Отидете към основна версия

8 814 62

Леонид Невзлин: Ако Путин загуби войната, народът ще го измете

  • владимир путин-
  • путин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • леонид невзлин

Бизнесменът говори пред ДВ за вероятността Путин да натисне ядреното копче и какво трябва да направи Западът, за да го спре

Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Пишете, че руското общество просто не иска да знае какво се случва. Но какво Ви дава основание да мислите така, след вече от 20 години не живеете в Русия?

Л. Невзлин: Тук (в Израел - б.ред.) пристигат много хора от Русия, с които разговарям. Някои от тях наричат войната война, Путин - военнопрестъпник, а Украйна - жертва на агресия. На тях вече им е трудно да живеят в Русия, понеже са заобиколени от хора, повечето от които просто не искат да знаят какво става. И когато започнеш да им разказваш, че има Буча и Ирпен, че там избиват хора, те отговарят "Нещата не са ясни, не ни засягат пряко, на нас ни е добре в нашата зона на комфорт".

ДВ: А нима очаквате те да зарежат децата и кариерите си и да излязат на улицата с лозунги "Долу Путин"?

Л. Невзлин: Не очаквам от тях нищо. Тези, които искаха да напуснат, напуснаха веднага. А другите, които са останали в консервирано състояние, ще продължат да живеят както досега - докато стане както по времето на Брежнев в Съветския съюз, когато хората идваха в Москва, за да си купят нещо, защото иначе нямаше откъде.

По-нататъшният им живот ще бъде скучен и нещастен, без каквато и да било перспектива за тях и за децата им: без връзки със Запада, с постепенно технологическо изоставане, а накрая и с ограничаване на възможността да се пътува. Заради своята политическа инертност тези хора ще останат да живеят в Съветския съюз. Политическата инертност е най-голямото достижение на режима на Путин - тя е продължение на идеологията на съветския режим.

ДВ: Мнозина смятат, че Путин е заложил бомба пред бъдещето на страната. Може ли Русия да се разпадне?

Л. Невзлин: Аз съм убеден противник на империите и смятам, че за да бъде щастлива и пълноценна страна,Русия е длъжна първо да се разпадне, за да се събере после отново. Да се събере по един или друг начин, в едни или други части, в които на хората ще им бъде комфортно да живеят. Защото страната е за хората, а не обратното. Единственият начин да се подобри качеството на живот в Русия е тя да се превърне в нормална демократична държава - това е така нареченият разпад. Всичко казано, че разпадът на Съветския съюз е бил безкръвен, се оказа празни приказки - тогава кръвта просто беше отложена. И сега ще видим продължението на онзи разпад.

ДВ: Какво може да стори днес антипутиновата опозиция?

Л. Невзлин: Има радикални субекти - екипът на Навални и "Форумът свободна Русия" на Каспаров. Те искат да бъде ликвидиран режимът на Путин и в Русия да бъде установен режим на нормалните хора. Постепенно ще възникнат елементи на нелегално и партизанско движение. Вътрешният протест е колосален.

ДВ: Протестират единици, а милиони гледат пропагандните предавания на Соловьов по телевизията…

Л. Невзлин: Ако тези милиони знаеха, че утре няма да ги вкарат в затвора и да ги обесят, биха излезли на протест и биха писали по стените "Не на войната!" (…) През 1990-те години, а и след 2000-та година много руснаци свикнаха да живеят добре, както в Европа: в Москва, в Санкт Петербург, отчасти в Екатеринбург. Но те не повлияха особено на цяла Русия. Путин има огромна електорална подкрепа от хората, които са свикнали да живеят зле и дори могат да живеят още по-зле. Тях ги обединява някаква уж прекрасна идея, че руският народ е специален, че е най-силният, най-прекрасният, че е богоносец и путиноносец - вече не знам как се нарича всичко това. Но това няма да продължава дълго.

ДВ: Все пак какво значи дълго?

Л. Невзлин: Зависи от войната. Ако Путин продължи да се държи и да побеждава на разни места и по разни направления, ако продължи да засипва с ракети мирното население на Украйна и да предизвиква ужас у нормалните хора, това ще се отрази и на самата Русия и тя ще живее в този потиснически режим. Той ще разруши образованието и здравеопазването, масово ще бъдат затворени заводи поради липсата на вносни резервни части, няма да има заплати, ще настъпи огромна безработица. Но ако войната завърши бързо и - не дай боже - с победа за Путин, тогава той ще се закрепи, и то задълго.

ДВ: А каква е ролята на Запада спрямо продължителността на войната? Проведе се среща на Г-7 - разшириха санкциите, проведе се среща на НАТО - укрепиха източния фланг и т.н. Какво още може да направи Западът?

Л. Невзлин: Въпросът е доколко Западът и НАТО, ЕС и САЩ наистина ще помагат на Украйна във войната. Вече съм го казвал и пак ще го повторя: трябваше да се затвори въздушното пространство над Украйна.

ДВ: Ще Ви кажат обаче, че това е световна война с Русия.

Л. Невзлин: То и сега вече са прекрачени определени червени линии, а световна война няма. НАТО дойде в Швеция и Финландия, а война няма. Следващата червена линия ще бъде, ако там разположат ядрено оръжие.

ДВ: Т.е. Путин е слаб, така ли?

Л. Невзлин: Той шантажира. Слаб е, защото в тестето му има много малко карти - той няма друго, освен ядреното копче. (…) На Украйна трябва да ѝ се помогне истински: да се затвори въздушното пространство и да ѝ се предостави такова оръжие, с което може да се защитава, а и да стига до руска територия. Ако за Путин това не е достатъчно, НАТО трябва да започне военни действия срещу Русия и да ѝ обяви война. Накрая той ще си седне на задника и ще моли за мир.

ДВ: Но който вземе такова решение, трябва да е наясно, че ако Путин не се предаде, ще избухне трета световна война. А ако пък падне в резултат от натиска, в Русия ще настъпи хаос. И мнозина се боят от това. Вие защото мислите, че няма да се стигне дотам?

Л. Невзлин: Ако навремето Чърчил, Сталин, Айзенхауер, а после и Труман разсъждаваха по този начин, Хитлер отдавна да бе завладял света. Не бива да се вярва на заплахите му. А той няма друго, освен заплахи. И няма да натисне ядреното копче. Или ще го натисне втори, а тогава вече ще бъде късно.

ДВ: А какво трябва да иска Украйна? Победа с връщането на Крим?

Л. Невзлин: В днешната ситуация те трябва да стигнат до победа и да се върнат в границите си преди 2014-а година. Тогава това ще е победа за Украйна.

ДВ: Реалистично ли е това?

Л. Невзлин: През тази година дасега не. А за догодина е напълно реалистично. Всичко пак зависи от това как ще се държи Западът. Ако Путин не спечели, това ще означава за него поражение завинаги. Ако изгуби тази война (надявам се, че ще я изгуби), населението ще го помете и никой няма да може да му помогне.

(Със съкращения)

Леонид Невзлин е един от някогашните ръководители на концерна "Юкос". В Русия той бе осъден задочно на доживотен затвор заради поръчкови убийства. От 2003-а година милиардерът живее в Израел и подпомага руската опозиция.

Автор: Константин Егерт

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 63 гласа.

Свързани новини

  • Руската цензура в действие

    Властите в Москва започнаха да блокират уебсайта на големия германски всекидневник „Велт“, който публикува новини за войната в Украйна на ...
    11.07.2022
    3 099
    74
  • Путин води тайни преговори със САЩ

    В петия месец на пълномащабната военна инвазия в Украйна руският президент Владимир Путин търси преговори и събеседници на запад. Това заяви в ефира н ...
    11.07.2022
    64 494
    170
  • Ето какво иска Путин в Украйна

    Целта на руската война срещу Украйна е унищожаване на нейния суверенитет и смяна на политическата власт. Това мнение изразиха анализатори от Института ...
    06.07.2022
    78 317
    200
  • Ще поеме ли руската армия този риск?

    Думите на Владимир Путин, че руските войски в Луганска област трябва да "почиват и да повишават бойните си способности", може да означават з ...
    05.07.2022
    37 408
    56
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания