Last news in Fakti

5 Юли, 2022 18:55 8 248 55

Премиерът: Това, което се планира за протеста тази вечер, не подобава на държава, членка на НАТО

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • вмро-дпмне-
  • христиан мицкоски-
  • левица-
  • европейски съюз

Всеки може да протестира, но нито полицаите, нито сградата на правителството са виновни, каза министър-председателят на Република Северна Македония

Премиерът: Това, което се планира за протеста тази вечер, не подобава на държава, членка на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протестът е демократично право на всеки гражданин и всеки може да изрази своята политическа или лична позиция, но това трябва да се случва в рамките на закона, посочи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който, позовавайки се на информация на МВР, допълни, че на протестите пред правителството, парламента и министерството на външните работи тази вечер „се подготвя нещо, което не подобава на страна членка на НАТО“.

Според него случващото се пред сградата на правителството е организирано от политически партии, „които категорично са се обявили против членството на страната в НАТО и ЕС“, но правителството няма да допусне повторение на 27 април 2017 г., когато протестиращи насилствено влязоха в сградата на парламента, имаше бити и окървавени депутати.

„С качулки, с нараняване на полицаи – това е недопустимо за страна, която е членка на НАТО и иска да стане част от ЕС”, каза Ковачевски по повод вчерашната ескалация на напрежението пред сградата на правителството и парламента, когато полицията отчете ранени полицаи и счупен прозорец на сградата на правителството, след като протестиращи свалиха металните ограждения пред сградата и, спрени от полицейски кордон, започнаха да хвърлят яйца, бутилки, пиратки и тоалетна хартия.

"Всеки може да протестира, но нито полицаите, нито сградата на правителството са виновни", каза премиерът на Република Северна Македония.

От опозиционната партия "Левица", които вчера бяха в първите редици на протеста, днес предупредиха за подготвяни провокации.

„Благодарение на съвестни служители в службите получихме информация, че правителството има сериозни намерения да включи в протестите провокатори. Всичко с цел да предизвикат сериозни нарушения на обществения ред и спокойствие, да оправдаят полицейско-репресивната си дейност и да обезсърчат македонския народ да дойде да изрази правото си на протест срещу националните предателства“, написаха във Фейсбук профила си от опозиционната партия „Левица“.

От "Левица" посочиха, че членовете на партията „в нито един момент не са заплашвали сигурността на полицаите, нито са хвърляли твърди предмети и така ще бъде и на днешния протест“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 начо

    66 22 Отговор
    там ги ръчка сръбската агентура. тук ги ръчка руската.

    Коментиран от #23

  • 3 Никой не протестира

    45 62 Отговор
    Колко малък, а колко смел народ, а тук нямам думи, заслужаваме си кирчо и кокорчо
  • 4 Мда

    34 29 Отговор
    Ако не бяха свалили Кирчо и при нас щеше да е така.
  • 5 Хихихи..

    43 10 Отговор
    Тоя льохман,като е примерен натовец дал ли е една заплата поне на "Азов" като нашия канадец?
  • 6 дора

    59 4 Отговор
    излезе инфо за хора, писали се българи за да учат безплатно за наша сметка в България ходят на антибългарските сборища. разберете, че там българи няма. има използвачи

    Коментиран от #14

  • 7 БигириМигири

    16 1 Отговор
    Абе Албания и Македония не направят некой сакатлък
  • 8 гост

    5 8 Отговор
    1 и 2 коментар са на един и същи психично болен трол

    Коментиран от #10, #12, #37

  • 9 САТЪРА МА ХАНА

    9 4 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ПРОВЕДЕМ ЕДНА СВО
    СТЕЩУ АЛБАНЦИТЕ В МАКЕДОНИЯ :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сатана Z

    31 3 Отговор
    Същите протести бяха и в Украйна.Американците залагат на отработени мероприятия.
    Москали на гиляке....по новомакедонски е да бесим Българите.Те са фашисти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Керът

    7 14 Отговор
    Силни сме,много сме!Да си върнем Македония с помощта на Турция
  • 14 Име

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "дора":

    Ако си от Македония а учиш в България, там должен си да се казваш българин , а как се осещаш или какъв си на никой не му пука там, е затова хората сетне отхвърлят българщината

    Коментиран от #25

  • 15 ГРАД КРИВА ПАЛАНКА

    7 30 Отговор
    Ние, Македонците, ште влезнем в Европската Униа, много скору! тогаз някои другари ште излезат от униата от срам! Штото ЕУ не харесва мафиоти да управляват, като вав Б-а

    Коментиран от #21, #38

  • 16 Аватар

    30 2 Отговор
    Оставам с впечатление,че правителството на РСМ иска преговори с ЕС,а народът не иска.Защо не направят референдум?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Много доре

    22 1 Отговор
    Тез ги разкриха..и сега сърбоманите се побъркаха там
  • 19 Е така

    20 0 Отговор
    Днес на пазара в Скопие един албанец ми каза, че няма македонци, вие всички сте българи, марш право в България, до тук не докарахте, "братя"

    Коментиран от #24

  • 20 СИРИЛ

    3 0 Отговор
    КОИ ВА СМЯТА ЗА ЖИВИ
  • 21 Македонците са гърци

    23 3 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КРИВА ПАЛАНКА":

    А вие сте българи който са се заселили в местността Македония след като македонците заминават към Пелопонес! Това го знае цял свят! Така че станахте севернии никога истинските македонци няма да ви приемат за техни! И не виждам защо толкова се бутате да станете потомци на един грък, който ъ бил мека китка!

    Коментиран от #27, #28, #33

  • 22 РСМ се ръководи от Белгарад, ние

    10 8 Отговор
    от Москва. По време на погрома на македонският парламента преди няколко години бяха пребити над 100 души, включително и тогавашния премиер Зоран Заев. Сръбския разведчик Живайлевич бе сред тълпата и си направи селфи с тях. Веднага след това той бе изгонен от Скопие. Няколко месеца след погрома бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Според доклада Русия, заедно със Сърбия, иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Македония. И така тя да не може да влезе в ЕС.
  • 23 начо

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "начо":

    тука има само агентура на сащисаните,същата управлява държавата ни!!!
  • 24 Така е

    36 6 Отговор

    До коментар #19 от "Е така":

    Бог ви създаде българи а Тито ви направи мъкадонци!

    Коментиран от #32

  • 25 Чоко

    34 2 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    Какви дрънкаш бе? Никой не насилва никой в България. Жена ми имаше трима колеги македонци - две момичета и едно момче, никой никога не ги е нагрубил или подиграл. Завършиха си и си тръгнаха по пътя. Приятни хора и на купони сме били никога не е имало проблем.

    Коментиран от #45

  • 26 Хихо

    40 1 Отговор
    Всеки има право да се чувства какъвто иска, но да се легитимира една нация чрез историята на друга, просто няма да стане.
  • 27 Пълен невежа си ти, другар !

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "Македонците са гърци":

    Откъде ги вадите тези простотии !?

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Чети бе;

    29 4 Отговор

    До коментар #27 от "Пълен невежа си ти, другар !":

    Пише го и на английски и още 30 езика! Само вашата история писана от пиян сърбин в кафенетата на белградската чаршия за вас е истинска!
  • 30 Красимир Петров

    15 0 Отговор
    На снимката едни истински обрязани македонци
  • 31 Деница

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дури":

    Защо не започнете да четете ... най- после ...?! Старите автори ... те си казват точно, как е било ... Целият Балкански п-в, от Балтийско море до Пелопонес и от източните Алпи (Панония) до западен бряг на Каспийско море, и западните склони на пл.Урал, е бил населен с тракийски племена ... те са познати още под много други имена - пелазги, скити, сърмати и т.н. ... Македоните са пелазгийски народ, с известно илирийско влияние в западната си част ... Първоначално домейна на македоните е бил територията около устието на р.Вардар ... В последствие те анексират земите на съседните тракийски и илирийски племена ... Земята на днешна Вардарска Македония е била домейн на тракийското племе - пеони .... През различните периоди, реалните граници на областта Македония са били различни ... По времето на Василий II областта Македония е била между Солун и Адрианопол ... т.е. това е включвало и Югоизточна Тракия ... с главен град Филипополис (Пловдив) ...

    Коментиран от #39, #40, #41, #42, #43, #44

  • 32 Краставичаро

    2 12 Отговор

    До коментар #24 от "Така е":

    Аман от циг@ньор-българщинистки БКП-простотии!

    Коментиран от #36

  • 33 ГРАД КРИВА ПАЛАНКА

    1 16 Отговор

    До коментар #21 от "Македонците са гърци":

    Аз та разбирам,брате, прав си! ... Но тоа се е случуло многу преди 681 г. Когато вие както казвате сте се образували... Благодарение на ВеликоМакедонските Войни... Начи ние сме поне 100г. преди вас... Но ас не сам анти бг.. От тогас мн време е минало

    Коментиран от #35

  • 34 Грульо

    18 1 Отговор
    Македонците гледат докъде ни докара ЕС, и правилно не искат да влизат в тоя заробващ и крадлив съюз.
  • 35 И ние не сме антимакедонци

    16 2 Отговор

    До коментар #33 от "ГРАД КРИВА ПАЛАНКА":

    А вие не сте македонци, вие сте вардарски българи! А дядо ти се е заселил по Вардарско след като българите са прогонили македонците! И това е било след 681-ва! Така че за теб няма "преди нас"!
  • 36 Не е българско друже

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Краставичаро":

    Това го пишеше на мача Албания -Северна Македония! Явно шиптърите са по грамотни от вас!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КРИВА ПАЛАНКА":

    Докато влезете, ние вече ще сме излезли, дебела македонска главо! Ако мислиш, че келепира е голям, много се лъжеш!

    Коментиран от #46

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Деница":

    Деница, от известните над 120 „тракийски” племена, НИТО ЕДНО ИЛИ ГРУПА ОТ ТЯХ, не се е самоназовавало Тракийци. Траки не е етноним. Траки е прякор, по всяка вероятност ругателно-обиден, съдейки по запазеният му смисъл в гръцкия език. За справка, вижте във великолепния тълковен речник-съкровище на големия гръцки езиковед Георгиос Бабиньотис. Дали някога и Българите ще имаме такъв световно известен учен – лингвист...
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Деница":

    Траки е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски.
    Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и г?урите, 15 века по-късно. “Прабългари” е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от българския «учен» Петър Мутафчиев през 1943 г. ...Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но проверете какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
  • 45 Име

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "Чоко":

    А ти видел ли си как се записани тези студенти на факултета? Там те записват като българин без да ти питат. Я някой да тера инат и да се казва македонец да виж какво ще го снайде.

    Коментиран от #51

  • 46 ГРАД КРИВА ПАЛАНКА

    15 4 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Няма да ти пишам нито плус нито минус! .. Штото сяка седмица, сам у Кюстедил и гледам како е... Но при нас се живе по спокоино, по добре, по евтино, по човешки, по топло... Вие от 35г се Объркахте!

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Па кажи кога идваш

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КРИВА ПАЛАНКА":

    Да те чакам да те почерпя!
  • 48 Българин

    15 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КРИВА ПАЛАНКА":

    По този начин ще живеете до като влезете в тоя съюз! Влезете ли вътре ще стане същото като при нас! Не питай старило, питай патило!
  • 49 Дилбер Танас

    7 0 Отговор
    Малко да четат. Разликата м/у Римската провинция Македония и древна Македония е съществена. Братята дали знаят, че Пловдив се е казвал Филипополис. Град на Филип таткото на Сашко Велики. Да идат у Пловдив на мач м/у Ботев и Локо и да им кажат, че са по Макета от тях.
  • 50 Също

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Е еее стига де":

    И на Кремъл!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Стоян

    5 0 Отговор
    Тази измислена държава много на сериозно се взе !!До преди 40г къде беше на картата??каква история има че претендира да се нарежда до велика БЪЛГОРИЯ И да краде историята ни!!Но такива като покойния Желев и подлогите му ни докарахадо това дередже!!
  • 55 М даааа

    2 0 Отговор
    Много жалко е, че ни управляват политически мекотели, за които не съществуват морал, национално самочувствие, дълг и патриотизъм! Тези "македонски" тикви никога не трябва да ги пуснем в ЕС, а не да позволим на един френски бабое.ец да ни изнуди по най-фасулския начин! Много, мноооого жалко за многовековна България и народа й.
Новини по държави: