Last news in Fakti

24 Юни, 2022 10:33 4 702 44

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

  • калининград-
  • литва-
  • русия-
  • европейски съюз

Проблемите започнаха, когато Русия поиска от литовското правителство незабавно да отмени новите ограничения върху превозите на санкционирани от ЕС руски стоки през литовска територия

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия работи цяла нощ по плановете за успокояване на назряващата криза около Калининград на фона на опасенията, че тя може да ескалира бързо, според няколко служители и дипломати на ЕС, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Напрежението нараства по отношение на товарния транспорт от континенталната част на Русия до нейния ексклав, който е разположен между Литва и Полша - като Москва заплашва с "практически" ответни действия, ако ЕС не отблокира метали, блокирани на руско-литовката граница. Висши дипломати на ЕС предупредиха в сряда, че ситуацията е сериозна и може бързо да се влоши.

Длъжностни лица и дипломати казаха пред "Политико", че кризата е непреднамерена последица от четвъртия пакет от санкции на ЕС, съгласно който блокът забрани вноса от Русия на стомана и черни материали. Влаковата линия, доставяща стоки от Русия до Калининград, минава през Литва, страна от ЕС, така че от събота митническите агенти спират товарните влакове за проверки.

Литва и Европейската комисия настояват, че това не е едностранно решение на Вилнюс, а че Литва е действала въз основа на насоките, издадени от Брюксел за това как да приложи санкциите.

Комисията, казаха служители, сега актуализира тази информация. "Ние сме в тесен контакт с литовските власти и ще предоставим допълнителни насоки", написа в "Туитър" в сряда говорителят на Комисията Ерик Мамер.

Мамер добави, че Литва "трябва да прилага допълнителни проверки за автомобилния и железопътния транзит" през територията на ЕС, но "тези проверки трябва да са целенасочени, пропорционални и ефективни. Те ще се основават на интелигентно управление на риска, за да се избегне заобикалянето на санкциите, като същевременно се позволява свободния транзит към и от Клалиниград.

Двама европейски служители са заявили пред редакцията, че новите насоки поясняват, че литовските митнически органи трябва да проверяват стоките, за да избегнат заобикаляне на санкциите, но следва да разрешат по-нататъшен транспорт на метали, ако те са предназначени за вътрешния пазар на Русия, част от който се явява Калининград.

Литовският премиер Ингрида Шимоните обаче каза, че забраната за транзит на стомана и черни метали през ЕС е част от санкциите на блока, както е договорено от всички 27 страни членки.

"Както е предвидено в четвъртия пакет от санкции на ЕС, който беше приет на 15 март 2022 г., ограничителните мерки на ЕС за внос в и транзит през ЕС на руска стомана и други продукти от черни метали окончателно влязоха в сила на 17 юни 2022 г.", каза тя. "Литва прилага ограничителните мерки на ЕС в съответствие със законодателството на ЕС и след консултации с Европейската комисия.

Въпреки че Вилнюс и Брюксел заеха очевидно противоречиви позиции, официалните лица настояха, че това не е така, тъй като санкциите никога не са имали за цел да блокират Калининград, а са били предназначени да позволят на ЕС да приложи допълнителни проверки. "Общото усещане в Комисията е, че това са стратегически комуникации от руска страна", каза един високопоставен служител, "и че някои балтийски политици търсят начин да спечелят (популярност), засилвайки натиска".

Напрежението около Калининград започна, когато Русия поиска от литовското правителство незабавно да отмени новите ограничения върху превозите на санкционирани от ЕС руски стоки през литовска територия. Кремъл заяви, че действията на Литва са "безпрецедентни" и "незаконни". Литва отвърна на Москва, заявявайки, че само прилага санкциите, наложени от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашо

    12 79 Отговор
    Ама ватенките що плачат.Могат да стигат до Кьонигсберг ( Калининград ) и по море!??????

    Коментиран от #5, #7, #32

  • 2 Корекция на лъжливото заглавие

    109 9 Отговор
    Проблемите започнаха когато Литва ограничи транзита на стоки до Калиниград. Литва е длъжна да осигурява този транзит по договор подписан при отделянето и от СССР. Ако не го прави, ще трябва пак да влезе в СССР като Федерален литовски окръг в РФ.

    Коментиран от #42

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    88 8 Отговор
    и тия ще усетят как ги гази мечка, много скоро ще е, и няма да може да ги спаси членството им в нато щото мечката се не плаши от нато, но натото го е страх от руския звяр

    слава на русия , слава на путин

    Коментиран от #12, #44

  • 5 балтийско джудже

    76 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сашо":

    "Ватенките" могат да стигнат до Калининград когато и както си поискат.А колкото до Кьонигсберг.Такава област отдавна няма и ти никога няма да я видиш.Има Калининград.Примири се.
  • 6 Сократ

    83 4 Отговор
    Литовците да бяха мислили първо. Много добре са знаели какво ще последва.
    Както е казано, пет пъти мери, веднъж отрежи. А при тези всичко им е наопаки. Като у нас, де.
  • 7 Смешник

    74 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сашо":

    Калининград е вътрешна територия на Русия не драгойчо ,след като нямаш познания по материята по добре мълчи,санкциите са за износ ме са вътре в самата Русия а града е Русия и няма износ .Аман от умници който и престава нямат но бля бля.
  • 8 Българка

    8 80 Отговор
    Не може да се разреши на международни терористи да си правят каквото поискат и то на територия на ЕС (Полша и Литва)

    Коментиран от #11, #41

  • 9 НЕучуден

    62 5 Отговор
    Толкова са зле тия западняци, че си просят боя. Май и ще го получат. Русия не изнася, а пренася към своя територия. Това, че минава през друга държава е прецедент.

    Коментиран от #16

  • 10 ТаУмВзе

    30 3 Отговор
    Нямат какво да направят, срещу Решението на Сталин!
  • 11 ТО-220

    32 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Има ли обхват на мобилната мрежа на магистралата или от някой тир пишеш?

    Коментиран от #20

  • 12 даааааааа

    9 62 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Скачай в Дунав! Все някак ще стигнеш до Русия. И не се връщай ,тук ще стане непоносимо за тебе! И стига вече с тази мечка! Разправяй ги тези на село на пейката! Цял свят е срещу Русия, ти за мечки ни говориш! Смешник!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Човек с памет

    60 7 Отговор

    До коментар #12 от "даааааааа":

    Целият "свят" от лъжци, насилници, убийци, експлоататори и нацисти е срещу РФ. От друга страна, останалите 75 % са с РФ. РФ не може да бъде победена военно, а с тези 75 %, и икономически. Свиквай.

    Коментиран от #21

  • 14 Стайков

    56 4 Отговор
    Евросъюзътт даа не създава постоянно пречки на Русия , водещи до война. Нека се обърнат към 1967 год., когато египет затвори Тиранския пролив на Червено море, което наложи Израел да разгроми Египет. ГЕРМАИЯ ТРЯБВА ДА ЗНАУ, ЧЕ ВОЙНАТА СРЕЩУ нато ЩЕ Е УНИЩОЖИТЕЛНА за Запада, няма да е конвенционална, както в Украйна. Стига изправяйте Европа на нокти.
  • 15 Стоян Александров

    37 5 Отговор
    Такааааа лииии прави ЕС ? А защо ли ? Голям страх ги тресе тези палячовци отЕС.
  • 16 нееееееее

    6 36 Отговор

    До коментар #9 от "НЕучуден":

    Алоооо НЕучудения, знаеш ли че си много зле, АМА МНОООООГО ЗЛЕ, в сравнение с всеки един европеец!.......
    аре чупката кремлюхо!!!........Слепец!!!
  • 17 Иван

    23 1 Отговор
    Проблемите започнаха, когато Литва........
  • 18 Иван

    44 3 Отговор
    Боклуци, стоките не са за ЕС, а са от Русия за Русия.
  • 19 Импас

    31 3 Отговор
    Пудела по поръчка на някой правокира.
    Тъй като правокациите са ежедневие и не спират можем да очакваме само лоши неща,които се преписват на Русия.
    Пудела ще яде дървото без съмнения,въпреки криещите се зад него.
    Миротворците и миролюбците просто правокират война,за съжаление.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 даааааааа

    5 15 Отговор

    До коментар #13 от "Човек с памет":

    Не прекалявай със самагона и не дрънкай глупости!!
  • 22 оня с коня

    6 35 Отговор
    Литва е САМОСТОЯТЕЛНА Държава и е в правото си да забрани ВСЯКАКВО ПРЕМИНАВАНЕ на Чужди Стоки и Граждани така,както България ЗАБРАНИ преминаването на Самолета на Лавров към Сърбия.Естествено такава забрана може да наложи Всяка държава по Света но НЕ Е ПРАКТИКА,защото ще последват и Реципрочни затваряния на Границите срещу нейния трафик пък.Специално с русия обаче Литва няма никакви проблеми да затвори Границите си,защото нито търгува,нито Контактува изобщо с нея.А ако Русия се опита да си проправи път със Сила - МОЛЯ,да се пробва!

    Коментиран от #29, #30, #34, #35

  • 23 Соломон

    31 1 Отговор
    В крайна сметка, КОЙ се опитва да намали напрежението ?!

    ЕС ( Европейския Съвет, или Европейския Съюз ), ЛИ се опитва да намали напрежението, Европейската Комисия, която цяла нощ е РАБОТИЛА и не е спала, или АМЕРИКАНСКИЯ вестник "Политико" ?!

    САЩ, с АГРЕСИВНАТА си ПОЛИТИКА, създадоха и продължават да разпалват кризата на континента Европа !

    Европейските държави, трябва да се противопоставят на тоталното американското ВМЕШАТЕЛСТВО, преди да бъде разпалена Трета Световна Война или използване на ядрено оръжие на континента Европа.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Литва, Латвия, Естония

    25 1 Отговор
    - това пише в речника срещу "малък, дребен, незначителен, злобен, писклив, немощен, но пък винаги груб , дразнещ се, показващ мускулчета на по-големия си батко, с който живее, разчитайки на псевдо помощ от "най-добрия" си приятел от съседната маала".
  • 26 Иван

    21 1 Отговор
    Литва ке падне преди Покрайна.
  • 27 Европеец

    27 3 Отговор
    ЕСССР продължава да настъпва мотика след мотика. Толкова ли няма адекватни хора в Брюксел, дето да се замислят за възможните последици от действията им. Не може 500 милиона души да зависят от такива некадърници, дето цялата им политика е открита корупция, лобизъм, двойни стандарти и проба-грешка. Няма бъдеще тоя диктаторски съюз. Върви по стъпките на късния тоталитарен соц. И ще свърши по същия безславен начин. Неизбежно е.

    Коментиран от #36

  • 28 Урюрвкос

    27 1 Отговор
    позицията на Вилнюс и Брюксел се различават защото Литва играе по свирката на Лондон
  • 29 коня с оня

    32 2 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    и като забранихме на самалетя на лавров да отиде до сърбия, какво постигнахме?! от другаде ше мине, вучич ше му иде на гости, по телефона ше се чуят... варианти много. единственото, дето постигнахме е да се направим на мъже не на място и безрезултатно. само негативи си навличаме от по-силна във всяко отношение страна. не става въпрос да им се дупим, но подобни безсмислени негативни за нас ходове са буквално малоумни от наша страна
  • 30 Готура Наани

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Коя територия купи руският цар от шведите? И сега там има независима държава на купена територия. Дали да не си я прибере Русия?

    Коментиран от #33

  • 31 европейски щуротии

    23 2 Отговор
    Ес сам създава глупави ситуации и се навира малоумно в ситуации за военен конфликт.За това ли работи денонощно? Толкова ли не разбира, че ще бъде смазан в евентуален военен конфликт?
  • 32 ГруЮ

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сашо":

    Само дето за тях няма да е проблем да стигнат и по суша.
  • 33 оня с коня

    2 15 Отговор

    До коментар #30 от "Готура Наани":

    Аре да говорим като цивилизовани Българи,а не като Диви мужици:Твърдиш че някакъв руски Цар бил купил Територията на Латвия от Шведите.Ами моля - Да подаде въпросната царска особа молба пред Европейския съд за РЕСТИТУИРАНЕ на Имотите му,да приложи и НОТАРИАЛЕН АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ и Ако Съдът уважи молбата,Царската Особа ще влезе във Владение.Ако пък случайно въпросният Цар отдавна не е между живите а Русия претендира че има права над Имуществото му,то следва да представи УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ,надлежно издадено от МЕЖДУНАРОДНА ИНСТАНЦИЯ,подписано и подпечатано с Мокър печат.Понял?...или |Йок:)

    Коментиран от #39, #40

  • 34 дончичо

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Конче вихрогонче,че тя,Литва та все още е закачена за руската електропреносна система ...шалтера надолу и нанайси ток,а 2025 а е твърде далеко
  • 35 Оня под коня

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Разсъжденията ти са от 17 в.
    Направи справка със Стопанска история на света.

    Коментиран от #37

  • 36 Крас

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Европеец":

    Подкрепям коментара ти!
  • 37 оня с коня

    1 6 Отговор

    До коментар #35 от "Оня под коня":

    Аз ти говоря юридически В СТИЛ 21 Век,ти ме караш да чета "Стопанска история" дето имам 4-ка на поправителния Изпит след Двойката по тоя Предмет в СВИЩОВ щото вече имах пълен набор пищови,ма за всеки случай ме пращаш и в 17-ти век...да не ти се мотам из краката...е НЕМАМ ДУМИ и се оттеглям ВЪЗМУТЕН.
  • 38 Матей

    11 2 Отговор
    За кой ли път запада показва,че с него не могат да се подписват споразумения,не им ли изнася забравят за подписа. Е, Литва не са запада,но се ръководи от него,а тоз запад знае много добре какво е подписала Литва при отделянето си . Просто умишлено продължават да дразнят Русия и колкото повече продължават, толкова по ще им е трудно да си признаят грешките ,а единствения правилен изход за ЕС е да преглътнат и признаят,че са влезли в капана на САЩ,да разкарат Урсула и подобните за да спасят Европа от икономическа разруха
  • 39 Готура Наани

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    Добре, ами тогава Аляска по твоите правила трябва да е на Русия. Тя е продадена за сто години дето са изтекли. По твоя начин трябва да постъпят и американците.
  • 40 Пластмасов ластик

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    И всички договори за покупка и продажба извършени в миналото губят сила ако не са се произнесли международните сегашни некадърници? Ама не е така! Договорите се спазват когато изнася на западняците и се нарушават когато не им изнася.
  • 41 Геша

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Някои хора са безнадеждно прости , а и не четат.
  • 42 Емил

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Корекция на лъжливото заглавие":

    Може и да влезе, ама Русия първо да кандидатства в НАТО! Русофилите акъл нямате!!!
  • 43 Емил

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Просветения":

    Мечти, мечти...! Това, путинистите, много развинтено въображение имате!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.