Last news in Fakti

13 Юли, 2022 19:00 1 916 8

Ще успее ли да преразгледа отношенията, без да се отстъпи от позициите си? Байдън потегля на рисковано посещение в Саудитска Арабия

  • джо байдън-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман

Сега обаче Байдън е готов да преразгледа връзките с една страна, която от десетилетия е незаобиколим стратегически съюзник на Съединените щати, голям износител на петрол и алчен купувач на оръжия

Ще успее ли да преразгледа отношенията, без да се отстъпи от позициите си? Байдън потегля на рисковано посещение в Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джо Байдън се бе заканил да превърне Саудитска Арабия в страна парий, а сега се приготвя за среща с престолонаследника принц Мохамед бин Салман (наричан МБС): президентът на САЩ заминава днес на първото си посещение в Близкия изток, което се очертава изключително деликатно.

В сряда Байдън ще пристигне в Израел, а в петък ще бъде в град Джеда, Саудитска Арабия. Еър Форс Едно ще извърши директен полет от Израел до държава, която не признава нейното съществуване. През 2017 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп бе на първия такъв полет, но в обратната посока.

По време на предизборната си кампания Байдън се зарече да превърне Саудитска Арабия в страна парий заради убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги. След като беше избран за президент, той разсекрети доклад, стигащ до заключението, че "МБС", "силният човек в кралството", е дал зелена светлина за убийството.

"Празен чек"

Сега обаче Байдън е готов да преразгледа връзките с една страна, която от десетилетия е незаобиколим стратегически съюзник на Съединените щати, голям износител на петрол и алчен купувач на оръжия.

"Ние сложихме край на политиката на празен чек, която наследихме" от предишния президент Доналд Тръмп, който беше твърде снизходителен към Рияд, защити своята позиция Джо Байдън в статия, публикувана във в. "Вашингтон пост" в събота. "От началото на мандата моята цел е да преориентирам отношенията, без обаче да ги прекъсвам", обобщава той.

"Знам, че много хора не одобряват посещението ми в Саудитска Арабия", отбелязва 79-годишният демократ, който обещава, че "фундаменталните свободи" ще бъдат в дневния ред на посещението.

Джо Байдън е "откри това, което всички американски администрации знаят от десетилетия: много неща в Близкия изток и по света се постигат по-лесно, ако саудитците искат да ви помогнат", обобщава Джон Алтърман от Центъра за стратегически и международни изследвания.

В своята статия Джо Байдън уверява също, че Рияд "работи с (негови) експерти за стабилизиране на петролния пазар".

Вашингтон би желал най-големият износител на суров петрол на света да отвори клапаните, за да понижи високите цени на горивата, които намаляват шансовете на демократите на частичните избори за Конгрес през ноември.

Шофьорите на автомобили с висока проходимост

"Стратегическите интереси и удовлетворяването на собствениците на Форд Експедишън (един от моделите автомобили с висока проходимост, които американците обожават, бел. ред.) винаги са взимали превес над смелите активисти" в Близкия изток, подчертава Стивън Кук, експерт от Съвета за външни отношения.

Вашингтон също така има нужда от Саудитска Арабия, за да се изправи срещу Иран.

Що се отнася до очакваните резултати, Белият дом знае, че залогът на визитата сe свежда до един образ: срещата с Мохамед бин Салман, когото Джо Байдън ще види по време на аудиенция в широк състав при крал Салман. Ще бъде ли тя публична или встрани от обективите? Ще има ли сочене с пръст? Размяна на любезности?

Без никакво съмнение екипът на Байдън е "прекарал доста време в размисли как (срещата да премине успешно). Очевидно неизвестността е в това дали насрещната страна може да наруши плановете им", обяснява Марти Флакс, специалист по човешките права от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Джо Байдън не иска да изглежда като циник, който е готов да се отметне заради няколко барела. "МБС" обаче може да се изкуши да насочи прожекторите към своя контакт с "лидера на свободния свят".

За да избегне обвиненията в пазарлък, президентът на САЩ се опитва да си припише в статията водеща роля, въпреки че досега е много по-малко ангажиран с Близкия изток, отколкото Русия или Китай.

Байдън се възприема като човек, който подпомага "обещаващите тенденции" в региона, и като стратег пред опасностите: иранската ядрена програма, войната в Йемен, сътресенията в Сирия, Либия, Ирак и Ливан.

Убита журналистка

Джо Байдън обещава по-конкретно да "задълбочи и разшири" процеса на нормализиране на отношенията между Израел и някои арабски държави, започнат под егидата на Доналд Тръмп.

Около символичния знак, който ще представлява полетът на Еър Форс Едно, анализатори очакват някакъв новини за отношенията между Саудитска Арабия и Израел.

Еврейската държава много държи да посрещнe Джо Байдън много тържествено, въпреки че точно сега преминава през политически сътресения: през ноември в страната ще бъдат произведени петите парламентарни избори за по-малко от четири години.

Президентът на САЩ е планирано да се срещне в Израел със служебния премиер Яир Лапид, но съветниците му подчертават, че той ще разговаря и с палестинския президент Махмуд Абас, докато Доналд Тръмп повече или по-малко игнорираше палестинците по време на своя мандат.

Над посещението е надвиснала една сянка: тази на американско-палестинската журналистка Ширин Абу Акле, убита през май по време на израелска военна операция.

Нейното семейство пожела да се срещне с Джо Байдън. От Белия дом засега отказват какъвто и да било коментар по тази молба.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТтттТ

    26 2 Отговор
    Не е въпроса дали Байдън ще успее-а дали ще преживее това дълго турне-а ако го преживее-дали ще помни нещо когато се върне в БКолиба...
  • 2 спящият Джо

    22 1 Отговор
    Рисково от гледна точна на възрастта му.
    Да не вземе да се спомине...
  • 3 Адам Хилтън

    22 0 Отговор
    Заланил се той. САЩ много обичат диктатури, стига да им дават петрол или да са им верни пионки. По статистика САЩ подкрепят 73% от диктатурите в света, тъй че това лаене против Северна Корея, Русия, Китай, Беларус, Венецуела и Иран е само ей така да става шоу. Ще продължат да въоражават Саудитска Арабия, въпреки че 8 години вече води геноцид в Йемен. Важното петрола да иде.
  • 4 Факт

    11 0 Отговор
    Моля Ви. Моля Ви. Ако трябва да се обрежа?
  • 5 Бай изДън

    19 0 Отговор
    Разхождат ме, като панирджийска мечка, къде съм, къде съм 😵
  • 6 yaйтнойз

    11 0 Отговор
    ролките за къдрене вече се топлят... дано не го върнат у куфари
    кат кашоги. ма накъдрен :)
  • 7 ицо

    11 2 Отговор
    Байдън е дементен склеротик, който отдавна е на памперси.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.