Отидете към основна версия

8 261 55

Премиерът: Това, което се планира за протеста тази вечер, не подобава на държава, членка на НАТО

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • вмро-дпмне-
  • христиан мицкоски-
  • левица-
  • европейски съюз

Всеки може да протестира, но нито полицаите, нито сградата на правителството са виновни, каза министър-председателят на Република Северна Македония

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протестът е демократично право на всеки гражданин и всеки може да изрази своята политическа или лична позиция, но това трябва да се случва в рамките на закона, посочи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който, позовавайки се на информация на МВР, допълни, че на протестите пред правителството, парламента и министерството на външните работи тази вечер „се подготвя нещо, което не подобава на страна членка на НАТО“.

Според него случващото се пред сградата на правителството е организирано от политически партии, „които категорично са се обявили против членството на страната в НАТО и ЕС“, но правителството няма да допусне повторение на 27 април 2017 г., когато протестиращи насилствено влязоха в сградата на парламента, имаше бити и окървавени депутати.

„С качулки, с нараняване на полицаи – това е недопустимо за страна, която е членка на НАТО и иска да стане част от ЕС”, каза Ковачевски по повод вчерашната ескалация на напрежението пред сградата на правителството и парламента, когато полицията отчете ранени полицаи и счупен прозорец на сградата на правителството, след като протестиращи свалиха металните ограждения пред сградата и, спрени от полицейски кордон, започнаха да хвърлят яйца, бутилки, пиратки и тоалетна хартия.

"Всеки може да протестира, но нито полицаите, нито сградата на правителството са виновни", каза премиерът на Република Северна Македония.

От опозиционната партия "Левица", които вчера бяха в първите редици на протеста, днес предупредиха за подготвяни провокации.

„Благодарение на съвестни служители в службите получихме информация, че правителството има сериозни намерения да включи в протестите провокатори. Всичко с цел да предизвикат сериозни нарушения на обществения ред и спокойствие, да оправдаят полицейско-репресивната си дейност и да обезсърчат македонския народ да дойде да изрази правото си на протест срещу националните предателства“, написаха във Фейсбук профила си от опозиционната партия „Левица“.

От "Левица" посочиха, че членовете на партията „в нито един момент не са заплашвали сигурността на полицаите, нито са хвърляли твърди предмети и така ще бъде и на днешния протест“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: