Отидете към основна версия

1 622 16

Твърда позиция! Япония е против облекчаване на санкциите срещу Русия

  • г-7-
  • япония-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна

На първата сесия на срещата на върха на Г-7, започнала в неделя в Елмау, премиерът Кишида изтъкна, че световната икономика е изправена пред редица трудности поради руската агресия срещу Украйна

Снимка: Shutterstock

Групата на Г-7 държави трябва допълнително да засили единството си, за да защити живота на хората, засегнати от покачващите се цени на фона на руската инвазия в Украйна. Това заяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от NHK.

На първата сесия на срещата на върха на Г-7, започнала в неделя, в Елмау в Южна Германия, той изтъкна, че световната икономика е изправена пред редица трудности поради руската агресия срещу Украйна.

Кишида отбеляза, че цените на енергията, храните и други стоки се покачват, а веригите за доставки са нарушени.

По негови думи е необходимо да се обърне сериозно внимание на резките колебания на пазара, включително при валутните курсове.

Западът да запази единството си пред агресията на Москва, настоява британският премиер

Премиерът подчерта необходимостта страните от Г-7 да ускорят съвместните усилия за предоставяне на продоволствена помощ на развиващите се страни.

Той заяви, че сегашният скок на цените не е просто икономически въпрос, а предизвикателство пред световния мир и ред.

Кишида бе категоричен, че санкциите срещу Русия не могат да бъдат облекчени, ако не се разреши основният въпрос за агресията от страна на Москва.

По време на срещата Кишида предложи и обсъждане на икономическата сигурност.

Лидерите на Г-7 потвърдиха, че техните страни и партньорите им ще засилят сътрудничеството за справяне с икономическия натиск, визирайки Китай.

Освен това се съгласиха да задълбочат дискусиите в навечерието на насрочената среща на върха на Г-7 догодина в Хирошима.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: