6 Юли, 2022 17:17 6 544 33

Вълна от напуснали! Още членове на британското правителство подават оставки в знак на протест срещу премиера Джонсън

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия-
  • джон глен-
  • риши сунак-
  • саджид джавид

Финансовият сектор на Великобритания, един от най-важните за приходите в хазната, беше до голяма степен откъснат от Европейския съюз след Брекзит

Вълна от напуснали! Още членове на британското правителство подават оставки в знак на протест срещу премиера Джонсън  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Секретарят по икономическите въпроси на британското финансово министерство Джон Глен подаде оставка в знак на протест срещу премиера Борис Джонсън, съобщи Ройтерс.

"Вече не мога да съвместявам ангажираността си към сектора на финансовите услуги с пълната липса на доверие във воденото от вас управление на страната", заяви "министърът на Ситито" Глен в писмо до премиера Джонсън.

Оставката му идва, след като британският финансов министър Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид снощи внезапно обявиха, че напускат кабинета.

Финансовият сектор на Великобритания, един от най-важните за приходите в хазната, беше до голяма степен откъснат от Европейския съюз след Брекзит, а банките и застрахователите сега упражняват натиск върху правителството да подкрепи световната конкурентоспособност на лондонското Сити.

Глен, който често се шегуваше, че е най-дълго служилият "министър на Ситито" в страната, беше назначен за първи път през януари 2018 г. Той предприе над 30 публични консултации и прегледи на финансовите реформи след Брекзит.

Финансовият сектор отдавна призовава правителството да ускори темпото на реформите, които сега са поставени под съмнение поради политическата несигурност в Лондон.

Очакваше се Сунак да изнесе реч по късно през месеца, за да представи нов закон за финансовите услуги, който да облекчи правилата за застрахователите, капиталовите пазари и да насърчи повече инвестиции на дребно, като използва "свободите" на Великобритания след Брекзит, за да създаде тя свои собствени регламенти.

Миналата седмица Глен каза, че планираният законопроект ще отбележи нова ера за финансовите услуги на страната.

Министерството на финансите засега не коментара дали плановете за изготвяне на нов законопроект за финансовите услуги все пак ще продължат и при новия финансов министър Надим Захауи.

Същевременно Джо Чърчил, младши министър в министерството на околната среда и прехраната, също обяви, че подава оставка в знак на протест срещу премиера Джонсън.

"Последните събития показаха, че почтеността, компетентността и правилната преценката са от съществено значение за ролята на премиера, написа Чърчил в Туитър.

Друг член на британското правителство - Стюарт Андрю, младши министър на жилищното строителство, също подаде оставка, за да покаже недоволството си от премиера Борис Джонсън.

"Лоялността и единството са черти, които винаги съм се стремял да осигуря за нашата страхотна партия. Страхувам се обаче, че напоследък им позволих да надделеят над личната ми преценката", написа той в Туитър, като добави, че "предвид последните събития нямам друг избор освен да подам оставка".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    83 1 Отговор
    Европа е пред катастрофа.А неолиберализма и евроатлантизма се лигавят.

    Коментиран от #19

  • 2 Петьо Петров

    56 1 Отговор
    Островът май ще стане архипелаг.

    Коментиран от #25

  • 3 уайтнойз

    27 1 Отговор
    маса пакита не признават правотата на левио такова на кралицата.... от кога па са решили, че шерифа го интересуват проблемите на местното туземно население?
    тва да не е да са проимали мозък кат бащите основатели? да ранат уелингтънските у европа вместо да се тепат с тех у хамериките :)
  • 4 уайтнойз

    46 2 Отговор
    шок! единствените желаещи да участват в тоя бардак са лена и киро... българия ги дава и прибира 10к лилави орки.... народа роптае малко и после решава, че сме на далавера :)
  • 5 Лондон оперира(ше) с руски и арабски

    50 1 Отговор
    капитали. Демек влиза ха в Лондон и оттам поемаха към цяла Европа.

    Руските капитали бяха значителни, както и много депутати са (били) подкрепяни от тях.. Сега, след като Лондон реши да ограничава и санкционира Русия, изведнъж започват да се отделят от правителството. Ей така, днес се събудил всички и решили да следват принципите си...

    Коментиран от #18

  • 6 Цитат

    29 0 Отговор
    Новата, брутално или перфидно натрапвана идеологическа мантра за правилния нов цивилизационен избор на бившите държави и общества от исторически саморазрушилия се социалистически лагер все повече се разобличава откъм своята зловредност, или пагубност. Въпреки това целево, а и инструментално конструираните отвън, или вътре в тези страни компрадорски елити не спират да раболепничат и сервилничат на явно сриващия се Запад, понеже не виждат друг спасителен изход да защитят конюнктурния си властови и др. статус
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ха ха

    41 0 Отговор
    Колко милиярда дадохте на Укрите а???
    Сега пак ще садите картофи по стадиони и паркове и ще се топлите гушнани с пакита и индуси

    Коментиран от #30

  • 10 Павел Пенев

    43 1 Отговор
    Да обаче рошавия малоумник като нашия Кирчо простото не си отива.
  • 11 Макробиолог

    11 0 Отговор
    Путин?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 некой си

    31 0 Отговор
    Борка Борка,в теб виждам един Горбачов и това което бе той за СССР. Таз която идва след теб пък без да е пила надминава пияницата Елцин. Карма кво да се прави с вашите камъни по вашата глава, и Боре ти не си никакъв реинкарнирал се Чърчил за където се пъчиш,най си началото на края на тая англо саксонска шайка като недоразумение. Сега да ги видим и онея други масонски недоразумения отвъд океана, и да знаете че онея всичките зидаро мазачи ви чакат остатък че да ви играят една тухла по кухата ви камбана.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 случаен

    18 0 Отговор
    тамън са писа мачо и го наскачаха
  • 16 Сатана Z

    25 0 Отговор
    След Киро Простия е ред на Борис Пияницата да го последва.И двамата са женкари,спор няма.
  • 17 008

    24 0 Отговор
    Този вреден гамен му беше крайно време да си ходи и клоунските му номера са към края. А, дано и да си провлачи налъмите за да го последват полу умрелият, заедно с нашите/ негови топковци, цялото ръководство на ЕС и разбира се лудият, дребен войнар. Лош момент е светът да има толкова слаби и вредни лидери.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Европа

    3 23 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Е По Силна от всякога!!!!!!!!!!!!! Само гледай

    Коментиран от #27

  • 20 Бако борисчо не

    22 0 Отговор
    Му пука че те подават оставки. Защото е постоянно напушен или на градус 😄😃😂😁😀😊☺😅😆
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 карамфила

    12 0 Отговор
    Този перхидролен индивид, Борис Джонсън роден на 19 юни 1964 г., е британски политик и журналист и по бащина линия е правнук на турския журналист и министър от началото на XX век Али Кемал бей.В прав текст е проводник на турските интереси и лоби в Англия,кръвта вода не става.
  • 24 Винкело

    18 0 Отговор
    Министрите Саджид Джавид, Риши Сунак... Да не сте объркали държавата?
  • 25 Даже и това

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    не е сигурно, по скоро едно руско цунами ще постави острова на мястото, където трябва да бъде, под водата
  • 26 Гого

    6 4 Отговор
    Да гонят руските дипломати ! Те са шпиони и прсвят подривна дейност ! Дългата ръка на Путин ! Сега там ще дойдат Възраждане ! :) ;):):):)
  • 27 Хе хе хе

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Европа":

    Франция отчете като грешка приема на Украйна в ЕС като кандидат, Лондон и Берлин изживяват кризи, които ги връщат 50 години назад, беднотия до шия, Германия предлага режим на топла вода 3 пъти на ден за по 3 часа,значи аз съм на воден режим заради един наркоман, военнолюбците НАТО и неадекватната Урсула, това се коментира в момента в Берлин, напрежението расте, колко време ще издържи Шолц?? Мислиш, че ЕС е единна?? Никога ЕС не са били силни и няма да бъдат, единствено омразата и страха към Русия ги обединява, на принципа : "враговете на моя враг са мои приятели", само че и това е до време, даже и в Америка има политици, които осъзнават грешката си по отношение на Русия, в ЮТ има материали на темата.

    Коментиран от #29, #32

  • 28 Гошо

    1 5 Отговор
    А бе тия не виждат ли че Борис Джонсън се захванал в люта битка демокрацията и евроатлантическите ценности да спасява от ордите на Путин , а вътре в страната му пълно с рубладжии
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Слипи Джо

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха":

    Ми то тва им е мечтата на инглишите, голям и черен.
  • 31 Сталин

    2 0 Отговор
    Мръсен психар,дългата ръка на Путин!
  • 32 Бай

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хе хе хе":

    Зимата иде..!Ще стане интересно в почти цяла Европа... и не само в Европа!
  • 33 Вътю Т.Панчев

    2 0 Отговор
    Я , ДЖОН ГЛЕН ....КАКВА ИЗНЕНАДА ..
Новини по държави: