Отидете към основна версия

2 290 14

Разкрития за ремонта на апартамента на Джонсън може да станат повод за нова полемика

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • партигейт-
  • брекзит-
  • консервативна партия

Фактурите показват, че за апартамента са били поръчани и два дивана за над 15 000 лири, трапезни столове на стойност 11 200 лири, количка за напитки на стойност 3675 лири

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Породилият полемика ремонт на жилището на британския премиер Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" 11, където е по принцип резиденцията на британските премиери, е струвал над 200 000 британски лири. Това става ясно от изтекли в британска медия копия на фактури за извършените освежителни дейности и за направени покупки за имота, предаде ДПА.

Интериорен дизайнер на жилището е била Лулу Литъл, която има собствена фирма за интериорен дизайн, наречена "Соун бритън". За ремонта на жилището Борис Джонсън и половинката му Кари поръчали на дизайнерката 10 ролки тапети, всяка една от които струвала 225 лири. Бил поръчан и килим за 7000 лири.

Фактурите показват, че за апартамента са били поръчани и два дивана за над 15 000 лири, трапезни столове на стойност 11 200 лири, количка за напитки на стойност 3675 лири. Може би най-евтиното поръчано нещо за обновеното жилище е покривката за кухненската маса, струвала само 500 лири.

Тези данни бяха изнесени от британския в. "Индипендънт". Информацията отново ще разпали полемиката относно скъпия ремонт на жилището. Ремонтът на апартамента и сумата, похарчена за него, бяха един от серията скандали около Джонсън, принудили го в крайна сметка да обяви, че се оттегля от премиерския пост.

През май 2021 г. Джонсън поиска от тогавашния съветник по въпросите за конфликт на интереси, свързани с министрите, Кристофър Гайд да разследва твърденията, че той тайно е поискал от донори на Консервативната партия да финансират сметката за освежаването на жилището му, която превишавала доста позволените на година 30 000 лири.

Тогава Гайд каза, че Джонсън не е нарушил поведенческия кодекс за министрите и добави, че когато Джонсън е научил, че сметката за ремонта е била платена от Консервативната партия, в това число и с помощта на дарение от донора на торите Дейвид Браунлоу, той веднага върнал парите от собствения си джоб.

Последва обаче ново разследване от страна на Избирателната комисия и в крайна сметка Консервативната партия бе глобена с 17 800 лири, че не е декларирала както трябва дарението от 67 000 лири, направено от фирма, контролирана от Браунлоу.

Разследването показа и, че Джонсън е разменял съобщения в "УотсАп" с Браунлоу относно ремонта на жилището още през ноември 2020 г. и после за тях не е било съобщено на Гайд. Това породи въпроса дали Джонсън е знаел какъв е източникът на даренията и дали Браунлоу не е получил достъп до министри в замяна на това, че е помогнал за финансирането на ремонта.

По онова време бе съобщено също, че Джонсън се оплакал, че цената на ремонта излязла извън контрол и че Кари Саймъндс, която тогава беше негова годеница и с която после той сключи брак, е купувала златни тапети.

Твърдеше се, че Саймъндс искала да обнови апартамента, в който живеел Джонсън, защото предишната му обитателка, премиерката Тереза Мей го била напълнила с кошмарно обзавеждане от веригата магазини "Джон Луис".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: