Last news in Fakti

28 Юни, 2022 23:00 5 801 51

Важно оръжие в началото на войната, днес дроновете не са толкова ефикасни в Украйна

  • дрон-
  • украйна-
  • война-
  • байрактар

Турските дронове "Байрактар" или (ТБ-2), същинска звезда на световния пазар, бляскаво се представиха например в битката за Киев

Важно оръжие в началото на войната, днес дроновете не са толкова ефикасни в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Търговски или военни, мощни или малки – украинските дронове спечелиха признание във войната срещу Русия. В началото допринесоха за отбраната на Киев, но после, в Донбас, излязоха наяве ограничените им стратегически и операционни възможности.

През първите дни от руското нашествие небето над Украйна се изпълни с дистанционно управляеми летателни апарати, изпълняващи разузнавателни или бойни задачи. Излезли от китайски, турски, американски заводи или украински работилници, те бяха ценна придобивка за армията на украинския президент Володимир Зеленски.

Турските дронове "Байрактар" или (ТБ-2), същинска звезда на световния пазар, бляскаво се представиха например в битката за Киев.

"Би било изключително трудно за Украйна да блокира без дронове армията на Путин", когато тя напредваше към столицата, смята Пол Лушенко, американски подполковник и изследовател от университета "Корнел". По думите му украинците "са успели много да засилят логистичните и стратегически предизвикателства" за противника.

Дроновете подобриха разузнаването на украинците и същевременно компенсираха слабостта на военновъздушните им сили – показаха, "че могат да играят ролята на лека заместваща авиация в сблъсък с конвенционален противник", пише Од Томас, анализаторка от Фондацията за стратегически изследвания.

Апаратите не са ново изобретение – американците използваха такива в Афганистан и в Ирак още преди появата им в Сирия, Либия, а и в Нагорни Карабах по време на войната между Армения и Азербайджан.

Самите руснаци употребяват подобни в Украйна, но не толкова ефективно "в тактически и оперативен план", посочва Пол Лушенко. "Изглежда са неспособни да включат дроновете" в своите военни операции", допълва той.

Киев обаче внася иновации, използвайки търговски дронове "за целите на разузнаването, в оценката на щетите и загубите, поддръжката и набелязването на цели за артилерията и за удари по вражеските позиции", констатира Од Томас.

"Стратегически неефикасни"

Киев работи по въпроса от 2014 г., когато бе анексиран Крим и избухна проруски бунт в Донбас - региона, станал днес приоритетна цел на Кремъл.

Звеното "Аеророзвидка", създадено тази година, обединяваше частни фирми от сферата на информатиката и конструира военни дронове на базата на модели, намиращи се в продажба. После то бе включено в състава на въоръжените сили, обяснява Од Томас.

Днес това звено "произвежда собствени дронове, въоръжени с противотанкови боеприпаси като гранати за ръчни противотанкови гранатомети (РПГ)" и наброява вече "50 екипа опитни пилоти на дронове", пише Томас. "Аеророзвидка" изпълнява към 300 разузнавателни мисии дневно на фона на едва десетина полета на украинските самолети.

Тази ефективност обаче сега е под въпрос. Окопната война в Донбас, в която се развихря главно артилерията, затруднява действията на дроновете.

Според Пол Лушенко те са "стратегически неефикасни" в случай на междудържавен конфликт – за разлика от една асиметрична война между дадена армия и бунтовници или пък терористична групировка. В момента "разпространението на дронове (на фронта) е прекомерно", категоричен е американският офицер.

Резерви от страна на Украйна

Сайтът "Форин полиси" изтъкна неотдавна, че някои американски и украински служители гледат с резерви на употребата на дронове "Грей ийгъл" или ТБ-2 срещу руските зенитни комплекси С-300 и С-400.

Авторът на статията Джак Деч спомена за "разногласия" по въпроса между украинския генерален щаб и фронтовите отряди, които се ограничават сега с 20-30 полета на дронове дневно.

Това става на фона на проблем със себестойността – един "Грей ийгъл" с обсег около 8 км може да действа ефикасно в близост до фронта, но е възможно да бъде унищожен след една-две мисии - недостатъчно за апарат с цена 10 милиона долара.

Особено ако го сравним с далеч по-достъпните – за по няколко хиляди евро – "Суичблейд" и "Финикс гоуст", дронове камикадзета (или баражиращи боеприпаси), също американска разработка.

Дебатите остават открити. Инженерите, разработващи оръжия, има накъде да усъвършенстват дроновете на утрешния ден.

Пол Лушенко отбеляза пред АФП, че в Украйна се използват дронове, действащи по двойки: "Един малък търговски дрон набелязва целта за друг, който я поразява".

Времето на рояците от интерактивни дронове е още далеч, но "днес се появяват дронове, използвани в съчетание, неизменно контролирани от хора, което е нов елемент на бойното поле", казва той.

Майкъл О'Ханлън, анализатор от Института "Брукингс", отбелязва от своя страна, че дроновете са "важни, но им липсва тактическа интелигентност". Те са "като евтини сглобяеми авиомодели, също толкова уязвими за високоточна артилерия като класическите апарати", обяснява той за АФП.

Какво е бъдещето ли? "Основният тип дронове, от каквито се нуждаем, но още нямаме, ще е достатъчно голям апарат, за да носи тежки товари, но достатъчно малък и многофункционален, за да не изисква писта за излитане", казва анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червена Армия Победител

    8 65 Отговор
    Ще видим ,когато Турският аскер тръгне към Родопите.
  • 2 Над 100 свалени

    53 7 Отговор
    и то вече доста.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кога е

    93 8 Отговор
    имало битка за Киев, че не се сещам нещо ?

    Коментиран от #6

  • 5 ъъъ

    53 7 Отговор
    Пълна тъпня.
  • 6 хи хи

    19 25 Отговор

    До коментар #4 от "кога е":

    Е не помниш ли бре? Там гироите съсипаха руската армия.🤭

    Коментиран от #17, #49

  • 7 Супер

    14 33 Отговор
    Сега да кажем и истината, немците толкова години се мъчеше, толкова милиарди потрошиха за дрон немско производство,но не успяха,с турците си имат дрон собствено производство,е,да не чушкопек,но сине дрон който е променил много войни,в Сирия, Либия, Нагорни Карабах, Украйна,ако го нямаше по съвсем друг начин щеше да протече военните операции. С турците имат във въоръжението си стотици, това е голяма сила

    Коментиран от #10, #13, #36, #50

  • 8 Урюрвкос

    52 3 Отговор
    очите и ушите на украинците бяха хилядите камери на OSCEто монтирани из целия Донбас, но след като сепаратистите намериха доказателства че се управляват от Киев и коректират артилерията веднага ги деактивираха.
  • 9 Гост

    55 8 Отговор
    След великия Байрактаропад, Турция преразгледа търговията им с украйна, защото се подронвал търговският имидж на изделието. Иначе нямат нищо против да го продават там, където няма руска армия.....
  • 10 Гост

    61 6 Отговор

    До коментар #7 от "Супер":

    Да кажем истината: Могат да ги ползват само ако няма руски войски! Вече!
  • 11 Пловдив 1912

    41 6 Отговор

    До коментар #3 от "Това е закуската":

    В началото с тези Байрактари, зелените имаха доста добри попадения , обаче руснаците се настроиха и свалиха една камара за норматив...Като цяло има един вид дрон , който е американски и казват , че е нещо като със стелт покритие и бил супер ефикасен, носел 2 леки ракети, каквото и да значи това , с радиус 50 км ...Струвал цяло състояние и затова Краварс Груп не го давал на Зелените...
  • 12 Хохо секса

    8 44 Отговор
    От статия се вижда, че дроновете са много ефикасни...
    а заглавието е подвеждащо

    Да му мислят руснацистите

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Биоробот

    46 6 Отговор

    До коментар #7 от "Супер":

    Турците имат дрон собствено производство? Просто само го сглобяват. Всички по-важни части като двигател, камери, управление и т.н. се внасят готови от чужбина. Накрая му теглят една боя турско производство и е готов турския дрон.

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анонимен

    36 5 Отговор

    До коментар #12 от "Хохо секса":

    А истината е че им изпосвалиха Байрактарите на укрите. 2 последователни поръчки направиха и накрая кокаиновия сам клоун заяви, че тези тронове нищо не променят в Украйна.
  • 16 руснак

    8 32 Отговор
    Българите помнят ли руско българската война през 1917 година,какви шамари ядохте ,и после през 1944 година като чухте,че идваме всички се изнесохте на границата със цветя да ни посрещате 😁

    Коментиран от #25, #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Супер

    9 23 Отговор

    До коментар #13 от "Биоробот":

    Толкова е просто затова са наредени на опашка от цял свят да купуват,и казват Турският дрон Байрактар...за чушкопек никой не споменава

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Биоробот

    40 6 Отговор

    До коментар #18 от "Супер":

    Стига с тоя чушкопек, макар че си е много добро изобретение. Българин е измислил компютъра, леенето с противоналягане, копирната машина, автоматичната скоростна кутия, генератора за водород от вода, шестия сърдечен тон и т.н. Е, не е толкова велико като локума, баклавата и гювеча, но все пак е нещо.....а...., гювеча беше гръцко изобретение

    Коментиран от #21

  • 21 Супер

    8 24 Отговор

    До коментар #20 от "Биоробот":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂измислил е скачането във фонтана насред Виена с дисагите гюлова вода 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃
  • 22 стоян георгиев

    3 32 Отговор
    Не е вярно че дроновете са изгубили ефективност.преди ден удариха за пореден път змииския остров поразяваики руското пво и жива сила преди седмица удариха нефтена рафинерия преди това няколко руски катера атакуват складове и жива сила.артилерията сега наистина е царицата на сражението в донбас,но и тя без дронове не може

    Коментиран от #35

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Миро

    8 0 Отговор
    Смехории!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Американец

    24 4 Отговор

    До коментар #16 от "руснак":

    Вие българите помните ли как ние американците сравнихме София с земята много българи убихме.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Конникът без глава

    8 0 Отговор
    В една война най-ефикасна е артилерията и шпионажът!
  • 35 максим

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    дека, ги четеш тези велики неща, бре?
  • 36 Хамсал

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Супер":

    Украйна вече използва и германски дронове "Вектор". Те се произвеждат от компанията Quantum Systems със седалище недалеч от Мюнхен.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Байрактар

    17 4 Отговор
    "Битката за Киев"...Хъ,хъ,хъ... прекрасно се представиха в битката за Киев в мокрите сънища на наркокомадващия
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хи их хи

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Дрън дрън ярини бесепарско възрожденски":

    Рано, рано е хубаво човек да започне с хумор!
  • 46 Зеленхайверски

    8 5 Отговор
    След като цялата авиация и ПВО на терористичната организация наречена "украинска армия" беше унищожена през първите няколко дни на "военната операция", останаха скъпите и безполезни играчки, дистанционно управлявани дронове. Сигналът им лесно може да бъде прихванат, а центърът за управление - унищожен. Единственото им предимство е, че летят под радарите.
  • 47 Оп Са

    5 0 Отговор
    Война? Има война? В Украйна? А около вас? Огледайте се!
  • 48 Пешо

    6 3 Отговор
    Много убави дронове ,затова Турция официално отказва повече да доставя Байрактари на украинците ,защото е било безпредметно -руснаците ги сваляли за норматив.И това щяло много да им свали реномето им.За страни като Афганистан ,Сирия и прочие са удачни ,но виж срещу руснаците с такива играчки нямаш шанс.
  • 49 Да бе съсипали

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "хи хи":

    в сънищата ти. Добре се усетиха,че основните укронацистки сили на ВСУ са в Донбас и там е ключа към победата, а не превземането на столицата. Не, че и на нея няма да и дойде реда, но всичко с времето си
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мишел

    3 0 Отговор
    Турция отказва да доставя Байрактари на Украйна, защото ползата от участието им във войната е абсолютна антиреклама на марката.
    Англия и САЩ вкараха в Украйна партида баражиращи боеприпаси и не повториха, защото руските средства за електронна борба направиха тези оръжия безполезни.
    Украинските разузнавателни дронове се ползват по метода на хутите ( изкормва се разузнавателната апратура и се заменя с експлозив) в единични случаи като камикадзета за терористични акции.
    Американските дронове са единствените, които вършат работа (събират разузнавателни данни), като обикалят в румънското и полското въздушно пространство.
Новини по държави: