Тема: Украйна

11 Юли, 2022 12:41 8 800 62

Леонид Невзлин: Ако Путин загуби войната, народът ще го измете

  • владимир путин-
  • путин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • леонид невзлин

Бизнесменът говори пред ДВ за вероятността Путин да натисне ядреното копче и какво трябва да направи Западът, за да го спре

Леонид Невзлин: Ако Путин загуби войната, народът ще го измете - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Пишете, че руското общество просто не иска да знае какво се случва. Но какво Ви дава основание да мислите така, след вече от 20 години не живеете в Русия?

Л. Невзлин: Тук (в Израел - б.ред.) пристигат много хора от Русия, с които разговарям. Някои от тях наричат войната война, Путин - военнопрестъпник, а Украйна - жертва на агресия. На тях вече им е трудно да живеят в Русия, понеже са заобиколени от хора, повечето от които просто не искат да знаят какво става. И когато започнеш да им разказваш, че има Буча и Ирпен, че там избиват хора, те отговарят "Нещата не са ясни, не ни засягат пряко, на нас ни е добре в нашата зона на комфорт".

Още новини от Украйна

ДВ: А нима очаквате те да зарежат децата и кариерите си и да излязат на улицата с лозунги "Долу Путин"?

Л. Невзлин: Не очаквам от тях нищо. Тези, които искаха да напуснат, напуснаха веднага. А другите, които са останали в консервирано състояние, ще продължат да живеят както досега - докато стане както по времето на Брежнев в Съветския съюз, когато хората идваха в Москва, за да си купят нещо, защото иначе нямаше откъде.

По-нататъшният им живот ще бъде скучен и нещастен, без каквато и да било перспектива за тях и за децата им: без връзки със Запада, с постепенно технологическо изоставане, а накрая и с ограничаване на възможността да се пътува. Заради своята политическа инертност тези хора ще останат да живеят в Съветския съюз. Политическата инертност е най-голямото достижение на режима на Путин - тя е продължение на идеологията на съветския режим.

ДВ: Мнозина смятат, че Путин е заложил бомба пред бъдещето на страната. Може ли Русия да се разпадне?

Л. Невзлин: Аз съм убеден противник на империите и смятам, че за да бъде щастлива и пълноценна страна,Русия е длъжна първо да се разпадне, за да се събере после отново. Да се събере по един или друг начин, в едни или други части, в които на хората ще им бъде комфортно да живеят. Защото страната е за хората, а не обратното. Единственият начин да се подобри качеството на живот в Русия е тя да се превърне в нормална демократична държава - това е така нареченият разпад. Всичко казано, че разпадът на Съветския съюз е бил безкръвен, се оказа празни приказки - тогава кръвта просто беше отложена. И сега ще видим продължението на онзи разпад.

ДВ: Какво може да стори днес антипутиновата опозиция?

Л. Невзлин: Има радикални субекти - екипът на Навални и "Форумът свободна Русия" на Каспаров. Те искат да бъде ликвидиран режимът на Путин и в Русия да бъде установен режим на нормалните хора. Постепенно ще възникнат елементи на нелегално и партизанско движение. Вътрешният протест е колосален.

ДВ: Протестират единици, а милиони гледат пропагандните предавания на Соловьов по телевизията…

Л. Невзлин: Ако тези милиони знаеха, че утре няма да ги вкарат в затвора и да ги обесят, биха излезли на протест и биха писали по стените "Не на войната!" (…) През 1990-те години, а и след 2000-та година много руснаци свикнаха да живеят добре, както в Европа: в Москва, в Санкт Петербург, отчасти в Екатеринбург. Но те не повлияха особено на цяла Русия. Путин има огромна електорална подкрепа от хората, които са свикнали да живеят зле и дори могат да живеят още по-зле. Тях ги обединява някаква уж прекрасна идея, че руският народ е специален, че е най-силният, най-прекрасният, че е богоносец и путиноносец - вече не знам как се нарича всичко това. Но това няма да продължава дълго.

ДВ: Все пак какво значи дълго?

Л. Невзлин: Зависи от войната. Ако Путин продължи да се държи и да побеждава на разни места и по разни направления, ако продължи да засипва с ракети мирното население на Украйна и да предизвиква ужас у нормалните хора, това ще се отрази и на самата Русия и тя ще живее в този потиснически режим. Той ще разруши образованието и здравеопазването, масово ще бъдат затворени заводи поради липсата на вносни резервни части, няма да има заплати, ще настъпи огромна безработица. Но ако войната завърши бързо и - не дай боже - с победа за Путин, тогава той ще се закрепи, и то задълго.

ДВ: А каква е ролята на Запада спрямо продължителността на войната? Проведе се среща на Г-7 - разшириха санкциите, проведе се среща на НАТО - укрепиха източния фланг и т.н. Какво още може да направи Западът?

Л. Невзлин: Въпросът е доколко Западът и НАТО, ЕС и САЩ наистина ще помагат на Украйна във войната. Вече съм го казвал и пак ще го повторя: трябваше да се затвори въздушното пространство над Украйна.

ДВ: Ще Ви кажат обаче, че това е световна война с Русия.

Л. Невзлин: То и сега вече са прекрачени определени червени линии, а световна война няма. НАТО дойде в Швеция и Финландия, а война няма. Следващата червена линия ще бъде, ако там разположат ядрено оръжие.

ДВ: Т.е. Путин е слаб, така ли?

Л. Невзлин: Той шантажира. Слаб е, защото в тестето му има много малко карти - той няма друго, освен ядреното копче. (…) На Украйна трябва да ѝ се помогне истински: да се затвори въздушното пространство и да ѝ се предостави такова оръжие, с което може да се защитава, а и да стига до руска територия. Ако за Путин това не е достатъчно, НАТО трябва да започне военни действия срещу Русия и да ѝ обяви война. Накрая той ще си седне на задника и ще моли за мир.

ДВ: Но който вземе такова решение, трябва да е наясно, че ако Путин не се предаде, ще избухне трета световна война. А ако пък падне в резултат от натиска, в Русия ще настъпи хаос. И мнозина се боят от това. Вие защото мислите, че няма да се стигне дотам?

Л. Невзлин: Ако навремето Чърчил, Сталин, Айзенхауер, а после и Труман разсъждаваха по този начин, Хитлер отдавна да бе завладял света. Не бива да се вярва на заплахите му. А той няма друго, освен заплахи. И няма да натисне ядреното копче. Или ще го натисне втори, а тогава вече ще бъде късно.

ДВ: А какво трябва да иска Украйна? Победа с връщането на Крим?

Л. Невзлин: В днешната ситуация те трябва да стигнат до победа и да се върнат в границите си преди 2014-а година. Тогава това ще е победа за Украйна.

ДВ: Реалистично ли е това?

Л. Невзлин: През тази година дасега не. А за догодина е напълно реалистично. Всичко пак зависи от това как ще се държи Западът. Ако Путин не спечели, това ще означава за него поражение завинаги. Ако изгуби тази война (надявам се, че ще я изгуби), населението ще го помете и никой няма да може да му помогне.

(Със съкращения)

Леонид Невзлин е един от някогашните ръководители на концерна "Юкос". В Русия той бе осъден задочно на доживотен затвор заради поръчкови убийства. От 2003-а година милиардерът живее в Израел и подпомага руската опозиция.

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ве

    69 31 Отговор
    Джендар веле мечтите са безплатни
  • 2 Да ама

    62 32 Отговор
    не губи, а ден след ден печели, град след град, село след село,
    е да губи Европа, но сега е само началото на загубата
  • 3 Крим предрече

    66 35 Отговор
    Обединението на южна Украйна с Русия е предрешено. Армията на Русия ще спре украинския терор на САЩ
  • 4 Софиянец

    64 29 Отговор
    Верче наистина прекалявате и ставате банални с глупостите на Дойче Веле.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дойче зеле

    45 18 Отговор
    пак цитира брътвежа на един предател
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    27 12 Отговор
    И защо си позволява да коментира? Руснак ли е?

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Коко

    47 18 Отговор
    Има ли още наивници, които си мислят, че Русия няма да спечели?!
  • 13 ПОРЕДЕН ПЪТ

    43 16 Отговор
    ПУТИН ДО КРАЯ НА ЛЯТОТО ЩЕ СТИГНЕ ПОЛСКАТА ГРАНИЦА , АМА НЯКОЙ СИ .....НАВАЗЕЛИН СЪЧИНЯВА ФАНТАСМАГОРИИ ЗА КОЕТО СИ И ПОЛУЧАВА ЦЕНТОВЕТЕ , А вие ОТ БЕЗФАКТИ ,ЩОМ ПРЕПИСВАТЕ НА АНГРО ЗНАЧИ И ЗА вас ИМА НЕКОЙ ШЕ КЕЛ !!!
  • 14 Зелеее

    27 9 Отговор
    зелеее, зелеее, зелеее, ...
  • 15 6976

    41 17 Отговор
    Путин не го мислете. Дотук бяха изметени Джонсън, Калъс, Петков (тоя последния е незначителен, но нейсе), следва (и то в този ред) Шолц, Рама, Макрон. Ако войната продължи ще има и още. И междувпрочем, Путин е президент, който се срещна с 7 (СЕДЕМ) американски президента. И още си е там. А тях ги няма...

    Коментиран от #58

  • 16 Фалконети

    40 17 Отговор
    Яков Кедми също живее в Израел но друго казва !
    Яĸoв Keдми e ĸaтeгopичeн, чe зa няĸoлĸo caмo злoти, Boлoдимиp Зeлeнcĸи пoгyби poдинaтa cи!

    Boлoдимиp Зeлeнcĸи пpeвъpнa coбcтвeнaтa cи cтpaнa в чyдoвищe, a ceгa я пpoдaдe зa шeпa злoти. Toвa зaяви Яĸoв Keдми, ĸoйтo e eдин oт нaй-yвaжaвaнитe и пoчyти мeждyнapoдни aнaлизaтoли в пoлитиĸaтa. Toй e ĸaтeгopичeн, чe yĸpaинcĸият лидep тpябвa дa бъдe cпpян, пpeди дa пoгyби нe caмo дъpжaвaтa cи, нo и дa нaнece нeпoпpaвими щeти нa пoлoвинaтa cвят.
  • 17 Dеutsсhе W-С

    25 13 Отговор
    Пак намерили кой да цитират в болните си мечти - един бивш олигарх от Юкос, те са светата вода бившите олигарси.
  • 18 123

    33 14 Отговор
    Путин няма да загуби войната, защото ако се види, че започва да я губи ще го сменят с крайни военнолюбци, които искат световна война и първо мечтаят да опукат едни сладури в една бяла къщичка. За това се молете Путин да реши, че му стига това дето е завзел и Зеленски да се кротне, че да има мир. Иначе идва един луд, който ще ви накара да виждате Путин като ангелче.
  • 19 БксраглЕм

    34 19 Отговор
    Не се притеснявайте, няма да загуби войната. Тя тая война в Украйна е вече спечелена. Сега наред са трите прибалтийски и съединяването им с Русия и Калининград. Но това ще бъде след една много тежка и изтощителна зима за Европа. Тогава ще прецени. Сега Киргизстан, Узбекистан, Казахстан. Никога не съм обичал диктаторите, но никога вече няма да се хвана на пиниза, че има демократични общества и демокрация. Няма! И там диктатурата е прикрита под мантата на демокрацията и партийните интереси. Една Турция с уж управляващ диктатор, живее по добре от съседните на нея псевдодемокрация.

    Коментиран от #27, #45, #46

  • 20 Русский 🇷🇺 Z

    9 24 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Българите не са народ, а продажни кoпелeта. Не трябваше да воюваме за българите.

    Z

    Коментиран от #23, #24, #62

  • 21 Аватар

    12 3 Отговор
    А какви са прогнозите на Игор Коломойски и защо досега няма публикувани интервю с него по темата?
  • 22 Пълна

    14 10 Отговор
    Простотия DW слаб2
  • 23 Зевзека

    19 5 Отговор

    До коментар #20 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Добре американче. Но си доста обратното на остър, като си мислиш, че ще ти се вържем на провокациите. Давай, още давай, познаваме ви по писането точно какви сте и за това ви мразим безплатно.
  • 24 Дааа

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Може ли да се уточниш, че не разбирам?
  • 25 Е, тоа па

    8 3 Отговор
    Много умна приказка е написал. Ми то, и прасето, като го заколят, няма и да го хранят. Обаче ... "ако"? Или "ако не". Що не напише нещо без "ако"? Голям ясновидец -няма що. Обаче и статии пише и коментари получава и всичко си му е наред. Евалла, машалла, браво!
  • 26 Тотото

    18 14 Отговор
    Победата е безусловна, не се заблуждавайте, няма друг вариант, изходът е един, победата е за Русия
  • 27 Браво

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "БксраглЕм":

    Разумните хора се множат. Това ме радва. Дано да си млад. Разумът е първата стъпка към свободата. Другото си идва с него.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БСП за България и Радев

    15 13 Отговор
    Другарят Путин да загуби войната срещу тия от Украйна? Тоя не си е пил хапчетата. Безаналоговата червена армия денацифицира село след село
  • 30 Осъден заради поръчкови убийства

    13 8 Отговор
    Как го намерихте тоя разбирач... Какво искате да каже човек осъден от руската действаща власт... Намирате "точните" хора
  • 31 📌🇧🇬

    11 12 Отговор
    Истината е че до 1999 г. Русия беше на пред разпад тотален и необратим.
    След 1999 “демократатът” в кавички Путлер успя да стабилизира рассия и да предотврати неминуемият Руски разпад, високите цени на Петролът и Природният Газ помогнаха на КГБ (според Крючков, един от последните шефове на КаГеБе, “Рассия упала на крючка КГБ и застряла там”) Според Путлер на Руснака не му е интересна Демокрацията а му трябва
    Цар/Батюшка! Рассия ще бъде суровинен придатък на Китайската Поднебесна Фашистка Империя за ноо десетки години докато Китай не си вземе това което е принадлежало на Китайската Империя преди Руските Царе да отнемат териториите за Руската Империя през 18сти и 19сти Век.
  • 32 Смешници

    20 8 Отговор
    Правете си сметката сами,ще ви дам само един пример:Извън Русия живеят повече от 10 милиона руснаци и намериха само 3 досега от началото на войната които плюят Русия .Аз живея в Русия,Франция и Испания и все още успявам без проблеми да пътувам и мога да ви кажа че преди седмица на кафе с една моя позната ,приятеля и е полицай когото виждах за първи път говореше против пагубната политика на запада ,учудих се че доста хора бяха против собствените си политици ,но давам пример с полицая защото все пак е лице на власта в дадената държава при това офицер.Та Дойче веле ,поразкарайте се из Франция и Испания и вижте за какво ви говоря.Сегс ще ме изтриете защото оборвам пропагандата ви и не търпите истината,а който не търпи истината означава че няма нищо общо с демокрацията,нали ?

    Коментиран от #44, #59

  • 33 КОНТРАТА

    14 9 Отговор
    Русия никога нищо не губи. Соросите почнахха да падат, миналата седмица в Софи си тръгна един в Лондон един си търгна вчера, а днес един си търгъгва в Париж.

    Коментиран от #48

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Св.Петър

    12 8 Отговор
    В Исраел живеят евреи.А мечтата на американският им клон е Русия да се разпадне.Богатствата и да се усвоят,като бананите от банановите републики.Тази война се води точно затова.
  • 36 ха ха хааа

    14 13 Отговор
    Путята е пътник , без багаж ... 🙄

    Коментиран от #39

  • 37 Дано

    5 5 Отговор
    стане преди това. Колкото по рано, толкова по-добре.
  • 38 кюмюря от Дра гал евци

    7 11 Отговор
    "Единственият начин да се подобри качеството на живот в Русия е тя да се превърне в нормална демократична държава" И кое се подобри у нас например че и Русия трябва да се развива като капиталистическа страна . Не , господин ЖИД , има страни които им е противопоказно да се развиват като капиталистически защото обществото в тях не е готово . Такива страни са България , Украйна и Русия и за съжаление в тези страни хората са много алчни и корумпирани и затова вече 32 години нищо не се променя . Не са ни виновни нито историята нито географията а ГЕНА, крадливия ген.

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пацифист

    14 9 Отговор
    Русофилите се радват и ръкопляскат, че се превземат градове и села, и че умират невинни хора.
    Браво!

    Коментиран от #52

  • 41 Джоко

    11 7 Отговор
    Всички новини които идват и се и официалните от Украйна са чиста фактология,а тези от русия са чиста лъжа и пропаганда
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 По-полека

    6 5 Отговор

    До коментар #38 от "кюмюря от Дра гал евци":

    Не си българин, че да даваш оценка на какаво е готова или не България. Марш от тук!
  • 44 Могат

    9 5 Отговор

    До коментар #32 от "Смешници":

    На запад, а и в България нсеки може да говори против държавата си, ако му се иска, а в Русия за това убиват.
  • 45 Ми то

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "БксраглЕм":

    тва само Мутрофанова може да ти го е написала. Ти не мож го измисли.
  • 46 стоян

    8 12 Отговор

    До коментар #19 от "БксраглЕм":

    До 19 ком -другарю -да не пиеш хапчета за познаване -или просто си влюбен в путина и му имаш доверие

    Коментиран от #49

  • 47 :):):):):)

    11 8 Отговор
    Този Невзлин бил евреин.Някой ден ще си удря главата в стената като азовците върнат лагерите.
  • 48 Zтръгват си

    6 11 Отговор

    До коментар #33 от "КОНТРАТА":

    Те всички ще си тръгнат, като им извадят нелицеприятните тайни. Защото плюят много, но много отдавна са пробити демокраций и са на заплата от Кремъл. И така е от векове. Русия знае как да стимулира тия които и трябват. Американците преписаха тоя урок от тях. Още по времето на желязната завеса повече от половината западен елит е бил на руска хранилка. С комунистически пари се създаваха външно терговски дружества, управляваха се мастити западни бизнесмени, които бяха удавени и безследно изчезнали след края на противопоставянето. Един ще посоча само, Максуел! Другите със същата съдба може да ги намерите с търсачката. Отделно израелски премиери, германски канцлер и президент, австрийски, италиански бизнес империи, американски конгресмени. Семейство Байдън беше оставено безпрепятствено да граби богатствата на Украйна, под благосклонния поглед на Русия. Веднага щом се ситуира като президент, Байдън беше изритан и паричните му потоци секнаха. И нека никой не се заблуждава, че в Украйна не действа КГБ, както между впрочем е и у нас и във всички останали посткомунистически държави, съвместно с техните силови структури.

    Коментиран от #50

  • 49 Ха,ха,ха

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "стоян":

    Сложил си си и плюсче, за повече самочувствие.
  • 50 Векове?????

    12 10 Отговор

    До коментар #48 от "Zтръгват си":

    Айде посмали. Само русия се мисли за фактор в света и под.логите й. И преди век русия не е била никакъв фактор свете, преди два - хептен.

    Коментиран от #56

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да да да да

    9 11 Отговор

    До коментар #40 от "Пацифист":

    А русофобите си затварят очите вече 8 години за зверствата на обичните ви укри.
  • 53 Московски

    8 10 Отговор
    Това е истински руски човек. Иска свободна Русия. Не комунистическа. Не разбраха комунистите че са обречени както и да се приспособяват. Те са мъртъвци от момента в който прекрачиха границата на Украйна
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ич биля даже

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "Векове?????":

    ...не е била фактор преди два века...изобщо.
    Само дето си спомням, че в 1759г. , руската армия е била в Берлин, а в 1814г., в Париж ...ама това пък къв фактор да е , кво толкоз.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "6976":

    Само диктаторите има неограничен мандат. Всеки диктатор завършва трагично и на путлер няма да му се размине.
  • 59 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Смешници":

    Краставите магарета се надушват през 9 планини , че и твойта работа.
  • 60 Пламен

    0 0 Отговор
    Пълни глупости.. Чак е смешно..
  • 61 От свичко по много

    0 0 Отговор
    Едно бизнесменче-търговец говори за социология и геополитика, като не разбира и от двете. Това е смешно. Статия е боклук.
  • 62 От всичко по много

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Русский 🇷🇺 Z":

    Ей, я по-кротко! Прави разлика между управляващи и управлявани. Не разбра ли, че в управлението са крайни либерали срещу народ, който в подавляващото си мнозинство изповядваме традиционни ценности и страшно много уважаваме традиционна Русия, а не тази на Горбачов и Йелцин?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания