Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юли, 2022 10:20 37 406 56

Ще поеме ли руската армия този риск?

  • руска армия-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • войници-
  • риск

Тактическа победа за Русия, постигната на висока цена

Ще поеме ли руската армия този риск? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Думите на Владимир Путин, че руските войски в Луганска област трябва да "почиват и да повишават бойните си способности", може да означават заповед на руския президент тези части да направят оперативна пауза. Този акцент поставя в днешната си сводка Институтът за военни изследвания на САЩ (ISW) за ситуацията на фронта, предаде News.bg.

Според експертите на ISW "публичните изявления на Путин вероятно говорят за неговата загриженост за състоянието на войските на фона на периодичните оплаквания в Русия от начина, по който се отнасят с тях".

Институтът за изследване на войната подчертава, че войските, които са се сражавали в Северодонецк и Лисичанск, вероятно наистина се нуждаят от значителен период на почивка и превъоръжаване, преди да могат да подновят настъпателни операции. "Не е ясно обаче дали руската армия ще се съгласи да поеме риска да даде на вероятно изтощените си войски такава оперативна пауза, каквато би била достатъчна за възстановяване", отбелязват експертите на ISW. Институтът за изследване на войната цитира изявленията на бившия руски военачалник Игор Гиркин (Стрелков), активен участник в боевете в Донбас през 2014 г. и "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република, като пример за критиките, които се чуват в Русия.

В доклад на ISW се казва, че Гиркин отново се е нахвърлил върху руското военно ръководство, като е поставил под въпрос военното значение на превземането на Лисичанск и е заявил, че руската армия е платила твърде висока цена за града. Гиркин смята, че украинската отбранителна тактика е била насочена към нанасяне на максимални щети на руските войски, а Кремъл по същество е приел битката при условията на Киев.

"Забележително е, че мнението на Гиркин за военните грешки на руската армия съвпада с повечето от заключенията на ISW (и други западни агенции и експерти). Това навежда на мисълта, че той и някои други военни блогъри продължават да правят публични оценки на ситуацията и прогнози, независимо от линията на Кремъл", пише Институтът за изследване на войната в този случай.

Руската редакция на BBC събира цитати от военни експерти за превземането на Лисичанск. Според тях превземането на Лисичанск и Северодонецк е безспорен успех на руската армия, но той е постигнат с цената на много жертви и съвсем не гарантира победа на Кремъл във войната срещу Украйна.

Нийл Мелвин, Кралския институт за отбранителни изследвания (RUSI): "Това е тактическа победа за Русия, постигната на висока цена." "Отне им 60 дни, за да успеят - това е много бавно. Мисля, че руснаците ще обявят категорична победа, но основната битка тепърва предстои."

Бившият директор на RUSI Майкъл Кларк, заявява, че въпреки успехът на руската армия, тя е по-изтощена от украинската и е платила много висока цена за тази победа.

Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" посочва, че руснаците са принудени постоянно да преминават във фронтално настъпление заради украинските отбранителни действия с обучени и добре снабдени защитници. Точно от това се нуждаят украинците, за да намалят руските сили.

Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания в САЩ и бивш морски пехотинец, казва, че дори и Путин да представи това като успех, но от гледна точка на цялостната ситуация това не означава, че Украйна ще трябва да капитулира или да се подчини в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от друг ъгъл

    164 22 Отговор
    ISW-мозъчния тръст е като мозъка на тризначките, "дека са ми пръстените"!
  • 2 Муаха-ха-ха-ха...

    143 27 Отговор
    Ще ходят на почивка в Сапарева баня.Тия джендъри се счупиха от лъжливи "новини".
  • 3 хахахахах

    226 47 Отговор
    Много анализи много нещо, а истината е проста, Русия побеждава по всички направления и Запада не може да направи нищо по въпроса! Нека починат момчетата и попътен вятър нататък!

    Коментиран от #28

  • 4 да де

    149 21 Отговор
    Разните му анаЛизатори досега нищо не са познали.
  • 5 Пич

    163 26 Отговор
    Аха..... докато си почиват , ще завземат още няколко украински града , които ВСУ героично и централизирано ще отстъпят !!! Аха....
  • 6 Ахааа

    125 21 Отговор
    Нека аредят окраенците с още натовско оръжие, че не е интересно! Като започне Освобождаването на натовските държави да са им останали само лъкове и копия от музеите!

    Коментиран от #52

  • 7 Рошко

    118 15 Отговор
    О ора пак се притеснява за изтощените руски войски,англетата за украинската пшеница и слънчоглед, за петрола и газта човек да му се просълзвт очите от тяхното съчувствие, да се смее ли човек да плаче ли
  • 8 Клеветници

    155 19 Отговор
    Война с чужди войници лесно се води. Запада излъга украинския народ. Дай Боже по-скоро мир!
  • 9 Одеса Одеса

    123 20 Отговор
    Без Одеса, права линия от Киев до Одеса, операцията няма смисъл. Да не говорим, че на границата с Полша, в Западна Украйна, трябва да има руски военни бази, поне 2.
  • 10 Вън руските окупатори

    39 138 Отговор
    от свободна Украйна !
  • 11 стоян георгиев

    26 121 Отговор
    Да,сега дори путлер ме подкрепя.твърдениет ми че украинската тактика работи с цел руско изтощение си потвърждава от путлер.косвено той потвърждава и големите руски загуби.само не е ясно как ще си почине руската армия,кагато украинската не почива?8774

    Коментиран от #13, #14, #17, #43, #55, #56

  • 12 Любомир

    128 18 Отговор
    У.рите гордо и героично отстъпват с бягство ,а врагът подло ги преследва.
  • 13 Хахаха,

    59 7 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Нали знеш, че нищо не каза.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 az #Контрапропаганда

    110 15 Отговор
    За да не се чудят тия "специалисти" нека им обясня, че в Лисичанск не се би цялата руска армия, както се напъват да ни обясняват... 🤣.
    Просто на тези части, ангажирани в освобождението на Лисичанск ще им бъде дадена почивка, а ще бъдат сменени от други.
    Драмата на западните "специалисти" е фалшива! 🤣

    Коментиран от #39

  • 16 Полша

    106 20 Отговор
    Австрия и Унгария,Полша да си взимат подаръците, направени от Русия към о краина, на Запад от Киев. Полша да върне немските земи, подарени й от Русия. Жалко, че навремето Сталин не е взел Гърция, а Полша. Поляците ще посрещнат у краинците с "цветя и рози". Не разбраха, че без Русия са кръгла НУла. Англосаксите си постигнаха мечтата, руснаци да убиват руснаци, огромна човешка трагедия за О краина и Русия. Ако на о краинците им е останала капка здрав разум, да се обединяват с руснаците и да поДпукат западняците.

    Коментиран от #31

  • 17 Пишман

    42 7 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Анализатор си!
  • 18 Порно

    89 10 Отговор
    Много е просто , в настъпление частите понасят загуби, и трябва да бъдат заменени и върнати в тила за преформиране. Там приемат попълнения, смяна на въоръжение , ако се налага ,ново снаряжение. Да се изкъпят , да се наспят и нахранят. После няколко занятия , за да се координират с новия състав. След две седмици - обратно на фронта. Няма нищо необичайно.
  • 19 Карамфилчо

    96 14 Отговор
    И някой си е играл часове да превежда тази глупост. Лисичанск падна за 48 часа какви поражения по руската армия.
  • 20 Прав

    93 14 Отговор
    Неизбежното става и как загубите на руснаците са толкова големи. Но там продължават да воюват само професионални военни и то на ротационен принцип. Няма наборници, няма мобилизация? А в Украйна, която според тези "експерти, независими западни инструменти и.." са малки събира от гол и въже насила връчвайки призовки по улици, магазини и ..Бавно и полека до зимата Русия ще си вземе това което е решила. А зимата за Европа и особено опитните зайци на началниците като нас се очертава не страшна, а катастрофална.

    Коментиран от #53

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    11 71 Отговор
    Путиноида и македонеца са едно към едно.технитемождоре им казват че бялото е зелено и д.уго не им трябва,дори като понякога някои от вождовете признае че бялото е бяло.стрелков казва загубите ни при лисичанск не могат да се компенсират с превземането му.путин вика нека воиските си починат,но бгарския делфин е вече по- зарознат дори от тях.

    Коментиран от #25

  • 23 !!!?

    12 27 Отговор
    "Тактическа победа за Русия""""""" !!!?

  • 24 Давай давай сукаа

    24 68 Отговор
    И ква стана тя..ватираните не могат да воюват на повече от едно направление..авиацията им лети зад фронтовата линия..загубиха си флагмана не могат да правят десанти..не могат да форсират реки..танковете им са така проектирани че гърмят при всяко едно попадение..пълен срив

    Коментиран от #26

  • 25 Хахаха,

    42 5 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    ти ако имаше и 1% от интелигентността на делфина...
  • 26 Хахаха,

    68 10 Отговор

    До коментар #24 от "Давай давай сукаа":

    и след всичко казано от теб 1/3 от Украйна я няма. Е, как стават тези неща, бе?

    Коментиран от #27

  • 27 стоян георгиев

    21 58 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха,":

    И хитлер имаше успех първоначално.путлер то повтаря едно към едно.
  • 28 слава

    11 37 Отговор

    До коментар #3 от "хахахахах":

    😂😂😂😂😂 надявам се че такива идиоти във България са исключения. Съжелявам че имаш отклонения във развитието. Ако трябва мога да помогна със доктор. Не се срамувай можеш да се обръщаш към мен. 😉😉

    Коментиран от #44

  • 29 В.В.П.

    14 26 Отговор
    Украйна спечели ,Русия загуби ,Ковида идва ,бензина пада ,газта се подарява ,защото ще е гратис от Газпром..Сирене 5 лева ,бензин лев ,Луканка 10 лева .Тока 15 лева на месец.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 МДТ

    17 38 Отговор

    До коментар #16 от "Полша":

    Германия си взима Калининград.

    Коментиран от #38

  • 32 Московски

    15 51 Отговор
    Пирова победа само някой да ги заплаши както те плащат и ще окъкат цял свят за това ги бива много. Ако имаше нобелова награда за арогантност и агресия и то директна и низкь Русия е безспорен лидер. Браво за пример , отрицателен, но. Е за пример
  • 33 Факти

    53 7 Отговор
    А УКРАИНЦИТЕ, БЯГАТ ОБОДРЕНИ.
  • 34 Гюро

    53 9 Отговор
    По измислени коментари от "специалисти" не бях чел!!!А какво стана с рака на Путин и преврата срещу него! Укрите отстъпват,ама в плен и победата им е гарантирана ,на парада пред Кремъл,ще маршируват но като военнопленници!
  • 35 Омбрето

    66 12 Отговор
    САЩ с Бай Дън са много щастливи-успяха да скарат двата братски народа с помощта на тъпите еврооейски бюрократи.Войната отново се води в Европа (първият път щастливите американски бомби с обеднен уран падаха до София).Американците се интересуват от украина толкова колкото и хитлерова Германия.Много ги е страх от руснаците, защото те имат история,а американците са престъпна сбирщина от цял свят.Първо избиват индианците,после избиване на милиони японски граждани с атомно оръжие,Виетнам ,Камбоджа,Корея,Ирак,Сърбия,Авганистан,Либия и т.н.-Най-големия агресор в света.Няма европейска дъргава в която правителството да не е про-американско.Всяко ново правителство на коя да е европейска държаеа първо се кълне във Вашингтон и тогава поема властта.С помощта на нато и редица други хватки САЩ са заробили Европа-евала на Унгарците.
  • 36 Раша

    46 9 Отговор
    Проамериканска пропаганда от началото до края и в нея не се вижда грам загриженост за най пострадалите - украинския народ
  • 37 ДА ПОЧИВАТ И ПОВИШАВАТ ..... ОЗНАЧАВА

    16 8 Отговор
    САМО ЕДНО - ОТТАМ НЯМА МЪРДАНЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА ГОДИНИ , ЗАТОВА ВОЙСКИТЕ МУ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ОБМЕН НА ГЕНИ С ТАМОШНОТО НАСЕЛЕНИЕ И ДА КЮТАТ , ДА ТУПАТ ТОПКАТА ,,,,,,,,,,,, ДО СЛЕДВАЩАТА ЗАПОВЕД !
  • 38 Фантаст

    19 3 Отговор

    До коментар #31 от "МДТ":

    И как точно ще стане? Може би с "парад под дъгата"?
  • 39 Иван

    5 12 Отговор

    До коментар #15 от "az #Контрапропаганда":

    То, ако се е била цялата руска армия, смятай каква и колко им е армията. Ти да не си бил там?
  • 40 Реална сводка с водка :

    16 33 Отговор
    За двете градчета, руснаците са дали в жива сила, точно 17942 жертви ! Това е пирова победа!
    И то от най способните части на армията!
    Тактиката на украинците е перфектна!

    Коментиран от #42

  • 41 Разбирач

    15 23 Отговор
    Путин не го интересуват жертвите и от цивилни украинци и още повече от неговите
  • 42 Хахаха,

    32 6 Отговор

    До коментар #40 от "Реална сводка с водка :":

    "Тактиката на украинците е перфектна!"
    Абе вие да не ползвате от стимулантите на Зеленски?

    Коментиран от #48

  • 43 Клоун президент- държава цирк !

    24 9 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Като видиш укротен кви боици са, .. и разбираш какви ги подкрепят,... Европейски джендъри !
  • 44 Като си погледнеш

    14 4 Отговор

    До коментар #28 от "слава":

    Като си погледнеш минусите и ще стоплиш, че ти и такива като теб , сте изключението.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Летовник

    6 2 Отговор
    Най - добрата почивка е прекрятяяването на войната
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 маша

    7 9 Отговор

    До коментар #42 от "Хахаха,":

    сега кой ще плаща набългарските рашки драскачи
  • 49 дидо

    14 6 Отговор
    Прави ли са Руснаците да нападат - прави са..... побеждават ли - побеждават..... скоро целия свят ще бъде занулен и пак ще бъдат прави !
  • 50 Лейди Ди

    7 12 Отговор
    Ще доживеем ли деня, в който всички ще прогледнат за мръсната игра на Русия ?
  • 51 Огромная Непобедимая

    8 13 Отговор
    Рушняците могат да побеждават само при съотношение 7:1 в тяхна полза. Пълни негодници са.Виж за справка Зимната Война.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Прав":

    Поемай за русия докато е още лято.
  • 54 Бил Гет

    4 1 Отговор
    Да бе , Рамбо като почна в Афганистан 20 години без почивка . Само 10 минути сутрин за кафе и цигара, да ви у ...,.......
  • 55 Бил Гет

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Абре хубаво анализираш , хайде умножи тези дето си посочил по 10 .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: