Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Юни, 2022 13:41 4 064 47

Русия е вече "най-голямата заплаха". Турция ще пусне Швеция и Финландия в НАТО.

  • финландия-
  • нато-
  • турция-
  • украйна-
  • заплаха-
  • швеция-
  • реджеп ердоган-
  • русия

Москва вече не е "партньор". А Пекин?

Русия е вече "най-голямата заплаха". Турция ще пусне Швеция и Финландия в НАТО. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В продължение на четири седмици турският президент Реджеп Ердоган блокираше процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО. Пробивът се случи в последния момент, точно преди началото на срещата на върха на Алианса в Мадрид. Генералният секретар Йенс Столтенберг с облекчение съобщи, че споразумението "проправя пътя на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО".

Турските медии тържествуват: Ердоган е получил каквото искаше. Меморандум, в който се обявяват мерки за борба с групата, която той смята за най-голяма заплаха - войнствените кюрди.

Още новини от Украйна

Какво се разбраха Анкара, Стокхолм и Хелзинки?

Предстои да стане ясно как ще се промени курсът на двете скандинавски държави спрямо Турция. Швеция и Финландия се ангажират да се борят по-усилено с кюрдската ПКК в бъдеще. Тя обаче вече е класифицирана като терористична организация в ЕС, така че остава да видим какво ново биха могли да направят.

Двете страни поеха и ангажимент, че ще проверят дали лицата, заподозрени в тероризъм в Турция, могат да бъдат екстрадирани. Според финландското правителство това може да бъде направено в съответствие с европейското законодателство. По този въпрос също предстои да стане ясно дали и как това обещание ще бъде последвано от действия.

Сега НАТО може да се концентрира върху новите си приоритети

Споразумението е облекчение, тъй като сега лидерите на държавите от НАТО могат по време на срещата на върха в Мадрид да се съсредоточат изцяло върху новата стратегия на Алианса.

В продължение на години високопоставени военни и дипломати работят по тази стратегия, а новите идеи и промени многократно се съгласуват с правителствата на 30-те страни членки. Точно когато документът беше почти готов, Путин нападна Украйна. Пасажите от стратегията, които така или иначе бяха критични към Русия, трябваше да бъдат пренаписани.

Малко преди срещата на върха генералният секретар Йенс Столтенберг прогнозира в каква посока ще се развие тя. Той очаква документът да бъде много ясен по един въпрос: "Съюзниците приемат Русия за най-голямата и най-пряка заплаха за нашата сигурност".

Москва вече не е "партньор". А Пекин?

В действащата в момента стратегия на НАТО, която е от 2010 г., Русия все още се оценява като партньор. В новия документ се използват по-различни определения, сред тях са заплаха, възпиране, въоръжаване и превъоръжаване. Броят на войниците на НАТО, които да са готови за мобилизация в кратък срок, трябва да се увеличи многократно. В началото на седмицата генералният секретар обяви, че силите за бързо реагиране на НАТО ще бъдат увеличени многократно, като повече от 300 000 войници ще бъдат във висока степен на готовност.

Те трябва да могат да бъдат мобилизирани в кратък срок, за да бъдат готови да се включат в мисии на източния фланг на НАТО. Германия иска да предостави 15 000 войници от Бундесвера за тази цел - това е необходимият отговор на руската агресия, обясни канцлерът Шолц пред APE. "Общата цел е да се увеличи способността на НАТО да действа".

НАТО иска в новата стратегия на Алианса да бъдат изяснени и отношенията с Китай. Някои страни виждат в Китай заплаха за Запада, други, сред които и Германия, не искат да затръшват тази врата и предпочитат да говорят по-предпазливо за "предизвикателството", което Пекин представлява.

Автор: Хелга Шмид


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДойчеЗеле

    33 11 Отговор
    забра ви ли Севера Корея и Китай или на слугинската медия не са на дневен ред?!

    Коментиран от #20

  • 2 Ехаааа

    18 17 Отговор
    Султанът ги застави пак на колене.....
  • 3 НАТО разширяваше ли се

    8 23 Отговор
    при най-добрия руски президент когото американците можеха да си пожелаят? Елцин?
    Питам за един приятел скаран с историята.
  • 4 Кфкркьнйфлжккцкц

    31 8 Отговор
    На доче зеле акитата Ердоган си гледа интереса смешковци,да не е луд да скъса с Русия хахахахподлоги еврейски от Дойче зеле
  • 5 само да кажа

    38 25 Отговор
    нато-мато руската мечка гази наред не пита кои от къде е

    слава на русия и руската армия

    Коментиран от #7, #12, #34, #39

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 русия

    18 32 Отговор

    До коментар #5 от "само да кажа":

    отече в канала, очаквам да се разпадна на малки държавици!!!

    Коментиран от #15

  • 8 Браво

    31 6 Отговор
    Този Човек постига всичко, което иска за страната си,ние само може да посмърчаме и да му дишаме прахта,все пак е наследник на една велика империя коленичила три континента над пет века
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пако

    21 10 Отговор
    В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ПУТИН Е СВОБОДЕН В ДЕЙСТВИЯТА СИ.МОЖЕ ПРИ НУЖДА ДА СИ ПОСЛУЖИ И С МРЪСНИТЕ РАКЕТИ И БОМБИ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаха

    23 27 Отговор

    До коментар #5 от "само да кажа":

    Какво гази мечката като вече половин година само буксува на едно и също място и един комик в прави за смях пред цял свят 😂😂😂

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гофнензкфлгллгнднднбф

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "русия":

    Аз очаквам да свалиш роклята ама много те кефи и всяка вечер от мъжленце с кутре ставаш женичка и то каква миличката ми
  • 16 Зеус

    8 3 Отговор
    "Меморандум, в който се обявяват мерки за борба с групата, която той смята за най-голяма заплаха - войнствените кюрди." Вие не разбрахте ли или го правите това нарочно че ПКК са бойци от кюрди? Кюрдите не обичат ПКК и не искат да имат нищо общо с терористите.
  • 17 Гост

    12 4 Отговор
    Султанът си върти гза , ама накрая и той ще "намаже" !
  • 18 Иво

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Смешко да си стишнеш акнето не мисли за работи който не разбираш виж лакирай си ноктите

    Коментиран от #23

  • 19 Сократ

    24 5 Отговор
    Не може да бъде. Русия чак сега ли я обявиха за "враг номер 1". То от както я има на запада все им е враг. По простата причина, че Русия не иска да е под ло га на запада. Затовя я мразят. Защото има достойнство. Не като нас.
  • 20 Рашавия

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДойчеЗеле":

    Пропуснал си Еритрея.
    А за Китай съвсем не е сигурно, но докато получава ресурси на 50% от международната цена ще си трае.
    А има и още нещо.
    Китайските оръжия са копия на руските безаналогови такива, демек са още по-безаналогови.
    😀
  • 21 ФАЛКО

    1 0 Отговор
    КОГА НА КУКОВО ЛЯТО
  • 22 Всички печелят

    8 12 Отговор
    Освен един с нова 1300 км натовска граница. Да му е честито. А да видим сега дали ще предприеме специална операция или ще се направи на разсеян 🤣🤣🤣🤣
  • 23 Хаха

    6 16 Отговор

    До коментар #18 от "Иво":

    Лакирах си ноктите и с пуканки в ръка наблюдавам с интерес как един комик прави за смях една мечка повече от четири месеца 😂😂😂кой е смешника, че цял свят се смее на буксуването

    Коментиран от #41

  • 24 Олегчо

    11 8 Отговор
    Руската армия скоро ще проведе широкомащабна военна операция срещу източно европейския фланг на Нато!

    Коментиран от #35

  • 25 Пуйкие, и тя голям

    5 0 Отговор
    ястреб се извъди.
  • 26 Пъци

    1 1 Отговор
    Ах и ох,и тц,тц,тц.....
  • 27 Инфо

    8 7 Отговор
    Мерал Акшенер за Мадрид: "Отстъпление, несъвместимо с интересите на страната". Лидерът на Добрата партия Мерал Акшенер осъжда отстъплението на турския президент в Мадрид на срещата на върха за разширяване на НАТО, като твърди, че страната не е спечелила нищо. Меморандумът ще бъде приложен, след като Швеция и Финландия станат членове на НАТО, без Турция да може да промени позицията си, каза Акшенер, като обвини Ердоган в измама на турския народ. Според Мерал Акшенер: „Признаването на ПКК за терористична организация от Швеция и Финландия не е ново. Важното беше да се видят конкретни действия, които да сложат край на присъствието на ПКК в тези две страни. Правителството, без да видя някакъв осезаем напредък го подписаха и за съжаление това е отстъпка несъвместима с интересите на страната ни. Защото според текста на меморандума тристранният механизъм ще се прилага след като Швеция и Финландия станат членове на НАТО. С други думи , ако този механизъм не заработи, тогава Турция, изгубила коз в ръцете си, ще трябва да продължи с възраженията си и да търси събеседници.
  • 28 Инфо

    8 5 Отговор
    Всъщност такива ситуации сме виждали и в други споразумения, подписани от г-н Ердоган и неговите приятели преди. Измамата е нещо обичайно за г-н Ердоган и неговите приятели. Тази ситуация не е приемлива за турската нация. Вторият въпрос е, че в параграф 5, докато ПКК е призната за терористична организация, YPG и PYD се определят като организации, които представляват заплаха за националните интереси на Турция. За пореден път изглежда, че една изключително важна възможност за интересите на страната ни е загубена поради желанието на г-н Ердоган да използва външната политика като инструмент за вътрешна политика.“
  • 29 сноу

    13 4 Отговор
    Това на чист краварско -бандитски език значи, че отаня вече проправя пътя към третата и последна СВ ,ама то вкиснатото зеле го уйдурдисва по с купешки приказки...
  • 30 НАЦИОНАЛ ГЕОГРАФИК💡

    2 9 Отговор
    👍👍👍И СЕГА 1 000 0000 км.ФРОНТ СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА ОТ ИЗТОК👉
  • 31 Элита

    11 3 Отговор
    А дали Норвегия и Финландия не си го вкараха? Чудно, ще станат членове на НАТО, но са дали обещания, които трябва да изпълняват. За увеличена терористична активност не са ли мислили?
  • 32 Лойко

    3 9 Отговор
    Кюрдите не са хора и нямат права и Турция може да ги трепе.
  • 33 Ердоган КЛЕКНА

    8 7 Отговор
    Турция е финансово и енергийно заложник на Русия. Путин ще има последната дума. Честито на турците.
  • 34 Пъци

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "само да кажа":

    Руската мечка е велико нещо,но случи на болен с главата гледач,та я вкара в една геджуба дето оцапа и мечката и себе си и всички наоколо.А когато играе мечката у съседите,комшиите ако са сред сеирджиите вместо на вратите на домовете си дали няма солено да им излезе сеира?
  • 35 Пъци

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Олегчо":

    Спомняме си от историята за едни приказки на един с малки мустачки дето "отстъпвал тактически" и обещавал "контраофанзива с оръжието на възмездието"....Срещу съюз между СССР,САЩ,ВБ и още 21държави
  • 36 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    Браво! Добра новина. Спокоен съм вече, защото бежанците от сев. Африка, Афганистан, Йемен и т.н. не са проблем за Европа
  • 37 Аналист

    0 10 Отговор
    раша приключи и сега стана страшно защото путин е в ъгъла и не знам дали няма да натисне специалния бутон
  • 38 пешо средния

    5 2 Отговор
    Всичко е ясно .Запада 20 години води тиха война срещу Русия с цел да се приближи максимално до нейните граници при това без нито един изтрел.Стратегия обратна на тази на Хитлер.Сега чака удобен момент повод да атакува не само икономически ,но и военно.
  • 39 рашка е в колапс

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "само да кажа":

    Каква руска мечка бе сопол ? Това руско мече е одрано отвсякъде.Остана само тоя провален мит ,че Русия е някаква военна сила.Станахте за смях пред цял свят.Една Украйна която е 22-ра военна сила в света ви направи на клоуни.Представяш си ако някоя по-боеспособна армия подпука руските неможачи какъв пердах ще има чак до Сибир.Руската военна "мощ" става само за паради.Толкова са жалки и военно изостанали руснаците.Така ги драха и в Афганистан и във Финландия.Руската "мечка" е на два шамара от колапса.Молете се САЩ да не ви подпука ,че тогава жална ви майка.
  • 40 Гост

    3 1 Отговор
    "Двете страни поеха и ангажимент, че ще проверят дали лицата, заподозрени в тероризъм в Турция, могат да бъдат екстрадирани."
    Защо? Досега не са ли проверили?! Давате ли си сметка, как съдбата на определени хора е "похарчена" от политиците?! И вие си мислите, че на някой му дреме за обикновеният човек! Нищо подобно - при първата изгода животът ви ще бъде похарчен!
  • 41 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хаха":

    Виж ко,.. личи си че не си ходил войник,.. а и не си прочел никаква литература за способите за война
    Вземи прочети и драскай тогава

    Коментиран от #44

  • 42 Иван

    5 3 Отговор
    Че за кого е заплаха Русия? За нас не е. А вас ви заплашва лошата карма - избихте толкова индианци, за да се заселите на тяхната земя. Време е духовете им да ви натъпчат в учи ъз.
  • 43 дядото

    1 1 Отговор
    това е становище на 42 от 196 държави по света.а истината-на сащ и англия.важното е останалия свят дали ви вярва и кого подържа
  • 44 Хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Виж сега не е нужно само с руска пропаганда да си промиваш мозъка , навремето Турция напада Кипър и след по малко от 8 часа половината Кипър вече е турски. Тук виждаме месеци на буксуване, Украйна е цяла, а хиляди руски войници убити.
  • 45 БГ Истина

    1 2 Отговор
    Заплаха защото така казва. Брата ви Байдън. Освен слугите Европейски вече да имат Американско гражданство защото в Европа скоро ще стане невъзможно за живеене и вече е!!
  • 46 БЪЛГАРИН

    0 1 Отговор
    Аве ще се наиграят включително и ние с изгонването на руските посланници
  • 47 пешо

    0 0 Отговор
    НАЙ ГОЛЯМАТА Е САЩ