Last news in Fakti

29 Юли, 2022 16:40 1 626 6

Премиерът на Япония призовава да не се използват ядрени оръжия

  • япония-
  • фумио кишида-
  • ядрено оръжие

Кишида призна, че дебатът за необходимостта от ядрено разоръжаване губи сила и добави, че иска да промени тази тенденция с присъствието си на конференцията на ООН, която ще приключи на 26 август

Премиерът на Япония призовава да не се използват ядрени оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японският премиер Фумио Кишида каза днес, че на конференция на ООН, която ще започне в понеделник, ще призове за спазване на принципа да не се използват ядрени оръжия срещу неядрени държави, предаде агенция Киодо. Агенцията отбеляза, че на конференцията ще бъде преразгледан Договорът за неразпространение на ядрено оръжие.

Кишида заяви в интервю, че на конференцията в Ню Йорк смята да представи "пътна карта" за установяване на свят без ядрени оръжия. Като законодател, избран от Хирошима, един от двата японски града, унищожени от атомните бомби на САЩ през 1945 г., премиерът отдавна настоява за свят без ядрени оръжия.

Срещата за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия - споразумението за контрол над ядрените оръжия, което се ползва с най-широка подкрепа в света - ще се състои в момент, когато Русия възкреси ядрената заплаха, докато инвазията ѝ в Украйна продължава.

Кишида призна, че дебатът за необходимостта от ядрено разоръжаване губи сила. Той добави, че иска да промени тази тенденция с присъствието си на конференцията на ООН, която ще приключи на 26 август.

Конференцията, която се свиква на всеки 5 години, беше насрочена за 2020 г., но не се състоя заради ковид пандемията.

Кишида беше министър на външните работи, когато предишната среща завърши без постигнат резултат поради разногласия между участниците.

"Би било идеално да видим заключителен документ, по който всички нации да могат да се споразумеят", каза Кишида.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    3 4 Отговор
    Джапанките ги тресе.

    Коментиран от #4

  • 2 КОШИЯМ

    2 3 Отговор
    НИДЕЙТИ ВА
  • 3 Некой си

    2 4 Отговор
    Аммм този принцип преди Хирошима или след Нагазаки е приет?
    Дамммм.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 идетрибунал

    13 4 Отговор
    Какво падение-човек роден в Хирошима да се прави на въртоглав и да не изрече истината за 6 и 9 август 1945г.!Тогава бе избършен геноцид над японският народ с две ядрени бомби за миг загинаха над 300000 хиляди невинни деца,старци,жени а над милион получуха облъчване и отравяне с материали от ядреният разпад!И след 77г. се раждат деца с недъзи и малформации!СВЕТА ТРЯБВА ДА ОСЪДИ ВОЕНОПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ФАШИНГТОН!НЯМА ДАВНОСТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!
  • 6 Трифон зарезан

    1 2 Отговор
    Има един руснак дето ни заплаши с такова.
Новини по държави: