Last news in Fakti

9 Юли, 2022 19:33 2 286 14

Разкрития за ремонта на апартамента на Джонсън може да станат повод за нова полемика

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • партигейт-
  • брекзит-
  • консервативна партия

Фактурите показват, че за апартамента са били поръчани и два дивана за над 15 000 лири, трапезни столове на стойност 11 200 лири, количка за напитки на стойност 3675 лири

Разкрития за ремонта на апартамента на Джонсън може да станат повод за нова полемика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Породилият полемика ремонт на жилището на британския премиер Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" 11, където е по принцип резиденцията на британските премиери, е струвал над 200 000 британски лири. Това става ясно от изтекли в британска медия копия на фактури за извършените освежителни дейности и за направени покупки за имота, предаде ДПА.

Интериорен дизайнер на жилището е била Лулу Литъл, която има собствена фирма за интериорен дизайн, наречена "Соун бритън". За ремонта на жилището Борис Джонсън и половинката му Кари поръчали на дизайнерката 10 ролки тапети, всяка една от които струвала 225 лири. Бил поръчан и килим за 7000 лири.

Фактурите показват, че за апартамента са били поръчани и два дивана за над 15 000 лири, трапезни столове на стойност 11 200 лири, количка за напитки на стойност 3675 лири. Може би най-евтиното поръчано нещо за обновеното жилище е покривката за кухненската маса, струвала само 500 лири.

Тези данни бяха изнесени от британския в. "Индипендънт". Информацията отново ще разпали полемиката относно скъпия ремонт на жилището. Ремонтът на апартамента и сумата, похарчена за него, бяха един от серията скандали около Джонсън, принудили го в крайна сметка да обяви, че се оттегля от премиерския пост.

През май 2021 г. Джонсън поиска от тогавашния съветник по въпросите за конфликт на интереси, свързани с министрите, Кристофър Гайд да разследва твърденията, че той тайно е поискал от донори на Консервативната партия да финансират сметката за освежаването на жилището му, която превишавала доста позволените на година 30 000 лири.

Тогава Гайд каза, че Джонсън не е нарушил поведенческия кодекс за министрите и добави, че когато Джонсън е научил, че сметката за ремонта е била платена от Консервативната партия, в това число и с помощта на дарение от донора на торите Дейвид Браунлоу, той веднага върнал парите от собствения си джоб.

Последва обаче ново разследване от страна на Избирателната комисия и в крайна сметка Консервативната партия бе глобена с 17 800 лири, че не е декларирала както трябва дарението от 67 000 лири, направено от фирма, контролирана от Браунлоу.

Разследването показа и, че Джонсън е разменял съобщения в "УотсАп" с Браунлоу относно ремонта на жилището още през ноември 2020 г. и после за тях не е било съобщено на Гайд. Това породи въпроса дали Джонсън е знаел какъв е източникът на даренията и дали Браунлоу не е получил достъп до министри в замяна на това, че е помогнал за финансирането на ремонта.

По онова време бе съобщено също, че Джонсън се оплакал, че цената на ремонта излязла извън контрол и че Кари Саймъндс, която тогава беше негова годеница и с която после той сключи брак, е купувала златни тапети.

Твърдеше се, че Саймъндс искала да обнови апартамента, в който живеел Джонсън, защото предишната му обитателка, премиерката Тереза Мей го била напълнила с кошмарно обзавеждане от веригата магазини "Джон Луис".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    13 4 Отговор
    Английският Копейкин със субсидията
  • 2 Буци

    24 1 Отговор
    Аматьор, хората вилаети в Испания правят. Тоя за петдесет хилки стана за резил
  • 3 Фъфльо Дилов

    18 0 Отговор
    Много прилича на нещо познато.....

    Коментиран от #5

  • 4 Последниа Софианец

    9 2 Отговор
    И на един генерал войници му ремонтираха апартамента пък нищо
  • 5 каскета съм

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Фъфльо Дилов":

    Шшш, няма да припомяш на хората за моя ремонт в Бояна, че ще гони прокуратурата!
  • 6 3.14К

    9 1 Отговор
    По същия начин беше ремонтирана и обзаведена вилата в Бояна, където живееше каскета. В Естония, Великобритания и България, идиотите които ги управляваха, вече не са на власт. Тук визирам и толупа. Наред са следващите. Междувременно Путин спечели Уимбълдън, след като данъците от наградния фонд ще се плащат в Русия.
  • 7 Гаглей

    5 0 Отговор
    А микровълновата му е с опция грил!!
  • 8 М... да щеше да е смешно

    8 1 Отговор
    ако не беше трагично. С парите на данъкоплатците Джонсън си създава уют, не би било проблем ако е било обсъдено в парламента. Сега разбира се търси под ноктите кал, а който търси, намира. Ако това беше единственият му проблем, можеше и да му се размине, но понеже му се натрупват проблемите, мисля че е въпрос на дни да го изритат, заслужено 🤷‍♂️
  • 9 как да повярваш

    8 1 Отговор
    Не е за вярване , такава държава на върха си може да има кокошкар!!

    Коментиран от #13

  • 10 Милен

    9 2 Отговор
    Ами угажда си чиляка, скъпи ремонти, партита какво да прави сега му се е паднало, все пак не всеки ден си министър председател:)))))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХА ХА ХА

    6 1 Отговор
    А НАШ КИРЧО НА КОЙ ДА ПРИЛИЧА , КРАДЕ КАТО НЕГО , ЛЪЖЕ КАТО НЕГО ???
    ИМА СИ ЛЕНА И ПАРАПЕТНА ЛЮБОВ - ДЖОН --СЪН Я НЯМА !!!!! ХА. ХА. ХА ! ВОДИ СЪС 2 НА 1 ....ДЖОНА Е АУТ !!!!
  • 13 нали го виждам

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "как да повярваш":

    Жив клоун е за Цирка ...С тази рошава сламено руса коса ,само един картонен конус да си върже отгоре и един камбест червен нос на ластик и да излиза пред децата да ги разсмива ...А за цените да не говорим ...Помня на времето , какво бе ЕДНА ЛИРА ... Днес най-евтината покривка за маса е ...500 такива ...Егати ...Ето от къде напира инфлацията ...Печатат книжки , а не им се работи ,че и колонии не останаха за грабене .Много станаха колонизаторите .
  • 14 Бегай !

    2 0 Отговор
    Пияница !
Новини по държави: