Отидете към основна версия

25 274 217

Руски политик към България: Срам!

  • дипломати-
  • русия-
  • руски политик-
  • украйна-
  • българия-
  • срам-
  • елеонора митрофанова-
  • владимир путин-
  • константин косачов-
  • кремъл

Критика от Москва към българското правителство в оставка

Снимка: Shutterstock

Някогашните приятелски българо-руски отношения преживяват безпрецедентна криза. На фона на вътрешнополитическите сътресения и продължителния конфликт с руския посланик в София Елеонора Митрофанова, премиерът в оставка Кирил Петков обяви във вторник вечерта експулсирането на 70 руски дипломати, обвинявайки ги във връзки с руските служби за сигурност. Неизбежният отговор на Москва заплашва да парализира двустранните отношения. От Русия дават ясно да се разбере, че смятат, че това решение на София не е взето самостоятелно и противоречи на „волята на българския народ”, пише в анализ вестник „Комерсант”, цитиран от БГНЕС, предаде Vesti.bg.

С един полет от България тази неделя ще бъдат изпратени 70 руски дипломати, заяви във вторник вечерта премиерът Кирил Петков. Формалните претенции и пълният списък с лицата, обявени за „персона нон грата”, беше връчен на руския посланик Елеонора Митрофанова. Сред тях са Филип Воскресенски – вторият човек в руското посолство, генералните консули във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин, пише "Комерсант".

Заедно с членовете на семействата си броят на руснаците, които трябва спешно да напуснат страната, надвишава 200 души. Закрива се Генералното консулство на Русия в Русе, спира работата на Генералното консулство във Варна. А освен това България сама преустановява временно работата на консулството си в Екатеринбург, добавя изданието. А анализа си от "Комерсант" цитират материали в български издания, според които „неизбежният отговор на Москва може и да не бъде реципрочен в количествено отношение, но е напълно възможно да доведе до физическо парализиране и закриване на нашето посолство в Русия”.

Всички представители на политическите кръгове в България, които стоят зад подобни решения, разрушават политическите отношения и го правят въпреки волята на българския народ”, заяви в ефира на телевизия „Русия 1” говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, пишат още от "Комерсант". Според нея, това е „системен подход”, който „противоречи на интересите на гражданите на България и е нещо, което идва извън страната”.

"Комерсант" цитират и заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов, който сравни в своя канал в Телеграм поведението на българското ръководство с децата: „Някога, в детството, когато не си гладен, изливаш в знак на протест кашата на пода. Ето така българите, които останаха без правителство, гонят от страната 70 руски дипломати. Безразборно, по обвинение в шпионаж… Кашата от купата трябва да се разлее непременно. Само за да отклоните вниманието от себе си и родителите да ви забележат”. Косачов завърши посланието си с думите: "Срам. Българи, вие сте различни. Ние ви знаем такива, каквито сте били винаги, исторически. Можете и по-добре".

София обяснява демарша с две причини: дипломатите уж са "работили под прикритие" и са извършвали дейности, несъвместими със статута им, както и с факта, че досега в Русия работят по-малко от 10 български дипломати, а руските в България са 114 (и то въпреки че Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. прокламира принципа на реципрочност), пише още "Комерсант". Но последните медийни публикации дават основание да се свърже случаят с изгонването на дипломатите от София не само с общата атмосфера в руско-европейските отношения, но и с вътрешнополитическите събития в България и враждебното отношение на премиера Кирил Петков към руския посланик Елеонора Митрофанова, коментира още изданието.

През последните години диалогът между Москва и София е в застой, но вече е ясно, че става дума по-скоро за местни проблеми, пише още в анализа на "Комерсант". От идването си на власт през декември миналата година позициите на г-н Петков отслабват. Само миналата година в България се проведоха три избора за парламент. А г-н Петков би могъл да прецени шансовете си за скорошно решаване на системните проблеми в българското общество и икономика, още повече че вече е бил министър на икономиката в едно служебно правителство (въпреки скандала с ненавременния отказ от канадското си гражданство), пише още "Комерсант".

На 23 юни парламентът на страната му гласува вот на недоверие. "За мен беше чест да оглавя правителството, което свалиха Пеевски, Борисов, Трифонов и (руският посланик.- бел. ред.) Митрофанова", заяви той неочаквано, добавя изданието. "Фактът, че Митрофанова е виновна, е толкова удобно обяснение за тях, защото в момента Русия е виновна за всичко", отбеляза по-късно руският посланик в ефира на телевизия "Русия 24", пише "Комерсант".

От изданието завършват текста си така: Тази седмица в България се проведоха консултации за съставяне на ново правителство, но междувременно Кирил Петков остава служебен премиер. Ако не може да бъде съставено стабилно правителство, България може да бъде изправена пред четвъртите си парламентарни избори в рамките на две години.

Анализът на "Комерсант" е публикуван със съкращения.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания