Last news in Fakti

11 Юли, 2022 20:05 1 667 28

Байдън, Пелоси, Макконъл: Твърде възрастни ли са политиците в САЩ?

  • сащ-
  • джо байдън-
  • мич макконъл-
  • нанси пелоси

В крайна сметка обаче повечето избиратели и избирателки зад Океана сякаш нямат нищо против възрастните политици

Байдън, Пелоси, Макконъл: Твърде възрастни ли са политиците в САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-влиятелните политици в САЩ са на възраст около 80 години. Това е проблем за много млади американци, които не смятат, че политиците от друго поколение могат адекватно да представляват интересите им.

Многозначителен диалог се проведе в американския Сенат преди 4 години. Сенаторът Орин Хач от Юта, тогава на 84 години (а днес вече покойник) разпитваше 33-годишния Марк Зукърбърг за бизнес-модела на „Фейсбук": „Как съумявате да поддържате платформата, след като клиентите ви не плащат за услугата?" – попита Хач. А Зукърбърг спокойно му отговори: „Сенаторе, ние продаваме реклами."

За тази размяна на реплики става дума много често, когато се обсъжда въпросът дали политиката в САЩ не се нуждае спешно от подмладяване. Мнозина смятат, че страната се е превърнала в геронтокрация, че се управлява от старци и старици.

Да видим дали е така. Средната възраст на членовете на Сената възлиза на 63 години. В Конгреса депутатите са малко по-млади – средно на 58. За сравнение: средната възраст на народните представители в германския Бундестаг възлиза само на 47 години.

Нужни са млади хора във властта

„Определено се нуждаем от управление, което реално представлява гражданите. Нуждаем се от млади хора в изпълнителната власт, нуждаем се от по-пъстри биографии, от учители и медицински сестри. Да не я караме все така, както досега", смята Максуел Алехандро Фрост, 25-годишен демократ от Флорида, който се кандидатира за конгресмен. На 25 години той току-що у получил правото да бъде избиран за конгресмен. За Сената възрастовата граница дори е по-висока: 30 години.

А това означава, че една трета от населението на САЩ не е представено от връстници в горната камара. От тази диспропорция има последствия. „Днес ние се сблъскваме с проблеми, които нашите родители и техните родители не са преживявали. Например климатичната криза, която се разразява пред очите ни. Всички сме чели доклада на ООН, според който трябва да се готвим за най-лошото", казва Фрост.

Кандидат за Сената на 88 години

В отбора на над 80-годишните влиятелни политици в САЩ влизат Нанси Пелоси, могъщата лидерка на демократите, Мич Макконъл, главният кукловод при републиканците, и, разбира се, президентът Джо Байдън.

Млади политици като Максуел Алехандро Фрост изрично подчертават, че 80-годишните не бива да бъдат прогонвани само заради възрастта им. Възрастните политици имат много опит, а често пъти по-добре знаят как да събират дарения – в американската политика това е жизненоважно умение.

При това дори човек в напреднала възраст може да бъде свеж като краставичка – доказва го 88-годишният сенатор Чък Грейсли от Айова. Той често повтаря, че притежава енергия в излишък и носи пълна отговорност за позицията – нищо чудно, след като всяка сутрин минава по три километра пеша. Грейсли без съмнение ще се кандидатира отново на изборите за Сенат тази есен – и с голяма вероятност ще бъде преизбран.

Твърде възрастен ли е Байдън?

За президента Джо Байдън обаче отдавна се подхвърля едно-друго. Дори мнозина демократи са убедени, че на изборите през 2024 партията им трябва да издигне друг кандидат. Байдън е твърде възрастен, а възрастта му и личи, казва Кайл Кондик, журналист от информационния бюлетин "Sabato's Crystal Ball".

Допитванията до общественото мнение също показват, че според мнозинството американци Байдън е прекалено възрастен или няма достатъчно сили за тежката си служба. Повечето хора в страната също смятат, че той не бива да се кандидатира отново. Неговият потенциален опонент Доналд Тръмп минава за по-запазен, но и той ще бъде на цели 78 години, когато евентуално спечели следващите избори и за втори път стане президент.

В крайна сметка обаче повечето избиратели и избирателки сякаш нямат нищо против възрастните политици. Да, младите може да протестират, но фактът е, че в САЩ най-активни избиратели са хората над 65-годишна възраст – и това обяснява тази нагласа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 2 Отговор
    няма независим ПОЛИТИК ЧЕСТНИТЕ не оцеляват

    Коментиран от #21

  • 2 Те нали си

    33 0 Отговор
    Въртят бизнеса. И са част от масоните. Илюминати. Пелоси върти 200 милиона долара 😇
  • 3 До един на стадиона и на автоматичен !!

    25 2 Отговор
    Всички политици са мръсни,извратени,джендърскипедали !!!Един ден ще си платят сметката двойно !!!
  • 4 Гост

    29 0 Отговор
    То няма проблем в това, но да са с бистро съзнание, иначе е опасно както виждаме. Ето виждате един Кисинджър е на 100 години, но с разум бистър като елмаз, а там където дименцията започне е просто необратимо. То кората на мозъка се скапва и всичко заминава....
  • 5 Много са вазрасни

    16 2 Отговор
    ......няма ли други новини за укре+нацисти..македонце...мафията -бГ...даваИ...
  • 6 Соломон

    25 0 Отговор
    Възрастта не е проблем, но болестите, съпътстващи възрастта са !
  • 7 ⚜️Просветен⚜️

    19 1 Отговор
    Просвещавам Ви само веднъж. Отговора е , че Да много са стари!!! Явлението се нарича геронтокрация! Характерното за него е, че лидери в края на дните си, лишени от здрав разум и нямащи амбиции за бъдещето, взимат решения на база на отминали времена! Това в исторически план винаги е довеждало до залез на държавата или империята в която се случва явлението! Причината е пълната липса на заинтересованост за бъдещето и съответно липсата на план за неговото посрещане! Трябва да ценим знанието на по възрастните, но не трябва те да определят бъдещето!

    Коментиран от #25

  • 8 Деций

    17 1 Отговор
    Това са изкуфели дъртаци с напреднал стадий на демеция .Онзи ден Президента на "най великата държава"Джозеф Байдън ,награждава с орден или с медал,някакъв чичка,и му хо сложи на гърба.И този ръководи половината свят и взема съдбовни решения?Просто са удобни за това са там,а ,че целият нормален свят ги подиграва, някой му пука!
  • 9 Рошко

    13 0 Отговор
    Не бе, в първа младост са
  • 10 истина е

    21 2 Отговор
    На тези години само Тръмп бе с ума си !!!!Ако той беше президент нямаше да има война !!!
  • 11 СЕСЕСЕРЕ

    13 1 Отговор
    Ами да това са ЦИОНИСТИ ПРЕСТЪПНИЦИ СТАРИ ДЪРТАЦИ САТАНИСТИ МАСОНИ...бутнаха Тръмп с Измама и хитлери Клинтън е изрод.....
  • 12 карамфила

    12 2 Отговор
    Байдън, Пелоси, Макконъл са ходещи мумии и вече са им поръчали ковчезите и опелото за сметка на данъкоплатците.
  • 13 Рашка с чашка

    2 0 Отговор
    Следващият президент на САЩ ще е републиканец но няма да е Тръмп. Рон Десантис , губернатор на Флорида е най-вероятния , според мен. Той е избора на белите американци и на латиноамериканските католици в САЩ. Не наложи локдаун в Флорида и в резултат това беше щата с най-малко поражения от коронавируса. Служил е по време на войните в залива в морската пехота и тюлените. Такъв човек трябва за да върне,,старото нормално".
  • 14 Да ви го

    8 0 Отговор
    На сорос такива деменции му трябват
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дойче веле

    7 0 Отговор
    Да живее Русия!!!!!!!
  • 17 Да ви го

    7 0 Отговор
    Дойче веле у канала
  • 18 Уса

    8 0 Отговор
    Възрастните са оглупели а младите нарко и от други зависими
  • 19 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    Дърти педеаси
  • 20 Леле мале

    8 0 Отговор
    "Твърде възрастни ли са политиците" - това риторичен въпрос ли е или какво?

    Те не са твърде възрастни те са живите мъртви. Нима не е ясно, че на толкова години човешкия мозък вече не функционира правилно и всеки на тези години страда от различна степен на старческа деменция и оглупяване. Мозъкът също атрофира и се изменя като всеки един човешки орган вследствие на натрупаните години и съответно допуска грешки, а такъв човек да управлява е много опасно защото не се знае какви грешни решения може да вземе и цялото човечество да пострада. Човек мине ли 70, вече не би трябвало да му се поверяват отговорни задачи. Има хора на по 80-90 и нагоре години и нито чуват, нито виждат, но още коли карат нищо, че в пътя не могат да вървят. Луда работа.
  • 21 Не е така

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще те опровергая - Виктор Орбан.
  • 22 123

    7 0 Отговор
    Да. Твърде. Те си живеят във времето, когато са се чувствали най-живи, при деди е 60те години. И той докара света до това, което беше в 60те години. Но и другия вариант, на твърде младия е вреден. Вижте Макрон. Добре е в много отношения, но той не разбира нуждите на хората, онези които са улегналите, а точно те са гръбнака на обществата. Иска ми се да е нещо средно. Т.е. добрия политик е някъде около 55-60 годишен, уседнал, но не и стар. Но пък в екипа си има и възрастни и млади. Това е онзи баланс, който би бил добър. Но, в света няма такива идеални положения. Дано само мирът и разумът победят. Дано!
  • 23 Нееее

    4 0 Отговор
    Соросоидни многополови мисири
  • 24 не може да бъде

    1 0 Отговор
    "Несъстоятелни ,интелектуално немощни ,физически амортизирани/меко казано/" ....намерете кой го казва...
  • 25 Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "⚜️Просветен⚜️":

    Много точен и компетентен анализ 👍👈
  • 26 Дали са стари?

    2 0 Отговор
    Да, стари са, дали са компетентни?!
    Някои да, дали са в състояние да вземат правилни решения? Не.
    Определено не са в състояние да реализират, че светът ежедневно се променя и това само по себе си говори, че стари политици не обичат промените,консервативни са точно по тази причина, с измененията на света не могат да се адаптират. Това води до много проблеми, да се оттеглят от политиката и да дадат шанс на млади хора.
  • 27 Барета

    1 0 Отговор
    Да, те са едни мумии и не знаят по кой свят ходят
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.