно както Русия, бясно се борят да оцелеят чрез износ на изкопаеми- газ, въглища, руда.
    Но точно в този момент за Русия слабата рубла не е приоритет. Запада с нетърпение очакваше инфлация и обедняване на руснаците, последвано от недоволство и падането на Путин. Така на времето дойде на власт и алкохолизираният Елцин. Но силната рубла изключва този сценарии и соросите са побеснели. Е, заради това подсмърча и ДВ. Защото кризата която Запада предизвика порази Русия по- слабо, а кошмарът за нас тепърва започва.

    Коментиран от #40, #46

  • 39 Хохо секса

    12 10 Отговор
    Руснацистите не могат нищо да внасят ...
    Накрая ще си останат със силна рубла, но тя не става за ядене..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Aлфа Bълкът

    9 8 Отговор
    Добрите стари времена, имаш пари защото няма какво да купиш се върнаха в Русия.
  • 42 който оцелее

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Путин":

    Има, няма 2 петилетки. А картошките по 84 рубли килото
  • 43 Голем смех

    9 6 Отговор
    Тукашните путлерасти се радват на рублата, без даже и да са я виждали през живота си. А и на кой ли му трябва тая измислена хартишка?
  • 44 Русомразец

    6 6 Отговор
    Цената на рублата в момента е държавна(незаконна) на свободния пазар рублата ще струва колкото тоалетна хартия

    Коментиран от #47

  • 45 Синдзян Badams цу

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Милен":

    От 2014 насам Русия НЕ започва да трупа рекордни запаси от долари и евро, а точно обратното - ОСВОБОЖДАВА СЕ ОТ ТЯХ с умерено бързо темпо.
  • 46 Мармот от МонДреал

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "плевен":

    Те именно за това сега отатък голямата вода си държат долара скъп, съсипвайки и останалите им 20% от икономиката, които работят.
  • 47 Д Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Русомразец":

    А стига бе, цената на тоалетната хартия, да не е скочила?! Ама то е нормално, по-мека, ароматизирана ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания