Отидете към основна версия

1 674 28

Байдън, Пелоси, Макконъл: Твърде възрастни ли са политиците в САЩ?

  • сащ-
  • джо байдън-
  • мич макконъл-
  • нанси пелоси

В крайна сметка обаче повечето избиратели и избирателки зад Океана сякаш нямат нищо против възрастните политици

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-влиятелните политици в САЩ са на възраст около 80 години. Това е проблем за много млади американци, които не смятат, че политиците от друго поколение могат адекватно да представляват интересите им.

Многозначителен диалог се проведе в американския Сенат преди 4 години. Сенаторът Орин Хач от Юта, тогава на 84 години (а днес вече покойник) разпитваше 33-годишния Марк Зукърбърг за бизнес-модела на „Фейсбук": „Как съумявате да поддържате платформата, след като клиентите ви не плащат за услугата?" – попита Хач. А Зукърбърг спокойно му отговори: „Сенаторе, ние продаваме реклами."

За тази размяна на реплики става дума много често, когато се обсъжда въпросът дали политиката в САЩ не се нуждае спешно от подмладяване. Мнозина смятат, че страната се е превърнала в геронтокрация, че се управлява от старци и старици.

Да видим дали е така. Средната възраст на членовете на Сената възлиза на 63 години. В Конгреса депутатите са малко по-млади – средно на 58. За сравнение: средната възраст на народните представители в германския Бундестаг възлиза само на 47 години.

Нужни са млади хора във властта

„Определено се нуждаем от управление, което реално представлява гражданите. Нуждаем се от млади хора в изпълнителната власт, нуждаем се от по-пъстри биографии, от учители и медицински сестри. Да не я караме все така, както досега", смята Максуел Алехандро Фрост, 25-годишен демократ от Флорида, който се кандидатира за конгресмен. На 25 години той току-що у получил правото да бъде избиран за конгресмен. За Сената възрастовата граница дори е по-висока: 30 години.

А това означава, че една трета от населението на САЩ не е представено от връстници в горната камара. От тази диспропорция има последствия. „Днес ние се сблъскваме с проблеми, които нашите родители и техните родители не са преживявали. Например климатичната криза, която се разразява пред очите ни. Всички сме чели доклада на ООН, според който трябва да се готвим за най-лошото", казва Фрост.

Кандидат за Сената на 88 години

В отбора на над 80-годишните влиятелни политици в САЩ влизат Нанси Пелоси, могъщата лидерка на демократите, Мич Макконъл, главният кукловод при републиканците, и, разбира се, президентът Джо Байдън.

Млади политици като Максуел Алехандро Фрост изрично подчертават, че 80-годишните не бива да бъдат прогонвани само заради възрастта им. Възрастните политици имат много опит, а често пъти по-добре знаят как да събират дарения – в американската политика това е жизненоважно умение.

При това дори човек в напреднала възраст може да бъде свеж като краставичка – доказва го 88-годишният сенатор Чък Грейсли от Айова. Той често повтаря, че притежава енергия в излишък и носи пълна отговорност за позицията – нищо чудно, след като всяка сутрин минава по три километра пеша. Грейсли без съмнение ще се кандидатира отново на изборите за Сенат тази есен – и с голяма вероятност ще бъде преизбран.

Твърде възрастен ли е Байдън?

За президента Джо Байдън обаче отдавна се подхвърля едно-друго. Дори мнозина демократи са убедени, че на изборите през 2024 партията им трябва да издигне друг кандидат. Байдън е твърде възрастен, а възрастта му и личи, казва Кайл Кондик, журналист от информационния бюлетин "Sabato's Crystal Ball".

Допитванията до общественото мнение също показват, че според мнозинството американци Байдън е прекалено възрастен или няма достатъчно сили за тежката си служба. Повечето хора в страната също смятат, че той не бива да се кандидатира отново. Неговият потенциален опонент Доналд Тръмп минава за по-запазен, но и той ще бъде на цели 78 години, когато евентуално спечели следващите избори и за втори път стане президент.

В крайна сметка обаче повечето избиратели и избирателки сякаш нямат нищо против възрастните политици. Да, младите може да протестират, но фактът е, че в САЩ най-активни избиратели са хората над 65-годишна възраст – и това обяснява тази нагласа.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.

Свързани новини